Gå til innhold
Hundesonen.no

HD og AA


Bajas

Recommended Posts

Grr endelig ferdig med å skrive innlegget så var den låst, legger ut litt stoff om hvordan det er å leve med en HD hund her tillegg til mine meninger..

Jeg mener at raser hvor det ikke er mulig å oppdrive avlshunder uten defekter er raser som bør dø ut!!

Jeg har hund med HD E.

Jeg har våknet 2 ganger til en hund som har så store smerter at han ikke klarer å reise seg. Neste gang kommer men da kommer han ikke hjem fra veterinæren igjen har jeg bestemt.

Hunden min fungerer til daglig uten smertestillende men den har desverre sin bakside han kan bare brukes som en sofahund. Jeg kan med hånden på hjerte si at jeg aldri drømte om en sofahund da jeg kjøpte han som valp, da kunne jeg like gjerne kjøpt meg en tøyhund fra ikea!! Ikke er de bare billigere i innkjøp de er billig å leve med! Jeg lurer på egentlig hvor mange hunder jeg kunne ha kjøpt meg for alle de ekstra utgiftene jeg hatt med å eie en HD hund?? Utgiftene har vært store til cosequin, dietter, massasje/stretching, motstrøms basseng og akupunktur.

11 av 12 i kullet har HD flere av dem har måtte bøte med livet pga plagene forbindelse med HD, er ikke dette noe å tenke på eller er de fleste oppdrettere like kyniske?? Kombinasjonen har blitt brukt både før og etter min hunds kull og alle har gitt store lidelser!!

Hunden min går som en and uten smertestillende, men med smertestillende så traver han som en gud! Så det skjer nok juks innen utstilling som det skjer i idretten..

Jeg er ikke misunnerlig på noen, det eneste jeg ønsker at minst mulig hunder skal lide for at noen skal leke gud!

Ja hunden min blir nok gammel som sofahund,men hvilket liv er det for hunden????

Hvis alle oppdrettere går over i denne tanke banen så blir HD/AA verdens navle!!

Jeg kommer aldri i mitt liv til å kjøpe en valp med foreldre dyr med hd eller aa!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

vår samojed har HD-E og siden poarhundkluben har satt det som et krav at hundene skal ha A eller B hofter for å få lov å avle på dem så får vi bare drømme om å avle på henne(hadde ikke gjort det alikavell siden hun har HD).

Hun er nå 4 år og viser så absolutt ingen tegn til å ha HD, hun er aktiv og finnes ikke stiv i bakbena.

Men valper skal hun aldri ha.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Desverre er det oppdrettere som la "penhet" gå foran sunnhet .De betegner ikke HD og AD som sykdom . heldigvis gikk nå Danmark i bresjen for at et av foreldredyra må være fri og dersom dette ignoreres, blir avkom utestengt for registerering av valper. Dette er inført i norge (01.01.2005) men i mildere grad. Hadde selv en puli med sterk grad. Det pådrog han seg da han hoppet ut fra 2 etasje 4 måneder gammel. Hofteskålene ble smelt flat .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

synns det er kjempedumt at enkelte avler på slike hunder,! det ødelegger for eierne som kjøper valpene, og de andre oppdretterne som er seriøse :) kjempedumt. Buhundklubben avler kun på hunder uten HD og AA, men nå er jo buhundene færre enn feks schæferen, så det er vel litt enklere og holde alvel ren vil jeg tru :)

føler med deg og dere som har hunder med sterk HD! Det kan neimenn ikke være lett! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et "toegget" sverd..

Jeg har hatt to hunder med HD hjemme (en med sterk og en med middels), og det er av en rase som dette er MEGET sjelden på. Jeg har også avlivet en hund 13 mndr gammel pga AA.

JA, jeg er absolutt enig med at det å bruke hunder med HD i avl er forkastelig. Jeg er (var) den første oppdretteren i Norge som rutinemessig også undersøker mine for AA - selv om det ikke er noen krav eller engang rekomandert fra veterinærer (i Norge . men det er det i Sverige). Flere har begynt nå - etter skikkelig påtrykk fra meg...

