Gå til innhold
Hundesonen.no

Parasittologi


Gjest
 Share

Recommended Posts

*kremt*

Det er mye man undres på....

Jeg så et program om parasitter og tropiske sykdommer (bakterier og virus) i går. Her ble det lagt fram en del av sykdommene man kan få av mygg. Denguefeber, malaria, nilblindhet og diverse parasitter i både blodomløp og lymfesystem kan forekomme vha myggoverføring.

Men de har jo ikke mygg bare i tropiske strøk. Vi har de her i Nord-Norge og, store som små tanks, særlig på finnmarksvidda.

Hvorfor har ikke Nord-Norske mygg en haug med farlige sykdommer i seg?

- Jeg skjønner det er tropiske og subtropiske strøk med varme som på ett eller annet vis bidrar til at sykdommene oppstår. Men hvordan er det egentlig? Myggene må jo "suge til seg" parasittene, bakteriene eller virusene fra ett sted? Hvor stammer egentlig disse overførbare sykdommene fra, er det enkelte dyr som lever i disse områdene som er smittebærere? Hvor stammer det hele fra? I Nord-norge angripes reinsdyrene voldsomt, det har jo ikke kommet noen smittsomme sykdommer her liksom. Er det slik at varme = ekle sykdommer liksom? Tror jeg mangler no kunnskap her, hehe.

Anyone? :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skjønte ikke helt hva du mener reinsdyra blir angripi av? (epic fail, av alt jeg kunne misforstå liksom :rofl: ). Men når det gjelder parasitter i lymfesystemet så trodde jeg reinen fikk dette mest fra hestebrems/magebrems og kuklegg (ikke at jeg er noen ekspert). Uansett, de bærer jo ikke smitte, de "bare" legger egg som senere finner veien inn i dyra, så de er liksom en sykdom i seg selv.

Også synes jeg det var ganske interessant dette med hvorfor det virker som varme = sykdommer, som du sier, og jeg gjetter (uten å ha noe annet sterkt grunnlag) på at det unike miljøet/klimaet gir gode leveforhold for at parasitten skal utvikles i første omgang. Altså, helt i starten, når de er sporedyr, at disse sporedyrene kun blir til om vær og klima (f.eks. hetebølge-dager og plutselig kjølige netter, luftfuktighet osv.) er riktig. Har sikkert en sammenheng med andre arter som overlever i miljøet (er jo gjerne arter vi ikke finner i Norge). For eksempel (igjen gjetter jeg) kan det hende ekskrementer og ekskresjonsprodukter fra disse artene kombinert med klima "gir liv til" parasittene?

Forresten, bittelitt skeivt for topicet, men mtp malaria er det mange artikler om det på denne siden (siden er btw en malariaartikkel i seg selv, men mer mot genteknologi-etikk så ikke det mest saklige..). Uansett, kanskje du finner noe der :) Som sagt har jeg bare synsa :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare for å klargjøre - ja reinsdyrene blir angrepet av reinbrems. Men det er ikke noe som myggene suger av reinsdyrene og overfører til mennesker, om du skjønner? :)

Okei, så det du lurer på er hvorfor reinen ikke blir smitta til tross for alle parasittene rundt? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mener å huske noe fra zoologien om at det er gjennomsnittstemperaturen som gjør at vi bl.a. ikke har malaria i Norge. At den er for lav. Vi har mygg som vil kunne bære den, men ikke klima den trives i.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Okei, så det du lurer på er hvorfor reinen ikke blir smitta til tross for alle parasittene rundt? :)

Hehe, nei.

Jeg tenker som så:

Det er smittebærende mygg i tropiske land. En av teoriene mine for at disse myggene blir smittebærere er at de "henter" smitten fra dyr, og overfører den til mennesker. Ergo er argumentet mange dyr i tropiske områder => overfører smitte til smittebærer => smitter mennesker.

