Gå til innhold
Hundesonen.no

Spør kokken!


rottmann

Recommended Posts

  • Svar 70
  • Created
  • Siste svar
Hvordan gjør man det?

da må du kjøpe et par potter med basilikum som du napper av bladene på. så har du oppi en liten neve pinjekjerner, en liten neve parmesan og kjører dette med stavmikser eller kjøkkenmaskin mens de sper med olje, en god olivenolje (ikke den billige varianten,da blir det ikke godt) så smaker du til med salt og pepper til det smaker godt.

grunnen til at jeg anbefalte å kjøpe, istedet for å lage selv, er at alle råvarene er fryktelig dyre. pinjekjerner er verdt sin vekt i gull............. :whistle:

Hvordan gjør man det?

da må du kjøpe et par potter med basilikum som du napper av bladene på. så har du oppi en liten neve pinjekjerner, en liten neve parmesan og kjører dette med stavmikser eller kjøkkenmaskin mens de sper med olje, en god olivenolje (ikke den billige varianten,da blir det ikke godt) så smaker du til med salt og pepper til det smaker godt.

grunnen til at jeg anbefalte å kjøpe, istedet for å lage selv, er at alle råvarene er fryktelig dyre. pinjekjerner er verdt sin vekt i gull............. :D

--------

Dobbelpost, bruk redigeringsfunksjonen. Senere dobbelposter vil bli slettet. Vipsen.

Typen har av en eller annen merkelig grunn kjøpt en pakke med noe potetgreier med løk osv(?) som ligner på gule kjøttkaker med sånn derre fiskepinne-strø på. Han mener han skal spise det og det alene. Jeg mener han er teit :D Hva kan man ha til noe sånt da? Jeg kommer ikke på noenting.

hørtes guffent ut....... la han bekymre seg for hva han skal ha til det... så kan du lage deg noe annet digg istedet. jeg ville ikke gitt det der til bikkja engang.... ;)

du har rett, han er teit

*dobbelpost, endret av mod. Charleen*

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

dagens tips !! :) foccatia brød!!

3 ss oliven-olje

7 dl vann

1 pose tørr- gjær

14 dl mel

1 1\2 ts sukker

2 ts salt

sett ovnen på 180 grader. bland vann (ca 40 grader) gjær , olje, salt og sukker i en bolle. ha i melet og elt deigen til den får en tyggegummi-aktig konsistens. spray en langpanne med formfett og ha deigen i formen. bruk hendene og strekk den ut i kantene av langpannen. jobb med deigen som om du skulle massert noens stive nakke. lag "huller " med fingertuppene. ta litt olivenolje og sprinkle over deigen. dryss over grovsalt, helst maldonsalt, og evt oregano eller andre urter du liker. sett brødet inn i ovnen i ca 20 min, eller til brødet er gyldent og fint.

dette brødet er knallgodt og kan spises som det er eller som tilbehør til salater , supper etc.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Snille kokk og andre!

Nå har jeg en tolvåring som har bestemt seg for å bli sunn (dvs. røre seg mye, ikke spise godteri etc). Ikke noe galt i det, men da er det jo viktig at jeg følger opp med maten, syns jeg. Kan jeg få noen menytips som er både sunne og "ungomsvennlige"? Gjerne både frokost lunsj og middag. Påleggsforslag taes imot med takk! Er youghurt lurt når man ikke er så glad i melk, kanskje?

Takk!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjære kokk; hvordan er det mulig for oss vanlige dødelige å tranchere en kylling uten å maltraktere den fullstendig? :)

du MÅ ha en skarp kniv. har du ikke det, kan du likså godt spise med fingrene banana

jeg pleier å fjerne filetene, brystene, først,så brekker du av lårene.

vanskelig å beskrive dette med ord........

dette ble et dårlig svar!

unnskyld!! ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Snille kokk og andre!

Nå har jeg en tolvåring som har bestemt seg for å bli sunn (dvs. røre seg mye, ikke spise godteri etc). Ikke noe galt i det, men da er det jo viktig at jeg følger opp med maten, syns jeg. Kan jeg få noen menytips som er både sunne og "ungomsvennlige"? Gjerne både frokost lunsj og middag. Påleggsforslag taes imot med takk! Er youghurt lurt når man ikke er så glad i melk, kanskje?