Så ja, jeg har absolutt kjent på skinnet hvordan det er å ha slike hunder i hus - den forferdelige opplevelsen å måtte vurdere NÅR er det så vondt at man må avlive, NÅR begynne å medisinere, etc..

MEN derifra til å tro at bare oppdretterne bruker fri-røntgede hunder er litt for enkel, dessverre. Begge gutta' mine med HD hadde frirøntgede foreldre. Den ene var faktisk også fra en kennel som hadde over 100 fri-røntget rundt om i slekten, halv/helsøsken, foreldre, deres søsken, etc, etc.

Dette kan dukke om hvor som helst - uansett hvilket forarbeid oppdretteren gjør dessverre.

Men, det jeg egentlig skulle frem til, er jo at det er så alt for lett å bruke HD som en hvilepute på et seriøst oppdrett. HD er den eneste sykdommen hvor status blir stemplet på hundens registreringsbevis. Det offentliggjøres av de fleste klubber hvordan HD-resultatet er, etc.

Valpekjøpere virker å bli glade for at "foreldre er HD-frie", uten noen som helst tanke på de tusenvis av andre sykdommer, som er minst like invalidiserende og fryktelig for hunden.

Vi har en annen greie på endel hunder som er fryktelig - og det har med klørne å gjøre. Det virker som en sopp-infeksjon, og blir behandlet som dette. Noen blir helt bra, andre har fryktelige smerter, klørne ser ut som de råtner og faller av... Vi har lite erfaring fra Norge med dette (ennå), men i Sverige har de begynt å snakke om dette på lik linje som HD/AA etc. Hunder BLIR avlivet pga dette også - i ung alder. Dessverre er det kanskje omtrent like mange (på min rase) som dør av dette, som av HD.

MEN - dersom eier/oppdretter ikke opplyser om dette, så er det ingen som får vite det.

Hva med kløe'n som er så "vanlig" på endel raser, eller den såkalte Schæferhund-rumpa, hjertefeil, allergier, øyesykdommer, etc.

Jeg vil her absolutt IKKE forringe verdien av HD/AA røntgen, men vil prøve å opplyse folk flest om at DET i seg selv er ikke noen garanti for verken HD-fri hund, eller en som er sunn og frisk i 12-15 år frem i tid.

Jeg kjøper hunder villig vekk fra utlandet (som IKKE røntger slik vi gjør det), jeg røntger dem her fordi vi må. Men det JEG synes er viktig å sjekke er at foreldredyrene er sunne, friske, helst "litt eldre", har hatt endel valper fra før, som gjerne har blitt noen år.. At (seriøse) oppdrettere bruker akkurat DEN hannen, selv om han er 8-10 år gammel og har hatt mange valper tidligere. Da har i alle fall DE ikke hørt masse "skummelt" om hans avkom. Da jeg faktisk tror at de oppdrettere jeg kjenner, har kjøpt hunder ifra, IKKE bevisst bruker hunder som gir "huff" til valpene sine.

JEG liker å bruke avlshunder fra linjer som blir gamle. Gjerne hunder man ser i utst.ringen til de er både 8 og 10 år gamle, hunder man har møtt i hjemmemiljø og gått skikkelig igjennom - og sett selv ikke er "skabbete og fæle" selv om de ikke blir utstilt mere, etc.

Dataverden går fremover, og register over hunder blir mer og mer tilgjengelige. MEN det gjelder KUN HD/AA, og det synes jeg er synd. Det er dessverre så mye mere som faktisk teller mere, selv om kanskje HD/AA burde ligge som en grunn for avl av hunder. Men husk - selv de rasene som har gjennom NKK krav om HD-røntgen IKKE har krav om at de skal være frie - kun kjent status! Resten blir opp til selvjustis i klubben, blandt andre oppdrettere, etc...

Det var mine "5 cents" i denne forbindelse..

Ha en fin dag!

