Jump to content
Hundesonen.no

Hvordan lære hunden å stå ute i bånd alene?


MariaN

Recommended Posts

Når vi er hos svigers, så bruker Diesel å stå utenfor i bånd.

Han står ute i bånd kun når det er fint vær. Ca en halvtime, pluss minus.

Feks når vi er inne å spiser, eller etter å ha løpt i skogen(møkkete hund innendørs er ikke alltid like populært!)

Det som er "greia" er at han greier ikke å slappe av.

Han kan til nød spise godbitene jeg har strødd utover, thats it.

Han står bare å stirrer på ytterdøra...

Hender også at han bjeffer og syter seg, men da ber jeg han bare om å være stille.

Det hadde vært fint å ha bikkja ute i bånd, med god samvittighet.

Jeg synes det er litt ekkelt å sette han i bånd, når jeg VET han ikke liker det...

Når jeg kommer ut til Diesel igjen, så blir han helt vill.

Han syter og snakker.. "Napper" i meg, og skal hoppe opp.

Det er virkelig verdens undergang for han.

Jeg prøver å ikke kose og "trøste" han. Jeg ber han om å sette seg ned, så jeg får tatt av båndet.

Noen ganger er det virkelig krise.. Da river han meg nesten over ende. Jeg blir irritert og ber han om å sette seg ned.

Da legger han seg ned, og snakker. Tar jeg "tak" i han(overhode ikke hardt), så skulle en tro jeg dreper hunden.

Det hjelper jo IKKE å bli irritert, så det er en ting jeg prøver å la være å bli. "Pust og tell til ti..."

Er det noen måter jeg kan få han til å like å stå utenfor??

Dette er på "landet", ved skogen, så det er ikke andre forstyrrelser rundt som kan stresse han.

Jeg skulle gjerne likt å sett han legge seg ned, eller gnage på et bein :)

Han spiser gjerne bein, men da når jeg er utenfor sammen med han.

Kan det være seperasjonsangst? Vil han ha kontroll over flokken sin(altså meg)?

Feks; Når vi går tur og min samboer holder båndet, så går Diesel bare å ser på meg, og vil bort til meg.

Helt siden han var valp, så har han vært med meg overalt. Han er ikke så ofte hjemme alene heller(det går helt fint!). Noen timer her og der..

Alt greier seg om megmegmegmegmegmegmegmeg.

Han liker å ha kontroll over de som er med på tur. Er det noen som har stoppet og gått bak en busk, så må de letes opp med en gang! Nesten umulig å leke søk med han, fordi han bare hyler når vedkommede går bort :)

Eller har han kun denne seperasjonsangsten når han er ute alene?

Han er ikke overglad og slik ellers, selv om han er veldig avhengig av meg.

Håper noen kan gi meg noen råd, eller kanskje en "korrekt" forklaring på problemet :)

Kremt. Jeg er sykt dårlig til å forklare :icon_confused:

Link to post
Share on other sites

Jeg har dessverre ingen gode råd til deg, annet enn å være tålmodig, trene veldig gradvis og prøve å ignorere bjeffingen hans.

Gå litt ut og inn til å begynne med, og prøve å late som om det er helt naturlig at du går ut og inn mens han er ute. (Som om det er helt naturlig at du går på badet eller ut med søppelet om du er hjemme...).

Ellers kan jeg jo anbefale deg å prøve å spørre Hundepsykologen - på Forumet til Hundepsykologen.no - vi har vært på kurs med henne, og vært veldig fornøyd med det !

Link to post
Share on other sites

Jeg ville enkelt og greit tatt korte turer inn, gått ut hvis han ikke har laget 'styr'. I starten så raskt som mulig. Når jeg hadde kommet ut, så hadde jeg helt oversett han, ikke sett på han, ikke snakket til han eller noe. Gjerne også på en slik avstand at han ikke har fått til å 'klenge'. Satt meg ned og tatt en kaffe osv. Gjenta ofte og ok tiden etterhvert, men i starten gå ut når han har aksepterende adferd. (bare husk å overse helt)

Han bør lære at fordi han er der, så kommer du(så lenge han er rolig) og det er ikke mer med det.

Hvis han defineres med separasjons angst, så hadde jeg gjort samme, men ikke ventet med å gå ut til han før 'styr' har vært fraværende.

