Gå til innhold
Hundesonen.no

Spørsmål om øyesykdommer


Maria
 Share

Recommended Posts

Jeg sitter jo og prøver å gjøre meg kjent med en ny rase, og det er mange ting jeg ikke er kjent med på portugisisk vannhund som er vanlig på denne rasen.

Til vannhunden har man fått utviklet en optigen-test som kan avsløre om hunder er bærere, affekterte eller fri for PRA. Det samme gjelder ikke for den andre rasen. De øyenlyses før de skal ha kull, bare. Så man må jo bare granske stamtavler og se hva man finner. Bare det synes jeg er litt "ekkelt", da PRA er litt sånn worst case scenario for meg (kan nesten ikke se for meg noe verre enn å ha en blind hund).

Men en lidelse jeg har funnet på noen hunder på avlsdata (SKK) er "vitreus degeneration" (mulig annet navn brukes??). Noen som kjenner til denne lidelsen og eventuelt nedarvingen av denne? Jeg tror jeg har forstått sånn noenlunde hva den går ut på, men nedarving osv. klarer jeg ikke finne ut av.

Help!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet ikke om det er samme lidelsen, men "Retinal dysplasia and persistent hyperplastic primary vitreous" var det nærmeste jeg fant studier av nedarving på.

Dette studiet foreslår recessiv nedarving i miniatyr schnauzer:

Vet Ophthalmol. 2004 May-Jun;7(3):151-8.

Inherited retinal dysplasia and persistent hyperplastic primary vitreous in Miniature Schnauzer dogs.

Grahn BH, Storey ES, McMillan C.

Source

Department of Small Animal Clinical Sciences, Western College of Veterinary Medicine, University of Saskatchewan, 52 Campus Drive, Saskatoon, Saskatchewan S7N 5B4, Canada. bruce.grahn@usask.ca

Abstract

The objectives of this study were to define the clinical syndrome of retinal dysplasia and persistent primary vitreous in Miniature Schnauzer dogs and determine the etiology. We examined 106 Miniature Schnauzers using a biomicroscope and indirect ophthalmoscope. The anterior and posterior segments of affected dogs were photographed. Four enucleated eyes were examined using routine light microscopy and scanning electron microscopy. A pedigree was constructed and related dogs were test-bred to define the mode of inheritance of this syndrome. Congenital retinal dysplasia was confirmed in 24 of 106 related Miniature Schnauzer dogs. Physical and postmortem examinations revealed that congenital abnormalities were limited to the eyes. Biomicroscopic, indirect ophthalmoscopic, and neuro-ophthalmic examinations confirmed that some of these dogs were blind secondary to bilateral retinal dysplasia and detachment (nonattachment) (n = 13), and the remainder had generalized retinal dysplasia (n = 11). Fifteen of these dogs were also diagnosed with unilateral (n = 9) or bilateral (n = 6) persistent hyperplastic primary vitreous. Nutritional, infectious, or toxic etiologies were not evident on physical, postmortem, light microscopic, or transmitting and scanning electron microscopic examination of four affected Miniature Schnauzers. We examined the pedigree and determined that an autosomal recessive mode of inheritance was most likely. Three test-bred litters including those from affected parents, carrier and affected parents, and carrier parents confirmed this mode of inheritance. This study confirms that retinal dysplasia and persistent hyperplastic primary vitreous is a congenital abnormality that is inherited as an autosomal recessive condition in Miniature Schnauzers.

Men senere i artikkelen skrives det at funnene er forskjellige fra nedarving, ufullstendig dominant, vist i doberman og staffordshire bull terrier, med referanser til følgende artikler:

Stades FC
.
Persistent hyperplastic tunica vasculosa lentis and persistent hyperplastic primary vitreous in Doberman pinschers: genetic aspects
.
Journal of the American Hospital Association
1983
;
19
:
957
964
.
  • Leon A, Curtis R, Barnett KC. Hereditary persistent hyperplastic primary vitreous in the Staffordshire bull terrier. Journal of the American Animal Hospital Association 1986; 22: 765–774.

Boeve MH
,
Stades FC
,
Van Der Linde-Sipman JS
et al.
Persistent hyperplastic tunica vasculosa lentis and primary vitreous (PHPTVL/PHPV) in the dog: a comparative review
.
Progress in Veterinary and Comparative Ophthalmology
1992
;
2
:
163
172
.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette skriver 'min' veterinær om RD på hjemmesiden:

RETINAL DYSPLASI - RD

Retinal dysplasi er en medfødt misdannelse i netthinnen som kan angå avgrensede områder eller i mer sjeldne tilfeller hele netthinnen. Vi beskriver utbredelsen som: (multi)fokal, geografisk eller total.

Alle hunder som blir øyelyst i Norge blir også sjekket for retinal dysplasi. Se punkt 4 på attesten for øyeundersøkelse. Øyelysing ved 1 års alder er viktig for å avdekke slike medfødte lidelser.

Man antar at det er en autosomal recessiv nedarving på de raser som er undersøkt til nå.

Avlsanbefalinger:

* Retinal dysplasi (RD) dømmes som arvelig uansett rase.

* Fokal, multifokal eller geografisk RD – Hunden kan brukes i avl, men bør parres med øyelyst hund fri for RD.

* Hunder med total RD skal ikke brukes i avl.

Med unntak av total RD har ikke disse forandringene betydning for synet og de utvikler seg heller ikke (unntak: Engelsk springer spaniel – egne avlsanbefalinger). Det er derfor fornuftig å ikke dømme disse hundene for strengt samtidig som man ikke ignorerer funnene helt. Det mener jeg er ivaretatt med de avslanbefalinger som her er gitt.

Avlsanbefalingene er gitt av den norske gruppen med øyelysere og kan ses i sin helhet på www.vetnett.no under ”Fag og utdanning”.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror ikke dette er det samme som RD, faktisk. Det er hunder som har fått påvist det jeg snakker om og som har gått i avl og fått godkjente avkom etter seg. Men sykdomsforløpet og arveligheten vet jeg allikevel lite om. Skal jobbe litt for å finne det ut!

http://www.wisegeek.com/what-is-vitreous-degeneration.htm - PVD kalles det her. Ser ut til at det er noe mennesker også kan få og at det er noe som utvikler seg med alderen og kan behandles.. Om jeg ikke leser helt feil? Igjen, jeg er dritt i engelsk :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg søkte på viterous degeneration og ble linket videre til en side om PRA. Så for meg ser det ut til at det er PRA de snakker om på skk i det første innlegget ditt.

Jeg kan dobbelsjekke om dette er det samme på jobb i morgen.

Njo.. Men jeg tror ikke det er det samme. De kaller PRA for PRA i Sverige også, nemlig. Det heter jo Progressiv Retinal Atrofi. Men det er ikke til å bli klok av hva det egentlig er :P Selv om jeg faktisk ikke tror det er det samme som PRA..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Et oppstillingsbilde.  Tempo 3 måneder. 8,7 kg og 36 cm høy.   
    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...