Gå til innhold
Hundesonen.no

Når kan man starte jakttrening


Linda Kristin

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Du kan vel begynne når som helst så lenge det bare er moro? Begynte å trene bruks fast med min når han var 5-6 mnd gammel og før det hadde vi gått noen spor. Ingen nei og fy, det skal være kun kjekt for deg og valpen og ikke overdriv. Dersom hunden skal brukes på jakt kan det jo være lurt å begynne tidlig med lydigheten, men her og skal det jo bare være moro.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Jeg har ikke greie på jakt selv, men i boka "Fuglehunden" skriver Sten cristoffersen det understående, som kanskje kan være nyttig å være klar over.

Han bruker da en engelsk guru på hundeatferd/etologi, Eberhard Tumler, som kilde. Tumler kom med sine perioder i valpens atferdsutvikling midt på 70-tallet må en være klar over, men Tumlers periodeinndeling var banebrytende da, og ser ut til å være blitt brukt siden,- dvs gjelder og går fremdeles, siden nyere forskning ikke har gitt grunn til å endre det han kom med.

Pregingsfasen 3-7 uker. dvs preging som hund, men også til mennesker og andre dyreslag. Sosialisering foregår i denne perioden hos oppdretteren, så vanligvis utenfor eierens ansvarsområde, annet enn at man jo sjekker hvordan pregningforholdene hos oppdretteren har vært når man velger valp.

Tilpasningsfasen 9-12 uker. Å innordne seg den sosiale gruppen den tilhører. Da har du fått valpen. Mat, lek, blikk og samarbeid er stikkord for tilpasningstiden. Hengivenhet, hva som er lov og ikke -hvordan man skal omgås skjer rundt disse hendelsene.

Valpeøvelser i boka: "sitt" - alfa og omega for jakthunder - lempelig start allerede noen dager etter at den er hentet. Sitt for mat, sitt før ut, sitt før ut av bilen

Lære en aversiv-kommando: nei eller fy: holde seg i hagen/eiendommen

Forsterke apporteringslysten under lek.

Innlæringsfasen 12 uker - 6 mnd. (12- 16 uker kalles av Tumler for "mottakelig bøllefrø-alderen" - da etableres rangen innen gruppen - valpen begynner "å prøve seg")

Boka: sitt "for alvor", deretter "ligg" -den andre grunnstenen for jakthunder. man innfører hånd/armtegn og fløytesignaler samtidig med kommandoene. Så innkalling,"hit"- når du er sikker på at valpen sitter eller legger seg på 10-15-meters avstand og kan bli der om du går unna i 20 sekunder eller mer.

Så lineføring - oppmerksomhet/blikk - frikommando

Deretter forsetter boka med skuddvane, grunnleggende aportdressur osv osv videre fram over 226 sider med grundige oppskrifter og sikkert travelt arbeid fram til en skikkelig jakthund. Du verden så mye en jakthund må kunne!

Men russel - terrierere er jo kjent for utholdenhet og egenrådighet, og det er så menn utmerkede egenskaper i læringssammenheng.

Når det gjelder virkelig gode "oppskrifter" til lekeaktiviteter, kan "Aktiviteter - smart lek med hunden/aschehaug anbefales, som jeg ser flere her på Doggis har gort. Den er til å bli klok av for hundeieren fordi forfatterne begrunner så godt. Det fins sporøvelser der, men ikke apporteringslek - dessverre i denne sammenhengen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dem sier at ingen ting er umulig det tar bare litt lengere tid. Men med en Jack Russel Terrier tro jeg at jeg ville satse på å få hunden godkjent på ettersøk. Jaktlykke som er her inne har en god side angående det. Det viktigste hunden må kunne i er i hvertfall kom og sitt eller dekk og det skal sitte i alle situasjoner. Om du får han til å gå etter fugel så må det i tilfelle bli som en spaniel at fugelen blir støkt opp og da skal hunden ikke bevege seg lengere ut en 25meter fra deg. REinsdyr har jeg ikke hørt at dem bruker hunder.

