Gå til innhold
Hundesonen.no

Epilepsi - Erfaringer?


Sanne

Recommended Posts

Vet det har blitt tatt opp før, men tenkte at det kanskje kunne lages en tråd der folk skriver sine erfaringer rundt epilepsi hos hund.

Min hund fikk dette og jeg måtte avlive han pga det... selv om mange sier at hunder kan leve fint med epilepsi så var ikke det tilfellet for min lille kar. Det første anfallet jeg så hos han var 27.12.08 og 08.09.09 lot jeg han slippe. Rett og slett fordi epilepsien dro livsgnisten utav gullet mitt. Han var bare fem år, men føltes som om han gikk fra å være fem år til fjorten år på bare få måneder.. Det var knusende å se den enorme forvandlingen denne sykdommen hadde på skatten min.

En dyrlege sa til meg at hunder ikke føler smerte mens anfallet står på, og at de ikke er bevisst heller. Dette mener jeg er sludder, hvertfall for min hund, Ulrik, stemte dette dårlig.. Ulrik hadde det grusomt under anfallene. Han var avhengig av å få ligge i fanget mitt eller inntil meg mens det sto på. Hvis jeg ikke var rask nok bort til han så prøvde han å kravle seg bortover til meg. Så jeg sier til alle som har hunder med epilepsi, følg med på om hunden er tilstede under anfallene.. Det var Ulrik! Det er jeg overbevist om og det var forferdelig for han mens det sto på. Når anfallene ga seg var han også veldig avhengig av nærhet. Han viste aldri aggresive tendenser etter et anfall.

Og i tillegg så utviklet han seprasjonsangst og generell angst. Seprasjonsangsten var vanskelig å gjøre noe med da det var meg han trengte. Funket ikke at noen andre hadde han hvis jeg var borte, han bare deppa så lenge jeg ikke var til stede. Så han ble rett og slett hundre prosent avhengig av meg. I tillegg gikk han fra å være kuleste bikkja i gata til å bli en usikker, nervøs fyr.. Han var, helt fra jeg fikk han som 8 uker gammel valp, utrolig selvsikker, stødig og med verdens beste gemytt. Han var aldri aggresiv mot andre hunder. Han var den som la seg på rygg for å skape fred å så kunne leke. Han var vel sånn sett ikke aggresiv mot noe levende vesen. Elsket ilderne våre, elsket tantebarna mine, elsket kattene.. Ja han var en drøm ovenfor alt og alle. Men etter epilepsien tok han så ble han skeptisk til andre hunder.

Man kunne ikke drømt om en flottere hund. Men på slutten hadde han ingen selvtillit så lenge jeg ikke var der.

Må også legge til at medisinene ikke funket for han da. Prøvde forskjellige doser. Alt fra veldig lav til veldig høy. han sto i en kort periode på så høy dose at han var helt dopa. Dette var ikke noe jeg ønsket da jeg kunne se at det ikke var et liv for han. Han datt enda mer ned trappa, så dopa var han. Sammen med dyrlegen kom vi fram til at det beste for Ulrik var å få slippe, heller mens han ennå hadde litt livskvalitet.

Nå sier ikke jeg at hunder ikke kan leve med denne sykdommen, for det er jeg sikker på at de kan hvis medisinen funker. Og blir så utrolig glad når jeg leser om hunder som har god effekt av medisin! :) Men dessverre så er det i mange tilfeller slik at den ikke funker. Men vil veldig gjerne høre folks erfaringer fordi dette er det verste jeg har gått gjennom noensinne og derfor har bestemt meg for, etter endt skolegang å starte forskning på epilepsi hos hund. Jeg skal komme til bunns i denne sykdommen om det koster meg aldri så mye tid, penger og energi. Og ikke minst, jeg vil ha en medisin som fungerer bedre! Den som er ute nå har jo fæle bivirkninger..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min forrige hund Rambo levde med sin epilepsi til han var nesten 15 år.

Men han hadde skjeldne, det gikk gjerne 1 1/2 til 2 år mellom hver gang.

