Gå til innhold
Hundesonen.no

puli


shira

Recommended Posts

her er en rase jeg har falt for, men finer ikke så mange oppdret noen som vet??? eller har bilde av rasen

her er det jeg fant ut

Om Puli

av Leif Ragnar Hjorth

Historikk

Puli er en gammel rase. Det fortelles at den kom med de store folkevandringene pa 900-tallet fra Asia til den ungarske puszta, sammen med gjeterne. Størrelsen skulle være like høy som gjeterens støvleskaft. Den skulle ære uredd o

bg lett å lære opp slik at den kunne utføre sin jobb med å passe saueflokken.

Pelsen var viktig slik at den beskyttet mot varme,kulde og angrep fra andre dyr. Det sies at en puli med letthet kan gjete en flokk på 300 sauer ,alene. Den brukes forøvrig til gjeting av andre husdyr også. Størrelse- variasjonen har alltid vært stor på puli. Tidligere fantes det en stor over 50 cm. som ble brukt av politiet. 37 -47 cm. ble brukt som gjeter hund mens de som var mindre ble brukt som hushund.

I dag sier rasestandarden at hannhunder skal ideelt sett være mellom 40 og 44 cm. Høy . Tisper skal ideelt sett være mellom 37 - 41 cm. i skulderhøyde. Fargene skal være sort, grå, mørk aprikos med sort maske (masket fako) eller hvit. De skal være ensfarget (bortsett fra masket fako), men en liten hvit brystflekk er tillatt.

Puli liker å lære og vil gjerne være aktiv , derfor er det fint å lære den opp til lydighetstrening , agility, gjeterhund eller annen aktivitet. Det viser seg at den som lærer hunden noe , er det mennesket den setter mest pris på. Den er ikke bare en gjeterhund ,men den har ogsa vaktinstinktet i behold derfor vil den bjeffe når det kornmer folk. Jeg tror ikke du klarer å venne den av med dette men jeg mener absolutt det er mulig å begrense det,

Til Norge kom de første pulier på 60-tallet. Disse ble imidlertid borte men nye kom inn på 70 tallet og siden har det vært Puli i Norge. Det har aldri blitt noen stor rase i Norge og det har kommet og gått noen oppdrettere I løpet av årene , en oppdretter har imidlertid vært stabil de siste 20 årene

I Norge er det i 2002 ca 90 Puli,slik at det fortsatt er en sjelden rase hos oss. Det finnes flest sorte , men også noen hvite og masket fako. Det fødes stort sett 1 . 2 kull I året I Norge . Noen nye kjærkomne tilskudd har kommet til I løpet av årene fra : Sverige, England, Jugoslavia og selvfølgelig Ungarn.

Pelsen

Når du får en valp på 8 uker ser pelsen ut som en vanlig langhårs-valp "type teddybjørn".

Den karakteristiske snorpelsen begynner først å danne seg ved 6 -10 måneders alder. Det at pelsen deler seg i " spagettitynne" korketrekkere fra ca. 5 måneders alder er ikke snorer. Når snorpelsen danner seg er det endel arbeide for å hølde pelsen ren.

Etterhvert som hunden blir eldre blir snorene/båndene strammere og strammere. Og den flotte Puli-pelsen blir tydelig fra ca. 14 måneders alder.

Ikke alle hunder danner fotsid pels, men blir den det er dette ikke oppnådd før hunden er 3 - 4 år. Da klipper vi den slik at pelslengden rekker 1 - 5 cm. fra bakken alt etter som vi ønsker. Bånd-pels og snor-pels er likeverdige på utstilling.

det er hentet fra klubber for ungarske vakt-og gjeterhunder

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ÅÅÅÅ det er de gulvmoppene det :);):P eller somen venn av meg sa når jeg gikk agillitykurs med naboens hund en gang i tiden, du??? kas rase er den dere som ligner på Bob Marley???? ;):P;)

fine hunder men ikke helt min smak.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Puli liker å lære og vil gjerne være aktiv , derfor er det fint å lære den opp til lydighetstrening , agility, gjeterhund eller annen aktivitet. Det viser seg at den som lærer hunden noe , er det mennesket den setter mest pris på. Den er ikke bare en gjeterhund ,men den har ogsa vaktinstinktet i behold derfor vil den bjeffe når det kornmer folk. Jeg tror ikke du klarer å venne den av med dette men jeg mener absolutt det er mulig å begrense det,

