Jump to content
Hundesonen.no

ny med klikker


ms.dyrego

Recommended Posts

Har tidligere brukt bare godbiter under trening, men skal nå begyne å ta siktet mer mot lydighet i konkuranseform og det tok ikke mange treningsøktene før jeg skjønte at jeg ble for upresis når jeg skulle belønne/rose.

Har nå holdt på med å lære han at det kommer en godbit hvergang jeg klikker.

Men nå (dag3) virker det som om han tror det betyr sitt. Hver gang jeg trykker så setter han seg på stede. Og siden jeg har trykket må jeg jo gi ham belløning.

Noen som har tips om hvordan jeg skal lære han at "klikk" betyr at han gjør noe som er riktig.

Link to comment
Share on other sites

Hva har han gjort mens du har klikket da? Pass på å klikke for masse forskjellige ting sånn at klikkeren ikke blir koblet til bare en spesiell atferd.

Ellers kan det jo hende at du har en sånn hund som er vant til å sette seg for å få godbit? Og når du da klikker, skjønner hunden at godbiten er på vei, så han setter seg ned som han er vant til å gjøre før godbiten kommer? I så fall ville jeg enkelt ha løst ham ut - kast godbiten opp i lufta, langs bakken eller rekk den fram så han blir nødt til å reise seg for å den.

Link to comment
Share on other sites

Har prøvd å klikke når han gjør forskjellige ting som fortjener belønning(bærer ting i munnen, ligger, gir "kose labb" osv.). Så langt har han plasert rumpa rett i bakken eller satt seg opp, men for 10minutter siden tror jeg vi hadde et gjennombrudd. Jeg fikk ham til å stå og se på meg så klikket jeg og kastet godbiten med det samme under ham, så han måtte bli stående.

Er det riktig måte å gjøre det på?

Tror du har rett i at jeg har lært han at den beste måten å tigge på er å sitte.

Vis det er noen som vil dele litt på klikker erfaringer, uansett hva, så vær så snille å dele det med meg/oss :)

Link to comment
Share on other sites

Jeg fikk ham til å stå og se på meg så klikket jeg og kastet godbiten med det samme under ham, så han måtte bli stående.

Er det riktig måte å gjøre det på?

Joda, syns det høres riktig ut :-)

En tommelfingerregel kan være at du belønner hunden i posisjonen når du trener på Bli-momenter. Og du belønner hunden ut av posisjonen når du vil ha hunden til å gjøre en ny repetisjon. Alltid greit å ha et bevisst forhold til hvordan man belønner hunden.

Ellers er det lurt å lære hunden Doggi-zen (du finner artikler om DZ på Canis). Da lærer du hunden forståelsen av et fri-signal (f.eks værsågod), samtidig som du lærer hunden selvbeherskelse (tåle forstyrrelse mens den jobber). DZ-prinsippet er også et meget effektivt verktøy for å kvalitessikre hele øvelser når dere er kommet et stykke på vei i lydighetstreninga. Les mer om dette i Morten Egtvedts blogg, på Canis.no eller les boka "Lydighetstrening, teori og praksis" av Køste&Egtvedt

Tips om klikkertrening? Hmm...

Hvis hovedmålet er å lære deg klikkertreningsprinsippene, så fall aldri for fristelsen å hjelpe hunden. Ta heller ei kort pause, og prøv på nytt med litt enklere kriterier. Hunden skal til enhver tid være den aktive som tester og prøver seg frem. Du skal kun gi den beskjed (med klikkeren) om adferden lønte seg eller ikke :heart: Og (dette gjelder generelt, klikker eller ei) man driver aldri nyinnlæring på steder med forstyrrelse. Hjemme, på et stille rom, er beste sted for all nyinnlæring slik at hunden kan konsentrere seg om jobben sin. Er du flink på dette punktet, vil du oppleve at klikkertrening er en meget effektiv metode!

Masse tips om klikkertrening jeg kunne gitt, men du får heller spørre om noe konkret -hvis ikke blir jeg vel aldri ferdig :D

Jo! Et par tips til i farta:

Siden du sikter deg inn mot lydighetsprogrammet, så vil du nok ha stort utbytte av å jobbe systematisk, ikke bare kjøre "vill-west-klikking" uten mål og mening. Canis har utviklet et treningsprogram som skal hjelpe klikketreneren til å jobbe mest mulig målrettet. Da er grunnferdighetene naturlig å jobbe mest med: http://hundetrening.blogspot.com/search?q=grunnferdigheter

Fanny Gott (tidl. canis) har skrevet en artikkkel om det å sette ting i system (skrevet for hundetrenere som ønsker å jobbe målrettet): http://www.klickerklok.se/kontroll-pa-galenskapen.php (du finner ellers veldig mye bra om klikkertrening på denne hjemmesiden)

*Dobbelpost, bruk redigeringsfunksjonen. Mod Miriam*

Link to comment
Share on other sites

Lurt å "forske" litt, særlig fordi det er en del feller. Jeg ser det på ene hunden her, som jeg forsøksvis klikkertrener lydighet med (det går ikke "hele veien" i hverdagen, for å si det sånn...), at dersom vi henger oss litt opp i et moment, blir den veldig begeistret for det :heart:

Så det gjelder å kjøre variasjon, men med en PLAN... og balansere det. Da kan det være lurt å lese seg litt opp av de som har gått veien før deg. Det er også noe med det å klikke for noe de gjør... og faktisk få hunden til å "tenke etter" og sette det i system... at den blir bevisst på å tilby nye atferder også, som kan bli litt mye på en gang når en sjøl som menneske også sliter med å henge med... og kanskje, som Belgerac sier, blir litt for aktiv selv ("jeg fikk ham til å stå og se på meg", skriver du, mens det bør være hunden som oppdager at "jeg fikk henne til å belønne meg når jeg gjorde slik eller sånn").

