Gå til innhold
Hundesonen.no

NKKs etiske retningslinjer for hold og trening av hund 2012


Anette
 Share

Recommended Posts

Link til PDF finnes her.

Drar ut et par ting jeg likte

8. HUNDERS BOMILJØ

8.1 Fysiske forhold

Oppholdsrom for hund skal ha tilstrekkelig belysning og ventilasjon, normal luftfuktighet,

samt temperatur tilpasset rasens/individets behov. Man bør også ta hensyn til

akustikk/lydforhold i rom der flere hunder oppholder seg sammen.

8.2 Bur

Hund skal ikke ha bur som sitt primære oppholdssted. Hund som oppholder seg i lukket bur,

f.eks. under transport eller under utstilling/konkurranse/trening, skal minimum ha plass til å

sitte, reise seg og snu seg, samt strekke seg og legge seg i en naturlig stilling. Ved bruk av bur

skal tilvenning skje gradvis slik at hunden i størst mulig grad trives i buret. Hvor lenge det er

forsvarlig å la en hund oppholde seg i bur vil i stor grad avhenge av hundens trivsel i buret.

6. HELSE

6.1 Stell og tilsyn

Hund skal ha tilsyn og tilstrekkelig stell av pels, klør, øyne, ører og tenner/munn. Pelsen skal

stelles og holdes rein, hunden skal ikke gå med floker eller skitt i pelsen. Klør skal klippes

jevnlig, øyne og ører tilses og om nødvendig reingjøres. Spesielle fysiske trekk som krever

ekstra stell, som hudfolder eller leppefolder, skal etterses jevnlig og stelles om nødvendig.

Tenner/munn skal stelles ut fra hver hunds behov, tannstein skal fjernes jevnlig og minimum

så ofte at det ikke oppstår betennelse/irritasjon i tannkjøttet. Dette innebærer

rensing/pussing svært ofte for en del rasers/individers vedkommende.

Er jo "bare" etiske retningslinjer men jeg synes nå de var utformet ganske greit, andre som har en mening?

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise

Joda er nok mye greit der, dog dette med etikk er det vel liten tvil hvor de har innhentet "ekspertpaneluttalelser" fra.

Kopierer fra tråden jeg startet:

Jeg siterer:

10.2 Etisk opplæring og trening

Oppdragelse, opplæring og trening skal alltid foregå på en slik måte at hundens velferd blir ivaretatt. Det å gi hunden faste rammer og sette grenser er ofte en nødvendighet for å oppnå en trygg og velfungerende hund. Hovedprinsippet skal være innlæring med positiv forsterker (belønning). Ubehag kan kun benyttes i unntakstilfeller, der positiv forsterkning alene ikke har ført til målet.

Ekstremt selvmotsigende, kan jeg ikke lenger si "nei" til hunden min med mindre det er ett unntakstilfelle? Og skal "faste rammer og sette grenser" utelukkende bare være kos og pølser?

Videre så definerer de hvordan korrigering skal foregå så de vet vel godt at de ikke slipper unna med å nå målet alene med PF.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Link til en side med link til PDF'en ja. :)

HER skal være direkte til PDF.

jeg liker faktisk link til siden jeg,for da kan jeg velge å se det i browsern eller å laste fila ned enn direkte til en fil også velger chrome det den vil :frantics:

:offtopic: over :P

Jeg likte aller best det med at bur skal ikke være primært oppholdssted, og det siterte jeg på fbook og håper noen venner av meg tar det sakte til seg :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er det som er nytt her nå, siden forrige versjon? Husker liksom ikke hva den forrige sa. Jeg husker vi i Briardklubben spilte inn til NKK den gangen de laget de første etiske retningslinjene, at det hadde vært fint om de sa noe om burbruk OG tidsaspekt for dette. De har vel fått inn litt mer om det nå, men fortsatt litt diffust synes jeg.

Ellers er det BRA at NKK jobber med dette, men det er på den annen side synd at det er nødvendig å minne folk på at dyr skal behandles skikkelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes det er flott at det står noe om burbruk. Jada, så er det bare etiske retningslinjer og det ER litt diffust, men forhåpentligvis vil enkelte begynne å skjønne at det faktisk ikke er uproblematisk å la bikkjene ligge i bur natt og dag.

Man skulle tro folk skjønte sånt av seg selv, men det er faktisk ikke mange dagene siden jeg hadde en samtale med en person som hadde fått det anbefalt av dyrlegen fordi det hjalp hundene å slappe av.