Takk!

du er nok veldig heldig, som har en slik fornuftig tolvåring, de flest sitter vel bare foran playstation og eter potetgull :rolleyes:

alle gryteretter som du lager fra bunnen, uten fløte, rømme etc er supert. gjerne gryter som er kokt over lang tid smaker veldig veldig godt og er sundt. kutt ut ferdigmat, der er det mye herdet fett som ikke er sundt. gulasj er et eksempel på en sånn gryte. til lunsj er det bedre med noe lettere, da kan tortilla lefse med salat, tomat, mais, løk ,kylling og litt salsa et godt tips. du kan stappe hva som helst i en sånn lefse.

sånn generelt vil det være lurt å bytte ut meste parten av poteter, pasta og ris med salat. der kan du variere i det uendelige.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjære kokk!

Nå ble jeg fryktelig sulten, og jeg ser at kjøleskapet mitt er tomt.. :) Jeg skal på butikken i morgen, og lurer på hva jeg skal kjøpe. Jeg er temmelig aktiv for tiden, og trenger masse energi, men har minimalt med tid til å lage maten, siden jeg jobber hele dagen. Fins det noe lurt jeg kan spise, som gir meg masse energi? Egg er jo bra, tror jeg, men jeg bruker ikke komfyren her, for den er gåen. Jeg har bare mikro jeg kan bruke faktisk.. :shocked: Og skjærefjøl. Men altså; rask ("ferdig", dvs uten mye tilberedningstid) mat som har masse energi i seg, hva er det? Trenger helst type frokost og lunsj og brunsj og mellom-lunsj mat. Middag går i ferdig Fjordland-middager *host* i mikro.

Det jeg spiser nå i løpet av formiddagen er frokost: 1 youghurt, brunsj: 3 skiver med masse nugatti, eller med masse leverpostei eller skinke/ost/majones. Lunsj: det samme som brunsj. Og så middag og kvelds, men det er det ikke så farlig med. Ellers må jeg kaste i meg 3x dagsdose av energi-piller, og har et overdrevent bruk av kaffe.. logik.png

Problemet mitt er at jeg er kjempesulten nesten hele formiddagen og må spise mye og ofte for å holde "koken", derfor etterlyser jeg noe som gjør meg mer mett, lengre. :D På forhånd, tusen takk!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Problemet mitt er at jeg er kjempesulten nesten hele formiddagen og må spise mye og ofte for å holde "koken", derfor etterlyser jeg noe som gjør meg mer mett, lengre. :) På forhånd, tusen takk!

Jeg er ikke kokk, men en neve nøtter eller to er i hvert fall både energirikt, sunt og mettende.

Man kan også tilberede egg i mikroen - lag eggerøre ved å blande sammen egg (evt med salt og vann eller melk), mikre et halvt minutt, rør, mikre noen sekunder, rør, mikre noen sekunder, rør (du finner en rytme som passer deg og din mikro etter hvert).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

du er nok veldig heldig, som har en slik fornuftig tolvåring, de flest sitter vel bare foran playstation og eter potetgull :rolleyes:

alle gryteretter som du lager fra bunnen, uten fløte, rømme etc er supert. gjerne gryter som er kokt over lang tid smaker veldig veldig godt og er sundt. kutt ut ferdigmat, der er det mye herdet fett som ikke er sundt. gulasj er et eksempel på en sånn gryte. til lunsj er det bedre med noe lettere, da kan tortilla lefse med salat, tomat, mais, løk ,kylling og litt salsa et godt tips. du kan stappe hva som helst i en sånn lefse.

sånn generelt vil det være lurt å bytte ut meste parten av poteter, pasta og ris med salat. der kan du variere i det uendelige.

