Gå til innhold
Hundesonen.no

Får ikke til utgangsstilling!


KristinR

Recommended Posts

Jeg holder på å bli gal! Jeg har gått lydighetskurs klasse 1 med boxertispa mi som snart er 2 år. Hun er egentlig veldig flink. Kjempeoppmerksom på meg og de fleste øvelsene får vi sånn rimelig til.

Men, en øvelse som ikke er er en øvelse men utgangspunkt for alle øvelsene får vi ikke til, nemlig utgangsstilling. Jeg bestemte meg tidlig for at hun ikke skulle rundt meg for å sette seg på plass, men snu seg når hun kom frem til meg og sette seg. Jeg begynte med godbit i venstre hånd og førte henne rundt og belønnet kun når hun satte seg rett. Etter en stund der jeg syns dette fungerte gjorde jeg buen med armen min mindre. Da kom problemene. Det er kun når jeg gjør en stor litt overdrevet bue med godbit i hånda jeg får henne i korrekt posisjon. Forsøker jeg å gjøre bevegelsen mindre legger hun seg foran meg eller setter seg på skrått bortfor meg. Instruktøren mente jeg hadde holdt på for lenge med godbit og vist henne hvor hun skulle og mente jeg skulle stole litt mer på at hunden faktisk kunne sette seg rett av seg selv. Det har jeg forsøkt. Og uten tegn eller godbit legger hun seg bare bortfor meg.

Poenget er at jeg kommer overhodet ikke videre om dere forstår meg? Hva gjør jeg. Hadde liksom tenkt å prøve meg på bronsemerket om en måned. Her er det jeg som gjør noe feil. Det er helt tydelig at Lykke prøver å forstå meg. Tips til hva jeg skal gjøre noen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, En treningsmetode som ikke funker relativt raskt er det bare å legge på hylla ... Begynn på nytt. Først og fremst skap større entusiasme og motivasjon hos hunden. Bytt ut godbitene med kamp/jakt lek, og gi mer av deg selv. Hadde jeg vært deg hadde jeg gjort følgende: Sett på hunden bånd/ lydighetsline. Plasser en i den posisjonen du ønsker å lære hunden. Klikk og forsterk. Gjenta MANGE ganger mens du repeterer kommandoen NÅR hunden er på plass (ikke når du ønsker den skal komme på plass..). Når hunden etterhvert øker forståelsen for øvelsen vil også motivasjonen og driften i øvelsen øke. Når du er 100% sikker på at hunden VET hva "Fot" e.l betyr, (hvis du trener riktig 5 min vær dag er det gjort i løpet av noen få dager..) plasserer du henne sittende foran deg med lina i venstre hånd og klikker i høyre. Første gangen du skal prøve innsitt hjelper du henne med et lett napp i lina mens du tar et skritt bakover. Med en gang hunden kommer i rett posisjon klikker og belønner du med hele deg og litt til...Dette gjentar du kanskje en gang til før du forsøker uten hjelpebetingelser (les: line og skritt bakover).. Første gang hunden utfører øvelsen på kommando uten hjelpebetingelser og den gjør det riktig, ville jeg belønnet ordentlig og avsluttet. Neste økt begynner du der du slapp.... To- tre repetisjoner og avslutt. Neste gang du trener etter dette gir du deg etter første vellykkede forsøk.. Generelt i lydighet: ikke terp så mye... tenk heller på treningskvalitet og på å forsterke skikkelig. En hund lærer i løpet av 3-5 riktige repetisjoner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Kassemetoden er glimrende og veldig effektiv! Jeg trente samtidig med den, føring inn på plass (svenskeinnsitt) med targethånd (IKKE godbit!), trene inntil vegg, og å selv gå inn i rett posisjon ifht henne og klikke for å lære inn bevisstheten om hvordan plasseringen skal være. Det gikk på "et blunk". Targeting må du kanskje sløyfe i denne sammenhengen... Kira hopper inn på plass. :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville prøvd med denne metoden. Jeg synes den fungerer veldig bra. Etterhver bytter du ut kassen med en musematte/post-it-lapp el, og til slutt er øvelsen i boks :-)

Dette funker supert, du kan også se på www.klickerklok.se, der kan du lese mer om bakpartskontroll. Min hund som ikke skjønte noenting, hopper nå inn på plass. (og hun er en 5 år gammel jakthund)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kassemetoden er glimrende og veldig effektiv! Jeg trente samtidig med den, føring inn på plass (svenskeinnsitt) med targethånd (IKKE godbit!), trene inntil vegg, og å selv gå inn i rett posisjon ifht henne og klikke for å lære inn bevisstheten om hvordan plasseringen skal være. Det gikk på "et blunk". Targeting må du kanskje sløyfe i denne sammenhengen... Kira hopper inn på plass. :icon_redface:

