Jump to content
Hundesonen.no

Hvordan stille en belger?


Carina

Recommended Posts

Nå skal vi antageligvis på valpeshow om ikke alt for lenge, og jeg kunne trengt noen tips. Har jo sett en del belgere bli stilt og de stilles vel fritt, men med ansiktet vendt ut mot 'horisonten'. :D Stiller alle her sine belgere på den måten? Vil det ta seg dårlig ut, på et valpeshow, om jeg stiller ham mot meg med kontakt slik feks retrievere gjør? :)

Hva slags pelsstell osv. tar dere i forkant av en utstilling, feks hvor lenge før bør jeg bade ham?

Valpepelsen som ikke har ramlet av enda er litt 'brun' pga sol osv, er det grunnlag for mye trekk?

Link to comment
Share on other sites

Om du velger å stille han mot deg, så ha det i tankene at nakken kan bli for bratt om han blir stående og se opp på deg, om du skjønner hva jeg mener? Det foretrekkes dog at de står og ser ut av ringen med et oppmerksomt uttrykk (derav dobbelthandling), de er penest da.

Du burde ikke bade han så sant han ikke er skikkelig møkkete, pelsen har det med å bli myk og "lodden" om du bader han før utstilling. Om du MÅ bade han, pass på at det er minst 2 dager før, da de ofte slipper pels etter bading - og du vil helst ikke at dommeren skal dra av digre hårdotter når han går over hunden :)

At pelsen er litt rødlig (ikke brun :D ) under røyting og i valpepels veit de fleste dommere om. Har til nå ikke opplevd at det har blitt kommentert engang, men klart, er det veldig mye, burde du få børsta han ordentlig så det løsner. Da kan du rett nok få trekk for manglende underull, eller at pelsen er i dårlig utstillingskondisjon, men det er bedre enn trekk for rødskjær (tror det står noe om det i rasestandarden, men jeg gidder ikke å finne den frem nå. Antar at en av "ekspertene" svarer på det siden ;) )

Link to comment
Share on other sites

Sier meg enig i det som 2ne sier. Det ser mye bedre ut, og det er definitivt mye bedre for rygglinjen til hunden at du stiller den utover. Det du kan gjøre, for å unngå for mye dobbelthandling (enkelte ringsekretærer HATER det), er å legge på en kommando som "seeee" eller "hvor er" -mor/far/navnet på en person/et dyr som hunden liker ekstra mye, og trene på dette. Det du eventuelt kan gjøre er å få noen andre til å stille hunden for deg og (men da mister man jo litt av gøyen selv og :D ) og få hunden til å se etter deg.

Ang. rødt i pelsen så er det vel ikke så mye du kan gjøre enda, hårene rundt ørene kan du f.eks. nappe litt for hånd... bare napp det jevnt så ikke den ser skamnappet ut på ene siden ;) men jeg har heller aldri hatt problemet med rød pels, for min skal jo ha det *tihi*

Lykke til på valpeshow iallefall.... :)

Link to comment
Share on other sites

Hett tips: send noen andre inn i ringen med han og stå på utsiden selv. Er han like mammadalt som min vil han stå og speide riktig så vakkert ut av ringen uten ytterligere påvirkning. Bare pass på å gå litt vekk fra ringen når han skal trave på din side så han ikke prøver å bykste mot deg.

De to gangene jeg har stilt Loke selv har jeg brukt godbit eller bare stilt meg et stykke unna av han og komandert "stå", Bir med cert begge gangene så jeg velger å tro at jeg gjorde noe riktig, selv om jeg helt ærlig tviler litt *knis*

Bare ikke gjør sånn som dette når dommeren vurderer hunden

loke04.jpg

ifølge ansiktsmimmiken til de som sto på utsiden av ringen var dette veldig veldig feil :)

Link to comment
Share on other sites

Håper det er greit at jeg også spør om noe her, da jeg hadde tenkt å lage en lignende tråd.

Jeg har lest at belgeren skal fristilles. Det er ikke noe problem, men så fikk jeg beskjed om at alle hunder skal stå i 90 grader med bakbenene (rett meg gjerne om jeg har feil, jeg har ikke peiling på utstilling). Så hvordan gjør man dette? Er det noen som har bilder av sine belgere som stilles?

Link to comment
Share on other sites

Hva mener du at hunden skal stå i 90 grader med bakbeina? Får mange rare bilder i hodet mitt nå.. hehe

Men altså, bakbeina skal ikke strekkes bakover sånn som det gjøres på enkelte andre raser, nei. De skal stå forholdsvis "normalt", uten strekking av noen kroppsdeler, liksom (ble det dårlig forklart?)