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Det er fler oppdrettere i Sverige enn i Norge. Du finner en liste over oppdrettere på hjemme sida til den svenske rasehundklubben:

http://www.go.to/svkfur

Puli er jo opprinnelig en gjeterhund, så det er sikkert mulig å trene de. Mener at det er flere som går lydighet i Sverige. Kjenner ikke til de annet enn fra utstilling og gjeterhundtreff, men en oppvisningsgruppe i Ungarn hadde i hvert fall et par pulier i gruppa si i 1999. De var veldig flinke :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Life's a beach, og når det er kaldt og surt og blåser, så har vi den for oss selv, så det var ikke så ille, men det var ikke så vel heller, for Ede har ikke store radiusen (0-2m) eller masse interesse for å utforske omgivelsene selvstendig, så aktivitet begrenser seg mest til mutterns fremdriftstempo og kastearm. Det som er dårlig med det er det samme som er bra med det. Borrelås klengete er dog veldig å foretrekke over selvstendig på vift i sin egen verden. Bonus for egen helse å måtte løpe litt og være mer aktiv for å gi Ede mer av aktiviteten han trenger.  Virkelig ikke så mye å melde fra en stadig mer rutinepreget hverdag sammen. This is it nå, liksom.  Ede har begynt gå på turbusser helt selvstendig, flink opp trappen og går rett til plassen sin på midten. Trenger finne en smart måte å trene på å rygge i vinkel, for å komme inn mellom seter. Mestrer vi ikke det, så må vi stå over en buss om det er barnevogner og bagasje på den plassen der.  Å gå ned trappene på tur ut av bussen ligger lenger frem i tid. Han har gått ned bare sju trappetrinn i sitt liv så langt, og de var av normal bratthet. De tre veldig bratte trinnene på turbussen vil han fortsatt bæres ned. Nærmer seg antakelig 150 kg valpevekt nå, slik det føles i armene mine. Trenger derfor begynne lære gå de tre bratte trappetrinnene ned på egenhånd også, ellers vil han finne veien ned der på den harde måten, fordi jeg er evig optimist og vil at some point overvurdere min egen evne til å bære ham ned der. Seriøst, han begynner bli tung å bære i armene. Fordi jeg er idiot har vi KUN løftet med hodet til høyre side, hele livet, og dermed mesteparten av vekten hans på den svakeste armen min. Å snu for å bære motsatt vei er et alvorlig avvik i prosedyre som må rapporteres og meldes og klages på og ankes i flere runder før vi etter en lang godkjenningsprosess kan vurdere prøve på den måten.  Å bli bært på såkalt påssarygg (trønder, sjø) har vi begynt få litt dreisen på. Ede synes det var skummelt i starten, men har begynt like å leke ryggsekk nå. Aberet er at jeg har utnyttet jukkeangrep bakfra for å shape det inn. Usikker på om han tør gjøre det der foran et publikum på bussen. Han er jo i den alderen. Å vise affeksjon for foreldre er veldig pinlig. Mulig han heller vil reise med buss til evig tid enn å ta den flausen der for å komme seg ned trappen.  Vi får se. Det finnes antakelig en viss mengde NomNoms som i bunnen av den trappen der vil vekke den nødvendige motivasjonen til å klare komme seg ned de trappetrinnene selvstendig i en fei. 
    • Dette handler mer om uenighet. Jeg håper du sier nei til dette. Om du hadde visst at hunden skulle brukes til å produsere blandingskull hadde du ikke skrevet under. 
    • Uff, det er vanskelig med oppdrettere man ikke er enig med, dessverre. Du sier det står i kontrakten at avl skal følge NKKs retningslinjer, men hva står i kontrakten om brudd? Det hjelper jo ingenting med en kontrakt dersom ikke betingelsene ved brudd er beskrevet. Juridisk sett står oppdretter som eier, og om hun ikke vil la deg kjøpe ut hunden til full pris så er det dessverre opp til deg å heve kjøpet på grunnlag av kontraktsbrudd. Dette er veldig vanskelig når det er snakk om et levende dyr og ikke en faktisk vare. Du kan jo også eventuelt kontakte NKK for råd.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...