Jump to content
Hundesonen.no

Inseminering vs naturlig parring


Nirm

Recommended Posts

Er det noe forskjell på å inseminere en hund i forhold til å parre den? Bortsett fra den mest åpenbare at den ene måten foregår med hannhund, og den andre med menn i hvite frakker. Tenkte på gjennomsnittlig størrelse på kull, sjanse for at det blir keisersnitt, dødelighet på valper, kvalitet på valpene etc.

Bare lurte. :(

Link to comment
Share on other sites

Det kommer litt an på om det er med frossen eller fersk sperm.

Blir tispa inseminert med fersk sperm skal drektighetsprosenten være tilnærmet lik.

Ved frossensperm er den noe lavere, og antall valper er også noen prosentdeler færre. Dette kommer også veldig an på nedfrysningsteknikk, kvalitet på spermen og dyktigheten til insamitør.

Det er ingen økning av komplikasjonesprosenten ved inseminering i forhold til normal befruktning, og kvaliteten på valpene er den samme :(

Men så kommer spørsmålet hvorfor en skal inseminere. Om man inseminerer fordi hundene ikke får det til selv bør en tenke seg om to ganger, da det ALLTID finnes en grunn til at de ikke gjør dette.

Det kan være at tispa ikke er klar, hannen eller tispen har manglende kjønnsdrift (som er arvelig) eller at de rett og slett ikke passer (liker) hverandre.

Derfor er det mange som ikke anbefaler inseminering for andre kombinasjoner enn der både tispe og hannhund har avkom etter seg tidligere, samt at den skal utføres pga geografiske avtander.

Link to comment
Share on other sites

På NKK's forskningsforum hund 2007 ble det sagt at valpeprosenten var høyere ved insimininasjon med fersk sæd enn ved naturlig parring. Men det ble også sagt (så vidt jeg husker) at insiminering var vanligere på store til veldig store raser som også får større kull og det må derfor diskuteres om forskjellen i valper kunne være en effekt av dette.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Det kan ta litt tid fra bytte av hjem til hunden reagerer på det og forstår at det ikke er midlertidig. Med løpetid i tillegg kan det godt spille inn. Det kan godt henne at hun opplever løpetiden annerledes på et nytt sted enn der hun har bodd hele livet. Jeg har dessverre ikke så mye innspill utover det.
  • Hei, jeg skal lage hundegård til en kommende huskyvalp som skal bo i Hagen. Vurderer betongheller eller skifteplanen etc langs gjerdet sånn at den inn graver seg ut. Hvor store trenger disse å være? Holder det med 30x30 cm eller blir dette for smått?
  • Min samboer og jeg overtok for noen uker (3 uker) ei nydelig samojed tispe på 3 år, fra hans foreldre. Hun bodde før i Trøndelag, mens vi bor på Sørlandet, så det har vært en klimaendring for henne. Vi har passet henne en del før, så vi er ikke ukjente for Mira.  Siden vi er friluftsmennesker så har vi gledet oss masse til å få hund, og vi dedikerer mye tid til tur, ski og trening - noe hun selvfølgelig elsker! Vi har også brukt en del tid på å trene grunnleggende lydighet, da hun er sta og helst vil gjøre det hun selv ønsker, som en ekte samojed (; her har vi likevel sett stor fremgang på tur. I tillegg er hun veldig sjelden alene, vi er stort sett alltid med henne, tross at hun er vandt til å være en del hjemme alene. Jeg vil derfor tro at endringen i adferd ikke skyldes at hun er understimulert. Det er også viktig å nevne at den endrede adferden hovedsaklig gjelder når vi er hjemme og ikke ute på tur. Mira er generelt sett en veldig rolig og avbalansert hund, som tross rasen sjelden bjeffer eller synger. Hjemme har hun alltid pleid å være veldig rolig, og hun er en svært høflig hund som er veldig «enkel» å ha med å gjøre.  Så til problemet - hun har begynt å bjeffe og ule mye mer enn hva som er vanlig for henne, selv på natten. Hun virker rastløs og piper også mer enn vanlig. Hun sliter med å komme til ro, og mest bekymringsverdig av alt så spiser hun nesten ikke. Vi har ikke skiftet fôr, så her er alt likt (ønsker heller ikke å skifte da hun har en sensitiv mage). Hun har løpetid, så noe av problemene kan nok skyldes dette. Da jeg snakket med svigers nevnte de at det var vanlig at hun blir rastløs og oppmerksomhetssøkende eller pipete, men ikke at hun slutter å spise og begynner å bjeffe/ule. Legg merke til at vi har hatt henne i 3 uker, og at adferden begynte å endre seg for 1 uke siden, så trolig er ikke problemet at hun har flyttet? Vi ønsker likevel å gjøre denne overgangen så enkel og bra som mulig for henne, og viktigst av alt; at hun skal spise som vanlig. Har noen her tips til hva dette kan skyldes, eller hva vi bør gjøre? Evt om vi bør oppsøke veterinær? 
  • Altså, den totale motsetningen av en sånn hvit 😆 Er det en groenendael? Ekstremt søt, om jeg får si det! 
  • Har ikke kjøkkenvekt så hadde håpet på at noen kanskje hadde samme för og kunne måle opp for meg
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...