Gå til innhold
Hundesonen.no

Driv og Motor


Debbie

Recommended Posts

Jeg og en vennine driver å diskuterer... Jeg mener at Driv er hvor mye en hund vil ting, altså hvor engasjert den er,og hvor lyst til å gjøre ting.. Motor mener jeg er hvor lenge hunden orker å holde på..Hvor lang konsentrasjon, og hvor lenge de jobber selvom belønning uteblir

Vennina mi mener akkurat motsatt- kan noen hjelpe oss.. Er litt opphetet her nå..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise
Jeg og en vennine driver å diskuterer... Jeg mener at Driv er hvor mye en hund vil ting, altså hvor engasjert den er,og hvor lyst til å gjøre ting.. Motor mener jeg er hvor lenge hunden orker å holde på..Hvor lang konsentrasjon, og hvor lenge de jobber selvom belønning uteblir

Vennina mi mener akkurat motsatt- kan noen hjelpe oss.. Er litt opphetet her nå..

Spørs om dere blir enige med det første.. :) Utrykkene dine hører vel ikke helt hjemme i etologien. Med driv tenker du kanskje på drifter eller lyst på bedre forståelig norsk, egenskapene hunden har for å overleve satt i system. F.eks : Bytte ( herunder jakt ), kamp, forsvar og kjønnsdrift. Mengden kan variere mellom de så det er ikke nødvendigvis mye av alt eller lite av alt og mens f.eks byttedriften kan tømmes og fylles på er forsvarsdriften "konstant". Jeg vil tro det du definerer som motor går under kampdriften som er hundens egen vilje til å fortsette selvom det er "tomt" mens når man sier motor så tenker en kanskje mer på generell ardeidslyst og drifter i helhet uten at jeg er helt sikker på hva det nøyaktig innebærer med motor da det heller ikke er en fastsatt term men mer ett utrykk???

Skyt meg for ev. feil :P

--

Forsåvidt kan man vel si at det er driftene som driver hunden i å utføre forskjellige atferder så da hadde du kanskje litt rett der hvis det var det du mente.

*Dobbelpost, mod. Marthe*

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis man forstår det slik at "det er driftene som driver hunden i å utføre forskjellige atferder", mens "motor" sier noe om graden av intensitet hunden utfører "disse atferdene" i. Er det en brukbar tolkning??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise
Hvis man forstår det slik at "det er driftene som driver hunden i å utføre forskjellige atferder", mens "motor" sier noe om graden av intensitet hunden utfører "disse atferdene" i. Er det en brukbar tolkning??

Ja det virker som en grei tolkning såfremt man er klar at det er driftene som styrer denne intensiteten og motor da nødvendigvis avhenger av dette..

Jeg er frekk og siterer deg fra en annen liknende tråd:

Som med så mye annet i hundeverdenen - tenk om vi kunne lande på en mer felles terminologi? så mye enklere det hadde vært å skrive/bli forstått skriftlig, - i f.eks hundeforaer som dette.

Det ønsker jeg meg.

Det er nedskrevne terminologier, at forskning kan videreutvikle dette må man ikke se bortfra, men etologien er satt så det er bare å sette seg inn i det, noe som kan virke komplisert, hvertfall uten å se ting i praksis, min erfaring er at IPO og bruks generelt hjelper en å se dette i perspektiv da man jobber mye mer på hundens egenskaper og premisser.

Gry Løberg snuser jo rundt her inne, hadde vært spennende om hu kunne kommet med noen definisjoner og uttalelser som faktisk har utdannelse på dette. :o

Please help :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei hei

Ja, jeg snusker litt rundt omkring her. Godt med en liten pause innimellom.

Driv og motor er vel synonymer med motivasjon tenker jeg.

Uttrykkene Driv og Motor brukes ikke i Etologien. Det er noe man bruker på folkemunne.

F.eks er en gjeterhund ganke motivert for å gjete sau og en fuglehund er ganske motivert for å jakte på fugl.

Innenfor motivasjoneteoriene finner vi f.eks driftsreduksjonsteori. Det er mest relatert til biologiske drifter. Det vil si at om man er tørst så er man motivert for å drikke, er man sulten så er man motivert for å spise osv

Dette kalles også intern motivasjon fordi det kommer inne fra kroppen. Ekstern motivasjon er når det er noe man sanser som utløser en atferd eller som gjør at man blir motivert for å gjøre noe. F.eks når en gjeterhund ser en sau (eller en jogger :rolleyes: )

Av og til kan motivasjonen både være intern og ekstern. Det vil si at du er litt sulten, men så kjenner du lukten av deilig middag. Da blir du mer sulten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

flott med "frekkhet" - kreativ bruk av et forums muligheter,-og takk til like kreativt påkalte Gry for grei oppklaring.