Link to post
Share on other sites

Jeg vet ikke helt hva du kan gjøre med dette, men at han vil ha kontroll over alle som er med på tur og sånn er jo helt normalt. Han er jo en gjeter. Jeg opplevde med min sheltie som hadde veldig sterkt gjeterinnstink at han likte dårlig at noen dro, selv om andre var igjen og han var også veldig opphengt i å være sammen med oss. Siden han er rolig når han er hjemme alene, så er det jo rart om han holder på å få seperasjonsangst? Kanskje han føler seg utrygg når han er ute alene på et sted han ikke kjenner så godt som hjemme? Jeg ville også kanskje prøvd å trene gradvis, og gå ut til han av og til og overse han når han blir überhappy når du kommer ut sånn at det ikke blir så big deal liksom. Jeg vet ikke jeg, litt vanskelig å trene på sånt når han er redd når du ikke er der liksom...

Link to post
Share on other sites

Hei:)

Det med at han til nød kan spise godbitene er for at han blir stresset.

Han bjeffer for oppmerksomhet og han får oppmerksomhet via at du svarer han. Selv om det kanskje ikke er et hyggelig svar han får så er det oppmerksomhet. Forsetter du med det kommer han ikke til å gi seg med å bjeffe.

Gjør heller omvendt. Gi han berøm for å være stille.

At du synes det er ekkelt å sette han i band gjør det ikke bedre for han. For hunden kjenner våre følelser og han vil merke det på deg at du synes det er ekkelt. men han vet jo ikke hva du synes er ekkelt. Er det ekkelt der inne som du er? Han vil jo ikke at du skal vere der inn om du føler det er ekkelt..

Når du da kommer ut blir han selfølgelig glad og stresser seg opp. Hadde du kastet en godbit til han uten å gå bort tror eg ikke at han hadde klart å spist den.

Eg ville ikke ha gått bort til han når han er så oppstresset.

I denne situvasjonen ville eg brukt negativ straff, det vil si å fjerne det han vil "ha", og det er oppmerksomhet og kos fra deg. Om du vil ha bort denne atferden? Om du ikke bryr deg om det, så spiller det ingen rolle. Han gjør det jo bare for han er så vannvittig glad for å se deg igjen og klarer ikke vente til du kommer bort til han....

Om du vil ha vekk atferden så ville eg ha oversett den og bare gi han berøm og belønning når han er rolig. Vist du går mot han og han hopper mot deg, så snu ryggen til han og gå litt vekk. Så prøver du på nytt og forsetter slik til du har kommet inn til han. Pass på å være rolig når du er inne hos han.

Om du prøver å slutte å synes at det er ekkelt og benytter deg mye at positive tilbakemeldinger på den atferd du vil ha, så tror eg over tid at han vil kunne slappe av med det å stå i band ute aleine.

Eg tror det går mest ut på det du føler når du setter han fra deg, og at han kanskje ikke er vant med å stå ute alene. Han får oppmerksomhet når han lager lyd, han stresser seg opp. Han er kanskje alltid vandt til å være med deg inn...

Du er en veldig viktig person i hans liv, om det er bare du som trener han mest er det ikke rart han vil ha mest kontakt med deg enn med samboer. Du er kanskje den som alltid gir han mat osv.

Eg flyttet sammen med min samboer som også har 3 hunder, og tilsammen har vi 6 hunder. men mine tre hunder hører på meg og ikke så mye på samboer. De søker meg om det er noe. Helt naturlig. Hans hunder søker til han og hører på han og ikke så mye på meg, så slik er det.

Dette er inget fasit svar på hvordan du skal trene din hund, alle hunder er forskjellige og tar til seg treningen på forskjellige måter. du må bare prøve og se. Det kan være det blir verre før det blir bedre?! Lykke til i hvert fall :lol:

Link to post
Share on other sites
Det med at han til nød kan spise godbitene er for at han blir stresset.

Han bjeffer for oppmerksomhet og han får oppmerksomhet via at du svarer han. Selv om det kanskje ikke er et hyggelig svar han får så er det oppmerksomhet. Forsetter du med det kommer han ikke til å gi seg med å bjeffe.

Gjør heller omvendt. Gi han berøm for å være stille.

Han bjeffer for å få oppmerksomhet, ja.

Men når jeg ber han om å ti stille, så tier han :P

Bikkja føler det ikke på MEG at jeg ikke liker å ha han i bånd.