Samme gjorde jeg. :icon_redface: My lærte det 3mnd gammel eller noe sånt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde visst glemt å skrive noe om hjelpemidler... Både kasse, vegg, target og - som du har erfart - leding med "godbithånd", er hjelp og må fjernes fortest mulig. Årsaken til det har du jo sett selv. Ikke bruk hjelp i noen øvelser lenger enn du er helt nødt til! :icon_redface:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Tisser han når dere går ut da? isåfall har han vel et reelt behov for å gå på do. Å holde seg i mange timer er jo ubehagelig, selv om man fysisk sett klarer det.
    • Hjelp! Tempo har sovet hele natten fra dag 1, riktignok våknet noe tidlig, typ 06:30 ish. Men nå, nesten 4 måneder gammel, er han begynt å våkne noen ganger på natten i 4/5/6 tiden. Jeg er jo bekymret for at han er dårlig i magen, så jeg tar han ut. Frem til nå har han ikke vært dårlig i magen. Han sovner fint etter å ha vært ute, men det er jo irriterende når jeg vet at han kan holde seg til vi står opp. I ukedagene våkner vi stort sett klokken 7, i helgene kan han fint sove til 8-8:30.  Hørte på et foredrag fra Maren Teien at mange luftet valpen alt for lenge på natten og at det da ble en del av døgnrytmen deres. Burde jeg kanskje bare være hardere og ikke lufte han, holde ut "maset" til han sovner igjen? Noen ganger kan jeg klappe litt på han, også sover han videre, andre ganger er han mer våken.
    • https://www.nkk.no/om-nkk/statistikk/ Det ligger under "Dokumenter" på denne siden.
    • Min veide 11.1 ved 16 uker og endte på 19.
    • Hei, har selv samojed, men har vært borti noen lapphunder og har litt erfaring med dem. (Ikke noe erfaring med Islandsk fårehund). Men ut fra hva du skriver så tror jeg finsk lapphund kan være en god kandidat om det er den hunden du har sett litt på nå og ønsker deg😊 Men for å prøve å svare på spørsmålene dine: Kløv og trekk: - Finsk lapphund er en robust og allsidig rase som historisk har vært brukt som gjeterhund for rein. Dette gir jo den et godt grunnlag for å kunne brukes til kløv. Vil si de fleste raser kan brukes til kløvning. Men med riktig trening kan den bære en kløv på opptil 1/3 av sin egen kroppsvekt. Så ser ingenting problemer ved å la en finsk lapphund bære kløv. - Samme gjelder jo samojed, allsidig og robust rase, men kanskje litt mer egnet for kløving, men også trekking. Samojeder er jo trekkhunder, så om trekking er noe du ikke ønsker så mye fokus på er nok finsk lapphund et bedre valg. Kan jo lære en samojed å ikke trekke å, men er nok betydelig vanskeligere enn å trene en lapphund til det.   Reaksjon på sau - Finsk lapphund har mer naturlig gjeterinstinkt, så vil si med trening så er det nok lettere å trene dem til å være rolig rundt sauer enn for eksempel samojeder, som generelt har høyt jaktinstinkt og gjerne vil reagere og «ta» sau. Så klart finnes det individer som er rolige rundt sauer, og ved trening fra de er små fint kan være rundt sauer. Men generelt vil jeg si lapphund er mer pålitelig rundt sau enn samojed.   Varme - Samme som samojed så har finsk lapphund en tykk pels som gir beskyttelse mot kulde, men dette kan også gjøre den utsatt for overoppheting i varme værforhold. Som du nevner, kan dette håndteres fint med pauser, mindre vekt i kløven, og kjøling av potene.    Utholdenhet Finsk lapphund har god utholdenhet, men som med alle hunder, vil individuell kondisjon og trening påvirke hvor godt den takler lange turer med kløv. Hvis du trener hunden jevnlig og gradvis øker belastningen på kløv og lengde på tur, så vil den fint kunne håndtere lange turer over flere uker.   Trekk Selv om du primært ønsker en kløvhund, kan Finsk lapphund også trenes til å trekke, for eksempel pulk om vinteren. Dette kan gi god variasjon i treningen og hjelpe til med å bygge styrke og utholdenhet. Rasen er ikke spesielt avlet for trekk som samojeder, men med riktig trening kan den fint utføre lettere trekkoppgaver.  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...