Gå til innhold
Hundesonen.no

Hva trenger jeg?


Rocket

Recommended Posts

Hehe. Joda har nå tenkt en del på dette med akvarium nå og er neeesten sikker på at jeg skal kjøpe en gang i forhåpentligvis nermeste framtid.

Så trenger jeg tips da :flowers:

Hva trenger jeg og hvilke merker/typer funker best/anbefaler dere? Av pumper, filter, slike varmerørsaker, ph måler osv

ang størrelse så skal jeg ha over 100 l men ikke mer en 250 l. helst en plass mellom 100 og 200 om det finnest noe slikt.

Og hvilke fisker anbefaler dere? Jeg liker farger og stimfisker. Burde jeg ha sneiler? Og hvilke gress/planter burde jeg ha? (og hvilken type bunn trives disse best i?)

Masse spørsmål her. Hadde et 60liters kar for maaange år siden, men kan ikke si jeg husker så mye. Utenom at dte gikk nedenom og hjem og var konstant skittent uansett hva vi gjorde for å rense det :whistle:

Er masse taknemlig for eventuelle linker til utdannende artikler ol. :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Velkommen til akvariehobbyen. :flowers: Jeg er ganske fersk selv, men jeg skal svare så godt jeg kan.

Du trenger et substrat - enten grus eller sand, alt etter hva slags fisker du har tenkt å ha. Noen fiskearter, f.eks corydoras (pansermaller) trenger sand for å trives. På Biltema selger de sandsekker for 60,- for 17kg, men skal du ha det er det viktig at du velger den som bare heter "sand", ikke "blåsesand" som er giftig. Et annet populært merke er Rådasand, det er litt dyrere (koster rundt 150 for 25kg i vanlige butikker), men finnes i mange forskjellige størrelser, fra finkornet sand til grus. Uansett hva du velger må du være sikker på om sanden/gruser påvirker ph-en og gh-en. Skal du f.eks ha sør-amerikanske fisker som trenger surt og bløtt vann (lav ph og gh) er det kjipt med en sand som øker disse verdiene.

Når det gjelder pumper (filtere) så slår jeg et slag for utvendig filter. :whistle: Da trenger du bare to slanger oppi akvariet, og ikke en stygg boks som tar opp masse plass. Selv har jeg av merket TetraTec, mens andre foretrekker Fluval eller Eheim. På filterne står det hvor mange liter vann de er laget for å filtrere, men mange mener de bare "tåler" halvparten av det som står. Dvs at for et 100 liters akvarium er det lurest å kjøpe et filter som tåler opptil 200. I noen akvarier, f.eks Juwel sine, følger det et innvendig filter med, så du kan nok greie deg med det også med mindre du har veldig grisete fisker.

Av varmekolber er det mye å velge mellom, og så lenge du velger en som er stor nok for akvariet (pleier å stå antall liter på esken så vidt jeg vet) har ikke merket så mye å si tror jeg.

Du trenger tester for ph, gh, kh, nitritt og nitrat. Ph og nitritt er det viktigste. Det finnes tester med strips, men de aller, aller fleste anbefaler dråpetester fordi de er mer nøyaktige, av enten Tetra eller JBL. Sånne tester er ofte svindyre i butikk, så det lønner seg å bestille fra Aquamanias.no, der er det en del billigere.

Av fisker finnes det bokstavelig talt et hav av muligheter. :ahappy: Det beste er om du går inn på Akvaforum.no, der er det fiskeprofiler for hver enkelt fisk. Det er viktig å se på hvor mange liter de trenger, hva slags vennverdier de trives best i (ph, gh osv). Siden du er såpass fersk er det best med ferskvann, saltvann er litt vanskeligere å drive med så vidt jeg har forstått. På fiskeprofilen står det også hvor i akvariet fisken holder seg mest - på bunnen, i midten eller på toppen, og da gjelder det å ikke ha for mange fisker i hvert vannlag. Mange nybegynnere velger levendefødere som guppy, sverddragere, platy osv, men det er ikke noe jeg pleier å anbefale, og jeg ville aldri hatt sånne fisker selv... Spesielt guppy får jo unger hele tiden, og det blir veldig fullt i akvariet etter hvert om du ikke har noen å selge/gi bort ungene til, i tillegg til at de er avlet så syke at de dør helt uten grunn... Vær obs på at noen fiskearter, for eksempel ciklider som jo er veldig vakre, er territorielle når de har unger på gang, og da kan det bli utrivelig for de andre fiskene i akvariet. Og ikke velg gullfisker eller slørhaler, de trenger mye større plass enn det de i dyrebutikken påstår, spiser planter og driter som hester...

Snegler er fint. :D Velger du å ha sand er det en fordel med malaysiske sandsnegler, de roter rundt i sanden og gjør at den ikke blir så tettpakket, og da trives plantene bedre. Eller finnes det jo eplesnegler i helt utrolige farger, men disse trenger ganske høy ph og gh for at skallet ikke skal sprekke. Snegler kan ofte spise på plantene om de ikke får noe grøntfôr innimellom, så da er det en fordel å slippe nedi en agurk til dem innimellom, festet på en skje så den synker.

Av planter er det best å begynne med hurtigvoksende planter, og eventuelt bytte disse sakte men sikkert ut hvis du blir lei av dem (og blir lei av å luke ;)). Disse tar opp avfallsstoffer fra fiskene og utkonkurrerer algene. På Akvaforum er det en profil for hver enkelt plante, og det beste i begynnelsen i alle fall er å velge planter som ikke trenger så mye lys, og ikke co2-tilsetning som er kjempedyrt... Planter trenger gjødsel, mange klarer seg med flytende, men noen trenger også næringskuler som du stapper nedi bunnlaget.

Jeg anbefaler deg å lese artiklene i Akvarieskolen på Akvaforum, der står det mye bra. :P På Akvaforum er det jo også et forum der det er mange, mange flinke akvarister som er mer enn villige til å svare på spørsmål, og de er sikkert enda flinkere til å svare enn meg. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for utfyllende svar! skal ta en titt på den linken der nuh.

Sitter å sikler litt på et akvarium som selges i molde, men blir nok til at jeg kjøper nytt. :ahappy:

Føles tryggest å kjøpe nytt ja, man regner jo med å ha det noen år. Lykke til i alle fall. :rolleyes2:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så morsomt at du skal skaffe deg akvarium! :)

Da trenger du disse bøkene: Link , Link og/eller Link

:)

Takk takk, så ut til å passe perfekt for meg :)

Føles tryggest å kjøpe nytt ja, man regner jo med å ha det noen år. Lykke til i alle fall. :)

Jepp, får sjekke ut utvalget i butikkene i nærheten. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...