Obs!Du kan begynne å trene forsiktig fra valpen er blitt husvarm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Tråden er kanskje avsluttet?, men gjør likevel mer oppmerksom på bidrag fra "jaktlykke" - som driver med ettersøk og er blitt dommer etterhvert:

fra hjemmesiden (funnet her i forumet): http://www.freewebs.com/ettersok/hvordankommeigang.htm

f.eks dette:

Hvor gammel må hunden være?

Hunder er som skapt for å bruke nesen sin; det ser man allerede i valpekassa der de snuser seg fram til mammas pupp allerede kort tid etter fødselen. Ja hunden lever sitt liv gjennom nesen kan man si!

Så dette med å begynne sportrening har ingen nedre aldersgrense – så lenge man har det gøy og gjør det på valpens premisser.

Valpen kommer gjerne til sin nye familie når den er 8-9 uker gammel. Det er en fin tid å starte enkel sportrening. Jeg sier enkel – for valpen er jo langt fra moden i hodet sitt til å tolke vanskelige spor. Det trenger heller ikke være blod – men hva med en sokk med litt lever i? Eller ei pølse som du sleper etter deg i gresset i hagen? Det handler om å få valpen interessert i å bruke nesen sin – seinere kan man introdusere blod og kløv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Nei jeg hadde jo ikke det, men nå er hun et familiemedlem og har vært det i 3 år, så å sende henne tilbake er uaktuelt. 
    • Dette handler mer om uenighet. Jeg håper du sier nei til dette. Om du hadde visst at hunden skulle brukes til å produsere blandingskull hadde du ikke skrevet under. 
    • Uff, det er vanskelig med oppdrettere man ikke er enig med, dessverre. Du sier det står i kontrakten at avl skal følge NKKs retningslinjer, men hva står i kontrakten om brudd? Det hjelper jo ingenting med en kontrakt dersom ikke betingelsene ved brudd er beskrevet. Juridisk sett står oppdretter som eier, og om hun ikke vil la deg kjøpe ut hunden til full pris så er det dessverre opp til deg å heve kjøpet på grunnlag av kontraktsbrudd. Dette er veldig vanskelig når det er snakk om et levende dyr og ikke en faktisk vare. Du kan jo også eventuelt kontakte NKK for råd.
    • Hei,  Jeg har en 3 år gammel malteser på for. Jeg betalte 5k da jeg fikk henne, men signerte fortsatt en vanlig forvert avtale. Hun skal ifølge avtalen få 2 kull. Det ble spesifisert da jeg fikk henne at hun skulle avles med andre registrerte maltesere.  Oppdretter bestemmer seg i stedet for å få et blandings kull og lage maltipoo på første kull. Jeg likte det ikke, men orket ikke å lage noe styr av det. I oktober hadde hun første løpetid etter kull nr 1. Det er nå ca 6 mnd siden og jeg har fulgt med for å sjekke om hun får løpetid.  I dag fikk jeg melding av oppdretter hvor hun truer med å ta henne tilbake fordi jeg ikke har sagt ifra om løpetid, men hun har jo ikke hatt løpetid enda. Hun mener maltesere har løpetid hver 4. Mnd? Dette høres ikke riktig ut. Jeg ble veldig satt ut siden jeg alltid har gitt beskjed ved løpetid tidligere. Mitt spørsmål er hvilke rettigheter har jeg? Jeg har jo betalt en viss sum for hunden. Jeg har fulgt kontrakten, og kan dokumentere at oppdretter har brutt kontrakten. Kontrakten spesifiserer at hun må følge nkk sine retningslinjer for avl, og de åpner ikke for blandingsavl. Hun sa hun er i sin fulle rett til å blande raser så hun er åpen på at hun vil bryte kontrakten nå og.  Jeg vil egentlig bare bli ferdig med dette og hadde planer om å si ifra ved løpetid som sikkert kommer nå straks, men nå føler jeg meg ikke trygg på dem overhodet.    Edit: jeg har hatt hunden i 3 år og er absolutt ikke interessert i å heve kjøpet. Jeg ønsker egentlig kun at de skal forholde seg til kontrakten, og ikke true meg med å hente henne når jeg alltid har fulgt kontrakten. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...