Jump to content
Hundesonen.no

Skal jeg droppe funksjonanalysen?


Djervekvinnen

Recommended Posts

Litt krise egentlig.. På RIK treninga idag reagerte Hera med en redsel som jeg aldri har sett på henne før. Fikk ikke lov å trene engang pga dette. Hun var meget skvetten og redd, halen mellom beina og virket som et nervevrak. Dette var i begynnelsen da vi skulle hilse på resten av gjengen, noe vi gjorde sist, og da var hun usikker pga fremmede som var der, men det gikk greit. Trodde det skulle gå bedre idag (samme gjengen) men tvert om. Både jeg og de andre ble litt overrasket.

Hera har hatt løpetid for en liten stund siden og hun har pleid å få innbildt i ettertid. Har nå begynt å få større patter og lagt på seg litt.. Figuranten mente at redselen skyltes inbildt og hormonene rundt det.. Og dette er krise pga neste helg skal vi reise å ta funksjonsanalysen.. de andre rådet meg til å la være, og heller få "legeerklæring" fra vetten og få pengene tilbake.. Men dette måtte jeg se an selv..

Jeg ble meget usikker nå.. Jeg har gledet meg til testen i mange måneder nå, og har hatt så lyst å ta testen i lang tid (men det har alltid blitt avlyst etc så har ikke hatt sjangsen) Dette er siste sjangs, for om 1 mnd blir hun 4 år og da kan vi ikke ta denne testen. Men samtidig lurer jeg på om det da er vits egentlig. Hvis hunden egentlig ikke er seg selv.. Det er over 3-4 timers reise en vei og vi har tenkt og overnatte og hele pakka. Det er synd å bruke så mye penger og reisetid hvis sjangsene for en mislykka test er meget stor..

jeg vet ikke hva jeg skal gjøre nå.. Skal vi reise og ta testen, eller droppe hele greia? Hva menere dere? Noen som har erfaringer innen innbildt og testing? Noen tips for å dempe hormonene? (uten at det blir doping :cool:)

Uff dette var kjipe greier!

Link to comment
Share on other sites

om du virkelig "må" ha analysen, ville jeg nok prøvd det. Kanskje hunden normaliserer seg på et nytt sted, og nye mennesker. Mye kan skje på en uke, og siden det er siste sjans for dere ville jeg nok tatt turen og prøvd, For hva om du avlyser og hunden våkner på lørdag og er i god gammeldags form igjen ? Da vil du vel angre på at du IKKE prøvde å gi hunden en sjanse. Men det er bare du som kjenner hunden din.

Uansett , lykke til

Link to comment
Share on other sites

Det jeg tenker om saken, er at jo, hormoner kan spille inn på hunders reaksjon på forskjellige ting, men dersom en hund er stø som fjell i toppetasjen, så blir den ikke så redd som det du her beskriver. Det jeg sier, er at resultatet du får på en evt funksjonsanalyse antakelig ikke vil bli så vesensforskjellig at den ikke overhode sier noe om hundens mentale sammensetning slik den er til daglig.

Når det er sagt, så bør du spørre deg selv om det egentlig er noen grunn til, annet enn at oppdretter vil vite hvordan det har gått med kullet til hunden det er snakk om, at hunden skal gjennom en FA-test. Skal den brukes i avel? I så fall ville jeg tenkt meg om, siden hunden kan ha nervøse tendenser.

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar. Forsåvidt har jeg ingen grunn til å ta FA, siden jeg ikke skal avle på hunden. Men jeg har et ønske om det for å erfare det og se hundens reaksjoner. Hendelsen igår var helt uventet og ikke vanlig. Hunden har alltid vært skeptisk til visse ting, men ikke vist redsel på en slik måte som igår. Etterpå gikk jeg opp i skogen og dro opp en kjeledress som lå der(til bruk på tester), for å se om nervøsiteten satt igjen. Men hun reagerte "normalt" med å skvette til, og så vise nysgjerrighet med halen til værs hehe.

Jeg skal se henne an fremover, og dra neste mandag på rik og se oppførselen hennes da.

Fikk tips om å kjøre på med hard kondistrening fremover, samt mindre mat. Er dette noe som hjelper på hormonene?