Joda , det hadde vært en velsignelse om vi alle kunne bruke etologi-termer og regne med å bli forstått deretter, - det er det jeg ønsker meg.

PS: for ordens skyld med "hundeverdenen" mener jeg da også "folkemunne" ( på folkemunne i hundeverdenen, - that is). logik.png ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Du får det til å høres fryktelig dramatisk ut. Bikkja skal være innendørs om morran og det er ikke min feil at han ikke har vært det for jeg har sagt ifra om dette før, senere på dagen har jeg oversikt og stopper han før han løper langt avsted, da har vi kontroll, men ikke hvis han er 200+ meter unna, da er det for sent for da gidder han ikke å høre. Det er på morran han legger ut på langturer for da er det ingen her til å stoppe ham. Det er jorde rundt her.
    • Når hunden løper lang vekk fra deg, så har du ikke kontroll. Da må hunden være i bånd, og under kontroll. Å ha gps på han hjelper ikke, da hunden fortsatt løper og jager uten kontroll. Her bryter du faktisk loven uansett om det er båndtvang eller ikke. Og denne hunden kan ha skremt eller skadet mange dyr.
    • Takk for svar, denne rare småbitinga er bare i bånd, da er vel det forklaringen,    vi har normalt kontroll på ham litt senere på dagen, det er tidlig på dagen dette er et problem mht å løpe avsted er det gps som sier fra om han er på villspor, men er han et stykke unna gidder han ikke å høre så må trene mer på innkalling, rasen er også sta og egenrådig så dette er ikke så lett Ps takk for dvd tips, sitter i bilen skal se på det ikveld
    • 1. Er dette i bånd, eller løs i lek med andre hunder? Etter min mening skal hunder ikke hilse/leke med andre hunder i bånd, det blir lett konflikter av det. Hvis de er løse har hundene bedre forutsetninger for å bruke språket sitt og unngå konflikt. Hvis denne småbitingen skjer løs i lek/hilsing med andre kan det være smisking eller lek. Det er vanskelig å si uten å se situasjonen. Om dette er noe andre hunder reagerer på så ville jeg unngått å la ham komme inn på hunder på den måten i det hele tatt. 3. Det er båndtvang. Hunden skal være i bånd eller forsvarlig inngjerdet, og ikke være løs utenfor båndtvangen uten at den er under kontroll. Det vil si at du rimelig skal kunne kalle inn hunden under de fleste forhånd. Også utenfor båndtvangen skal du ha kontroll, det er ikke bare å slippe ut hunden for å lufte seg selv, den kan gjøre stor skade om den møter på feil hund, person, bil eller vilt dyr. Eller bli skadet selv. Når det er snakk om å trene innkalling så er det for å lære hunden en respons på innkallingskommandoen som er å komme til deg, uansett hva som skjer. Det handler om å venne hunden til å alltid lytte til deg, og alltid respondere på kommandoen. Langlinen gir deg mulighet til å holde igjen hunden og stoppe den fra å f.eks. løpe etter folk eller dyr, uten å måtte bruke en innkallingskommando som ikke virker. Jo oftere du bruker innkallingskommandoen der hunden IKKE responderer, jo dårligere blir den. Jeg kan anbefale opplegget Really Reliable Recall, som du kan kjøpe på DVD eller bokform:https://www.dogwise.com/really-reliable-recall-train-your-dog-to-come-when-called-no-matter-what-dvd/    
    • 1) hunden min går veldig opp i ansiktet på andre hunder og på  kan han "småbite" han dem i leppa/nesa, det blir ikke sår men hva er dette for noe? Det er ikke noe koselig, hunden vår har voldsomt mye energi, er ekstremt sosial og merket han kan være litt alfa (dominerende) 2) på asfalt holder jeg kanskje 15 km/t med kickbike, dvs rask jogging eller rask trav, prøver å bremse så han ikke akuratt løper, ellers er han mye på siden av asfalten men håper det er ok fart 3) bikkja vår har hatt det litt for enkelt med å gå hvor han vil, han har faktisk blitt venn med en rådyr familie fra da han var valp som jeg ikke har skjønt hvordan har skjedd men katter går ikke bra. Vi bor landlig til men i vår fikk han en uvane med å løpe bort til en vei der det ofte luftes andre hunder hvis han slipper ut om morgenen, dette er ikke bra særlig nå når det er båndtvang. Når det snakkes om å trene innkalling med langline er det bare å venne ham til å være i nærheten når vi går en liten tur med langline over jordet feks og gi beskjed om å komme tilbake når han går for langt? Takk for svar.  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...