Gå til innhold
Hundesonen.no

Skade på øyet


Malamuten

Recommended Posts

Mine to hunder hadde en liten fight nettopp. Pia har mest sannsynligvis slått hode sitt borti ei tann på Kodak å fått et lite kutt over øyet. Kuttet er greit nok, men hun er litt blodsprengt på øyet. Tanna traff der det er mykt så selv om den ikke har gått igjennom har den nok gjort skade likevell. Jeg tror ikke det er noe alvårlig for hun ha øyet helt åpent, men det jeg er litt nervøs for da er: Kan dette i værste fall få utslag på øyelysning senere? Da tenker jeg på et utfall som vil påvirke det at jeg vil bruke henne i avl, feks at de påviser katarakt(bare et eksempel). Om det kan ha påvirkning på noe vis, vil det hjelpe meg å dra til dyrlegen å få noe bevis på at det er en skade og ikke arvelig??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde definitivt ringt en veterinær som "kan" øyne og spurt jeg. Evt. om denne vil se på hunden nå når skaden er "fersk", for så å sjekke det offisielt senere.

Men jeg både tror og håper at de jo kan se forskjell på medfødte problemer og rene skader. Noe annet er jo eg. litt skremmende...

Lykke til!

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fra Birgitte Grann Greves artikkel om øyesykdommer i Hundesport nr 05/2008:

Sekundære katarakter: Er ervervede katarakter som kommer på grunn av stikkskader, meget harde slag mot øyet, stoffskiftesykdommer (som sukkersyke), gift, betennelser og degenerasjoner.

For at det skal oppstå en katarakt i linsen må enten selve linsen skades ved for eksempel et stikksår helt inn til linsen, eller det må være intense eller langvarige ubehandlete betennelsestilstander inni selve øyet. En betennelse i conjunktiva (det rosa vevet som omgir øyet), eller i hornhinnen er ikke nok til at linsen blir påvirket. Den ligger så godt beskyttet nettopp for å unngå at ytre skader skal ødelegge linsens struktur.

Linsen får sin næring fra væsken som omgir den og store forandringer inni denne væsken kan derfor medføre forandringer i linsen. Et eksempel på dette er den katarakt som kan oppstå i forbindelse med sukkersyke eller den arvelige netthinne sykdommen PRA.

Så nei, et slag på oversiden av øyet vil neppe gjøre noe utslag for hvorvidt hunden utvikler katarakt eller ikke :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ikke som jeg kan se. Du vil få beskjed hvis en tråd fjernes, med mindre du åpenbart er en spam-bot. Simira med Moderatorhatt
    • Kan hende det bare er jeg som er fullstendig glemsk her altså, men jeg var så sikker på jeg hadde laget en «min hund» tråd til Karma, men isåfall er den borte nå. 🙈  Kan dere se på «bakrommet» om tråder har eksistert og er blitt slettet av en eller annen grunn? Eller er den sporløst borte isåfall?  Vil jo gjerne unngå at det skjer igjen om det er en grunn til at den er borte og det ikke bare er jeg som innbiller meg at jeg laget den tråden. 😂
    • Om du får til å taime vekkerklokke og morgenrutine sånn at valpen sover når dere forlater bilen den første tiden, så får du mer tid til å trene den mer forsiktig og gradvis på å være alene.  Meninger om tyggesaker uten tilsyn er delte mellom teoretikere og praktikere. (Det meste KAN i verste fall drepe hunden ved kvelning eller blokkering av tarm, men barn kan brekke nakken av å falle skeivt ut av en høy seng også, og en bekjent snublet på en skogssti og døde momentant av å lande med hodet på en stein. Det er mye potensielt veldig farlig som veldig sjelden skjer.) Fra flere tiår med skadefri altmuligtyggere våger jeg banne i kirka og trosse de mest forsiktige ved å anbefale en fordøyelig tyggesak, f.eks. okse*****, eller en fryst Kong, så har valpen noe annet å fokusere på enn at den er forlatt alene. Beste er selvsagt om den sover i bilen i starten, så du får mer tid til å venne den til å være i buret alene.   
    • Ved henting tenker jeg at stoffburet er helt greit. Når dere kommer hjem ville jeg hatt transportburet inne, hjemme, med et mykt pledd og noen godbiter i. La valpen utforske buret og oppfordre den til å være der litt, uten å lukke. Så ville jeg prøvd å ta med buret i bilen allerede første dag, og kaste noen godbiter eller legge inn en god tyggeting de 10 minuttene du skal levere. Hvis valpen kommer fra en skikkelig oppdretter bør den har erfaring med bilkjøring fra før, selv om det ofte er med mor og/eller søsken. Hvis valpen IKKE er trygg alene de 10 minuttene så er den tryggere i et solid bilbur enn et stoffbur den kan tygge seg ut av... Hvis det viser seg å være et problem ville jeg fått noen til å sett etter den den korte tiden leveringen tar.
    • Jeg får valp imorgen. Vi er godt forberedt og skal ha fem uker fri.    Det jeg stresser med er at barnet mitt skal i barnehagen neste uke for å gi valpen litt mer ro den første uken. Det jeg bekymrer meg for er at jeg må ha den med i bilen når jeg leverer i barnehagen. Er det innafor å la den være i bilen de 10 minuttene det tar å levere barnet?    til vanlig skal jeg ha hunden i et transport bur bak i bilen, men tenker at den skal få være i et Stoffbur i passasjersetet ved siden av meg når jeg henter den imorgen og den første uken.  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...