Gå til innhold
Hundesonen.no

Nybakt omplasseringsfamilie - hva skal vi huske på?


Ompalompa
 Share

Recommended Posts

Vi har nettopp overtatt en 5 år gammel Jrt-tispe, omplassert fordi forrige eier ikke hadde tid nok til tur og trening. Hun vært hos oss i snart to uker, og ting går veldig fint så langt. Hun er kontaktsøkende, kosete og alltid klar for tur! Både voksne og barn i huset (4 og 8 år) har blitt veldig glad i henne.

Jeg har hatt andre hunder tidligere, men da andre raser (Vorsteh og blandingshund, alle tisper). Dette er første gang vi har en omplasseringshund, og jeg lurer på om det er noe spesielt vi bør huske på? Det være seg registre vi skal oppdatere, hvordan og når komme igang med trening etc. Alle tips/erfaringer tas imot med takk! :)

Foreløpig har den største utfordringen vært at hun spiser veldig lite. Hun spiser mindre en halv rasjon per dag. Hun er nok litt bortskjemt fra forrige hjem, der hun fikk mye mat ved bordet, fra babyen i familien, som syntes det var stas å kaste maten sin ned på gulvet. Hos oss får hun i utgangspunktet bare tørrfor (Royal Canin mini). Hun er overvektig nå (veier ca 8,5 kg) - hvor mye bør hun ca veie? Hun er ganske standard jrt-størrelse, ikke av de minste. I og med at hun har litt mye ballast, er det ok at hun kun småspiser? Eller bør vi gjøre noe for å øke apetitten hennes? Det er kanskje ikke så uvanlig at en omplassert hun sturer litt?

Jeg trenger også tips til hvordan vi kan gi henne hjernetrim - nettsteder, artikler etc. - slik at hun kan få alle utfordringer hun trenger for å trives godt hos oss :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En frisk hund har ikke for vane å sulte i hjel. Hvis hun er overvektig så ville jeg ikke bekymret meg noe særlig over at hun gir inntrykk av å være småspist. Du kan jo evt. bytte fôrmerke neste gang du kjøper mat til henne hvis hun ikke liker det du gir henne nå noe særlig. Du sier at hun spiser en halv rasjon. Mengde mat som står på fôrposen er bare veiledende, og det individuelt hvor mye de trenger. Hvis hunden veier 9 kg og egentlig skal veie 6 f.eks., så bør du gå ut i fra veiledende mengde for en hund på 6 kg, og ikke en på 9 f.eks.

Du kan jo begynne å veie henne en gang i uken, så kan du følge med på vektutviklingen? Hvis hun ikke raser ned i vekt, så spiser hun jo nok, og gradvis vektnedgang er jo positivt for en overvektig hund.

Lykke til videre! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om hunden er overvektig og du mener den spiser for lite, så spiser den nok mer enn nok ;) Evt så slanker den seg av seg selv.

Hva hun bør veie er vanskelig å si, det går mye på hvordan hunden "kjennes" ut over hofte og ribbena.

Terriere er glad i å bruke nesen sin. Ofte er det helgekurs i spor og det er en kjekk aktivitet for små og store. Evt lære den å "finne barna" som gjemmer seg og få noe godt/lek som belønning. Fin måte å aktivisere hele famillien i skogen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Første tips er og ikke tenk så mye på at hun er ny osv, bare begynn med dere har lyst til, bare start med enkle og gøyale ting og øk på lengde og vanskelighetsgrad etterhvert som dere blir kjent. Ang mat osv så ville jeg ikke begynt og skjemt henne bort nå. Legg opp til at det blir slik dere vil ha det også tar hun nok poenget rimelig kjapt når hun skjønner at her i huset så kommer hennes mat i matskåla og ikke ved kjøkken bordet. Friske hunder sulter seg ikke i hjel så det går seg nok til rimelig kjapt.
Det finnes mange tråder om matleie hunder, mitt tips er og gi mat en eller to ganger om dagen og det som ikke spises opp taes vekk og blir borte frem til neste måltid.