Teddy: Så du mener at innbildt svangerskap ikke vil ha noen innvirkning på resultatet på FA?

Link to comment
Share on other sites

Det kan godt ha en innvirkning, men ikke så stor at resultatet av FA-en ikke kan brukes for å beskrive hunden. Alle tester må tas med en klype salt uansett. Jeg har sett hunder med nesten like tester på papiret, men ute i verden er de totalt forskjellige i både temperament og reaksjonmønster. Det testen gjør er å se på noen av de tydeligste reaksjonene til hunden og hvordan den takler flere påkjenninger på rekke og rad. Det blir en situasjon som sjelden eller aldri kommer i samfunnet ellers.

Når det er sagt, så skjønner jeg ikke hvorfor du ikke vil ta testen fordi hun er hormonell, mens å dra opp i skogen og trene på et moment (kjeledress) er helt i orden? Begge kan endre resultatet av testen, så da kan jeg ikke annet enn å tolke deg dithen at du jobber for å få en best mulig test, noe som gjør at du trener på momentene. Slik synes jeg er toskete! Hvis det er tilfelle, så kommer du ut av den testen like lite klok som du var når du gikk inn fordi du ikke får reelle resultater dersom hunden allerede har sett momentene tidligere.

Link to comment
Share on other sites

Nei nå må du ikke misforstå her. For det første trener vi ikke på noen momenter, det jeg gjorde igår var å ta hunden ut etter episoden med redsel, gå i skogen for å se hvordan hun oppførte seg om hun fremdeles var påvirket av noe slag. Jeg dro og nappet i kjeledressen som hang der vi gikk forbi for å se reaksjonen, for hvis hun frika ut da også ville jeg vurdere å avlyse hele FA. Det er helt på jordet å mene at dette er å trene på en FA. FA er jo ganske mye mer omfattende enn en kjeledress som henger i en snor. Vi har jo tatt K-testen, er ikke dette også å "øve" på momenter?

Jeg har ingen forutsetning på hvordan testen går, og jeg har på ingen måte trent på dette. Det er i mine øyne juks.

Spørsmålet jeg hadde var om det hadde noen hensikt å ta testen pga innbildt, da de på treningen igår mente at det ikke var lurt. De frarådet meg å gjøre det. Men hvis andre igjen sier at det ikke har noe å si, så blir valget mitt desto enklere.

Link to comment
Share on other sites

Guest Gråtass

I utgangspunktet mener jeg at en hund fremstår slik den er i mer eller mindre grad på testbanen enten den er litt hormonell eller ikke. Det vil ikke gjøre store utslag fra eller til. Når du uansett har bestemt deg for at hunden ikke skal avles på, så hadde jeg gjennomført testen. Hvis hun er en normalt sammenskrudd hund i hodet, blir hun ikke plutselig ett nevrotisk vrak pga innbildt drektighet i en testsituasjon.

Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Jeg skjønner ikke helt. Bikkja reagerer med bokstavelig talt redsel i en situasjon som egentlig ikke skal fremkalle noe annet enn trygghet og glede, og du vurderer å dra med deg hunden og gjennomføre en FA bare for å skremme henne ytterligere?

Hvis min hund hadde reagert slik som din, er en FA analyse det siste jeg hadde gjort. Hva skal den analysen fortelle deg om din hund når du SER i hverdagen at den er skeptisk og tydeligvis er frynsete i nervene? Hva er det å lure på, tenker jeg.

For meg er FA et redskap for å teste hunder som viser normal atferd i hverdagen og for å avdekke eventuelle redsler aller avvikende reaksjonsmønstre i et trygt miljø uten å komme i fare for å skade noen hvis hunden viser seg mindre stødig enn først antatt. Men mulig det er vanlig å trekke med seg redde og skeptiske hunder også bare fordi eier synes det hadde vært kult, men jeg klarer ikke helt å se hva slags motivasjon fra hundens perspektiv som ligger bak.

Vil hunden din bli mer trygg av det, eller vil det ha motsatt effekt uavhengig om det skyldes innbildt svangerskap eller generelt en dårlig dag? Og er det verdt å gamble? At hunden din var seg selv da du trakk i en kjeledress sier meg ingenting i denne sammenhengen, da det du opplevde på parkeringsplassen er det du virkelig bør fokusere på og legge lista deretter.

