Gå til innhold
Hundesonen.no

Import av sæd.


Lille My

Recommended Posts

Det er greit å ha god tid, ja, for det kan være mye arbeid.

Det jeg først ville fått sjekket, var hvordan sæden tåler nedfrysing og opptining - ikke all sæd tåler det så godt, og får såpass redusert kvalitet av nedfrysingen at det er bortkastet å importere. Så få hannhundeier til å foreta en slik sjekk hjemme.

Det er ikke alle veterinærer som kan tappe og fryse ned, nei - i Norge tror jeg for eksempel det bare er NVH på Østlandet. Hvem som kan i andre land er vel hannhundeier nærmest til å sjekke ut.

Jeg kan dessverre ikke så mye om importprosessen selv, men Yodel har jo vært gjennom det (eller var det ferskvare?) Uansett er det veldig viktig å sjekke at sæden tåler frysing, så du ikke får vann tilsendt. Vi har vært med på å få sæd som var så å si verdiløs etter opptining, og det er sure bortkastede penger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har importert frossent fra USA og det gikk forholdsvis greit. Litt papir og hodebryarbeid først, men så fort alt jeg måtte ha var klart gikk det på skinner.

Først sjekket jeg om det var noen importrestriksjoner på min rase, det var det ikke.

Deretter oversendte jeg dette skjemaet http://www.mattilsynet.no/mattilsynet/mult...for__20685a.pdf

til hannhundeier, der står alt hannen må være sjekket og klarert for.

Når dette var gjort, blodprøve og hele pakka og alt var ok, tok hannhundeier kontakt med en sin vet for tapping og frysing "over there" og ordnet avtale. Spermen ble sjekket i "hue & r.." at den var av god kvalitet og tålte frysingen. BTW; vi sjekket kvaliteten på spermen før alle blodprøvene som måtte til også, så vi ikke hadde tatt en haug med blodprøver unødig.

I mellomtiden søkte jeg sædbanken om plass. Det er lurt å ha iorden før spermen blir tappet for å være sikker på at det er plass.

Så ordnet hannhundeier og jeg vår kontrakt: du må ha en kontrakt/disposisjonserklæring som sier at det er du som eier spermen slik at hannhundeier ikke må skrive under papirene når du skal reg kullet.

Og der var Yodel til stor hjelp, tusen takk :)

Når alt dette er på plass er det tid for tapping og frakt. Skjemaet fra mattilsynet samt en proforma-faktura må følge sendingen, de skal ikke sendes separat. Men husk å få avsender til å ta kopi tilfelle noe skulle komme bort underveis.

Jeg brukte FedEx, bestilte henting på et gitt kl.slett på en gitt dato. Den beskjeden gikk også til sædbanken slik at de visste når de ca kunne vente dunken. Få avs til å sende deg send nr så kan du trace den selv på FedEx's nettsider.

Jeg fikk tipset om å sende den med ank Gardermoen senest en onsdag, transporttid ca 2 deg, slik at dunken ikke skulle bli stående over helgen i påvente av grensevet/toll-kontroll. De anbefalte også en dunk som er rund på toppen slik at den ikke ble satt på hodet under transport. Jeg lånte dunk av den vet som tappet hannhunden.

Ellers ordnet FedEx alt fra A-Å for meg, henting, fly, kontroll av grensevet og levering rett til sædbanken.

Og jeg fikk regningen i posten på frakt og innførselsmoms..

Så der er den da, i påvente av en løpetid i nærmeste fremtid.......

Her finner du mer info fra mattilsynet: http://www.mattilsynet.no/sok?keywords=hundes%E6d

Og her fra NKK: http://www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ART...D=1098449564312

Håper dette var til litt hjelp og lykke til med import :o

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tøfflus har gitt deg et godt og utfyllende svar, ser jeg :)

Ellers kan su ta en titt på denne tråden som forklarer det meste.

Vetrinærkontoret pleier å sjekke kvalitet på sperm både før og etter nedfrysing, og igjen før innsetting.

Det er bare å skrive om du lurer på noe mer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk skal dere ha :o Veldig informativt!

