Gå til innhold
Hundesonen.no

ønsker "kar" til min chijente..


gopiami
 Share

Recommended Posts

Jeg har ei chi jente som jeg vil sette valper på.. hun er registrert, har chip, vaksinert, har stamtavle... men hun har ikke vært på utstilling, da jeg synes det egntlig ikke er noe for oss... Hun er hos meg fordi jeg elsker henne, ikke for premier og høy inntekt på valper.. skjønner godt det med at de da blir avlet rett og at stamtavler avler frem friske hunder altså... men mener at d går an å få valper som er frisk uten papiret...

SÅ.... det jeg lurer på da er: Hvor kan jeg få i en chi gutt som vil pare seg med min jente??

Eneste jeg ønsker er at gutten er frisk og har godt lynne.. det er viktig... og at gutten ikke er misshandlet på noen måte.. det er imot min "tro" på hundeliv :)

Kan noen hjelpe meg? uten å belære meg om hundeutstilling først....!

Håper noen kan hjelpe til og hvis noen skulle ha en chigutt som de ønsker å låne bort så har jeg blitt glad :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det beste er vel å ta kontakt med Chihuahuaklubben og høyre kva retningslinjer dei har på avl, og gjere det dei seier skal gjerast. Det er som du seier ikkje nødvendigvis papiret som gjer kvalpane friske, men det er papiret som gjer dei til chihuahua. Chihuahua er vel desverre ein rase med ein del useriøs avl, så om du ønskjer å ta vare på rasen og gjerne tilføre noko godt til denne, bør du som eit minimum oppfylle raseklubbens krav til avl, og i tillegg setje deg ein god del inn i din hunds positive og negative sider, og leggje arbeid i å finne ein hann som passar din hund. Hugs at å setje kvalpar til verda ikkje er noko hasteprosjekt, men må planleggjast nøye, og om du ikkje har erfaring (som du ikkje har, om eg forstår deg rett?) må du lytte til dei som veit kva som gjeld for avl innan din rase, og avl generelt.

Lukke til :) .

  • Like 14
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selv om utstilling ikke er noe for dere så koster det ikke så mye tid, penger og energi å dra på et par utstillinger for å finne ut hvordan tispen din er i hht rasestandarden. Da får du en objektiv vurdering av hva som er hennes sterke og svake sider. På utstilling møter du også mange med hannhunder, som du kan se nærmere på med tanke på avl, og som også har fått en objektiv vurdering på hva som er bra og ikke så bra med hunden. Da kan man sammenligne disse og sånn unngå å bruke en hannhund som har samme svakheter som henne. Der treffer du også oppdrettere på rasen som forhåpentligvis kan hjelpe deg med hva som evt bør unngås.

  • Like 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vil bare få komme med en kommentar til dette med papirløs avl. Hvis hunden din er registrert og har stamtavle, så kan jeg ikke forstå at du ikke ønsker at valpene skal ha papirer? Det er da en smal sak å få til hvis du finner en hannhund med papirer?

Jeg er selv ikke interessert i utstilling, men jeg ville aldri kjøpt en hund uten papirer, så jeg tror at du ekskluderer mange gode hjem ved å ikke ha papirene i orden. En papirløs hund regnes jo som en blandingshund. Kanskje valpekjøperne kunne tenke seg å gå på utstilling en gang eller to?

Ellers så ville jeg kontaktet raseklubben og sett hvilke (helse)krav de eventuelt setter til avl, for å se hva du skal se etter når det gjelder din egen hund og hannhunden. Hos mange raser anbefaler at man tester for diverse sykdommer etc. før avl.

Jeg ville også sett på NKKs anbefalinger når det gjelder avl, og skaffet meg en god bok om valping og oppdrett av hund før jeg vurderte å sette kull på hunden min. Det er ikke bare bare med valper, det krever mye tid og er en stor påkjenning for tispen, så det er viktig å være godt forberedt.

Lykke til! :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vil også føye til at det er et slags vektkrav på chihuahuaer, det vil si at hvis tispen er under en viss vekt så blir det anbefalt å ikke avle på dem på grunn av risiko ved fødsel.

I sommer var det like før vår tispe måtte ta over et kull med chihuahuavalper fordi moren til disse hadde dødd. Det var etter en "vi har tispe og vi har hannhund, og vi vil ha valper"-parring. Damen som eide disse chihuahuaene elsket hundene sine over alt på jord og gråt sine bitre tårer over tapet på tispen, hun bestemte seg for å flaske de opp og endte opp med en skikkelig jobb. Tenk over om du faktisk vil dette, eller om det kanskje kan være minst like koselig å kjøpe en chihuahua til? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er norsk chihuahuaklubbs retningslinjer for avl: http://www.nchk.no/index.php/avl/9-avlsetiske-retningslinjer

Kort fortalt, så må begge foreldredyr vaere testet for patella luxasjon, og ha maks grad 2 sammenlagt pr hund, dvs f.eks 1 på hver bakfot, el 2 på en fot og 0 på den andre. Begge foreldredyr skal i tillegg vaere øyelyst, og ha minimum tre førsteplasseringer eller et ck på utstilling. Tispen skal vaere min 18 mndr ved parring, og hannen min 1 år. Dette er for å forsikre seg om at man avler på friske og rasetypiske dyr, og jeg regner med at du ikke har noe ønske om å avle syke eller utypiske valper...