Link to comment
Share on other sites

Uff, det var da voldsomt hvor negativt dette utviklet seg pga en situasjon. Jeg skrev innlegget fordi de som var der mente inbildt svangerskap kunne ha en stor påvirkning på en slik test. At dette ikke stemmer, er jo greit, men da må man kunne si det, istedet for å lage det hele om til et sammenurium av trening på momenter, skremme hunden, ta FA fordi det er kult, ja and so on.

Hunden min reagerte merkelig denne gangen, skal det liksom si alt om henne da? jeg vet ikke hva som forårsakte redselen, men noe var det. Vi var igår på trening igjen (lydighet) og hunden var eksemplarisk. Hilste og koste med folk og barn, hadde en knallgod treninsøkte og hunden var mer seg selv, fikk masse skryt av instruktør.

Derfor velger jeg å tro at det var situasjonen der og da på RIK som skremte henne, og det ikke har noe med inbildt å gjøre, og vi skal ta FA.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Vri opp en vaskefille eller tyggeknute i vann og legg den i fryseren. Kulden lindrer kløen i tennene.
  • Hei! Etter å ha vært uten hund en stund nå er tiden innen for å begynne planleggingen av neste, tenkt til 2025. Jeg har noen tanker om rase selv, eller rettere sagt det er flere raser som ikke er aktuelle. Hunden kommer til å leve i en familie på fire(to barn på 5 og 7 år) å ha mulighet til å enten være med på jobb eller være hjemme med den andre parten på hjemmekontor.  Hunden kommer til å få ca. 1 time med fysisk aktivitet hver dag, pluss mental trening retning av det vi skal drive med.  Planen min er å konkurrere i lydighet å håper vi klarer å klatre oppover i klassene. Ellers litt smeller og nosework på si.  Det er viktig for meg at hunden(rasen), selv om man selvfølgelig må ta høyde for individuelle forskjeller er en stødig og trygg hund som kan være med familien på det meste. Ønsker en hund som har høy samarbeidsevne. Det er også et stort pluss om den ikke flyr etter vilt i skogen. Størrelse og pels har ingenting å si.  Forslag til rase? 🙂
  • Jeg vet at svar mitt er preget av at vår tispe ble operert for halvannet uke siden. Så jeg vil ikke skremme deg. Men med løpetid og redusere matlyst så ville jeg fulgte nøye med på formen. For livmorbetenelse er skummelt.  Om dere er usikre så ta en telefon til vetrinær og spør.  Men det kan være så enkelt som nye hannhunder i nærheten.     
  • Hei Kløing i tennene er satt i gang for fullt, og tennene faller fortere enn jeg rekker å følge med føler jeg. Med det så kommer også BITING! 🥲 Finnes det noe jeg kan gi valpen min som kan hjelpe mot kløen? Han har et bein spesielt for kløe i tenna (Nylabone), men hendene til mor er mye morsommere å tygge på. I tillegg så får han vanlige tyggebein han kan kose seg med (de med kylling rundt). Er det også vanlig at de sover mindre på denne tiden? At det gjør vondt når voksentennene kommer ut, og at han ikke vil sove pga. det?
  • Jeg har nylig kjøpt meg valp selv og bor i leiebolig. Huseier har på en måte tatt en risk med å leie ut til meg som har katter og nå hund i tillegg, men jeg har gjort så godt jeg kan for å unngå skader. Valpen min hadde grinder, men han hatet å være i de (han liker å sove i gangen) så de er ikke veldig i bruk lenger. Han har ikke ødelagt noe som jeg har sett, og jeg har en relativt liten leilighet (45kvm) hvor han er avgrenset til stue, kjøkken og gang. Boden har han null tilgang til (lukket dør til enhver tid), badet har jeg grind til (han gikk i kattedoen) og soverommet får han kun være i på natten. Da har jeg mest mulig oversikt over han. Uhell på gulvet skjer, det gjelder bare å tørke det opp fortest mulig tenker jeg. Har du gulvtepper og hunden tisser på de så pass på at du lufter og sjekker at det er tørt under teppene, så unngår du skader i gulv. 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...