Gå til innhold
Hundesonen.no

Rasekunnskaper og instuktører


Nirm

Recommended Posts

Jeg er enig i at instruktører ikke trenger inngående kunnskap om særtrekk ved absolutt alle raser de skal instruere og at gruppetilhørighet i grove trekk kan holde. MEN, instruktøren må jo da fortrinnsvis vite hvilke egenskaper og særtrekk som er gjennomgående for gruppen. Holder ikke at instruktøren vet at en GS er i gruppe 7 uten å vite at det er en stortgående fuglehund avlet for selvstendighet. "Gruppe 7" er liksom ikke nok, man må som intruktør vite hva gruppe 7 sine hunder er for noe.

Innenfor enkelte grupper er det også enorme forskjeller, og her synes jeg instruktørene bør kjenne til dette om de skal instruere individene. Om en instruktør første kurskveld ser at en av deltagerne på kurset er en rase de ikke kjenner så godt til synes jeg de innen neste kursdag skal ta turen innom internett og søke opp raseklubbens sider og se hva de sier om rasens egenskaper. Såpass kan man forvente :ahappy:

Men vitkigere enn rasekunnskap er vel egentlig evnen til å "lese" hund, noe mange instruktører svikter på. Og det er vel her de gode skilles fra de dårlige...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Dratini

Noe kunnskap burde en instruktør ha, dog ikke rasespesifikke kunnskaper.

Som eier av hunder i gruppe 2 så ser jeg at enkelte instruktører mener at alle hunder kan "terpe og terpe og terpe" på enkelt-momenter (i LP f.eks). Slikt går ikke med en hund av den rasen vi har, men fungerer sikkert bra til andre raser. En hoffe som går lei ett moment pga for mye terping, vil bruke lang tid på å få det til igjen :ahappy:

De viktigste er at instruktørene kan lese hundene og komme med tips og råd på hvordan man skal få til det man ønsker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

I min rase som er stabijhoun er det viktig å være klar over og ta hensyn til at stabijen IKKE liker å terpe på ting. Det holder gjerne med små økter på 5 min før de rett og slett går lei og da kommer STAHETEN deres fram til fulle. Du klarer ikke å rikke en stabij som har bestemt seg for at den ikke vil :icon_cry: Husker da Amigo var på valpekurs og vi trente kontakt og sitt. Alle deltakerene jobba i en stor sirkel. Da instruktøren endelig kom til oss så var Amigo drittlei, for vi hadde jo trent i 5 min og nå var nok nok. Og instruktøren mente at bikkja ikke gjorde noen god figur sjølvsagt siden han gav beng :whistle:

Skal man trene en stabij må man kunne variere øvelsene for å holde på interessen. De lærer utrolig kjapt, men går fort lei repetisjonstrening.

De er også meget oppmerksomme på nye ting som kommer til; så ligger det en kjegle ved hinderet f.eks som ikke har vært der før så vil stabijen stoppe opp og sjekke. Det er bare slik de er skrudd sammen.

De kan være like lette på labben og raske i oppfattelsen som bordercollien - men mangler helt klart den evigvarende treningsnarkomanien.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja ang. papillon/phalene så er det jo ikke så mye syntes jeg. Bortsett fra at de faktisk om vinteren kan bli vanskeligere å få til å sitte, for ikke å snakke om å legge seg. Det samme gjelder høyt stikkende gress og lig.

Ang. disse fuglehundene er det jo av og til at fór ikke alltid er en knall forsterker, f.eks. utendørs når det flyr noe forbi :whistle: Altså vil jeg si at man bør vektlegge full fokus, ihvertfall under LP hvis man skal drive med det. Og det at når hundene er i jaktmodus så kan de virke utrolige tøffe og hardføre, og noen mener man faktisk må ta de i nakken og legge de i bakken for å få oppmerksomhet.

