Gå til innhold
Hundesonen.no

Mellomstor hund til tur, trekk, kløv og sykling?


tm100007
 Share

Recommended Posts

Har ikke tenkt å kjøpe hund før om en god stund, men har begynt å tenke på hvilken rase som kunne passe meg. Hunden vil i hovedsak bli brukt til tur (i fjellet, både sommer og vinter), trekk, sykling og kløv.

Jeg tenker også å prøve ut forskjellige hundesporter, som lydighet, rally lydighet, agility, flyball og spor. Har ingen planer om å konkurrere, så hundens prestasjoner spiller ingen rolle.

Når det gjelder pelsstell går det for det samme om hunden krever lite eller mye.

Hunderasene jeg vurderer er Australian Shepherd, Border Collie, Toller og Siberian Husky.

Noe jeg vurderer er å utdanne hunden til å bli godkjent redningshund, jeg regner da med at en Siberian Husky vil være uaktuell?

Meninger angående rasene nevnt over?

Andre raser jeg burde vurdere?

Gode oppdrettere av de aktuelle rasene?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med tanke på naboer burde hunden være forholdsvis stille, et bjeff en gang i blant har selvfølgelig ikke noe å si. Hunden burde forsåvidt også kunne være hjemme en vanlig skole/arbeidsdag (5-8 timer). Annet enn dette har jeg ingen flere spesifikke ønsker.

Dersom jeg bestemmer meg for at jeg vil ha en hund med tanke på å utdanne den til å bli godkjent redningshund vil vel kriteriene være annerledes, dvs hunden må være lett å trene og kunne jobbe intensivt over lengre tid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En Siberian Husky passer til en del av kriteriene dine, men ikke alle. De passer kjempefint til sykling, kløving og turer i skog og mark, fjell og vidde. Jeg kjenner til flere som går spor, og har litt lyst til å prøve med mine egne. Det finnes også flere spor champions i Sverige (S VCH). Helt grunnleggende lydighet går greit, men hunden trenger en helt annen jobbing med motivasjonen enn en typisk brukshund. Samme med agillity. Hundene er både relativt raske og relativt lette og funger greit på hobbynivå. Men kan være vanskelig å kontrollere i løs tilstand.

Rally lydighet har jeg prøvd med mine, og mine synes i alle fall det ble for repetetivt = kjedelig. Flyball har jeg per idag ingen som halveis kunne passet til engang.

En Siberian husky er en enkel og ærlig hund. De passer aller best som tur, trekk og fritidshunder. De kan godt like andre aktiviteter i tillegg til, men skal du virkelig satse på noe av dette (kanskje bortsett fra spor) så ville jeg helt klart valgt en annen rase. Svært få Siberians har konkurrert i lydighet f.eks. på høyere nivå enn klasse I/II. De har den mentale kapasiteten, dette er intelligente hunder. Men de er selvstendige og gjennomfører stort sett bare det de ser gir demselv en fordel. Og det som fungerer som motivasjon en gang, fungerer ikke nødvendigvis neste gang. Så det gir jo en ekstra utfordring ;)

Jeg kjenner ikke godt nok til hva slags egenskaper og mentalitet hunden bør inneha for å kunne bli en redningshund, så her kan jeg ikke svare deg.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg mener jeg har hørt om en siberian som er godkjent redningshund (Snø) eller i hvertfall under opptrening :) Den har i hvertfall bestått de "enkleste" prøvene, hvordan det har gått videre vet jeg ikke. Om det er det som blir din hovedaktivitet, er det nok likevel lurt å velge en annen rase.

Er du på jakt etter tur, trekkhund, så er siberian definitvt et aktuelt valg. vil du ha en veldig førerorientert hund, gå for en av de andre rasene du listet opp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for svar! Siberian husky er definitivt en rase jeg har veldig lyst på, dersom jeg ikke bestemmer meg for å utdanne hunden til å bli redningshund, naturligvis.

Om det er det som blir din hovedaktivitet, er det nok likevel lurt å velge en annen rase.

Ja, det var det jeg også tenkte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det er jo ikke umulig å trene dem opp til slikt,det finnes jo dem som har gjort det, men man får nok en lettere jobb om man velger en annen rase. Men som turkamerat og trekkhund er siberian utmerket. mine liker godt å trene triks og øvelser, men i korte økter. Bronsjemerket har jeg aldri tatt med noen av dem, men i hvertall en skulle være mulig å trene opp til slikt- her skorter det rett og slett på eiers interesse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker automatisk dalmatiner jeg da! :) En potethund som ikke nødvendigvis krever all verden, men som er med på ALT den får lov til! Er kjent som en potet som kan brukes litt til alt (men sjeldent blir en superstjerne innen noe), og som er vakker, førerorientert, sprek og blid!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det er jo ikke umulig å trene dem opp til slikt,det finnes jo dem som har gjort det, men man får nok en lettere jobb om man velger en annen rase.