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det JEG skulle ønske, var at oppdretterne kunne vise til lister over kullene sine, med litt om hver hund - hvor gammel den ble, litt om helse, både ting som er påkrevd og andre ting som kan gi hentydninger til et mulig problem, som mange hunder med kløe, eller mange som "må" kastreres fordi de er slik eller så.... Men det er vel en drøm!

Vet at min ene oppdretter nøye fører slike lister over sine hunder, og sørger for å følge dem opp til de er endel år gamle. Dette av hensyn til seg selv og eget rykte... siden de har bra statistikker, selger hunder mye til bruk og tjeneste, og har en god garantiordning. Det er ikke "offentlig", men jeg vet at oppdretter er nøye med ikke å ta "sjanser" avlsmessig.

Hadde engang en hund som hadde antydning til en defekt som rasen er plaget endel med. Oppdretter hadde sluttet, men jeg gav beskjed til vedkommende som eide faren - og som selv har oppdrett, og som eide endel av morens slekt. Var h*n særlig interessert? Nei... istedet fortsetter avlen i samme lei, samme kombinasjoner eller kombinasjoner av disse kombinasjonenes avkom. Vet hvor jeg ikke anbefaler noen å kjøpe hund fra nå ja!

Andre oppdrettere jeg kjenner lytter med superhørsel på utstillinger, når folk snakker om at "nei, nå har hunden min ørebetennelse for femte gang iår" eller "han blir alltid så dårlig når ...... " (begge deler kan signalisere noe om immunforsvar), plukker opp små biter her om hvem som har fått diagnostisert en øyensykdom, HD, Ad, eller en oppdretter som ikke vil stille på adferdstest med en bestemt hund fordi den er skuddredd. Blir til meget greie arkiver over ting som ikke nødvendigvis havner i offentlige lister, og fin måte å se sammenhenger på - når sjette hund etter samme pappa dør av hjertefeil, for eksempel (var sånn på gamlerasen, jeg snakket med mange fortvilte eiere, og det fantes INTET sted vi kunne "bruke" denne informasjonen).