Men det er vel oftest om du drar til "gammeldagse" fuglehundtrenere, for flere og flere jobber med kontakt nå. Med andre ord, er poenget mitt at du kommer mye lengre med positiv trening på fuglehunder også, av min erfaring. Og at trenere bør vite å utnytte jaktinstinktet, som er sterkt i denne rasen, istedenfor å gjemme det bort.

Gleder meg masse til jeg får vorsteh min, som skal brukes til agility, muligens LP, freestyle, jakt og trekk. Det skal jeg nok få til! :icon_cry:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Tatt bilder av pliktfølelse i dag. Han pleier være flink til å bli sittende/stående/liggende når jeg står oppreist, ter seg som et skolelys, men somehow har han tolket det at jeg setter meg ned på huk som: "Kom!" Forståelig nok. Et ekstra håndsignal mens jeg setter meg ned var alt som skulle til for å fikse den, men når jeg tar frem mobilen virker det som han er redd den skal fange mamsen, og han klarer ikke holde posisjonen, men haster inn for å redde turen fra den gledesdreperen der.  En real tålmodighetsprøve for begge å få lov til å ta bilder av de flotte sitt/dekk/stå han vanligvis har, da vi ikke snakker samme språk og har vidt forskjellige oppfatninger av hva den der svarte, flate greia er for noe, men vi fikk det da til etterhvert. Tjue bilder av naturskjønne omgivelser forsøplet av en lilla gummisnor, noen av dem også med hale og rumpestump på lagt i søpla, og så presenterer vi oss som om vi har litt fotoskills og hverdagslydighet sånn noenlunde på stell. Å få tatt fine bilder med langlina skjult eller litt penere dandert får være neste mål.    BTW, han har fått seg en praktisk custom klipp. Korrekt riesen frisyre drar nemlig inn sånne MENGDER med sand, en blir tullerusk. Fra å være vant med korthårede hunder på asfalt og gress i bymiljø, ble jeg virkelig smågal av all sanden de nydelige riesenbeina dro inn fra gårdsveiene her. Dessuten er flared jeans silhuett SÅ 90's. Vi gikk for en 2020 women's jeans fashion silhuett istedenfor. Praktisk. Ørene klarer jeg ikke klippe før det blir virkelig varmt, for han er så nuskesnusk kosemose søt med sånn spanielpels på dem. Litt sånn Lady og Landstrykeren hybrid look nå. Gen Z synes sikkert han ser ut som en skikkelig kjekkas hen/them/they. 
    • Dette albumet har flere låter han liker. Artisten har gitt ut flere: https://music.youtube.com/playlist?list=PLQKkIV10JKf_ZFZxjvkB-LUc00Kyiifhz&si=Hc2-qFcJVQEsqZ_G
    • Om økonomien er stram låner man bøker på biblioteket. 100% positiv hverdagslydiget (eller Hverdagslydighet fra valp til voksen som den nye versjonen heter), På talefot med hunden, eller andre gode hundebøker. Men ta en titt på fra Bølle til bestevenn-seriene, Maren bruker mye metoden der med å få hunden til å legge seg og være trygg i sengen sin.
    • Jeg har ikke lyst til å beskrive metode å trene inn ro med tekst på internett. Kroppspråk, toneleie, timing og ikke minst følelser. Jeg anbefaler å leie inn en instruktør. Det er alltid det beste, fordi de ser en utenifra. En ser ikke sitt eget kroppsspråk, og når en har fokus på hunden og barna så er det fort gjort å glemme eget kroppsspråk. Alternativt, om økonomien er veldig stram: Dunbar Academy abonnement? 
    • Jeg tenker at hvis du har en solid "gå og legg deg på plassen din"-kommando så er det en fin avledning når hun maser sånn. Men pass også på at hun ikke blir eksludert når det er barn inne i bildet. Ellers så er det kontrollert og rolig omgang med barn. Sett dere ned på litt avstand til en barnehage i hentetid, og belønn ro og kontakt. Gå tur sammen med små barn og/eller barnevogn, helst uten nærkontakt mellom hund og barn. Lær hunden at hun får være med selv om det er barn der, men at hun ikke trenger å bry seg om dem.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...