Tusen takk. Tortillalomper er populært, så det skal gå fint. Herved er poteter, ris og pasta byttet bort med salat. Sånn flest dager i uka, da. Denne tolvåringen har nok ikke vært fornuftig mer enn en ukes tid :rolleyes: , men jeg henger meg på så godt jeg kan.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ikke kokk, men en neve nøtter eller to er i hvert fall både energirikt, sunt og mettende.

Man kan også tilberede egg i mikroen - lag eggerøre ved å blande sammen egg (evt med salt og vann eller melk), mikre et halvt minutt, rør, mikre noen sekunder, rør, mikre noen sekunder, rør (du finner en rytme som passer deg og din mikro etter hvert).

Takk for tipsene! Nøtter er kjøpt inn, og eggerøre planlegger jeg å prøve å lage i mikro nå. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjære kokk!

Nå ble jeg fryktelig sulten, og jeg ser at kjøleskapet mitt er tomt.. :D Jeg skal på butikken i morgen, og lurer på hva jeg skal kjøpe. Jeg er temmelig aktiv for tiden, og trenger masse energi, men har minimalt med tid til å lage maten, siden jeg jobber hele dagen. Fins det noe lurt jeg kan spise, som gir meg masse energi? Egg er jo bra, tror jeg, men jeg bruker ikke komfyren her, for den er gåen. Jeg har bare mikro jeg kan bruke faktisk.. :shocked: Og skjærefjøl. Men altså; rask ("ferdig", dvs uten mye tilberedningstid) mat som har masse energi i seg, hva er det? Trenger helst type frokost og lunsj og brunsj og mellom-lunsj mat. Middag går i ferdig Fjordland-middager *host* i mikro.

Det jeg spiser nå i løpet av formiddagen er frokost: 1 youghurt, brunsj: 3 skiver med masse nugatti, eller med masse leverpostei eller skinke/ost/majones. Lunsj: det samme som brunsj. Og så middag og kvelds, men det er det ikke så farlig med. Ellers må jeg kaste i meg 3x dagsdose av energi-piller, og har et overdrevent bruk av kaffe.. logik.png

Problemet mitt er at jeg er kjempesulten nesten hele formiddagen og må spise mye og ofte for å holde "koken", derfor etterlyser jeg noe som gjør meg mer mett, lengre. :) På forhånd, tusen takk!

spis havregrøt!!! det er en type med bakt eple og kanel som er knallgod, den spiser jeg hver dag, du finner den i hylla med alle de andre frokostblandingene. jeg pleier å blande i rosiner, bananer i skiver, nøtter etc...nam nam!! mettheten varer lenge og den er til og med anbefalt av grete roede. ellers kan jeg anbefale deg å lage salater med nøtter, pinjekjerner etc,lag en stor bolle som du kan spise av når du er sulten. epler er veldig godt å ha i salater og er mettende. ta to grove brødskiver, legg på et par tomatskiver, riv litt gulrot og eple (råkost salat) og ha over tomatene. til slutt varmer du et par fiskekaker i microen og har de oppå råkosten sammen med litt salt ok pepper...slafs!!!!! skitgodt.

du spiser jo allerede yoghurt, men ta oppi masse musli (kornblanding) så blir du skikkelig mett ( lenge)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

spis havregrøt! det er en type med bakt eple og kanel som er knallgod, den spiser jeg hver dag, du finner den i hylla med alle de andre frokostblandingene. jeg pleier å blande i rosiner, bananer i skiver, nøtter etc...nam nam! mettheten varer lenge og den er til og med anbefalt av grete roede. ellers kan jeg anbefale deg å lage salater med nøtter, pinjekjerner etc,lag en stor bolle som du kan spise av når du er sulten. epler er veldig godt å ha i salater og er mettende. ta to grove brødskiver, legg på et par tomatskiver, riv litt gulrot og eple (råkost salat) og ha over tomatene. til slutt varmer du et par fiskekaker i microen og har de oppå råkosten sammen med litt salt ok pepper...slafs!! skitgodt.

du spiser jo allerede yoghurt, men ta oppi masse musli (kornblanding) så blir du skikkelig mett ( lenge)

Jeg en del havregrøt for å ha noenlunde kontroll på vekta, for jeg blir så fort sulten! Man får jo kjøpt så mye forskjellige typer havregrøt nå om dagen, men jeg liker smaken på grøten man lager av havremel best; den er ikke så kornete.