Som du sier, det er mange andre sykdommer med arvelig sammenheng eller disposisjon. Men HD og AD og ryggproblemer og øyelysning (på sykdom som de kan frilyses for en gang for alle, som CEA) bør være det "letteste" stedet å starte - og så mye mer enn det tror jeg, helt ærlig, ikke "vanlige hvalpekjøpere" klarer å håndtere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Takk for tips!  Det hørtes ut som noen kloke råd. Jeg ser de potensielle ulempene med en stor og sterk hund og en flexline. Kontroll er definitivt øverst på prioriteringslista. Jeg skal definitiv sjekke ut den lina du har linket til👍
    • Flexiline er generelt en dårlig idé, og særlig for en stor og sterk hund. Hvis noen slipper sin hund bort til dere i bånd, kan det fort bli floke og konflikter. Du kan heller ikke slippe båndet hvis noe skjer (hunden setter seg fast, sykkel kommer på tvers mellom dere etc.). Og det er vanskelig å ta hunden inn hvis den er ytterst i båndet, med mindre du har en supersolid innkalling. Kjøp heller en halvlang-line på 5 meter som du kan slippe ut og hanke inn etter behov. Du blir fort vant til å håndtere en kort langline, og mye bedre kontroll på hunden. Du kan slippe den både for å la hunden løpe litt, eller gi den friere bevegelsesrom i møtesituasjoner som ikke kan unngås (både med folk, hunder, sykler...). Du kan også ta et grep midt på båndet uten å svi av deg håndflaten hvis hunden trekker eller bykser avgårde. Vi har hatt disse, og er noe av det vi har tatt vare på etter å mistet hundene, de er supergode: https://dyresjappa.no/Produkt/1/294247/Supergrip-Sporline-5m
    • Hei,  Kjøpte akkurat en flexi classic L. 5m. bånd. Den fungerer helt greit, men vurderer et annet alternativ neste gang jeg kjøper. Det jeg kunne tenke meg er låste posisjoner uten å holde inn knapp i tillegg til et enda mer robust tapebånd og et noe større håndtak. Noen anbefalinger? Jeg har en nokså sterk staff-presa blanding på. 35 kg., som tidvis kan dra noe. Ser nå at jeg skulle flyttet denne til utstyrstråden, men vet ikke om det er mulig.  På forhånd takk for svar😊
    • Ede har endelig lært å sette pris på vanntette potesokker, og vil nå heller gå med enn uten. Trenger ikke bestikke med godis for å få dem på lenger, han husker nå at det er langt mer komfortabelt å gå ut på iskaldt klissvått og ekle grussteiner med dem på enn å gå barbeint.  Han ga uttrykk for å ville ha dem av inne på kjøpesenteret, da han selv la merke til at bakken var tørr, varm og stenfri der inne, men klagde ikke, bare gjorde meg oppmerksom på at han kunne tenkt seg å få de av der inne.  Nytt for dagen var å reise på rullebånd. Det har vi ikke prøvd før. Kunne gått meget bedre. Min feil. Trodde han ville forstå greia og bli med av, men han ble usikker da vi nærmet oss toppen, satte seg tilbake istedenfor å bli med frem, så jeg måtte panikk løfte-dra-heise ham over kanten i en faderlig fart, noe som selvsagt stresset ham. Not a good introduction.  Vi tok samme greia ned også, hvor han var helt kewl med å stå på båndet i bevegelse etter å ha blitt løftet på Ante fare og ble nervøs da han så slutten nærme seg, men virket som han synes det var helt ok å bli hjulpet over kanten med et muntert: "Whoppsie!" og en stor bit Nom Noms trøkket i ansiktet på landing. Han spiste det ivrig, så håper den sammenhengen med rullebåndet ble en sterkere neural pathway.   Videre på miljøtreningslisten har vi rulletrapp.. 😰 Det må gjøres. Rakk ikke øve opp den vanlige trappen i dag, fordi vi hadde ærender, men i morgen har vi ingenting annet å gjøre, så muttern får kle på seg, ta med sitteunderlag, pledd, varm drikke, kanskje niste, just in case, for om det ikke løsner etter noen forsøk med bare de øverste trinnene og gradvis økning, så kan vi sitte i den trappen og henge og ha det dødsens kjedelig til han finner ut at det lønner seg å gå den opp og vi får full fest.  Flashy blinkende helikopter med lyd hadde Mr. T on staircases ingen issues med. Gikk rundt det på baksiden mot veggen og så inn i cockpit og synes ikke det var noe uvanlig med det der.  Har forøvrig passert masse små og større unger også, både inne og ute og han begynner bli kjempeflink til å se, men ikke røre nå, på tross av de mange flørtende blikkene som inviterer til kos og lek.  De minste barna har jeg vært litt nervøs for skal trigge jakt når de plutselig løper, så jeg har vært veldig på alerten, men det eneste som utløste jakt i ham og strammet båndet var en dinglende skulderstropp på en bag. Så ut som en biteleke. Bykset, men fikk ikke nå frem til den. Med unntak av den har han vært eksemplarisk og avbrutt intensjoner om å undersøke andre mennesker på kontaktlyd hver gang jeg så ham vurdere det og var nervøs for et byks mot noen. — Food before Feckers, any day. Noen ganger også mom over nom. Han bryr seg om og tar min veiledning selv når han er mett og ikke vil ha mer. Vi begynner få et bånd utover måltidene 🥳
    • Enig med det over. Lær inn eventuelt en «gå og legg deg» kommando, så du kan avlede med å be hunden å gå og legge seg.  Miljø trene og sosialisere masse så hunden blir godt vant med lyder og folk rundt seg. Men føler det har mye med mentaliteten på hunden og rasen og gjøre. Har du en usikker vokterhund så er det vanskelig å dempe varsling. Har du en trygg vokter så har den høyere terskel for å anse noe som nødvendig å varsle på. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...