Gå til innhold
Hundesonen.no

Innekatt eller utekatt


Poter
 Share

Recommended Posts

Jeg har et dilemma med katten vår Max. Han er ei huskatt på 11 år som vi overtok fra Dyrebeskyttelsen da han var 1-2 år gammel. Han har hatt et godt hjem før han kom til oss og var vant til å være ute. Han har vært ute alle årene hos oss. Han er veldig glad i det, spesielt i sommerhalvåret. På vinteren er han selvvalgt innekatt og tar bare noen små lufteturer i løpet av dagen. Kaldt, må vite.

Etter vi flyttet hit vi bor nå for 3 år siden har Max vært i mange slosskamper. Det er tett med katter her og han har aldri vært så mye skadet som i disse årene. Smårifter, småsår, halting og en gang var han veldig dårlig uten at veterinæren fant noen grunn, han hadde bare ekstremt høyt infeksjonsnivå. Han har også hatt knekte tenner og måtte trekke flere av dem.

Nå i dag kom han haltende hjem igjen, på ene bakfoten, og går langsomt. I natt ble vi vekket av at det var slossing på verandaen vår. Hans erkefiende hadde kommet opp på verandaen og de hadde tydelig vært i et basketak siden Max hadde en del løse pelsdotter.

Så det virker som det er et ganske hardt liv her og jeg har flere ganger tenkt at det er fælt å slippe ham ut sånn uten tilsyn eller at vi kan passe på ham. Ville han hatt det bedre som innekatt? Jeg diskuterte det en gang med veterinæren vår og hun så problemstillingen, men mente at siden han er vant til å være ute og har vært det hele livet sitt, så vil overgangen bli stor og at få ting kan erstatte den trimmen og stimuleringen de får utendørs. Samtidig er det jo katter som har fullverdige liv innendørs, men det blir vel noe annerledes om de er vant til det fra de er små.

Max har i perioder måtte være inne, f.eks i forbindelse med pass eller flytting. Han har mast litt i starten, men så har han akseptert tingenes tilstand og slått seg til ro. Så det kan jo hende han ville gjøre det om han måtte bli boende inne. Vi bor smått, bare 49 kvadrat, så blir ikke akkurat store tumleplassen innendørs.

Nå er vi på utkikk etter et nytt sted å bo, så det kan jo hende vi flytter innen ett års tid (håper jeg!) og at kattetettheten der ikke er like stor som her. Men vi blir uansett å bo ganske bynært, så en del katter vil det jo være uansett.

Ja, nei, jeg er i bedaring. Vil ha ham inne sånn at jeg kan passe på ham og han kan være trygg, men vet jo at han liker seg så godt med å være ute og får viktig trim og stimulanse utendørs...

Hva tenker dere, hva ville dere ha gjort? Har noen vært i en lignende situasjon?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med sele og bånd? Og rett og slett gå tur med han. Og kjøpe inn laserleke, fjærleker (sånn viftepinnegreie) og diverse IQ-greier. Det er mye enklere å stimulere en katt innendørs om man har litt utstyr i bakhånd (mye mulig du allerede har alt du trenger da). Katter er også utrolig festlige å lære triks. det er ikke sikkert de lærer så mye, men man får en veldig koselig stund og knytter sterke bånd, siden katten faktisk må gi av seg for å oppnå godis :) Vi har jo fire katter, så her får de mye stimuli fra hverandre også, men siden de er innekatter så må vi ha plasser de kan klatre (høye klorestativ), vi må ha leker som gjør dem slitne fysisk og vi må finne på ting som sliter dem ut mentalt. Det er mer jobb, men det er jo i bunn og grunn bare kos!

Jeg er jo 100% for innekatter, men selvfølgelig ikke hvis dyret selv synes det er fælt etter et langt liv som utekatt. Allikevel, gi det en sjanse, se åssen det går. Ta på han sele og gå en tur. Det er ikke riktig at han skal komme hjem med skader gang på gang heller :) Og jeg skjønner godt at det er kjipt til deg, hvilket dilemma du har.. Uansett, dyrlegen tar feil. Det er fullt mulig å holde en innkatt både slank og stimulert. Kjøp fôrautomat så er mye løst på fettfronten :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det går jo an å prøve en periode for å se hvordan det går. Jeg tenker at hvis han skal bli innekatt permanent, så skal vi få ei til katt. Det har jeg hatt lyst på lenge, så det vil være greit, men han er en særing og går ikke overens med alle. Vi prøvde jo her i vinter å overta ei katt fra Dyrebeskyttelsen, men Max skulle bare banke henne, enda etter flere uker med prøvetid. Tror det beste vil være å få en kattunge, de er han ok med så vidt jeg har sett utendørs.

Vi har mulighet til å bygge en utegår til ham. Har både plen og veranda og det skulle vel være mulig å gjøre noe begge steder.

For noen år siden prøvde vi å ha ham i bånd og sele, da trodde han ikke at han kunne gå ;) Med sele på var verden helt skrekkelig og han la seg bare ned. Mulig vi kan venne ham til det, men han er jo 11 år...

Han er ei ganske lat katt og orker ikke å leke noe særlig. På vinteren kan vi få ham litt i gang og kan vel leke med ham i noen få minutter. Han er ganske tykk også, også som utekatt, så med en innetilværelse må vi være veeeldig streng med maten. Han kan noen triks, jeg har prøvd å shape inn noe. Er morsomt å trene med ham. Da vi bodde mer landlig til, brukte han å gå etter meg og hundene når jeg hadde lagt ut godbitspor. Brukskatt :P

EDIT: Hvordan fungerer fôrautomater?

Endret av Poter
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan kjøpe slike som åpner et lokk slik at de får bare den mengden du har bestemt. Denne kan tidsinnstilles.Så istedenfor at du skal være nødt til å feks mate han 4-5 ganger i døgnet, om han er vandt til å ha fri tilgang (ellers blir det sabla til mas, been there :lol: ), så åpner den ulike fôrrom i løpet av dagen! Kan sjekke om jeg finner link til den jeg tenker på. Vi kunne veldig tenkt oss den, men vanskelig å få til en fornuftig løsning med 4 katter :lol:

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...