Gå til innhold
Hundesonen.no

Psykisk sykdom hos hund


tosa

Recommended Posts

Jeg lurer på om hunden min kan ha en mental/psykisk forstyrrelse. Hun er veldig vanskelig å ha kontakt med og mister lett konsentrasjonen. Vi trener kontakt hver dag, og det har vi gjort hver dag siden jeg fikk henne for litt over et år siden. Men vi kommer liksom ikke videre. Hun er veldig rolig inne, men så fort hun kommer ut blir hun fryktelig urolig. Jeg fikk henne som omplasseringhund da hun var 8 mnd, og den forrige eieren sa hun ikke kunne ha henne fordi hun var mye borte på dagtid, men jeg synes det var litt rart at hun ikke kunne læres til å være alene noen timer på dagen.

Da jeg traff eieren en tid senere fortalte hun at hun plutselig forandret seg fra å være en rolig, harmonisk og veldig kosete hund, til å bli veldig urolig, uten at det hadde skjedd noe spesielt.

Er dette noe en vanlig veterinær kan finn ut av?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det finnes psykisk sykdom hos hund. De kan ha mange av de "forstyrrelsene" vi kan ha faktisk. Vanlige veterinærer kan så å si ingenting om hunders psyke. Den eneste (?, det kommer flere snart) som har kompetanse på psykisk sykdom hos hund her i Norge, er Gry Løberg som har tatt master i England. Hun har også oversikt over psykofarmaka (legemidler mot psykiske plager), og samarbeider med Alternativet i Oslo.

Jeg tør ikke si om din hund har psykisk sykdom; som sagt så er vel Gry den eneste som kan det.. :icon_clapping: Men hunder kan forandre seg, kanskje kom hunden i kjønnsmodning? Kanskje noe skjedde med produksjonen i hormoner eller noe annet? Kanskje er det noe fysisk som forårsaker atferdsendringer? Man må utrede hundens fysiske form før man får time hos Gry, slik at man utelukker evt sykdommer (skade i ryggen kan føre til bla aggresjon, noe som ligger i klem kan føre til endret atferd, tenner som er knukket osv. kan føre til at hunden plutselig endrer atferd). Sier ikke at hunden din ikke er frisk, eller at den har en knukket tann, men sånt er ikke alltid like opplagt for alle eiere å sjekke før de tror hunden er "gal".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som Huldra siger, så kan hunde have mange af de samme mentale lidelser som mennesker, mange i min familie er læger i Danmark, og har fulgt med i Charlie fra valp, og har selv hunde, mente at Charlie kunne være hyperaktiv, idet at han udover at være hyperaltiv, havde problemer med at koncentrere sig(kunne ikke holde fokus mere end et ½ minut), Han har den dag idag stadig problemer med at koncentrere sig meget mere end 1 minut.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fikk høre av dyrelegen at min hund var en såkalt ADHD hund, da han er veldig vilter og sliter med konsentrasjonen hvis det skjer mye rundt han. :rolleyes: Tror nok hunder kan få psykiske plager på samme måte som mennesker. Men dette har vi trenet mye på, og jeg ser stadige framskritt. (selv uten ritalin :) ) Men et viktig element er at Buddy var ca 1 år da jeg fikk høre dette, og han er nå blitt 20 mnd og mer voksen i hodet. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Som @maysofie er inne på, jeg vil vite at en person med utdanning innen hund og adferd er til stede og ansvarlig til enhver tid. Jeg hører om kenneler som stort sett har studenter og utenlandske ansatte uten noe særlig erfaring. Selvfølgelig kan de alltids fint mate og lufte hunder, men om man skal ha ansvaret for de rundt andre, fremmede hunder, og ikke minst sørge for at de har det bra i fremmede omgivelser, så må man ha litt mer erfaring og kunnskap. Personlig foretrekker jeg privat pass der ikke fremmede skal avgjøre om hundene mine skal omgåes andre eller ikke.
    • Jeg har klart en natt hvor hun sov i  syv timer i strekk, men det var unntaket. Men hun er ikke 16 uker enda. 
    • Det som er viktig for meg når jeg har dyret mitt på dyrehotell er at jeg er sikker på at det har det godt. Det vil si at jeg er opptatt av at de oppholder seg på en koselig, ren og hygienisk plass med stort område å bevege seg på. Jeg er også opptatt av sikkerheten til dyret. At det ikke kan stikke av og at andre dyr eller uvedkommende ikke kan komme inn til mitt dyr. Det er også viktig at de har en avtale med veterinær som kan komme straks om noe skulle skje. Jeg er også opptatt av at dyret skal få mye daglig aktivitet og lek. Det er også fint med oppdateringer daglig, gjerne flere ganger hver dag med bilder og video av hvordan dyret har det, gjerne av aktiviteter og lek.
    • Vanlige 'gammel-manns vorter' (dog uten betennelse og puss) og dessverre kreft er vel det jeg har vært borti på gamle hunder. 
    • Takk for svar.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...