Vi var ganske så tydelige på at ble det hyppige anfall, var det slutt.

Om han kjente smerte er jeg usikker på.

Men utrygghet og redsel, det var det mye av etter anfallet.

Han var stressa 2-3 timer etterpå, og så var han like fin.

Han hadde sitt siste anfall drøye et år før vi avlivet han av andre grunner.

Og da stod jeg med telefonen i handa for å ringe veterinæren for avlivning.

For da var han i tillegg til epilepsien blitt såpass gammel, og jeg syntes ikke han takla anfallet like bra.

Han sleit med å komme på beina, og tok ikke blikk-kontakt, noe som ikke hadde skjedd før.

Derimot roet han seg veldig fort, så vi bestemte oss for å ringe veterinæren på morran i stede.

Rambo lå i bur den natta da han hadde tissa på seg og vi ikke ønska å vaske han rett etter anfallet.

Når vi står opp etter et par timers søvn er jammen gamlingen like frisk og fin som vanlig, så veterinæren mente vi skulle se han an siden anfallene var så skjelden.

Noe jeg ikke angret på, for han fikk jo et drøyt år til å leve, helt uten anfall.

Og det var den almenne helsa som gjorde at vi avlivet han like før han skulle blitt 15 år.

En hund kan fint leve med epilepsi.

Men tror det kommer mye an på anfallenes hyppighet og styrke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for at du la inn din erfaring :)

Ja når det er så sjeldent så skjønner jeg at dere valgte å la han leve, det hadde jeg også gjort.

Og jeg mener også at hunder kan leve fint med epilepsi hvis anfallene er sjeldne eller hvis medisiner funker! :)

Gjør godt å lese om "positive" erfaringer også! Så nok en gang, tusen takk!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er bare så vidt jeg klarer å skrive om dette, selv om det er over 4 år siden jeg måtte ta farvel med jenta mi.

Chaisy fikk et anfall sommeren 2004, da var hun nesten 8 år gammel, frisk og rask. Dro til dyrlege med en gang og fikk henne sjekka opp "forran og bak" uten å finne noe galt. Fikk ikke noe medisin da, skulle se det an hvordan det utvikla seg. Så gikk det et år, ganske nøyaktig. 16 mai 05 fikk hun 9 anfall på en time. jeg kan enda ikke forstå hvordan hun overlevde den kvelden. Chaisy var aldri den samme etter den kvelden. Livsgnisten, gleden og den jenta jeg kjennte var borte. Måtte til dyrlege for å få stoppa anfallene, og jeg var helt sikker på at hun døde den kvelden... men det gjorde hun ikke.

Hun ble satt på Fenemal, men anfallene forsatte å komme, kanskje var det en gang i uka, jeg husker ikke, for jeg har fortrengt den perioden. Jeg husker det var en grusom sommer, men detaljene er borte for meg. 2 typer medisin ble prøvd, med ulik dosering. Men selv om hun kunne gå en stund uten anfall så var hun ikke Chaisy lenger, hun hadde det ikke godt! Selv om hun levde, var hun på en måte død for meg, for den hunden som var hos meg den sommeren var ikke hunden jeg kjente. Hun var stressa, trava mye rundt, var redd uten grunn og hadde det ikke godt. Jeg ga henne en sjangs til med en ny medisin. Så fikk hun et anfall til, da var begeret fyllt. 15 august 05 fikk hun slippe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Uff ja skjønner åssen det føles. Hørtes veldig ut som Ulrik. han også forandret seg grovt på kort tid.. Og Fenemal funket ikke for han heller..

Veldig trist å lese, og skjønner det var tungt for deg å skrive. Men tusen takk for at du orket å dele det! Setter umåtelig stor pris på det!

