Gå til innhold
Hundesonen.no

Lære inn vent(holde seg i nærheten


bcshippi

Recommended Posts

Hunden min har kommet i ungdomsalderen og har blitt mer selvstendig av seg. Vi går turer i skog og mark, men nå har hu plutselig begynt å løpe langt inn i skogen for å se om det er noe å jage. Skal jeg begynne å ha henne i langline?

Og hvordan lærer jeg inn at hu skal holde seg i nærheten på tur?

Disse problemene har dukket opp i forbindelse med at hu nettopp har blitt unghund. Noen som kan hjelpe meg?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan prøve at lære den kommandoen stå.

stille hende op og lære at stå stille, og efterhånden prøve at øge afstand, når hun har lært det så kan du begynde med og lære hende at stoppe op med du hun nu er igang med ved at hun skal stå. Evt. bruge en langline når du så er ude, indtil du er siker på at hun kan kommandoen, og lytter efter. Det er jo ikke altid at de lytter mens de er "teenagere". men god fornøjelse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ta på hunden sele og langline. Linen bør være 15-20 meter. Når du ser at hunden er iferd med å stikke avgårde sier du: være her el.l. og tråkker på lina, kall den inn (regner med at du har normal innkalling på den) og gi godbit. Gi en frikommando og la hunden få løpe igjen. Hver gang du ser at hunden skal til å løpe lenger enn lina gjentar du prosedyren: være her, tråkk på lina, kall inn, godbit.

Etterhvert vil hunden stoppe å se på deg når du roper :være her, og da kan du kaste godbiten et stykke mot hunden, den trenger ikke lenger komme helt inn til deg når du gir kommandoen.

Dette er ingen rask metode, men den sitter godt når den først er lært inn:-)

Du må nok regne med å bruke langline noen måneder, men det er verdt det!

Poenget med å bruke langlinen så lenge er at hunden aldri får sjangs til å gjøre feil, og at det blir en automatikk i reaksjonen dens som sitter veldig godt den dagen du fjerner lina.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå kjenner ikke jeg hunden din, men hvis den ikke blir aldeles borte vekk og forsvinner, kan du prøve noe annet. Du kan rett og slett stille deg bak nærmeste trestamme, hvis hunden ikke kommer når du roper/plystrer. Stå dørgene stille og vent til den (sannsynligvis) kommer luskende for å se hvor det ble av mamma. Da er det selvfølgelig julaften og 17 mai på èn gang, fordi du hadde jo gått deg aldeles bort og hadde ikke det ikke vært for at hunden din fant deg, hadde du nok vært der ute i skogen enda! Kluet er å ikke vente til bikkja er for langt unna, men mens den enda virrer rundt og vurderer omgivelsene. Slik har jeg sørget for at mine hunder alltid har meg under oppsikt (selvom jeg slett ikke alltid ser dem), for jeg er jo så korka at jeg kan finne på å gå meg vill bak et tre og må jo passes på må vite! :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har også brukt "gjemme-seg-bak-treet" metoden, og den er svært effektiv. I tilegg har jeg alltid med noe supert godis, og sørger for at hunden vet at jeg har det. Plutselig kan jeg finne på å kaste fra meg en godbit, og da er det lurt å følge med, ja! (Funker iallefall bra på en matglad hund ^_^ )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette har jeg og lurt på flere ganger, hvordan folk får hunden til å bare gå en viss avstand bort fra en.

Husker hunden stakk av en gang, midt på vinteren og ut på isen, som jeg ikke var helt sikker på. Jeg fikk helt panikk, og begynte å løpe etter den. Men skjønte jo at det var dum fremgangsmåte, så jeg ropte høyt på ham, så han snudde seg, og så lot jeg meg falle ned i snøen. Der ble jeg liggende helt til han kom snikende. Gjett om han fikk ros da, så lettet har jeg sjeldent vært. Men jeg tør aldri gå løs med ham, han er så aggresiv mot andre hannhunder. Skulle gjerne sluppet ham noen ganger, men aner heller ikke om han kommer tilbake noen gang da. Neste hunden skal bli trent opp grundig!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, hu er veldig god på innkalling så det er nok ikke problemet. Hu har bare plutselig begynt å løpe rett ut i skauen akkurat som om hu jager noe, men hu gjør egentlig ikke det. Jeg har brukt den "gjemme-seg-bak-et-tre" metoden og den funker så hu holder øye med meg, men jeg tror hu vil teste litt grenser eller noe. Hvis jeg sier "Være her" så stopper hu opp og ser på meg for så å gå videre. Men hvis jeg kaller på henne kommer hu med en gang.