De skal stå omtrent sånn, sett fra siden:

Shadow.jpg

Du får bare late som om han er korthåra og rød, Crizpo :) Nå er vel det nærmeste bakbeinet ørlite for langt under hunden, det burde ha stått på linje med det borterste bakbeinet. Men belgeren skal være kvadratisk (er det ikke det disse firkantene med like lange sider heter da?), så om du ser for deg en firkant sånn omtrent fra manken til krysset og ned i beina, så skal alt gå på linje, liksom (ja, jeg forklarer skikkelig dårlig :P )

Og Annette, du burde seriøst skamme deg om det er sånn du stiller opp foran dommerbordet! Jeg er helt enig med de som sto utenfor ringen, det er veldig veldig feil å stå sånn, du ser jo ikke på bikkja engang.. hehe - At Loke har blitt champion må være på tross av handlingen din, liksom *ler*

Link to comment
Share on other sites

Det hun mener med 90 grader er at hasene skal stå rett ned, dvs. med 90 graders vinkel mot bakken. Samme med frambeina (overarm), og det gjelder vel for de fleste raser. :)

Var sånn omtrent det jeg kom frem til og, men bildene ble ganske morsomme i hodet mitt allikevel :D

Nydelig hund på bildet 2ne :P

Jepp, han er rett og slett lekker! Trivelig er han og ;)

Link to comment
Share on other sites

Det de sier er at belgeren skal stå med beina i alle fire hjørner... Om det hørtes noe bedre ut.. hehe... beina skal stå mest mulig parallellt med hverandre... Men de fleste belgere stiller seg naturlig på denne måten (merk: de fleste, ikke alle).. om hunden strekker litt på bakbeina, eller står skeivt med frambeina, så holder det å ta et halvt skritt frem, så stiller hunden seg riktig...

Link to comment
Share on other sites

Tusen takk for svar og tips alle sammen! Vi får bare øve oss litt, så får vi se hvordan det går. Det hadde jo vært kjempelurt hvis jeg kunne få noen andre til å stille ham mens jeg sto utenfor ringen, for han er en skikkelig mammadalt. :blink:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Det kan ta litt tid fra bytte av hjem til hunden reagerer på det og forstår at det ikke er midlertidig. Med løpetid i tillegg kan det godt spille inn. Det kan godt henne at hun opplever løpetiden annerledes på et nytt sted enn der hun har bodd hele livet. Jeg har dessverre ikke så mye innspill utover det.
  • Hei, jeg skal lage hundegård til en kommende huskyvalp som skal bo i Hagen. Vurderer betongheller eller skifteheller etc langs gjerdet sånn at den ikke graver seg ut. Hvor store trenger disse å være? Holder det med 30x30 cm eller blir dette for smått?
  • Min samboer og jeg overtok for noen uker (3 uker) ei nydelig samojed tispe på 3 år, fra hans foreldre. Hun bodde før i Trøndelag, mens vi bor på Sørlandet, så det har vært en klimaendring for henne. Vi har passet henne en del før, så vi er ikke ukjente for Mira.  Siden vi er friluftsmennesker så har vi gledet oss masse til å få hund, og vi dedikerer mye tid til tur, ski og trening - noe hun selvfølgelig elsker! Vi har også brukt en del tid på å trene grunnleggende lydighet, da hun er sta og helst vil gjøre det hun selv ønsker, som en ekte samojed (; her har vi likevel sett stor fremgang på tur. I tillegg er hun veldig sjelden alene, vi er stort sett alltid med henne, tross at hun er vandt til å være en del hjemme alene. Jeg vil derfor tro at endringen i adferd ikke skyldes at hun er understimulert. Det er også viktig å nevne at den endrede adferden hovedsaklig gjelder når vi er hjemme og ikke ute på tur. Mira er generelt sett en veldig rolig og avbalansert hund, som tross rasen sjelden bjeffer eller synger. Hjemme har hun alltid pleid å være veldig rolig, og hun er en svært høflig hund som er veldig «enkel» å ha med å gjøre.  Så til problemet - hun har begynt å bjeffe og ule mye mer enn hva som er vanlig for henne, selv på natten. Hun virker rastløs og piper også mer enn vanlig. Hun sliter med å komme til ro, og mest bekymringsverdig av alt så spiser hun nesten ikke. Vi har ikke skiftet fôr, så her er alt likt (ønsker heller ikke å skifte da hun har en sensitiv mage). Hun har løpetid, så noe av problemene kan nok skyldes dette. Da jeg snakket med svigers nevnte de at det var vanlig at hun blir rastløs og oppmerksomhetssøkende eller pipete, men ikke at hun slutter å spise og begynner å bjeffe/ule. Legg merke til at vi har hatt henne i 3 uker, og at adferden begynte å endre seg for 1 uke siden, så trolig er ikke problemet at hun har flyttet? Vi ønsker likevel å gjøre denne overgangen så enkel og bra som mulig for henne, og viktigst av alt; at hun skal spise som vanlig. Har noen her tips til hva dette kan skyldes, eller hva vi bør gjøre? Evt om vi bør oppsøke veterinær? 
  • Altså, den totale motsetningen av en sånn hvit 😆 Er det en groenendael? Ekstremt søt, om jeg får si det! 
  • Har ikke kjøkkenvekt så hadde håpet på at noen kanskje hadde samme för og kunne måle opp for meg
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...