Å teste for patella luxasjon og øyelyse tispen din, synes jeg du bør gjøre uansett om du velger å avle på henne eller ikke (om ikke du allerede har gjort det da), det er jo greit å vite at hunden ens er frisk. Ikke alle sykdommer kan merkes av oss, eller kanskje de kommer til syne senere i livet, og får sterkere utslag enn nødvendig, fordi du ikke var klar over at hunden var syk. Det er ikke veldig verken omfattende eller dyrt å teste for PL eller å øyelyse. Utstilling skal jeg ikke uttale meg for mye om, men det krever ikke mye arbeid å dra på en utstilling eller to, og få en kritikk på hunden. Klarer hun ikke få excellent (førstepremie) eller får dårlig kritikk, så bør du kanskje gå i tenkeboksen på om du skal avle på henne....

Husk også at det å gjennomgå en drektighet og en fødsel er krevende for tispen, hun kan bli syk, hun kan hende må ta keisersnitt, eller hun kan faktisk dø pga komplikasjoner. Det er heller ikke billig å fostre opp et kull, i hvert fall ikke om hun må ta keisersnitt (har inntrykk av at det kanskje ikke er uvanlig hos chi), så du bør ha god forsikring (som dekker avl), og helst en del penger i bakhånd, om noe skulle skje.

  • Like 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Det kan ikke være en brist i en tå eller noe sånt da? Små sår har jeg også oppdaget at de blir fryktelig utilpass av, selv om de nærmest er mikroskopiske. Min hund ble tilnærmet invalid når hun hadde et bittelite gnagsår mellom to tær, ville ikke legge vekt på den foten i det hele tatt 🙈
    • Jeg forstår hva du mener, og jeg kan sette meg inn i situasjonen din. Om det hadde vært en hunderase som ikke var tallrik; der foreldredyr og linjer bakover utmerket seg, f.eks ved å ha god mentalitet og fantastiske brukshundsegenskaper ville jeg kanskje kunne ha firet noe på krava. Men om det er en tallrik rase (som schæfer, rottweiler, belgisk fårehund, golden eller labrador) ville det måtte en god del overtalelse til for at jeg hadde takket meg til en hund med potensielle leddsjukdommer eller mentale brister.  Hunder er levende vesener og vi er selvfølgelig ikke garantert at de holder seg friske. Og det kan jo hende at du uansett ender opp med en hund med både HD og svak mentalitet for det jeg vet. Men hvorfor ta sjansen? Om det så skjer, kan du i minste trøste deg med at du gjorde det du kunne for å få en frisk hund, og at bare har hatt uflaks. 
    • Det er en vanskelig balanse. Jeg er godt i gang med å analysere alt han gjør for å unngå skader og slikt. Går han rart, virker han mer sliten enn normalt. Spiser han som han burde? Hvis han begynner å røyte mer enn vanlig, er det tegn på stress og at han har ondt, eller er det på grunn av årstidsskifte? Mange krisetanker etter hvert, ja 😪 Enn så lenge tror jeg at jeg trykte på alarmknappen unødvendig.. Sikkert ikke siste gangen, i og med at han ikke er noe ungdom lengre.  Tusen takk svar, setter pris på at dere setter av tid til å hjelpe meg ❤️ 
    • Det er skummelt med godt voksne hunder. Hva er filleting og hva er viktig å legge merke til, liksom. God bedring, håper dette bare var en filleting!
    • Takk for svar, @simira❤️ er veldig nøye på å ta på ulldekken når vi har vært på trening/tur og han skal i bilen. han ligger mjukt og varmt inne buret. skal se på back on track dekken. Har jo lest og hørt mye bra om disse dekkene gjennom årene.  6 tenner er en del, men merker at han er mye mer oppesen etter operasjonen. Han virker mye mer fornøyd med livet   Den gode nyheten nå er at jeg *kan* ha vært en smuuule hysterisk. Etter tannoperasjonen nå i april ser jeg etter tegn til vondter på ham, jeg er kjemperedd for å overse ett eller annet. som jeg gjorde med tennene.. Jeg mistenker at det "kun" er våteksem som har oppstått innimellom tredepotene 😅 Kan hende et eller annet har vært kilt innimellom der, som jeg ikke har sett. Jeg syntes det gir mening i og med at vi har gått i mye vått terreng, og at jeg ikke har vært spesielt flink til å tørke ham. Pluss, han er allergiker og får fort sår og eksem av tilsynelatende ingenting. Har begynt behandling og håper det fort går over 😊 Har en bulldog med utypisk smerteterskel for kan ikke skjønne at det lille greiene kan gjøre *så* vondt. Blir om eieren: Dramaqueen!! Tusen takk for gode ønsker ❤️  Enn så lenge puster jeg letta ut. Men, vil fortsatt begynne med tilskudd til leddene. Noen forslag? Hva skal jeg se etter i et godt tilskudd, eller er det bortkasta pæng? 🤷‍♂️
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...