Jump to content
Hundesonen.no

Psykisk sykdom hos hund


tosa

Recommended Posts

Jeg lurer på om hunden min kan ha en mental/psykisk forstyrrelse. Hun er veldig vanskelig å ha kontakt med og mister lett konsentrasjonen. Vi trener kontakt hver dag, og det har vi gjort hver dag siden jeg fikk henne for litt over et år siden. Men vi kommer liksom ikke videre. Hun er veldig rolig inne, men så fort hun kommer ut blir hun fryktelig urolig. Jeg fikk henne som omplasseringhund da hun var 8 mnd, og den forrige eieren sa hun ikke kunne ha henne fordi hun var mye borte på dagtid, men jeg synes det var litt rart at hun ikke kunne læres til å være alene noen timer på dagen.

Da jeg traff eieren en tid senere fortalte hun at hun plutselig forandret seg fra å være en rolig, harmonisk og veldig kosete hund, til å bli veldig urolig, uten at det hadde skjedd noe spesielt.

Er dette noe en vanlig veterinær kan finn ut av?

Link to comment
Share on other sites

Ja, det finnes psykisk sykdom hos hund. De kan ha mange av de "forstyrrelsene" vi kan ha faktisk. Vanlige veterinærer kan så å si ingenting om hunders psyke. Den eneste (?, det kommer flere snart) som har kompetanse på psykisk sykdom hos hund her i Norge, er Gry Løberg som har tatt master i England. Hun har også oversikt over psykofarmaka (legemidler mot psykiske plager), og samarbeider med Alternativet i Oslo.

Jeg tør ikke si om din hund har psykisk sykdom; som sagt så er vel Gry den eneste som kan det.. :icon_clapping: Men hunder kan forandre seg, kanskje kom hunden i kjønnsmodning? Kanskje noe skjedde med produksjonen i hormoner eller noe annet? Kanskje er det noe fysisk som forårsaker atferdsendringer? Man må utrede hundens fysiske form før man får time hos Gry, slik at man utelukker evt sykdommer (skade i ryggen kan føre til bla aggresjon, noe som ligger i klem kan føre til endret atferd, tenner som er knukket osv. kan føre til at hunden plutselig endrer atferd). Sier ikke at hunden din ikke er frisk, eller at den har en knukket tann, men sånt er ikke alltid like opplagt for alle eiere å sjekke før de tror hunden er "gal".

Link to comment
Share on other sites

Som Huldra siger, så kan hunde have mange af de samme mentale lidelser som mennesker, mange i min familie er læger i Danmark, og har fulgt med i Charlie fra valp, og har selv hunde, mente at Charlie kunne være hyperaktiv, idet at han udover at være hyperaltiv, havde problemer med at koncentrere sig(kunne ikke holde fokus mere end et ½ minut), Han har den dag idag stadig problemer med at koncentrere sig meget mere end 1 minut.

Link to comment
Share on other sites

Fikk høre av dyrelegen at min hund var en såkalt ADHD hund, da han er veldig vilter og sliter med konsentrasjonen hvis det skjer mye rundt han. :rolleyes: Tror nok hunder kan få psykiske plager på samme måte som mennesker. Men dette har vi trenet mye på, og jeg ser stadige framskritt. (selv uten ritalin :) ) Men et viktig element er at Buddy var ca 1 år da jeg fikk høre dette, og han er nå blitt 20 mnd og mer voksen i hodet. ;)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
  • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
  • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
  • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
  • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...