Det er ikke slik at jeg står å skjelver og griner før jeg går inn :P

Takk for svar :P

Link to post
Share on other sites

Min hund er akkurat slik. Hvis jeg setter henne ut, står hun og piper og stirrer på inngangsdøra. det er fordi hun ikke trives alene, og trene henne til å like det, går ikke. Det bare sånn hun er. Men med tiden er hun blitt mye bedre og nå kan hun stå stille ute (kanskje litt pip), før hylte hun, ikke nå lengere. Så man må ofte bare slå seg til ro med at noen hunder bare er uselvstendige og trives ikke alene. Man ser fort om det er bjeffing pga ubehag eller bare oppmerksomhet ( den ene delen nytter ikke å kjefte på). Det beste er å overse det helt. bare ta hunden i bånd, og gå rett inn. Gjør du det ofte nok, vil hunden skjønne at det ikk nytter å få oppmerksomhet. (er jo kjempebra at hunden hører på deg når du sier slutt å bjeff)

Link to post
Share on other sites

Han er ikke så veldig selvstendig at det gjør noe nei..

Men det er jo og bra! Han stikker ikke langt når vi går tur feks. Er som oftes like foran meg, og kommer straks tilbake dersom han finner ut at han har løpt for langt :P

Link to post
Share on other sites

ja det har sine fordeler ja! Min er også inærheten hele tiden. Men jeg skal ærlig innrømme at en litt mer selvstendig hund ikke er så dumt. Gjør ting litt lettere i mange sammenhenger. Men de hundene er jo så forskjellige, så man må bare ta det man får :P glad blir man i dem uansett!

Link to post
Share on other sites

Jeg sitter i sofaen med bikkja ved siden av meg, eller på gulvet. Så må jeg på do, og bikkja tusler etter. Står å ser på at jeg tisser, eller så legger han seg ned på badegulvet :P

Jeg må si BLI til han, for at han ikke skal følge etter meg. Noen ganger er det litt irriterende..hehe.

Men jeg er fornøyd med klumpen min lell :P

Link to post
Share on other sites

Signerer deg igjen KarpeSkrotum..!!

Sett og hørt om maaange stygge insidenter ang. nettopp det... Definitivt aldri bind hunden fast i noen som helst del av bilen..

Link to post
Share on other sites
Om du har bil med deg, så kan du binde han slik at han kan hoppe inn i bilen, mulig han stresser mindre da.

Tror du virkelig at han legger seg frivillig inn i bilen? Cluet er at han ikke vil ta det kuli, og da hjelper det ikke med en bil.

Jeg strør godbiter rundt han, og de kan han til nød søke opp. Så da tror jeg ikke bilen vil bli flittig brukt P

Dessuten så hater han å kjøre bil :)

Nå bikkja er møkkete, og været ute ikke er noe særlig, så bruker han å ligge i yttergangen.

Da kan han legge seg ned.

Han bruker selvfølgelig å være med oss inne også :)