Epilepsi hos hund er det mest grusomme jeg har vært borti.. For det spiste opp livsgnisten til gullet mitt..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Våres første hund hadde epilipsi og det var rett og slett grusomt å se på når han fikk anfallene.. :)

Måtte ta han da han var 5 år pga anfallene kom oftere og ofrere og medisinene virket ikke på han, han kunne ha 3-5 i anfall i løpet av en uke. Vi valgte å ta han etter at han beit av seg en del av tunga i et av anfallene, stakkars hunden. han var alltod redd, forvirra og utenfor etter anfall. Vansklig situasjon for dyr og eier.. tror det var riktig å la han slippe... selv om det var utrolig vanskelig avgjørelse...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Uff, beit av seg en bit av tunga da... :hyper: Skjønner hvorfor dere valgte å la han slippe og det tror jeg nok var helt rett også! Tusen takk for at du delte det.

Tusen takk til alle! Det betyr utrolig mye for meg at dere orker å skrive det!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja stemmer det. Derfor stresset jeg ikke når jeg fikk vite at hunden min hadde epilepsi. Fordi jeg visste at de fleste kan leve et langt godt liv med medisiner. men det gjaldt ikke for Ulrik gutten..

Men så har du også et greit stort antall hunder som medisinen ikke funker på... :hyper: Og i tillegg så vet man i svært få tilfeller hva som forårsaker anfallene. Og den medisinen som er å få mot epilepsi hos hund er ikke optimal. Det var min dyrleges egne ord faktisk.

Det er jo i tillegg ganske stygge bivirkninger på epilepsi medisinen.. feks nyresvikt, leverskader osv. I tillegg kan de bli veldig sløv av medisinen...

Det er jo 1/10 hunder som får epilepsi. Så det at det er mange medisinen funker for betyr ikke at det ikke er mange den ikke funker for om du skjønner. For det er så stor andel hunder som får epilepsi nå til dags.

Og jeg har den tankegangen at så snart jeg ser tegn på at hunden har flere dårlige dager enn gode dager så bærer det til dyrlegen. Terskelen er ikke så høy for å la den slippe. Ikke misforstå meg altså, jeg avliver ikke hunder for en flis i poten liksom, men jeg mener bare at man ikke skal holde de i live for enhver pris heller. der antar jeg at de fleste her inne er enig med meg.

Men altså, jeg har jo en drøm om å forske på epilepsi hos hund, rett og slett fordi jeg synes det er så utrolig utbredt blandt våre firbente skatter.. Og jeg mildt sagt hater den sykdommen, for den tok fra meg en så fantastisk herlig hund som kunne levd så utrolig mye lenger, hadde det ikke vært for at han fikk det.. Han var alt for meg og derfor vil jeg komme til bunns i denne sykdommen, så kanskje fremtidige eiere slipper å gå gjennom det samme som meg og mange andre.

Har lest opp og ned og i mente om epilepsi, men føler at det bare står det samme overalt, derfor opprettet jeg denne tråden, så jeg kan få høre folks erfaringer, både positive og negative.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Epilepsi kan man jo heller ikke "se" i noen form på hunden.. man kan ikke se på MR av hjernen om hunden har epilepsi eller ei.. Er jo det som gjør det så vanskelig.. Men det finnes to former for epilespi... Ervervet og ideopatisk.. Ervervet er epilepsi som oppstår pga skade på hjernen. Denne typen epilepsi kan sees på røntgen eller MR pga skaden.. men den mest vanlige formen for epilepsi er den ideopatiske, og denne synes ikke på noen bilder :hyper: Men det er mange ting som fremprovosere anfall.. Stress og hormoner er noe av det bl.a... Enkelte tisper får jo anfall i forbindelse med løpetidene pga veldig høyt hormonnivå i kroppen..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja dette fortalte dyrlegen meg, at det er to former for epilepsi, men det hadde svevd ut av hodet mitt gitt, så takk for at du sa det.. :aww:

Ulrik tok blodprøver to ganger og ett røntgen. Røntgen tok han kun fordi jeg krevde det. Dyrlegen sa det ikke var noen vits, for det var 99,9 prosent sjanse for at de ikke ville se noe på røntgen. Å så prøvde vi de berømte medisinene da... Sukk.. Han fikk ikke noen god slutt gutten min :) men heldigvis var han ikke neddopet den siste uken, så da ble det turer i skogen og leking med andre hunder.

