Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvor mye har fôret å si for hvor stor hunden blir?


Petra

Recommended Posts

Altså, jeg skjønner jo at en hund som får for lite eller næringsfattig fôr blir mindre enn den skulle ha vært, men jeg tenker på det motsatte, altså hvorvidt feil type fôr kan få hunden til å bli for høy? Har nemlig en hund her som er blitt mye høyere og lengre enn den skulle ha vært i forhold til rase, størrelse på slektninger osv. Den har vært tynn/slank hele livet, det er liksom bare skjelettet som ikke helt skjønte når det skulle slutte å vokse :icon_redface: Vi lurer litt på om det er vår feil, siden vi har hatt en annen hund av samme rase som gikk på et annet type for og ble litt mindre (og mer korrekt) enn sine slektninger, mens den nåværende altså har blitt schvææær på en annen type fôr.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg trodde også at størrelsen oppad kun er genetisk bestemt (nedad kan jo dårlig kosthold etc spille inn), det er bare så pussig at denne ene hunden er såpass mye større enn slektningene sine. En skulle ikke tro at hunden bar på "størrelse elefant"-gener når en ser på resten av slekta, liksom. Var derfor jeg lurte på om det går an å påvirke strl på noen måte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selv har jeg foret en hund på voksenfor ("feil for", V&H nr 25) fra den var valp, han ble ikke noe stor gutt, innenfor standarden ja, men ganske mye mindre enn de fleste andre hanner i sin rase.. Der var det nok mer genetisk bestemt og hele kullet hans ble små fine hunder. Frøkna som nå er 9mnd har vist også gått på feil for fikk jeg høre her en dag. Hun er også mindre enn mange andre tisper i samme rase, men passelig i forhold til sine søsken og foreldre. Det har nok mer med arv å gjøre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På greyhound må man ikke gi for mye protein i oppveksten, da de vil øke mye i høyden, og ikke få den massen de trenger. De skal ha mest mulig fett.

Tror kostholdet kan ha påvirkning på flere hunder. Kommer nok an på bygningen til hunden fra før av. Feks. en mynde har jo en veldig spesiell kroppsbyggning, og har andre behov enn andre hunder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er KUN gener som bestemmer hvor stor hunden blir. Foret kan kun avgjøre hvor fort den vokser..

Derfor: Store hunder skal ha et for som gjør at de ikke blir store for fort.

Akkurat dette sier GD folket også :icon_redface: de skal jo bli store, men ikke vokse for raskt for da blir skjellettet dårligere :S

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var iallfall det jeg lærte i biologien på vgs :lol: At genene bestemmer hvor stor man kan bli, mens kosthold avgjør om man faktisk oppnår den høyden. Så mat skal ikke kunne gjøre at en hund blir større enn det den potensielt ville. Men det kan jo være hormoner på ville veier som fører til unormal vekst... :icon_redface:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg har lært er at gener setter max og min for høyden, og miljø påvirker hvor man havner der. Det sies jo at kinesere vokst opp i Norge blir gjennomsnittlig høyere enn kinesere vokst opp i Kina.

Og er forresten alltid eneggede tvillinger nøyaktig like høye?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei :P Jeg har to venninner som er eneggede tvillinger, og der er hun ene litt høyere enn hun andre. Ikke mye da, et par cm kanskje :P

Og da må vel det være litt mer en genene som setter høyden. For eneggede tvillinger har jo faktisk nøyaktig samme genpakke. For selv om de er vokst opp i samme hus, så har de nok ikke spist nøyaktig det samme hele livet. Om de har det, så bør man kanskje se litt på hvordan kostholdet overholdes i det huset. :) (nei du SKAL spise like mange poteter som søstra di...)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 9 months later...

En gammel tråd dette, men i følge en doktorgradstudent ved det medisinske fakultetet, så har gener 80% å si av høyde på mennesker, resten kommer av miljø og ernæring. Så at det er noe liknende på hund også, kan man nok ikke helt se bort i fra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette lurte en venninne av meg også litt på, da hun endte opp med en ganske så stor hund i forhold til slektninger og slikt, men innenfor rasestandarden da.

Tinka er også en kjempe, veier vel rundt 6kg (og hun er slank) mens to av søsknene (ihvertfall, eneste jeg har kontakt med) veier 3-4kg.

Begge hundene ble fóret på V&H, så vi lurte litt på om det var så kraftig at det faktisk hadde noe å si. Vi konkluderte med at det kan isåfall kun hatt noe å si for at disse to nådde sitt fulle potensiale ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! ☺️ Er det noen her som forer med Dyrisk? Er dere fornøyde?
    • Nei, hu har i grunn spist det samme i en stund nå, og er vant til å spise variert. Jeg får ta meg en tur til veterinæren og snakke med de. Takk for svar 😊
    • Kan hende ja? Rocky rant liksom alltid litt på den siden som var tett såvidt jeg husker, på tross av nedsatt tåreproduksjon også. 🤔 Saltvannsdrypping og eventuelt falske tårer ble løsningen for oss. Var også snakk om en operasjon for å åpne inn mot munnen eller noe? For at spytt? Kunne fungere som tåreveske eller noe? Eller om det var for drenering pga den tette kanalen? Er så lenge siden at jeg husker ikke for å være helt ærlig. Ble ikke gjort i hans tilfelle uansett så kan ikke si noe om hvordan det hadde hjulpet heller. (Han hadde øyebetennelse ofte, så ble mye drypping)    Har du endra på fôr i det siste? Kan være en reaksjon på noe der eventuelt. 
    • Han er så fin @maysofie! 😍 Blir spennende å se hvordan han utvikler seg! 😍 
    • Gode hundemøter med hunder jeg kjenner først og fremst, ellers så kan de lære seg at ikke alle skal hilses på/være nøytrale. Jeg bor jo midt i et turområde for bydelen min, så smittepresset bare i «Hagen» er sånn sett høyt her, jeg liker jo ikke det akkurat, men så lenge det ikke går noe i området så begrenser jeg ikke der heller. Jeg føler meg absolutt tryggere når 12 ukers vaksinen er satt, men foreløpig så har valpene jeg har/har hatt fått 8 ukersen også før jeg hentet dem. (Tror de nye anbefalingene sier at den ikke er nødvendig lenger?)    Jeg avventer valpekurs til etter 12 uker, ikke pga vaksine, men fordi jeg vil at de skal ha mental stamina til å faktisk få noe særlig utav det. (Trening med distraksjoner etc) Kontaktlyd/innkalling/miljø har jeg liksom kunnskapen til å gjøre på egenhånd nå før den tid. Begrenset hvor mange valpekurs man kan gå som trener og få noe nytt utav dem, så valpene sosialisering og samarbeidet vårt er hovedfokuset mitt med ett valpekurs + eventuelt få en feeling for nye kursholdere i området etc jeg ikke har vært hos før. Førstegangs hundeeiere anbefaler jeg at går tidligere, fordi de som eiere/hundetrenere får noe utav det uten at valpen nødvendigvis trenger å klare hele øktene uten å få overtenning/bli overtrøtt. De trenger gjerne hjelp til å gjenkjenne sånt også, så sånn sett like greit at det skjer på kurset eventuelt. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...