Gå til innhold
Hundesonen.no

Mellomstor hund til tur, trekk, kløv og sykling?


tm100007
 Share

Recommended Posts

Har ikke tenkt å kjøpe hund før om en god stund, men har begynt å tenke på hvilken rase som kunne passe meg. Hunden vil i hovedsak bli brukt til tur (i fjellet, både sommer og vinter), trekk, sykling og kløv.

Jeg tenker også å prøve ut forskjellige hundesporter, som lydighet, rally lydighet, agility, flyball og spor. Har ingen planer om å konkurrere, så hundens prestasjoner spiller ingen rolle.

Når det gjelder pelsstell går det for det samme om hunden krever lite eller mye.

Hunderasene jeg vurderer er Australian Shepherd, Border Collie, Toller og Siberian Husky.

Noe jeg vurderer er å utdanne hunden til å bli godkjent redningshund, jeg regner da med at en Siberian Husky vil være uaktuell?

Meninger angående rasene nevnt over?

Andre raser jeg burde vurdere?

Gode oppdrettere av de aktuelle rasene?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med tanke på naboer burde hunden være forholdsvis stille, et bjeff en gang i blant har selvfølgelig ikke noe å si. Hunden burde forsåvidt også kunne være hjemme en vanlig skole/arbeidsdag (5-8 timer). Annet enn dette har jeg ingen flere spesifikke ønsker.

Dersom jeg bestemmer meg for at jeg vil ha en hund med tanke på å utdanne den til å bli godkjent redningshund vil vel kriteriene være annerledes, dvs hunden må være lett å trene og kunne jobbe intensivt over lengre tid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En Siberian Husky passer til en del av kriteriene dine, men ikke alle. De passer kjempefint til sykling, kløving og turer i skog og mark, fjell og vidde. Jeg kjenner til flere som går spor, og har litt lyst til å prøve med mine egne. Det finnes også flere spor champions i Sverige (S VCH). Helt grunnleggende lydighet går greit, men hunden trenger en helt annen jobbing med motivasjonen enn en typisk brukshund. Samme med agillity. Hundene er både relativt raske og relativt lette og funger greit på hobbynivå. Men kan være vanskelig å kontrollere i løs tilstand.

Rally lydighet har jeg prøvd med mine, og mine synes i alle fall det ble for repetetivt = kjedelig. Flyball har jeg per idag ingen som halveis kunne passet til engang.

En Siberian husky er en enkel og ærlig hund. De passer aller best som tur, trekk og fritidshunder. De kan godt like andre aktiviteter i tillegg til, men skal du virkelig satse på noe av dette (kanskje bortsett fra spor) så ville jeg helt klart valgt en annen rase. Svært få Siberians har konkurrert i lydighet f.eks. på høyere nivå enn klasse I/II. De har den mentale kapasiteten, dette er intelligente hunder. Men de er selvstendige og gjennomfører stort sett bare det de ser gir demselv en fordel. Og det som fungerer som motivasjon en gang, fungerer ikke nødvendigvis neste gang. Så det gir jo en ekstra utfordring ;)

Jeg kjenner ikke godt nok til hva slags egenskaper og mentalitet hunden bør inneha for å kunne bli en redningshund, så her kan jeg ikke svare deg.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg mener jeg har hørt om en siberian som er godkjent redningshund (Snø) eller i hvertfall under opptrening :) Den har i hvertfall bestått de "enkleste" prøvene, hvordan det har gått videre vet jeg ikke. Om det er det som blir din hovedaktivitet, er det nok likevel lurt å velge en annen rase.

Er du på jakt etter tur, trekkhund, så er siberian definitvt et aktuelt valg. vil du ha en veldig førerorientert hund, gå for en av de andre rasene du listet opp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for svar! Siberian husky er definitivt en rase jeg har veldig lyst på, dersom jeg ikke bestemmer meg for å utdanne hunden til å bli redningshund, naturligvis.

Om det er det som blir din hovedaktivitet, er det nok likevel lurt å velge en annen rase.

Ja, det var det jeg også tenkte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det er jo ikke umulig å trene dem opp til slikt,det finnes jo dem som har gjort det, men man får nok en lettere jobb om man velger en annen rase. Men som turkamerat og trekkhund er siberian utmerket. mine liker godt å trene triks og øvelser, men i korte økter. Bronsjemerket har jeg aldri tatt med noen av dem, men i hvertall en skulle være mulig å trene opp til slikt- her skorter det rett og slett på eiers interesse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker automatisk dalmatiner jeg da! :) En potethund som ikke nødvendigvis krever all verden, men som er med på ALT den får lov til! Er kjent som en potet som kan brukes litt til alt (men sjeldent blir en superstjerne innen noe), og som er vakker, førerorientert, sprek og blid!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det er jo ikke umulig å trene dem opp til slikt,det finnes jo dem som har gjort det, men man får nok en lettere jobb om man velger en annen rase.

Ja, jeg kommer nok mest sannsynlig til å velge en annen rase dersom jeg satser på en redningshund.

Takker, engelsk springer spaniel og dalmantiner vurderes også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis det du vil ha primært er en kompis å ha med i skauen, og du ikke har noe bevisst forhold til andre rasemessige forutsetninger, ville jeg helt ærlig sjekket omplasseringssteder, for å gi en "pent brukt" hund en ny sjanse til å få et godt liv. En voksen blandingshund av passende størrelse, for eksempel?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis det du vil ha primært er en kompis å ha med i skauen, og du ikke har noe bevisst forhold til andre rasemessige forutsetninger, ville jeg helt ærlig sjekket omplasseringssteder, for å gi en "pent brukt" hund en ny sjanse til å få et godt liv. En voksen blandingshund av passende størrelse, for eksempel?

Ja, det er også noe jeg sterkt vurderer. Enten adoptere eller være fosterhjem.

Nevnte det bare ikke her, da det handler om rasevalg, og jeg tenkte at det ikke helt passet inn.

Da (slik jeg har forstått det) de aller fleste omplasseringshunder, selv om de er renrasede, ikke har stamtavle og derfor blir regnet som blandingshunder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...