Gå til innhold
Hundesonen.no

Import av sæd.


Lille My

Recommended Posts

Det er greit å ha god tid, ja, for det kan være mye arbeid.

Det jeg først ville fått sjekket, var hvordan sæden tåler nedfrysing og opptining - ikke all sæd tåler det så godt, og får såpass redusert kvalitet av nedfrysingen at det er bortkastet å importere. Så få hannhundeier til å foreta en slik sjekk hjemme.

Det er ikke alle veterinærer som kan tappe og fryse ned, nei - i Norge tror jeg for eksempel det bare er NVH på Østlandet. Hvem som kan i andre land er vel hannhundeier nærmest til å sjekke ut.

Jeg kan dessverre ikke så mye om importprosessen selv, men Yodel har jo vært gjennom det (eller var det ferskvare?) Uansett er det veldig viktig å sjekke at sæden tåler frysing, så du ikke får vann tilsendt. Vi har vært med på å få sæd som var så å si verdiløs etter opptining, og det er sure bortkastede penger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har importert frossent fra USA og det gikk forholdsvis greit. Litt papir og hodebryarbeid først, men så fort alt jeg måtte ha var klart gikk det på skinner.

Først sjekket jeg om det var noen importrestriksjoner på min rase, det var det ikke.

Deretter oversendte jeg dette skjemaet http://www.mattilsynet.no/mattilsynet/mult...for__20685a.pdf

til hannhundeier, der står alt hannen må være sjekket og klarert for.

Når dette var gjort, blodprøve og hele pakka og alt var ok, tok hannhundeier kontakt med en sin vet for tapping og frysing "over there" og ordnet avtale. Spermen ble sjekket i "hue & r.." at den var av god kvalitet og tålte frysingen. BTW; vi sjekket kvaliteten på spermen før alle blodprøvene som måtte til også, så vi ikke hadde tatt en haug med blodprøver unødig.

I mellomtiden søkte jeg sædbanken om plass. Det er lurt å ha iorden før spermen blir tappet for å være sikker på at det er plass.

Så ordnet hannhundeier og jeg vår kontrakt: du må ha en kontrakt/disposisjonserklæring som sier at det er du som eier spermen slik at hannhundeier ikke må skrive under papirene når du skal reg kullet.

Og der var Yodel til stor hjelp, tusen takk :)

Når alt dette er på plass er det tid for tapping og frakt. Skjemaet fra mattilsynet samt en proforma-faktura må følge sendingen, de skal ikke sendes separat. Men husk å få avsender til å ta kopi tilfelle noe skulle komme bort underveis.

Jeg brukte FedEx, bestilte henting på et gitt kl.slett på en gitt dato. Den beskjeden gikk også til sædbanken slik at de visste når de ca kunne vente dunken. Få avs til å sende deg send nr så kan du trace den selv på FedEx's nettsider.

Jeg fikk tipset om å sende den med ank Gardermoen senest en onsdag, transporttid ca 2 deg, slik at dunken ikke skulle bli stående over helgen i påvente av grensevet/toll-kontroll. De anbefalte også en dunk som er rund på toppen slik at den ikke ble satt på hodet under transport. Jeg lånte dunk av den vet som tappet hannhunden.

Ellers ordnet FedEx alt fra A-Å for meg, henting, fly, kontroll av grensevet og levering rett til sædbanken.

Og jeg fikk regningen i posten på frakt og innførselsmoms..

Så der er den da, i påvente av en løpetid i nærmeste fremtid.......

Her finner du mer info fra mattilsynet: http://www.mattilsynet.no/sok?keywords=hundes%E6d

Og her fra NKK: http://www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ART...D=1098449564312

Håper dette var til litt hjelp og lykke til med import :o

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tøfflus har gitt deg et godt og utfyllende svar, ser jeg :)

Ellers kan su ta en titt på denne tråden som forklarer det meste.

Vetrinærkontoret pleier å sjekke kvalitet på sperm både før og etter nedfrysing, og igjen før innsetting.

Det er bare å skrive om du lurer på noe mer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk skal dere ha :o Veldig informativt!

Nå dreier dette seg om Island, og i følge hannhundeier fantes det ingen ekspertise hos veterinærene der til dette. Derfor mitt spørsmål om dette kan utføres av en helt vanlig veterinær? Ellers sliter vi.. :)

Som sagt ligger dette år frem i tid, men det hadde vært godt å vite at det vi trenger befinner seg trygt i sædbanken!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk skal dere ha :o Veldig informativt!

Nå dreier dette seg om Island, og i følge hannhundeier fantes det ingen ekspertise hos veterinærene der til dette. Derfor mitt spørsmål om dette kan utføres av en helt vanlig veterinær? Ellers sliter vi.. :)

Som sagt ligger dette år frem i tid, men det hadde vært godt å vite at det vi trenger befinner seg trygt i sædbanken!

Jeg har en god oppdretter-venn på Island, jeg kan høre med han om han noen gang har tappet og prosedyren der.

Kommer tilbake a.s.a.p.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...
Tusen takk skal dere ha :o Veldig informativt!

