Jump to content
Hundesonen.no

Miljøtrening og avl/gener


Poter

Recommended Posts

En ting jeg har lurt litt på i forbindelse med miljøtrening/sosialisering og avl, er om dårlige gener må oppveise med ekstra mye miljøtrening? Er det slik at en hund med gode gener ikke trenger like mye miljøtrening, mens en hund med litt dårligere gener må ha mye mer miljøtrening for å veie opp sitt dårligere grunnlag. Alle hunder må miljøtrenes, men kan det bli en trend hvor vi nesten miljøtrener hundene i hjel i stede for å vektlegge avlen hvor hunden bør være trygg i fra bunnen av?

Link to comment
Share on other sites

Leste om et forsøk en gang, finner ikke linken, men det gikk ut på katter! Man hadde kull etter en far som man visste gav sosiale, fine, trygge kattunger, og lot noen få maks oppfølging når de var med moren, mens andre ikke fikk særlig håndtering. Utfallet ble likt for begge, sånn cirka. Så gjorde man det samme med kullene etter en "dårlig" far, altså som hadde gitt ikke så bra kattunger, og da så man at det kullet man "fylte på" med håndtering av ble like fine som de etter den "gode" faren, mens kull med lite håndtering ble "dårlige".

At valpekjøpere gjør det de kan for å få gode hunder er nå en ting. Noe annet er at oppdrettere bør kjenne lusa på gangen, og se når det er kjøpers innsats som har "tippet vektskålen", og når kull ikke er bra NOK - så man ikke viderefører linjene. Gode oppdrettere jeg kjenner har fortalt om kull de har fått, som ikke har holdt mål - kjøperne har vært fornøyd, hundene har vært greie nok mentalt og kanskje flotte eksteriørt, men det er ikke bra NOK til at det bør føres videre mentalt.

Så har man da de som er dumme nok til å bruke dette videre i avl, som eieren/oppdretteren til en fôrhund jeg hørte om - der fôrvert gjorde en kjempejobb med et dårlig utgangspunkt, og oppdretter hadde tenkt å surfe på dette og sette dyret i avl, der fôrverten mente dette ikke var forsvarlig. Det er DETTE som blir problemet, når vi idag kanskje gjør mer for å trene om hunder som har et dårlig utgangspunkt - og med nye treningsmetoder (som ofte er veldig bra egnet for de litt mentalt svakere/mer usikre hundene) også klarer det brukbart.

Derfor er mentale hundetester så bra... de skal gjøres tidlig, før eier får gjort for mye, og er også relativt "avslørende" og dessuten også relativt objektive. Jeg tror at det er på testsiden at mest kan gjøres; at det burde settes krav til langt flere raser om testing og hva som bør kreves for å avles på.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Oi.sååååååå søt!🤩  
  • Mellom hver valp glemmer jeg hvor mye jobb det er. Denne lille hooligan er litt ekstra alt i tillegg, ingenting er trygt her hjemme per tiden. Men samtidig er det så mange små øyeblikk som er så koselig, hver gang de gjør noe nytt, mestrer osv. Heldigvis er hun også veldig kul å trene med, spent på hvordan hun er på sau! Fortell meg nå gjerne jeg ikke er ensom i å syntes det er litt slitsomt av og til, samt har prestasjonsangst for å få det bra til… Dagsferskt bilde av lille hooligan   I løpet av vinteren har jeg hatt besøk av Pil som jeg solgte som unghund, hun reiste hjem etter en date med en engelskmann for snart 3 uker siden. Så vi håper der kommer noen små i midten av april 🤞  
  • Aah Tusen takk! Var ekstremt deilig og lese!  Du har helt rett, har vært/ er inne på tanken på å gå han tilbake før han tar skade av å være her. Å du har helt rett i at alle ska ha det til «det går bra, det går over, det fikser seg» og det gjør kanskje det. Men er fortsatt usikker. Hjalp å lese dette! Men hadde egentlig bestemt meg for å gi meg selv litt mere tid og ikke forvente så mye av valpen og meg enda sia vi begge er forholdsvis ferske på dette. Men takk igjen! Nå følte jeg meg ikke så «annerledes» 💙 Er som du sier veldig viktig at det ikke bare fremstilles som solskinnsdager og grønne skoger og at man tabu belegger det å føle seg mislyktes🐾
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...