Start med gode rutiner og vær konsekvent nå og ikke la henne få viljen sin med alt mulig rart fordi den er ny, så slipper dere og reparere uvaner i ettertid.

Fin aktivisering er triksetrening, og der anbefaler jeg denne boken. Spor er fin fint og godbitsøk i snø eller på plena. Agility er også fin trening og en god måte og bygge bånd på og morro for hund og eier :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg personlig ville ikke kastet pinne/leker da det er en aktivitet som får opp stressnivået veldig og er en mindre smart måte å slite ut valpen på. Prøv å heller å gjemme en leke som hun må søke etter.  Pinner kan dessuten være skadelig.  Får hun mental trening i tillegg til fysisk mosjon?  Edit: får hun dekket behovet for tygging? 
    • Du sier ingenting om hvor mye aktivitet hun faktisk får. 12 uker gamle begynner de jo å bli ganske aktive. Har dere begynt på valpekurs? Jokkingen og gravingen sier for meg at det er for lite aktivitet, selv om det kan være reaksjon på for mye også. Uansett ville jeg avbrutt adferden og gjort noen øvelser eller avledet på annen måte. Det samme med biting. Ha tilgjengelig ting det er lov å bite i, og avled med dette. Kjefting, straff eller å holde over snuten vil ikke hjelpe. Hvis hun klør i tennene kan det hjelpe å vri opp en tauknute eller tøyfille i vann og legge i fryseren, og så gi den for å tygge på ,det lindrer kløe i tennene. Det viktigste er nok aktivisering, men at det er gode pauser mellom. Allerede tenker jeg at hun bør ha en ok tur i løpet av dagen, få oppdage verden litt, og litt hodearbeid i form av triks eller hverdagslydighet, både underveis på turen, og innimellom hjemme. Korte økter. Selv om det er "valpeoppførsel" betyr ikke det at vi skal godta det og ikke gjøre noe med det. Bruk avledning, leker, lær inn alternative kommandoer, og avbryt eller forebygge adferd du ikke vil ha. Har dere akkurat kommet inn fra en lang tur og du vet hun er sliten og hun begynner å styre, gjør noen rolige øvelser, og øv på å legge seg å slappe av.
    • Jeg har en golden retriever valp som er 12 uker gammel. Hun gjør meg litt bekymret. Jeg er redd for at ho er veldig over eller understimulert men jeg klarer ikke å finne ut om det er for mye eller for lite aktiviserende av ho. Den siste uka har ho begynt å bli mye mer urolig, hun klarer ikke å finne roen lenger og er derfor mye våken og får ikke den søvnen en valp skal ha. Ho har også begynt å Jokke veldig mye, noe vi prøver å ignore til hun er ferdig. Energien er også veldig høy og ho er veldig gira stort sett hele tiden. Ho har også begynt å bjeffe veldig mye og bjeffer egentlig på alt og ingenting. Sammen med dette er det jo også biting, men jeg syntes ikke det virker som vanlig valpebiting. Ho angriper oss nesten, og klarer ikke å stoppe om vi sier nei, om vi går eller om vi holder ho over munnen. Jeg har også lest noe om graving og det har det blitt litt mindre av hos ho men ho har ikke stoppet med det enda. I stad var vi ute for å prøve å få energien over på noe annet ved å kaste pinne, noe ho liker å gjøre. Jeg hadde også med godbiter men det eneste hun ville var å bite meg i beina. Grunnen til at jeg er usikker er fordi mye av dette er valpeoppførsel og jeg syntes det er vanskelig å skille hundeoppførsel og valpeoppførsel. Er det noen som vet om dette er normalt og som kan gi oss noen råd om hvordan vi skal håndtere det på best mulig måte? 
    • Takk for svar.
    • Tusen takk for veldige hjelpsomme og nyttige tilbakemeldinger  - Skal sjekke med advokat. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...