Ja, jeg kommer nok mest sannsynlig til å velge en annen rase dersom jeg satser på en redningshund.

Takker, engelsk springer spaniel og dalmantiner vurderes også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis det du vil ha primært er en kompis å ha med i skauen, og du ikke har noe bevisst forhold til andre rasemessige forutsetninger, ville jeg helt ærlig sjekket omplasseringssteder, for å gi en "pent brukt" hund en ny sjanse til å få et godt liv. En voksen blandingshund av passende størrelse, for eksempel?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis det du vil ha primært er en kompis å ha med i skauen, og du ikke har noe bevisst forhold til andre rasemessige forutsetninger, ville jeg helt ærlig sjekket omplasseringssteder, for å gi en "pent brukt" hund en ny sjanse til å få et godt liv. En voksen blandingshund av passende størrelse, for eksempel?

Ja, det er også noe jeg sterkt vurderer. Enten adoptere eller være fosterhjem.

Nevnte det bare ikke her, da det handler om rasevalg, og jeg tenkte at det ikke helt passet inn.

Da (slik jeg har forstått det) de aller fleste omplasseringshunder, selv om de er renrasede, ikke har stamtavle og derfor blir regnet som blandingshunder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Lange turer er ikke nødvendigvis veldig stimulerende. Det kan være, men det kan også øke stress, særlig hvis dere går mye i ukjente miljøer eller rundt mye andre folk og hunder. Stress og usikkerhet er i stor grad genetisk, og påvirkes såklart av hormoner. Søksarbeid er ofte god stimuli, og er bevist å øke selvtilliten hos hunder. Meld dere på et kurs i nosework, barn hunt eller annen type søk som dere kan bruke som aktivisering i hverdagen. Tren triks og lydighetsøvelser. Kjøp spill med utfordringer som hun kan løse for å få middag. Generelt vil jeg også skjerme henne mot å bli presset inn i situasjoner der hun føler hun må si fra. Det er ikke alltid mulig, men ikke la fremmede klappe henne, hold avstand til ting eller steder som stresser henne, osv. Hvis hun knurrer er hun for ukomfortabel, og hvis det signalet blir oversett er bitt ofte neste.
    • Har en mittelspitz tispe som har mye stress. Dette spesielt i de to røyteperiodene og under løpetid. Merker dette godt med økende varsling, knurring mot ukjente(hvis de forsøker ta på henne) og slikking av labber. Alt dette begynte etter første løpetid. Vi forsøker å gå lange turer og leke for å stimulere henne, virker noe... Ingen smerter.  Snakket med dyrlegen uten noe særlig gode råd. Har også hatt atferdsanalyse for noen år siden, hvor konklusjonen var mer stimuli og eksponering.   Er det noen med liknende erfaringer? Kan det være hormonelt betinget, eller er det en slags angstlidelse?   
    • Det er ingen grunn til å ikke bruke tørrfôr som godbiter ellers også, det er jo bare mat, så lenge hunden vil ha det. Og vær for all del ekstremt forsiktig med AI. De stiller ikke vesentlige spørsmål som en veterinær vet å spørre før man behandler en hund. Kildekritikk er fint, men det kommer helt an på hvilke kilder man bruker. Og har lov til å bruke. Så enten er AI-en trent på ulovlig materiale, eller så har den et begrenset spenn av kilder. I tillegg er det ekstremt stor forskjell på hundehold i ulike land, så selv forutsetninger for forskning og råd fra profesjonelle vil variere stort.
    • Altså hvorfor har ikke jeg tenkt på dette?!  Så genialt med AI altså👏🏻  Har snakket med vetrinær igjen i går, og vi skal forsøke med Hills sitt allergifor:) Vi startet overgang i går og lillemann ELSKET det og «sorterte» maten i skåla for han skulle spise Hills-bitene først🤣  Det som var et kjempepluss var at foret har godbiter med samme ingredienser, så de kunne han få 4 stk av om dagen, selv om han er på eliminasjonsdiett. Så GJETT om det ble fest hjemme i går. Første godbit på mer enn syv uker.  Fikk også sove natta gjennom uten magetrøbbel og i morres var avføring fast og fin!    Har skikkelig tro på at dette skal bli bra🫶🏻 OG når vi forhåpentligvis starter provokasjonsdiett om noen uker så skal vi starte med VOM fra taste!    Tusen takk for gode råd folkens👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 Dere er helt supre som tar dere tid til å svare, og nå er vi såå lykkelige i heimen😍    
    • Takk! 🥰 Jeg glemte at det finnes en verden av små butikker utenom gigantene. Du reddet dagen og uka og måneden, og potensielt hele sommeren min. Nettopp vært på kurstime med råfor klabb og klæss og isj, og så ikke veldig lyst på fremtiden. Får hamstre.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...