Men i Nord-Norge har vi også mange dyr => smittebærer => ingen smitte hos mennesker. Fordi det ikke er noe overførbar sykdom, på en måte. Men "grunnlaget" for spredning (mange dyr + smittebærer) er jo der. Det er bare ikke noe smitte.... Den eneste forskjellen er egentig varmen. Om du skjønner :P

Den eneste diffen må jo være snø/kulde = massedødsfall for parasitter, virus og bakterier?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

malaria overføres fra mygg i Anopheles slekten, det er altså bare noen arter av stikkemygg også i tropiske strøk som kan overføre malaria. Anopheles stikker gjerne fra ca knehøyde og lengre ned på kroppen. Slekten finnes også i Norge, men de norske artene har ikke malariasmitten idag. Dette er delvis pga klimaet, delvis fordi den har blitt bekjempet i Europa. Det har vært malaria også i Norge tidligere.

Litt paradoksalt at mens vi har bekjempet malariaparasitten og fortrengt den lengre sørover, hovedsakelig finnes den nå i subtropiske og tropiske strøk. Hvor variantene av malaria i Afrika skaper større problemer enn de i Asia.

Samtidig ser man at sydligere sykdommer overført ved sandfluer (leishmania) og flått (TBE og borreliose) stadig kryper nordover på kartet og blir vanligere og vanligere. Flåttsykdommene har vi jo allerede, mens leishmania (foreløpig?) ikke har spredt seg hit. Det finnes sandfluer i Norge, men ikke rette arten for overføring av leishmania.

Disse parasittene har bare et liv inni andre dyr, så klimaet har ikke så mye å si for selve parasitten. Men vektordyret (det som fører med seg smitten) blir selvsagt påvirket av klimaet.

ja til kalde tørre vintre!

en del andre typiske parasittiske sykdommer forekommer ikke annet enn i tropiske strøk fordi det ikke finnes en passende art for overføring her nord. Vi har riktignok ganske mange arter av insekter her også, og Norge har et ganske rikt borealt artsmangfold. Men dette er arter som ikke går på varmblodige dyr for å modne egg eller skaffe seg næring.

nå stammer min parasittologiske kunnskap kun fra evertebratsystematikk, generell mikrobiologi og terrestrisk zoologi, jeg har ikke studert parasittologi. Dette er noen år siden også, så ta det hele med en liten klype salt. Men tror ikke kunnskapen er helt på jordet ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei alle hundefolk! 😀 Jeg er på jakt etter en ny turkompis og følgesvenn. Jeg har tenkt på rase lenge og ønsker også innspill fra dere, så håper dere kan hjelpe meg. Jeg er tidligere vant med Alaska Husky da jeg har hatt 2 av den rasen, jeg elsker polarhunder og liker veldig personligheten og ærligheten til huskyene, så jeg var i utgangspunktet bestemt på en ny Alaska, men har senere sett mye på Siberian (SH grunnet at jeg liker at de er kraftigere) men så er det som trekker ned at jeg gjerne ønsker en som kan være litt løs i rundt meg når jeg holder på ute uten og stikke av, har også sauer beitende rundt eiendommen så det er jaktinstinktet som er litt vanskelig. Jeg bor på et stort småbruk med masse plass, går mye turer både i skog og på fjellet. Har også sett litt på rasen Lapsk vallhund, da de er litt like i utseende men den er en gjeterhund og har lite jaktlyst, gjeterhunder har jeg lite erfaring med og er redd det kan bli slitsomt mye lyd (helt greit med lyd når de er i aktivitet og lek) men vil ikke ha en som står å bjeffer hele dagen. Er også redd for at den skal begynne å gjete på alt. Jeg har gått litt tom for alternativer på eventuelt flere raser, og der håper jeg dere kan hjelpe. Er også interessert i å høre erfaringer fra folk som har Siberian eller Lapsk.
    • Vesle Yoshi er blitt over 2 år nå. Vi driver stort sett med blåbær løp da han er en smule overivrig på stevner og vil hilse på alle, så vi er avhengig av gjerder. Han har dog startet noen offesielle stevner. Han ble 3. beste agility hund i japaner klubben. Han er fremdeles minstemann i flokken og er kjempeglad for at båndtvangen er over, han elsker å løpe.
    • Han er helt nydelig😍  Blir veldig nysgjerrig på en sånn en dag😅
    • Tusen takk for det. Da er oppdretteren useriøs men jeg visste ikke om det før jeg kjøpte valpen. Ikke alt man kan lese om på dogweb eller Facebook.
    • Nei, seriøse oppdrettere lurer naturligvis ikke valpekjøpere. Useriøse oppdrettere gjør hva de vil.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...