Det er bare det at etter hu har kommet så løper hu like fort som hu kom.

Men jeg har vært litt usikker med det å bruke langline egentlig, for jeg tenker at den dagen jeg tar av langlina så skjønner kanskje hu at hu er helt fri og kan gjøre som hu vil. Er det sånn på en måte? Og må hu gå med den hengende etter seg på tur så lenge unghundalderen varer? 1-2 år?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men hvis jeg kaller på henne kommer hu med en gang.

Det er bare det at etter hu har kommet så løper hu like fort som hu kom.

Når du roper på henne, er hun da på vei bort/ute av syne/uten øyekontakt med deg/et godt stykke unna? I så fall er det meget mulig at hun har lært seg at når hun løper langt unna deg, så roper du, noe som fører til belønning. Hvis det er tilfellet så kan du prøve å belønne når hun frivillig tar kontakt med deg, eller når hun bare er i nærheten av deg.

Men jeg har vært litt usikker med det å bruke langline egentlig, for jeg tenker at den dagen jeg tar av langlina så skjønner kanskje hu at hu er helt fri og kan gjøre som hu vil. Er det sånn på en måte? Og må hu gå med den hengende etter seg på tur så lenge unghundalderen varer? 1-2 år?

Det kommer litt an på hvordan du bruker langlina også, det. Hvis du oppfører deg som om hun er løs og langlina bare henger der som en sikkerhet vil det ikke bli noe stort problem å slippe henne løs, men hvis du stadig vekk drar og styrer henne med langlina så er det klart hun vil merke det når den ikke henger på lenger.

Hvor lenge du må bruke langline varierer jo veldig fra hund til hund. Selv har jeg aldri brukt langline på hunden min, bare under løpetid liksom. Hun er såpass førerorientert at hun enten har kunnet gå helt løs eller så har hun måttet gå i bånd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker langlina i 4-5 mnd. I denne perioden klikker og belønner jeg nesten hver gang hunden snur seg og ser på meg frivillig, i tillegg til den andre treningen. Dette gjør jeg veldig ofte også etter at jeg fjerner langlina.

Selen bruker jeg alltid på tur, så det at lina blir borte betyr ikke noe for hunden( har i alle fall ikke merket det på mine).

Jeg bruker denne metoden fordi jeg ikke tillater at hundene mine er lenger enn 15 meter unna meg på tur.

Da har jeg tilnærmet full kontroll både i møte med folk, hunder, rådyr osv.

De hundene jeg bare har gjemt meg for, har reagert som din, og det er ikke godt nok i min verden. Jeg ønsker at hundene mine skal være "fri" på tur, og det kan de ikke være om de forsvinner ut fra synet for meg.

Skulle det dukke opp noe nå så ser jeg det samtidig med hunden, og kan stoppe ham/dem før de ruser fram og "roter" seg bort i noe som kan være både farlig og uheldig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har prøvd å rope i forskjellige situasjoner slik at hu ikke skal tro at hu kan løpe vekk, jeg roper og hu får belønning.

Jeg belønner når hu gir meg oppmerksomhet, men da kan hu bare ta noen skritt til, stopper opp og ser på meg og sånn kan hu fortsette resten av turen.

Men jeg skjønner ikke hvorfor hu plutselig fant ut at hu kunne løpe sånn rundt omkring. Er det sånn de fleste unghunder er? Hu får vel ha på seg langline på sånne kjente steder heretter da.

Gikk ihvertfall helt fint å gå på et sted hu aldri hadde gått..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg, og resten av familien, har fra hunden vår var valp alltid gjemt oss noen ganger i løpet av turene i skogen. Dette har gjort at hun så å si hele tiden er oppmerksomme på oss og går aldri lenger bort enn rundt 15 meter, da snur hun seg for å sjekke at vi kommer, og så lusker hun videre :) Også synes hun det er kjempegøy å finne oss igjen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...