Nå dreier dette seg om Island, og i følge hannhundeier fantes det ingen ekspertise hos veterinærene der til dette. Derfor mitt spørsmål om dette kan utføres av en helt vanlig veterinær? Ellers sliter vi.. :)

Som sagt ligger dette år frem i tid, men det hadde vært godt å vite at det vi trenger befinner seg trygt i sædbanken!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk skal dere ha :o Veldig informativt!

Nå dreier dette seg om Island, og i følge hannhundeier fantes det ingen ekspertise hos veterinærene der til dette. Derfor mitt spørsmål om dette kan utføres av en helt vanlig veterinær? Ellers sliter vi.. :)

Som sagt ligger dette år frem i tid, men det hadde vært godt å vite at det vi trenger befinner seg trygt i sædbanken!

Jeg har en god oppdretter-venn på Island, jeg kan høre med han om han noen gang har tappet og prosedyren der.

Kommer tilbake a.s.a.p.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...
Tusen takk skal dere ha :o Veldig informativt!

Nå dreier dette seg om Island, og i følge hannhundeier fantes det ingen ekspertise hos veterinærene der til dette. Derfor mitt spørsmål om dette kan utføres av en helt vanlig veterinær? Ellers sliter vi.. :P

Som sagt ligger dette år frem i tid, men det hadde vært godt å vite at det vi trenger befinner seg trygt i segdbanken!

Da har jeg fått svar fra Island:

"As far as I know then Helga Finnsdóttir (http://www.dyralaeknir.com/ ) is

the vet in Iceland that is most experienced in handling frozen semen in

dogs. She is a member of EVSSAR, The European Veterinary Socity for Small

Animal Reproduction (http://www.evssar.org/ ) but the idea of EVSSAR is to

create a network of vets that are able to practice AI all over Europe. Helga

runs a "bank" where people can keep frozen dog-semen that has been imported

to Iceland. I don´t know if she has yet started taking semen from dogs and

freeze, she has mostly been de-freezing semen that has been imported to

Iceland. But it would be easy to ask and I´m sure Helga will help in any way

possible.

I know Helga has helped with export of fresh semen from Iceland (from

Icelandic Sheepdogs), both to Norway and Finland. This was few years ago but

there are so few diseases in dogs in Iceland so perhaps this is still

allowed? Other possibilities are also to chill (not freeze) the semen. I

think that posibility might preserves more viability but I of course know

very little about the topic."

Håper dette kan være til hjelp :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

Tusen takk skal du ha :happy:

Jeg fikk faktisk mail fra eier av hannhund med samme opplysninger i dag, med priser og det hele! Så nå gjenstår det bare å finne ut om Norge eller Island er billigste lagringsalternativ... Ca. 1100,- for 12 måneder på Island. Skal sjekke litt mer og ta fatt på papirmølla :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Takk for tips!  Det hørtes ut som noen kloke råd. Jeg ser de potensielle ulempene med en stor og sterk hund og en flexline. Kontroll er definitivt øverst på prioriteringslista. Jeg skal definitiv sjekke ut den lina du har linket til👍
    • Flexiline er generelt en dårlig idé, og særlig for en stor og sterk hund. Hvis noen slipper sin hund bort til dere i bånd, kan det fort bli floke og konflikter. Du kan heller ikke slippe båndet hvis noe skjer (hunden setter seg fast, sykkel kommer på tvers mellom dere etc.). Og det er vanskelig å ta hunden inn hvis den er ytterst i båndet, med mindre du har en supersolid innkalling. Kjøp heller en halvlang-line på 5 meter som du kan slippe ut og hanke inn etter behov. Du blir fort vant til å håndtere en kort langline, og mye bedre kontroll på hunden. Du kan slippe den både for å la hunden løpe litt, eller gi den friere bevegelsesrom i møtesituasjoner som ikke kan unngås (både med folk, hunder, sykler...). Du kan også ta et grep midt på båndet uten å svi av deg håndflaten hvis hunden trekker eller bykser avgårde. Vi har hatt disse, og er noe av det vi har tatt vare på etter å mistet hundene, de er supergode: https://dyresjappa.no/Produkt/1/294247/Supergrip-Sporline-5m
    • Hei,  Kjøpte akkurat en flexi classic L. 5m. bånd. Den fungerer helt greit, men vurderer et annet alternativ neste gang jeg kjøper. Det jeg kunne tenke meg er låste posisjoner uten å holde inn knapp i tillegg til et enda mer robust tapebånd og et noe større håndtak. Noen anbefalinger? Jeg har en nokså sterk staff-presa blanding på. 35 kg., som tidvis kan dra noe. Ser nå at jeg skulle flyttet denne til utstyrstråden, men vet ikke om det er mulig.  På forhånd takk for svar😊
    • Ede har endelig lært å sette pris på vanntette potesokker, og vil nå heller gå med enn uten. Trenger ikke bestikke med godis for å få dem på lenger, han husker nå at det er langt mer komfortabelt å gå ut på iskaldt klissvått og ekle grussteiner med dem på enn å gå barbeint.  Han ga uttrykk for å ville ha dem av inne på kjøpesenteret, da han selv la merke til at bakken var tørr, varm og stenfri der inne, men klagde ikke, bare gjorde meg oppmerksom på at han kunne tenkt seg å få de av der inne.  Nytt for dagen var å reise på rullebånd. Det har vi ikke prøvd før. Kunne gått meget bedre. Min feil. Trodde han ville forstå greia og bli med av, men han ble usikker da vi nærmet oss toppen, satte seg tilbake istedenfor å bli med frem, så jeg måtte panikk løfte-dra-heise ham over kanten i en faderlig fart, noe som selvsagt stresset ham. Not a good introduction.  Vi tok samme greia ned også, hvor han var helt kewl med å stå på båndet i bevegelse etter å ha blitt løftet på Ante fare og ble nervøs da han så slutten nærme seg, men virket som han synes det var helt ok å bli hjulpet over kanten med et muntert: "Whoppsie!" og en stor bit Nom Noms trøkket i ansiktet på landing. Han spiste det ivrig, så håper den sammenhengen med rullebåndet ble en sterkere neural pathway.   Videre på miljøtreningslisten har vi rulletrapp.. 😰 Det må gjøres. Rakk ikke øve opp den vanlige trappen i dag, fordi vi hadde ærender, men i morgen har vi ingenting annet å gjøre, så muttern får kle på seg, ta med sitteunderlag, pledd, varm drikke, kanskje niste, just in case, for om det ikke løsner etter noen forsøk med bare de øverste trinnene og gradvis økning, så kan vi sitte i den trappen og henge og ha det dødsens kjedelig til han finner ut at det lønner seg å gå den opp og vi får full fest.  Flashy blinkende helikopter med lyd hadde Mr. T on staircases ingen issues med. Gikk rundt det på baksiden mot veggen og så inn i cockpit og synes ikke det var noe uvanlig med det der.  Har forøvrig passert masse små og større unger også, både inne og ute og han begynner bli kjempeflink til å se, men ikke røre nå, på tross av de mange flørtende blikkene som inviterer til kos og lek.  De minste barna har jeg vært litt nervøs for skal trigge jakt når de plutselig løper, så jeg har vært veldig på alerten, men det eneste som utløste jakt i ham og strammet båndet var en dinglende skulderstropp på en bag. Så ut som en biteleke. Bykset, men fikk ikke nå frem til den. Med unntak av den har han vært eksemplarisk og avbrutt intensjoner om å undersøke andre mennesker på kontaktlyd hver gang jeg så ham vurdere det og var nervøs for et byks mot noen. — Food before Feckers, any day. Noen ganger også mom over nom. Han bryr seg om og tar min veiledning selv når han er mett og ikke vil ha mer. Vi begynner få et bånd utover måltidene 🥳
    • Enig med det over. Lær inn eventuelt en «gå og legg deg» kommando, så du kan avlede med å be hunden å gå og legge seg.  Miljø trene og sosialisere masse så hunden blir godt vant med lyder og folk rundt seg. Men føler det har mye med mentaliteten på hunden og rasen og gjøre. Har du en usikker vokterhund så er det vanskelig å dempe varsling. Har du en trygg vokter så har den høyere terskel for å anse noe som nødvendig å varsle på. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...