Link to comment
Share on other sites

Så det gjelder å kjøre variasjon, men med en PLAN... og balansere det.

Yes! Balanse er et viktig stikkord, for det jeg også har erfart er at hunden får litt "dilla" på enkelte øvelser.

Nå har jeg eksperimentert såpass lenge med klikkertrening, at nå TØR jeg å slutte å forsterke enkelte øvelser hvis jeg syns tilbud av adferder blir litt ensporet. Før turte jeg ikke slutte å belønne noesomhelst, i redsel for at hunden skulle glemme øvelsen. Men, det gjør de vitterlig ikke :D Momenter man slukker ut for en periode er relativt enkle å få frem igjen på et senere tidspunkt - alt avhengig av hvor grundig de er befestet i hundens nervesystem (les bl.a om "flyt"-adferder i Mortens blogg). "Sitt foran fører" er jo en typisk sånn adferd man fort får flyt på, og som man med stor fordel kan ta en lengre pause fra, bare for å få frem andre adferder. Tør du å slutte å belønne sitt? :heart: Da MÅ hunden etterhvert finne på noe annet. Og er du observant, finner du fort både ett og annet å klikke for :D

Link to comment
Share on other sites

Takk takk for masse gode innlegg :D Håper på flere!

Skal gå igjennom linkene i kveld når jeg har litt bedre tid.

Når jeg sa fikk han til å stå så mente jeg at han kom gående mot med og stoppet når han så at det var han jeg konsentrerte meg om.

I dag tidlig var han i senga og prøvde å vekke min sammboer og jeg og den ene tispa var i gangen.

Trodde ikke han skulle høre klikkeren så lang borte, men når jeg klikket for henne ble gang døra åpnet 1sekud etter og kom han logrende, klar for godbit(som han selvfølgelig fikk, og til og med uten å sitte).

Så han skønner vertfall hva lyden betyr :heart:

(og han har aldrig åpnet denne døre selv før, så det var ikke tvil om at han har skjønt det)

Link to comment
Share on other sites

Har alltid dårlig samvittighet for alt jeg "burde" lest :heart:

Har alltid ørten spørsmål for hvert svar jeg får eller leser meg til... og sånn går dagene!

Tenkte igjen på den situasjonen du beskriver, og skjønner hva du mener; husk bare at hvis du ser veldig på hunden, kan du risikere å gi hunden flere signaler som den reagerer på - din kroppsholdning, at du holder veldig øye med den - og ikke bare at den selv tester ut ting og tilbyr atferd. At vi stirrer på en hund som kommer imot, kan bli et tegn i seg selv :D

Mye ting å huske på!

Link to comment
Share on other sites

Joda, men tror jeg må pakkes inn i en dyne for at han ikke skal kunne lese meg. :D

Han er så opptatt av meg at han vet at vi skal gå tur før jeg har sagt eller gjort noe.

Han sitter før jeg når å åpne munn.

Blir jeg stesset eller redd så går han ikke fra meg men sitter/ligger ved siden av meg til jeg er rolig igjenn. :heart:

Luksusproblem...?

Link to comment
Share on other sites

Nå tror jeg at ting begynner og komme på gli. Han prøver først å sitte så å gi labb så legger han seg ned.

Det var kroppsholdningen min det var noe galt med, stilte meg foran speilet og la merke til hender som rørte på seg...

Utrolig hvor flinke hunder er til å lese kroppspråk.

Har sikker flere spørsmål etter at dette sitter, men skal kjøpe meg en bedre bok i slutten av månden.

Noen anbefalninger?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Er det ingen i nærheten som har en hund du kan låne? En oppdretter med flere hunder, eller noe? Nå var jo det for min og Odins del, men når jeg ikke orket å konkurrere med ham mer så gikk jo Lisa her på forumet konkurranser med ham. Men ja, livet som hundeeier er jo veldig i faser. Fra valpestadiet og få dem til velfungerende hunder i hverdagen, til å kunne ha dem med på aktiviteter og konkurranser, og så når de ikke er med på alt lengre igjen, og trenger mer oppfølging  helsemessig.
  • Akkurat nå har jeg lyst på en hund som kan henge med på lange fjellturer og som jeg kan konkurrere med, men som kan bo et annet sted så lenge senioren min fortsatt lever. Må jo bare innse at hun er en gammel hund som ikke lengre kan være med på alt jeg har lyst til, men vil jo også gi henne en god alderdom. Så ny hund i huset er uaktuelt så lenge hun er her. Hvorfor må det være så vanskelig...
  • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
  • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
  • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...