Link to post
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Her er dagene veldig forskjellig, og jeg jobber 100%. Jeg har en korthåret hollandsk gjeterhund. Jeg har med vilje vendt henne til at vi har rolige dager hvor det ikke skjer noen ting innimellom. Jeg er ikke av de som går to timer tur hver dag. Går ikke en times tur hver dag en gang. 😅 Men! Jeg bruker henne på andre mer effektive måter. Vi sykler, hun trekker kjetting, hun går med vektsele, eventuelt løper løs i sandbakken eller skogen. Vi trener mot IGP, så det blir også en del spor, lydighet og bitearbeid. På sommerhalvåret kan vi ha dager hvor jeg har fri som vi først sykler på morgenen, så trener lydighet og spor på ettermiddagen. Og vi kan ha andre dager hvor vi kun får trent bitearbeid og gått en kort tur på ettermiddagen pga jobb.  Det som er viktig for meg er at hun får skikkelig brukt seg enten fysisk eller mentalt gjevnlig, men ikke nødvendigvis hver dag. Og dette funker gull hos oss, hun er alltid rolig og enkel å ha i hus.  Så lenge det er snø på vinteren blir det mye mindre mental trening og ikke sykling. Så da prøver jeg å være flink til å bruke kjetting trekk eller gå litt lengere turer de dagene jeg har tid, og å trene litt lydighet inne eller på parkeringen ol innimellom. 
  • Her varierer det en del ut i fra årstiden, og koronaen har også ført til ganske store endringer i hverdagen her så akkurat nå føles det som vi er i en slags "venteperiode" før vi kan ta fatt på en normal hverdag igjen. Når det gjelder fysisk aktivitet er vinteren vanskelig, for min hund vil ikke gå tur på snø (og hun vil i hvert fall ikke ha på sokker). Heldigvis er det oppvarmede fortau i stor deler av sentrum her, så nå for tiden går vi stort sett tur i byen. Da slipper hun kuldekrampe i labbene, og en ekstra bonus er at det lukter utrolig spennende overalt så hun får brukt hodet litt også. Når det er barmark går vi i snitt 5 mil i uka, fordelt på skog og fjellturer. At det blir mindre på vintertid er absolutt ikke ideelt, men det får jeg ikke gjort så mye med. Jeg orker faktisk ikke å tvinge en seniorhund ut på tur i middels snøstorm når hun ikke vil. Heldigvis har vi svømming som et alternativ da, og hun svømmer vanligvis én gang i uka. For min hund er mental aktivisering utvilsomt det viktigste, og her har koronaen virkelig gjort det vanskelig for oss. Før gikk vi jevnlig på kurs og var på fellestreninger i hundeklubben et par ganger i uka. I tillegg konkurrerte vi med jevne mellomrom, stort sett i Sverige. Så det ble en del langturer og møter med nye miljøer. Sist vi var på kurs var februar 2020, og etter det har det stort sett vært dødt både med tanke på kurs, fellestrening og konkurranser. Vi trener nosework ca. daglig uansett, men hun blir jo ikke spesielt sliten av det hjemme på stua liksom...  Min hund er sjelden alene. Hun var ikke veldig mye alene før koronaen heller, men nå er det nesten aldri.
  • Jeg har en såkalt brukshund. En rase som kan jobbe hele dagen, og som ville ha elsket det. Men sånn er det ikke hos meg. Jeg er i full jobb, har familie så tiden jeg har kan ikke bare brukes på hund (som for de fleste av oss). For tiden har vi ikke trent på noe som helst, har litt treningsfri en måneds tid tenker jeg. Så da blir det "bare" tur. I går var dette dagen hans: Morgen Tissetur (max 5 minutter), En liten luftetur ved lunsjtider (hadde hjemmekontor i går) ca 15-20 minutter. Så tok guttungen han med på en tur som varte i ca 30 minutter. Da min arbeidsdag var over gikk vi ut på tur til en skog i nærheten hvor han kan gå løs. Han løper og leker fint alene, og koser seg veldig med å være løs. Turen varte nesten i 1 1/2 time. (Mistet votten min da, så jeg måtte sende han ut for å finne den. En veldig liten feltsøk-økt ) En stille og rolig dag, som på ingen måte sliter han ut. Ofte går vi tur med andre hunder, det gir han også mye glede (og litt mer trim 😁) Ellers trener vi i LP, RallyLP, bruks og agility. Når vi først kommer i gang med å trene igjen vil det bli flere økter i uka, Men inntil videre tar vi oss litt fri nå etter en travel høst hvor vi har konkurrert masse.
  • Rabies vaksinen kan ikke valper få før de er...12 uker? Usikker, men det er senere enn vanlig hentedato, i allefall. Revens dvergbendelorm har de også i Danmark, tror jeg. Og jeg mener man må varsle mattilsynet med mindre det er fra Sverige, men det er jeg usikker på. Jeg ville nok kontaktet dem for å være på sikre siden, dersom du ikke finner svar på siden deres.
  • Hvorfor må han øve på at du går rundt i huset uten han? Så unge valper har et stort behov for nærhet og fellesskap, og det å bli stengt borte fra eier samtidig som han ser at du er der kan være veldig frustrerende. Siden valpen din reagerer som han gjør på ignoreringen er det tydelig at han ikke håndterer det bra, og det eneste som skjer er at han bjeffer så mye at terskelen til bjeffing blir lavere. Å bli ignorert av eier er en "straff" som brukes aktivt av oss pølsetanter, eller hva vi nå kalles i disse dager. Den mest effektive metoden å trene bort valpebiting, masing på mat (som du nevner) og hopping er nettopp å snu ryggen til og ignorere helt til valpen oppfører seg. Det er en mild, men effektiv straff på grunn av de sosiale signalene det gir valpen. Og det er nettopp den "straffen" jeg ville anbefale på matlangingsproblemet. Når mine valper har hoppet eller bjeffet på mat, så har jeg stoppet matlagingen, tatt et skritt unna, snudd meg fra valpen, krysset armene og sett i taket. Umiddelbar og veldig tydelig respons. Etter kort stund ble det nok å bare ta et skritt tilbake fra benken, og adferden forsvant noen få dager. Dersom han har holdt på med det en stund kan det ta litt lengre å avlære.  Borrelås-perioden for valper er veldig nyttig, og de lærer masse av å følge etter. En av tingene den lærer er at mesteparten av det du gjør er kjedelig, så etterhvert som den ikke har så stor behov for nærhets så kan den slappe av mens du rydder. Og den nærheten som bygges med borrelåsvalpe er også supert å bruke til trening på å være løs + innkalling.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...