I tillegg fikk jeg vite for noen dager siden av en oppdretter at hvis hunden har kalkmangel så kan den få epilepsi lignende anfall :hyper: Det er nok mye ved Ulrik som kunne gitt de anfallene.. men jeg får jo aldri vite hva. Det var noe med lymfene hans også på de siste blodprøvene, og jeg kan se for meg at tarmen hans var rimelig "ødelagt" etter fem år med mye slit med magen.. Hvem vet.. det blir bare spekulasjoner gitt..

Dyrlegen sa anfallene på gutten min kunne være nesten hva som helst. Derfor er diagnosen så vanskelig, for det er nesten umulig å finne ut hva anfallene kommer av. Det som da også blir litt skummelt er om man avliver å så var det noe man kunne gjøre noe med. Det er jo også noe man må ta med i betraktningen hele veien med en sånn diagnose. Nå vet jeg at det var det rette for gutten min da. Han var sliten og lei av livet rett og slett. men det er virkelig en komplisert diagnose :)

Takker alle for at dere engasjerer dere med meg. Det varmer virkelig!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo 1/10 hunder som får epilepsi. Så det at det er mange medisinen funker for betyr ikke at det ikke er mange den ikke funker for om du skjønner. For det er så stor andel hunder som får epilepsi nå til dags.

Hvor har du det tallet fra? Det hørtes da vanvittig høyt ut?

Vært borti en hund med epilepsi jeg, ei lita jrt-tispe. Passet henne endel - hun gikk fast på medisiner, og jeg var heldig og så kun et stort anfall. Det var grusomt å se på. Hun satt i vinduskarmen og jeg hørte rar lyd og løp ut og fikk tak i henne akkurat da hun ramla ned fra karmen. Stakkars lille. :ahappy:

Riesen salt/pepper er mye plaget med epilepsi. Der regnes det som svært arvelig, og såvidt jeg har skjønt så mener de grunnen er veldig liten genpol i rasen. Vet om ei tispe som ble avlivet nå nylig 10 mnd gammel Da ble hele kullet tatt ut av avlsplaner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det har jeg fra dyrlegen.

Ja uff, det er så skummelt med den sykdommen, de kan skade seg under anfallene... :) Godt du rakk å ta imot henne!

Har hørt om mange, men bare sett det hos min hund. Anfallene ser virkelig grusomme ut ja..!

