Gå til innhold
Hundesonen.no

Fra HD A til E?


linniogamy

Recommended Posts

I 2008 ble hunden min røntget for HD i forbindelse med att hun skulle opperere for Patella lux. Om hun hadde antydning til HD ville rehabiliteringsopplegget bli satt opp annerledes, men ifølge veterinæren så bildene helt perfekte ut og han kunne med nesten sikkerhet si att hun ikke hadde HD.

For noen mnd siden fikk hun store smerter i overalt i kroppen. Hun ble lagt inn og det ble tatt hauevis av prøver og undersøkelser.

Siden hun hadde mest smerter i bakparten tok de og røntget for HD på nytt. Denne gangen var bildene langt fra like gode som sist.

Denne gangen sa de att det så ut som om hun hadde E hofter, muligens D.

Hun var 2,5 år første gang og 3.5 år andre gang.

Siden bildene ikke ble sendt inn til NKK for avlsning så er det selvfølgelig mulig att graden ikke er helt riktig. Men man kunne tydelig se att det bildet som ble tatt sist ikke var "normalt".

Hvordan er det mulig å gå fra å være HD fri til å få sterk/middels grad?

Eneste "store" ulykken hun har hatt før dette var att hun falt ned fra 1,5 meter murvegg og fikk en skiveutglidning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er en grunn til at man har kun 2 (eller er det 3?) Avlesere i Norge. Det er pga det skal litt mer til enn å bare se på bildene, mye skal oppveies. Det er ikke bare forkalkning man skal se etter.

Har hørt nok av veterinærer som blir "overrasket" da de selv har stil en diagnose på hoftene. Mest pga veterinærene da gjerne bare ser ett forkalkninger på bildene og ikke tar høyde for div andre ting.

Men det er jo klart at hundene din kan ha fått så ekstremt store forkalkninger på den tiden at ikke hofteskålen har den samme dybden lengre, at vinklene på "tuppene" har forandret seg osv.

Ikke noe kult, men desverre så er det slik at man har utdannete veterinærer på dette nettopp pga slike ting.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

All feilbelastning og skader kan selvsagt føre til forkalkning. Men det er rart om hun nå får E på begge hoftene. Om hun ble partella operert så er det ofte motsatte hofte som får dobbel belastning og kan få problemer.

Fallet kan jo også forverre tilstanden.

Men så lenge hun ikke er offisielt avlest før så vil jo du aldri få vite om du faktisk hadde en helfri hun før, eller en veterinære som var dårlig til å lese av HD bildet..

Har du sjekket hvordan HD statusen er hos foreldre og søsken? Det kan jo gi en indikasjon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ingen i slekta hennes er røntget før :hmm: Det er ikke så vanlig å røntge Cavalierer.

Om jeg sender inn begge bildene til avlesning, vil det første eller siste resultatet bli registrert?

Om du sender begge, så det siste.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ingen i slekta hennes er røntget før :hmm: Det er ikke så vanlig å røntge Cavalierer.

Om jeg sender inn begge bildene til avlesning, vil det første eller siste resultatet bli registrert?

Om du sender begge, så det siste.

Men det er vel litt uetisk å sende inn første resultatet for å unngå at det står noen grader på stamtavlen.. eller?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hun vil vel kanskje bare at de skal avleses av en som virkelig kan lese slike bilder? Ikke nødvendigvis baktanker med det :hmm:

Stemmer :lol:

Om jeg sender inn bildene sender jeg inn begge, for å vite hva graden var før og hva den er nå. Hva slags grad hun har spiller egentlig ingen rolle, hun skal ikke brukes i avl, agilityen er lagt på hylla og hun viser ingen tegn til smerte nå, men håper selvfølgelig att hun ikke har sterk grad.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

NKK er veldig strenge på kvaliteten på bildene de leser av. Så om de første ( eller andre ) bildene som ble tatt ikke ble merket på riktig måte ( med hundens regnr og dato ) vil de uansett ikke godta bildene.

Det du kan gjøre er å be veterinæren din sende inn bildene for en vurdering ( til NVH f.eks ) sånn at du får en annen dyrleges mening på bildene. Det er som flere sier her, en grunn til at det kun er få veterinærer som 'har lov' til å sette diagnoser på HD - slik at alle hunder skal kunne bedømmer likt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...