Jeg husker jo fortsatt den gangen jeg hørte om bur for første gang (seriøst, å putte hund i bur var et helt ukjent konsept for meg, jeg visste ikke at det gikk an en gang), da var det faktisk en instruktør på OSH som holdt et langt engasjert foredrag som gikk på at for hunden var det å sove alene i hele leiligheten som om vi skulle lagt oss til å sove midt på gulvet i et tomt Oslo Spektrum. Det ville selvfølgelig vært stressende mente han. Dette er snart 14 år siden og jeg var ung og dum, men heldigvis ikke SÅ dum, men jeg hadde erfaring med hundehold fra før og aktet ikke å bruke penger på noe jeg visste jeg ikke trengte. Men det er kanskje ikke utenkelig at flere av de andre på kurset gjorde en ny investering?

Nei, det er deilig at NKK tar en standpunkt slik at man faktisk kan henvise til etiske retningslinjer for hundehold når emnet kommer opp i snakk med folk som kanskje ikke har all verdens erfaring og har hørt på "fagfolk"...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg har hatt 50% BC-blanding. Eneste måten å holde ham fornøyd på var å gi ham oppgaver eller fysisk aktivitet, kontinuerlig. Alltid noe å fokusere på. Han var glad i sofakos, men klarte ikke engang slappe av i kroppen da. Tydlig glad og fornøyd med situasjonen, men vred seg som en ålemark, som om det å slappe av var direkte ukomfortabelt for ham. Tror ikke vi noen gang gikk en avslappet tur. Han lærte omsider å gå pent i bånd, men han vibrerte av energi mens han fokuserte på oppgaven. Gikk stakkato og så virkelig unaturlig ut. Foretrakk å få ulike oppgaver fortløpende, i flexiline. De gangene han fysisk slappet av i våken tilstand, noe han med årene lærte å gjøre, så virket han direkte deprimert og som om han var i en dyp eksistensiell krise. Ventet kun på neste to do. Nå var blandingen min kanskje en ekstrem variant, med mitokondrie-DNA fra en veldig aktiv miniatyr bruksrase, men også renraset BC som bare går tur i gangfart uten andre oppgaver, uten stress, det virker veldig ambisiøst.  Angående aktiviteter ellers: Min fikk aldri nok. Lange ski-/sykkelturer, ball, pinner og frisbee, agility og LP og hverdagstriks hjalp selvsagt med å ta brodden av stress så det var mulig å oppnå kontakt med ham og få ham behersket, men den MENGDEN mental og fysisk aktivitet som må til for å få en BC til å fremstå som rolig og avslappet uten indre stress og uten å se ut som dyp depresjon? Jeg fant den ikke. Uten noe å gnage på var alltid rastløs eller lå spent (bokstavelig talt) klar for neste move når han var våken. Jeg tenker en må tilpasse seg den rasen en har, ikke bare prøve forme en hvilken som helst rase til en slags standard for hva en anser som generelt god hundeadferd. Å gå tur er ikke en enkel oppgave for en BC. Å kreve avslappet spasertur uten "stresset" fokus på oppgaver virker urealistisk.  Min personlige mening fra anekdotisk erfaring. Om noen har en fasit, så gjelder selvsagt den.   
    • Du får sende en på Osloferie!
    • Du får det du trener på! Her har @Simira masse gode tips til deg. La hunden få oppgaver på tur som den må fokusere på, slik at hun ikke "trener" på stressnivået hun allerede har.  Variasjon er også bra, ikke sikkert hun trenger sykkeltur hver morgen eller å starte med agility før hver tur. Og sist men ikke minst, hun er 2 år. I gamledager sa vi at 1,5-2 år er omplasseringsalder, da mange hunder peaker på energinivå rundt da😅
    • Kjenner at jeg godt kunne tenkt meg å ikke ha hund
    • Hun får også en god sykkeltur hver morgen, noen ganger med trekk og andre ganger uten. I løpet av uken trener vi også lydighet, svømming, rallylydighet og spor. De siste månedene har vi fokusert mye på ro-trening i offentlige områder med mange folk og hunder. Hun er i god form og har en slank kroppsbygning, men sliter med å roe seg ned når vi er ute, selv om hun lett finner roen innendørs. Tidligere kastet vi dessverre en del pinner og ball på turer, men jeg innså i senere tid at det er med på å skape mye stress. Derfor har vi sluttet med dette for en god stund siden. Jeg forstår at dette har bidratt til å bygge opp stressnivået hennes utendørs. Men ellers har hun vært slik jeg beskriver henne, helt siden vi fikk henne.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...