Gå til innhold
Hundesonen.no

Skade på øyet


Malamuten

Recommended Posts

Mine to hunder hadde en liten fight nettopp. Pia har mest sannsynligvis slått hode sitt borti ei tann på Kodak å fått et lite kutt over øyet. Kuttet er greit nok, men hun er litt blodsprengt på øyet. Tanna traff der det er mykt så selv om den ikke har gått igjennom har den nok gjort skade likevell. Jeg tror ikke det er noe alvårlig for hun ha øyet helt åpent, men det jeg er litt nervøs for da er: Kan dette i værste fall få utslag på øyelysning senere? Da tenker jeg på et utfall som vil påvirke det at jeg vil bruke henne i avl, feks at de påviser katarakt(bare et eksempel). Om det kan ha påvirkning på noe vis, vil det hjelpe meg å dra til dyrlegen å få noe bevis på at det er en skade og ikke arvelig??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde definitivt ringt en veterinær som "kan" øyne og spurt jeg. Evt. om denne vil se på hunden nå når skaden er "fersk", for så å sjekke det offisielt senere.

Men jeg både tror og håper at de jo kan se forskjell på medfødte problemer og rene skader. Noe annet er jo eg. litt skremmende...

Lykke til!

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fra Birgitte Grann Greves artikkel om øyesykdommer i Hundesport nr 05/2008:

Sekundære katarakter: Er ervervede katarakter som kommer på grunn av stikkskader, meget harde slag mot øyet, stoffskiftesykdommer (som sukkersyke), gift, betennelser og degenerasjoner.

For at det skal oppstå en katarakt i linsen må enten selve linsen skades ved for eksempel et stikksår helt inn til linsen, eller det må være intense eller langvarige ubehandlete betennelsestilstander inni selve øyet. En betennelse i conjunktiva (det rosa vevet som omgir øyet), eller i hornhinnen er ikke nok til at linsen blir påvirket. Den ligger så godt beskyttet nettopp for å unngå at ytre skader skal ødelegge linsens struktur.

Linsen får sin næring fra væsken som omgir den og store forandringer inni denne væsken kan derfor medføre forandringer i linsen. Et eksempel på dette er den katarakt som kan oppstå i forbindelse med sukkersyke eller den arvelige netthinne sykdommen PRA.

Så nei, et slag på oversiden av øyet vil neppe gjøre noe utslag for hvorvidt hunden utvikler katarakt eller ikke :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Vi har måttet deale med en hel del mageproblemer oppigjennom. Er vel ca. en måned siden siste episode med diaré og litt nedsatt allmenntilstand, og løsningen ble Hills tørrfôr (og kun det; ingen godbiter eller annen mat) i tre uker, samt probiotika og kulltabletter. Kanskje det kan være lurt å ha et slikt "regime" i en periode med veiledning fra vet?
    • Her anbefalte også veterinæren Hill's i/d, helst boksmat men den er så dyr så jeg gikk for tørrfor. Min ble fin i magen etter to dager på i/d, i tillegg til Zoolac og Canikur. Går du for tørrfor er det viktig å bløte det opp først.
    • Høres ut som dere har det meste på stell! Kjør på tenker jeg 😁
    • Hill’s ID boksemat har vært redningen de gangene jeg har hatt erfaring med skikkelig mage-/tarminfeksjon hos hund, ikke vet jeg hvorfor denne maten er så effektiv sammenlignet med vanlig skånekost, men det er det. Burde brukes etpar dager lenger enn man tror er nødvendig, og gjerne også DiaTab eller medisinsk kull som tilskudd.
    • Vil gjerne høre deres erfaringer om hund og diare, om hvor langvarig en mage-/tarminfeksjon kan være:  Tispen min er snart 9 år gammel. For halvannen uke siden fikk hun løs mage/diare. Etter noen dager ga jeg henne probiotika, uten at det så ut til å hjelpe.  Tok kontakt med veterinærklinikken, der klinikksekretæren mente at det ikke var noen grunn til konsultasjon så lenge hun var pigg og hadde matlyst. Hun foreslo å bruke Webiotic.  Tispen fikk Webiotic i tre dager, og avføringen ble normal. Nå, tre dager etter avsluttet kur, har diareproblemet kommet tilbake (oppe to ganger i natt...). Jeg har gitt henne probiotika. Det er nå helg, og problemet er jo ikke akkurat akutt. Men har tenkt å ta kontakt med veterinæren igjen på mandag.  Jeg vet jo ikke om klinikken vil mene om tispen "kvalifiserer" til konsultasjon, siden dette ikke ser ut til å gi seg. Bør jeg insistere? I bakhodet lurer jo tanken på tarmkreft. Men altså, hunden virker pigg og spiser. Hadde blod i avføringen tidlig i sykdomsperioden, men ikke nå.  Noen som har noen erfaringer å komme med?  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...