Takker for svar :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Motviljen mot utgangsstilling fremstår som død, men puberteten truer i horisonten, så utsteder ingen dødsattest ennå. Livserfaring tilsier at Motviljen antakelig vil sprette opp av kista og flire: Trollollol! Å få utgangsstilling uten mat fremme, relativt stabilt, kun noe nøling akkompagnert av et oppgitt sukk før han kommer inn, når han vil jeg skal kaste en leke, det er hurtigere progresjon enn jeg forventet for noen uker siden.  Vi har en god periode ..så god at noe fokus nå er over på mindre viktige ting som sportsøvelser. Første sitt under innkalling serverte Eddis i forrigårs, på første forsøk. Det var et nydelig øyeblikk. Flere repetisjoner med stå under marsj, avstandskommando og sitt under innkalling var fine, i mine øyne. Verken han eller jeg er interesserte i hva en dommer synes om utførelsen vår, fordi mestringsfølelsen fra å tro vi er flinke er hva som driver oss. Mestringsfølelse og glede er superfood for motivasjonen. Fokus på hva som er feil medfører frustrasjoner, uteblivende mestring, dårlig stemning, dårlig samspill og ødelegger relasjonen - og hva er da poenget med å ha og trene hund?  Sitt begynte bli upålitelig. Hvorfor? Fordi jeg hadde glemt å være begeistret. Bare forventet å få sitt på cue og glemte bli genuint overrasket og takknemlig og begeistret av hvor flink gutt han er.  Av utfordringer vi nå har - skjønt det føles som et hån å bruke det ordet om vansker med øvelser til sport, da andre bruker det samme ordet om reelle problemer:  Spin - også kjent som snurr rundt.  Aner ikke lenger hva lyden betyr. Trenger håndsignal. Kommer konsekvent løpende inn for å gjøre det rett foran meg, hver gang jeg ber fra avstand. Bli-på-stedet håndsignal, som har vært en nøkkel til flere andre øvelser har foreløpig ikke hjulpet.   'Twirl' er et fullstendig ukjent begrep dersom ikke 'spin' kommer først. Verken ordet eller håndsignal gir ham noe forståelig hint. Her må det spinnes før det kan twirles. Sånn er loven.  Hva som må til for å få en lovendring - det blir spennende å finne ut av. Punkt 1 og 3 går seg sikkert til med mer trening, men på punkt 2 er jeg helt blank foreløpig. Ingen ideer om hvordan løse det der.  Heldigvis opplever Edeward en glede i øvelsene som ikke bare handler om belønningene. Han LIKER å spinne og twirle og rygge og gå mellom beina mine og sendes frem til target og sånt. Det er noe å gjøre. Arbeit macht frei. ..og det ser ut som utgangsstilling og gå fot også er i ferd med å kategoriseres som lystbetonte oppgaver en kan døyve eksistensiell angst og kjedsomhet med.  Bilde er vel obligatorisk. Relevans til konteksten mindre så. I denne tidsalderen er det ingen som leser en vegg av tekst uansett
    • Jeg ser ingen skam med å slite med å trene gå pent i bånd. Noe av det vanskeligste å få en hund stabil på. Ikke mål deg mot de som har fått det til eller la noen andre få demotivere deg med sammenligning. De har ikke din hund.  Du forteller ikke hvilken rase/blanding du har, men noen er virkelig vanskeligere/lettere enn andre. Av egen erfaring med veldig førerorientert hund, så hadde den standard stopp og snu metoden ingen effekt. Hunden tok det som en morsom lek. Det der var like interessant som å komme fremover.  Den jeg har nå kan ikke bare gå. Det er for kjedelig. Det som fungerer her er oppgaver, og de må gis fortløpende så han ikke rekker å kjede seg.  Belønning med lek er bedre enn mat på min. Energinivået er høyt, det blir mye stresshormoner når sterke forventninger til noe ikke umiddelbart blir innfridd og lek utløser endorfiner, som kontrer kortisol. Får ikke samme effekten av å belønne med mat, det risikerer jeg at stresset bare øker, dersom maten er av høy verdi. Min girer seg opp i forkant når han vet vi skal ut på tur, noe som resulterer i outbursts når vi kommer ut. Å leke litt før vi går avgårde, slippe ut litt damp på en kontrollert måte, det har en beroligende effekt.  At enkelte fnyser av verktøy som frontfestet sele og grime skal en ikke bry seg om. Det er mange profesjonelle som kritiserer disse verktøyene på sosiale medier, men de lever jo også av kunder som trenger hjelp med gå pent i bånd trening, så det gir mening, sant? Selv bruker jeg frontfestet sele heller enn halsbånd fordi min bykser impulsivt og ukontrollert. I tillegg til potensialet for skade på strupen er det sterkt ubehagelig for ham. En bykseraptus i halsbånd kan utvikle seg til et sinneutbrudd mot meg som holder båndet, noe som aldri skjer i selen.  