Nå dreier dette seg om Island, og i følge hannhundeier fantes det ingen ekspertise hos veterinærene der til dette. Derfor mitt spørsmål om dette kan utføres av en helt vanlig veterinær? Ellers sliter vi.. :P

Som sagt ligger dette år frem i tid, men det hadde vært godt å vite at det vi trenger befinner seg trygt i segdbanken!

Da har jeg fått svar fra Island:

"As far as I know then Helga Finnsdóttir (http://www.dyralaeknir.com/ ) is

the vet in Iceland that is most experienced in handling frozen semen in

dogs. She is a member of EVSSAR, The European Veterinary Socity for Small

Animal Reproduction (http://www.evssar.org/ ) but the idea of EVSSAR is to

create a network of vets that are able to practice AI all over Europe. Helga

runs a "bank" where people can keep frozen dog-semen that has been imported

to Iceland. I don´t know if she has yet started taking semen from dogs and

freeze, she has mostly been de-freezing semen that has been imported to

Iceland. But it would be easy to ask and I´m sure Helga will help in any way

possible.

I know Helga has helped with export of fresh semen from Iceland (from

Icelandic Sheepdogs), both to Norway and Finland. This was few years ago but

there are so few diseases in dogs in Iceland so perhaps this is still

allowed? Other possibilities are also to chill (not freeze) the semen. I

think that posibility might preserves more viability but I of course know

very little about the topic."

Håper dette kan være til hjelp :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

Tusen takk skal du ha :happy:

Jeg fikk faktisk mail fra eier av hannhund med samme opplysninger i dag, med priser og det hele! Så nå gjenstår det bare å finne ut om Norge eller Island er billigste lagringsalternativ... Ca. 1100,- for 12 måneder på Island. Skal sjekke litt mer og ta fatt på papirmølla :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kjenner at jeg godt kunne tenkt meg å ikke ha hund
    • Hun får også en god sykkeltur hver morgen, noen ganger med trekk og andre ganger uten. I løpet av uken trener vi også lydighet, svømming, rallylydighet og spor. De siste månedene har vi fokusert mye på ro-trening i offentlige områder med mange folk og hunder. Hun er i god form og har en slank kroppsbygning, men sliter med å roe seg ned når vi er ute, selv om hun lett finner roen innendørs. Tidligere kastet vi dessverre en del pinner og ball på turer, men jeg innså i senere tid at det er med på å skape mye stress. Derfor har vi sluttet med dette for en god stund siden. Jeg forstår at dette har bidratt til å bygge opp stressnivået hennes utendørs. Men ellers har hun vært slik jeg beskriver henne, helt siden vi fikk henne.
    • Søk er fint, men ellers synes jeg det virker som det kan være litt mye løping og stress-jobbing, enn ro og fokus. Jeg ville droppet kasting av ball/leker/apport, og agility. La henne løpe litt fra seg, og så ta økter med roligere øvelser. Lengre søk, flere gjenstander, rolige øvelser som sitt, dekk, stå, veksling mellom posisjoner, gå fot, og andre roligere lydighetsøvelser. Bli-øvelser krever også fokus og selvbeherskelse. Det kan også være det hjelper å gi henne oppgaver på tur. Selv om jeg i prinsippet er motstander av at hunder skal gå fot på tur, så kan det være en idé å gjøre det for noen strekninger. Variere med å veksle hvilken side hun går på (etterhvert bytte side under gange, og veksle mellom å bytte side ved å gå foran eller bak deg), snurr mens dere går fot, osv. Ta korte stopp med gjennomgang av et par øvelser. Hopp opp på steiner og benker dere går forbi. Og stopp innimellom og kast en neve godbiter i grøftekanten så hun får søke opp. Dette høres ut som en hund som kjeder seg på tur, og trenger litt fokus og jobb. Gjør det lønnsomt å ha slakt bånd når dere ikke fokuserer aktivt på en oppgave. Bruk kontaktkommando litt før båndet blir helt stramt, og belønn kontakt og nærhet til deg. Og ja, det tar tid og tålmodighet!
    • Det er en border collie på 2 år. Før tur får ho løpe fra seg på et jorde en halvtimes tid. Da pleier vi også å leke litt søk med ulike gjenstander som ho skal finne. Eller så trener vi litt agility hvor hvor ho også får kjørt seg litt både mentalt og fysisk, men ho er likevel alt for gira og stresset på turen etterpå.. 
    • Gulvredsel er ikke uvanlig på en del raser. Hvilken rase er det? Selv om søsknene ikke har det ligger det også typisk i genene, det er jo arven bakover som er relevant her. Jeg ville jobbet med å gjøre det å gå gjennom dører en positiv ting. Finn en ukjent døråpning, la hunden stå nærmest døren. Stå på avstand, og belønn at hunden ser på døråpningen. Hvis hunden beveger seg nærmere på egenhånd, belønn igjen. Ikke gå for fort fram, og belønn gjerne med å ta noen skritt bort fra døråpningen igjen innimellom. Ta pauser, men la hunden selv også styre tempo mot og gjennom døren. Gjør dette med både kjente og ukjente dører en periode, og se om adferden endrer seg.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...