Gå til innhold
Hundesonen.no

Inseminering vs naturlig parring


Nirm

Recommended Posts

Er det noe forskjell på å inseminere en hund i forhold til å parre den? Bortsett fra den mest åpenbare at den ene måten foregår med hannhund, og den andre med menn i hvite frakker. Tenkte på gjennomsnittlig størrelse på kull, sjanse for at det blir keisersnitt, dødelighet på valper, kvalitet på valpene etc.

Bare lurte. :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer litt an på om det er med frossen eller fersk sperm.

Blir tispa inseminert med fersk sperm skal drektighetsprosenten være tilnærmet lik.

Ved frossensperm er den noe lavere, og antall valper er også noen prosentdeler færre. Dette kommer også veldig an på nedfrysningsteknikk, kvalitet på spermen og dyktigheten til insamitør.

Det er ingen økning av komplikasjonesprosenten ved inseminering i forhold til normal befruktning, og kvaliteten på valpene er den samme :(

Men så kommer spørsmålet hvorfor en skal inseminere. Om man inseminerer fordi hundene ikke får det til selv bør en tenke seg om to ganger, da det ALLTID finnes en grunn til at de ikke gjør dette.

Det kan være at tispa ikke er klar, hannen eller tispen har manglende kjønnsdrift (som er arvelig) eller at de rett og slett ikke passer (liker) hverandre.

Derfor er det mange som ikke anbefaler inseminering for andre kombinasjoner enn der både tispe og hannhund har avkom etter seg tidligere, samt at den skal utføres pga geografiske avtander.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På NKK's forskningsforum hund 2007 ble det sagt at valpeprosenten var høyere ved insimininasjon med fersk sæd enn ved naturlig parring. Men det ble også sagt (så vidt jeg husker) at insiminering var vanligere på store til veldig store raser som også får større kull og det må derfor diskuteres om forskjellen i valper kunne være en effekt av dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...