Jump to content
Hundesonen.no

Godbitspor vs slepespor


Pels og poter

Recommended Posts

Godbitspor

Fordeler: lite stress, ro, nøyaktighet

Bakdeler: lang, kjedelig innlæringsvei

Passer i mine øyne best til hunder med mye egenmotivasjon

Slepespor

Fordeler: Kan gå fortere frem i øvelsen og får hurtigere resultat av innlæring

Bakdeler: hunden går hardt og med stor fremdrift, unøye

Passer i mine øyne best til hunder med naturlig litt lav motivasjon

Jeg har brukt innlæring med godbitspor på 3 hunder og lært inn med slepespor på 4 hunder. Jeg kommer nok til å holde meg til innlæring med godbitspor i fremtida. Det er en lengre og kjedeligere innlæringsvei, men jeg synes resultatet blir bedre på den type hunder jeg har.

Link to comment
Share on other sites

Nå er det de som forfekter null forsterkning i sporet og som mener at sporet i seg selv skal være en forsterker. Fordeler og ulemper med for eksempel en småheit hund?

Ofte blir de jo litt ukonsentrerte og "travle" disse småheite sakene, (jeg har en selv) men jeg tror ikke det trenger å bety fiasko fordiom. Jeg tror man burde huske på å lufte dem godt før sporgåing, og ihvertfall ikke komme med en hund som har ligget i bil i 4 timer på lading. Går man mye spor når hunden er "der oppe" så vil den befeste den modusen med sporgåinga, og hunden vil hente frem stresset for hvert spor. Går man spor når hunden er litt mer på jorda med beina så vil den etterhvert hente frem den modusen ved sporstart.

My kan "stresse" seg bort til sporet, men alikevel er hun ganske konsentrert til å ha gått såppass lite spor i det siste som hun har gjort. De fleste sporene gikk hun før hun ble året. Hun har drag i lina, men hun jobber fra begynnelse til slutt med nesa og hodet sitt og hun tar nesten alle vinkler på strak labb selv om vi har trent veldig lite bevisst på vinkler i seg selv. Hun finner også alt av gjenstander jeg legger ut og plukker alt hun finner med med menneskelukt på. Det sier for meg at hun er konsentrert, siden hun klarer seg såppass godt som hun gjør.

Man trenger kanskje ikke leke heftig og "dra opp" slike hunder i sporet, legger man en ball der som belønning er det nok å la hunden plukke ballen og rose den mens man klør den på rompa f.eks. Jeg har ihvertfall aldri trengt det.

Link to comment
Share on other sites

Guest Jonna

Nei takk ingen av delene!

Selv bruker jeg ingen form for påvirkning, verken slep eller godbit, men spontanspor.

Det har fungert meget bra på 4 hunder til nå.

Man bruker gjerne 2-3 økter mer før hunden virkelig "skjønner" det, pga fraværet av påvirkning. Men jeg har enda ikke opplevd at hundene mine er umotiverte i sporet eller i lysten å finne det.

Nå tar jeg heller aldri å setter hundene mine direkte i sporet under innlæring, men starter 90 grader på sporet ca 3-4 meter fra og beveger meg sakte mot det.

Men OM jeg må velge mellom to ånder så ender jeg nok med å bruke slep noen meget får ganger (2-3 ganger) også ta det helt bort. Det er mer bare for å få hunden i gang.

For min del er sporpinner det dem får som belønning. Om jeg skal forsterke noe så er det somoftest oppsøke og da får dem gjenstand/matboks sammen med en pinne. Alltid samme med en pinne da all kobling, for min del, skal være at pinner er det mest posetive i denne verden. Det er jo dem som telles når man kommer i mål :P

Link to comment
Share on other sites

Nei takk ingen av delene!

Selv bruker jeg ingen form for påvirkning, verken slep eller godbit, men spontanspor.

Oj - den varianten har jeg ikke vært borti før men skjønner at pokker at vi ikke brukte det i sin tid på flat-tispen jeg hadde. Jeg var i FNL og trente (nå heter det jo redningshunder da..) og der brukte man bestandig slepespor for å komme igang - og det var nok en alt for sterk påvirkning på flat-tispa for hun klatra omtrent i trær av frustrasjon over at å gå spor ikke gikk fort nok. Det hadde holdt i lange baner at hun fikk søke og følge spontant. Etterhvert gikk det jo bedre (hun fikk ikke spore hvis hun var for ivrig, ble bare bundet fast i treet sitt igjen) men hun gikk alltid sporet fort og litt slurvete og ville fryktelig gjerne helst gå på overvær. Så ble hun ødelagt som sporhund - man begynte å legge gjenstander i sporet, først og fremst i håpet om å få henne til å gå mer nøyaktig - men da var det gjort. Etter 2 gjenstander gikk hun over på feltsøk (hvilket hun nok syntes var langt morsommere) og hun skjønte aldri at det gikk et spor mellom gjenstandene og at det hadde vært mye smartere å bare føge sporet til neste gjenstand.. (flatter er ikke akkurat IQ-essene i hundeverdenen tror jeg).