Jeg har begynt trene min på å gå med grime fordi han nærmer seg pubertet og er stor og sterk. Bedre føre var enn etter snar om han plutselig endrer personlighet overfor passerende hunder - men min er ulik i ulike miljøer. Grime kan brukes i bymiljø, hvor han ikke bykser, men så har vi andre typer omgivelser hvor jeg ikke tør bruke grime før byksing er en utslukket adferd, av samme grunn som jeg bruker sele istedenfor halsbånd.  Også: det er alltid lys i enden av tunnelen. Alderen din er i er verste perioden, synes jeg ihvertfall. Teflonbelegg på hjernen og lite mottakelig for ny læring, glemmer ting den kan, selektiv hørsel, lett distrahert, nysgjerrig søkende på omgivelsene, ... Mye blir bare bedre "av seg selv" senere, når mer moden. 
    • For det første høres det ut for meg som du trenger litt hjelp med båndtreningen. Er det noe kurs å finne i nærheten? Ihvertfall anbefaler jeg deg å søke opp tråder om båndtrening her på forumet. Hvis du har holdt på å snudd retning i evigheter ser det ikke ut til å fungere, og du må gjøre noe annerledes. En ting kan jobbe med inne er kontakt, og det å få hunden til å følge med på deg. Si kontaktord når du står foran hunden - gi godbit så fort hunden ser på deg,gjenta dette fem ganger. Ta et par-tre slike økter i løpet av dagen, beveg deg etterhvert litt lengre unna. Så kan du si "fot" og bruke enten godbiten eller håndtarget om du har det, til å få hunden til å følge ved siden av deg et par meter. Når dette sitter godt inne, kan du bruke det for å få inn hunden og holde seg ved deg litt ute. Generelt vil jeg heller anbefale å bruke en sele og langline og la hunden bevege seg slik den vil, og heller trene korte økter med kort bånd i løpet av turen. Da kan du gå uforstyrret til nærmeste grøntområdet eller parkeringsplass, og trene slik som beskrevet over. Det er ikke et mål at hunden skal gå fot hele turen, men at du kan få ham inn til deg og under kontroll ved behov, og forhåpentligvis sjekke inn med deg underveis på turen.  Antitrekkbånd er vanligvis ikke det samme som struphalsbånd, og jeg vil si at det er bare en positiv ting om folk bruker det ved behov. Men det vil ikke lære hunden å gå pent i bånd, det må du gjøre ved siden av. Hvis trekkingen er et stort problem går det an å bruke grime når du ikke vil trene på båndtreningen eller bruke langline.  Det finnes også seler med feste foran (noen "vanlige" seler har feste på ryggen og foran i tillegg, så det er enkelt å flytte mellom"), slik at hunden blir snudd mot deg når den trekker. Igjen må dette brukes sammen med trening, men det gjør det litt lettere. Ellers ville jeg ikke brydd meg så mye om hva andre tenker og mener så lenge du gjør det som er best for hunden. Lykke til!
    • Er redd noen skal tro jeg er slem med han. Har en på ett år og som fortsatt drar i begynnelsen av dagens første tur. Dermed må jeg snu rundt mye og få han til og fokusere på meg. Overhørte naboen si jeg hadde antidra bånd på hunden til andre og det syntes jeg var skikkelig ubehagelig. Jeg bytter til kort bånd vist han drar i stede får og gå rundt med langline så jeg får mer kontakt bare. Ikke noe anti dra bånd ( vet ikke hva det er men går ut i fra hun mener strammehalsbånd noe han ikke bruker men han bruker halsbånd vist han skal gå der det er vann får han elsker og bade så slepper jeg at lykta på selen skal bli ødelagt. Kan ikke akuratt trene på dette inne og jeg må trene han på det. 
    • Usikker på om massiv fremgang i hverdagslydighet skyldes endring av metode, økt mental modenhet med mer impulskontroll, "varmen" (ikke veldig), eller en kombinasjon, men vi koser oss. Ikke en lyd på verken bussen, Posten eller Felleskjøpet i dag. Ble helt rørt av hvor flink han var til å sitte pent og pyntelig og vente uten labber på disken eller konsert. Å manøvrere pent mellom hyller med leker og tygg og snacks var deilig nok. Måtte nesten klype meg i armen da han bare var lydig ved disken også, begge steder. Det kom noen raptusbyks da vi nærmet oss hjemme igjen, men kjapt under kontroll med cue på en øvelse og en leke, og da det i neste øyeblikk kom et helt heat av saftige skinker i kondomdress på hjul -  bakfra - bare en meter fra oss, så satt han bare pent og pyntelig og så på de fly forbi uten impulser til å jage etter for å bite noen i rumpa. Amazing!  Godgutten 🥰
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...