Ulempen med godbitspor - med unntak av at jeg synes det er grisete, klønete og man kan egentlig lære inn spor på andre måter, er at jeg er litt usikker på hvor bra det er med matbelønning som sporingsmotivasjon. Og så går det også på tvers av at jeg vil ikke at mine hunder skal spise alt de finner ute på bakken (er jo kjempejobb som det er å forhindre sånt uten at man skal direkte nøre opp om det!). Og så blir man veldig avhengig av å ha matglad hund i enhver situasjon, mange/de fleste hunder er jo det - men ikke alle. Flat-tispa jeg nevnte ovenfor ville feks ikke kunnet lært sporing med godbit - i trenings-setting var mat helt uinteressant for henne.

Slepespor har faktisk en fordel til, det er inngangsporten til å lære hunden å gå "individual spor" eller hva det heter, dvs få den til å følge et spor etter en spesifikk person (sånn man ser på film - hunden snuser på klesplagg til forsvunnet person og går så og leter opp sporet til akkurat den personen og overser alle andre spor). Det er også andre varianter for innlæring av det, men akkurat slepespor er en av de enkleste måtene å lære inn seleksjon av hvilket spor som skal følges.

Nei, nå må jeg ut..

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Lill med Perfect image er fremdeles aktiv med collie oppdrett både med lang og korthår. Enklest er nok å ta kontakt på Facebook med henne privat, tror ikke hun har tilgang på Messenger på kennel siden sin dessverre. Hun venter et korthårskull i disse dager (uke 17) og jeg vet hun har noen spennende planer fremover også. Verdt å ta kontakt, eventuelt mase litt om du allerede har sendt henne en melding! Ikke sikkert du får svar sånn helt med en gang da den dama har mange baller i luften, kan ikke annet enn å bøye meg i støvet for arbeidet hun gjør. 😂    Tine (kennel laabanden) som er tagget over her har i hvert fall 1 om ikke 2 korthårs hannhunder ledig akkurat nå, og er vel ikke utelukket at det blir en kort/langhårsparring der i fremtiden, men det kommer helt ann på hvilken hannhund det blir på kortis tispa hennes i fremtiden.  Ann Gjertrud (Kennel NoorWay) er jeg usikker på om avler fremdeles, men er ikke sånn kjempe kjempelenge siden jeg så en annonse fra henne så sant jeg husker rett. Hun var aktiv her inne før, om du søker på Noor, Ninja eller Miyagi (usikker på hvordan det skrives) så finner du henne nok. Men er ellers vanskelig å finne på nett om dagen svjv.  Hadde anbefalt @Kensington Gate , men tror ikke hun avler pr.d.d.    Du kan søke opp norsk collie markedsplass på Facebook, der deles det annonser. 😊 NCK fikk ny nettside for ikke så kjempelenge siden, men oppdateringene har gått sakte dessverre.   
  • Jeg kan ikke se å finne Kennel NoorWay noe sted - verken gjennom Google eller Facebook. Har du mulighet til å sende en lenke? Ellers noterer jeg meg resten av det du skriver, og vil legge stor vekt på gemytt! Takk for hjelpen 
  • Tusen takk for gode tips! Her har jeg litt å sjekke ut 
  • Jeg soser rundt i valpefeber, feriefeber og ferieplanlegging...
  • Ja, det kommer til å bli brukt sekk til valpen. Men vi har lyst til å kanskje leie en hytte og ta små dagsturer med både valp og godt voksen hund.  Sykkelturer utgår pga det blir for tungt med 30+ kg i sykkelvogn.  Alt kommer til å gå på valpens premisser.  Men vi vil gjerne ha turterreng som er ganske flatt, pga eldre hund med hofteplager, og pga tung sekk i krevende, kupert terreng er skummelt.  Setter gjerne tips på turrterreng, eller lettgåtte turer: hele sørlandet, Telemark og Asker område På forhånd tusen takk
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...