Å tilsette müsli i yoghurten er et kjempegodt tips, og det er helt riktig at metthetsfølelsen holder en god stund. Ikke trenger det å bli spesielt dyrt heller :D

Nå ble jeg suuulten:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Jeg er ikke kokk, men en djevel på å lage god mat tror jeg *ler* - i alle fall er tilbakemeldingene bra........ her er ett tips til en god og mettende kylling/pasta salat som er god som middag og hvor resten kan brukes til lunchen dagen etter..

Du trenger:

Isbjerg salat

Agurk

Tomat (etter ønske, jeg serverer de ved siden av siden mannen i huset hater tomater)

Mais

Pasta penne - (sånne rør)

Lettrømme

2 stykk kyllingfileer

Salt

Pepper

Hvitløkspulver eller fersk hvitløk

Karri

Bland salt, pepper, karri og hvitløk (masse hvitløk) i en bolle, strimle kyllingfiletene og legg de i bollen med krydder, rør godt rundt, stek kyllingen.

Kok pastaen etter anvisning på pakken, skyll den i kaldt vann til den er avkjølt.

Kutt salat, agurk osv. og ha i en bolle (med lokk er en fordel), bland inn pastaen, strø kyllingstrimlene på toppen.

Smak til lettrømmen (kan også anbefale tyrkisk eller gresk yougurt til denne - som er magrere enn andre alternativer) med salt, pepper, carry og hvitløk - den skal være syrlig - men ikke gallsur.

Som middag serverer du salaten med nystekt baguette eller rundstykker til - la hver og en bestemme hvor mye rømmedressing man vil ha over.

Når man har spist det man orker, heller man resten av rømmedressingen over, blander godt, setter lokk på bollen og hiver i kjøla - smaker fantastisk til lunch med grovt brød til dagen etter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

fy f............ idag skar jeg nesten av meg fingeren i oppskjæremaskinen på jobben....... <_<

trenger litt medlidenhet her nå ... buhuuuuuuuu

alt blir så håpløst tungvint med bandager, handsker osv osv, tok en evighet bare å dusje...holy crap

Lenke til kommentar
Del på andre sider

fy f............ idag skar jeg nesten av meg fingeren i oppskjæremaskinen på jobben....... <_<

trenger litt medlidenhet her nå ... buhuuuuuuuu

alt blir så håpløst tungvint med bandager, handsker osv osv, tok en evighet bare å dusje...holy crap

:lol: Trudde kokk var et ufarlig yrke altså.

Men. Hva er kyllingfond og sambal oelek?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

kyllingfond er kraft kokt på kylling, og så redusert kraftig ned. den kan du med fordel bruke istedet for kyllingbuljong-terninger.

den andre greia du nevnte har jeg ikke snøring på hva er på stående fot, men kan sjekke det opp

Lenke til kommentar
Del på andre sider

kyllingfond er kraft kokt på kylling, og så redusert kraftig ned. den kan du med fordel bruke istedet for kyllingbuljong-terninger.

den andre greia du nevnte har jeg ikke snøring på hva er på stående fot, men kan sjekke det opp

Skal man sile vekk vannet eller noe da? Slik at man får en tykkere kraft?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan unngår man å få brent karamell når man skal varme opp/koke noe med sukker? Hver gang jeg skal lage dressinger eller liknende som inneholder sukker (og det står at alt skal koke i 15 min feks) så ender jeg opp med en ekkel guffe som smaker brent karamell. Selv om jeg har det på veldig svak varme.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan unngår man å få brent karamell når man skal varme opp/koke noe med sukker? Hver gang jeg skal lage dressinger eller liknende som inneholder sukker (og det står at alt skal koke i 15 min feks) så ender jeg opp med en ekkel guffe som smaker brent karamell. Selv om jeg har det på veldig svak varme.

antagelig er det fordi du rører for mye i det, sukker skal få være i fred når det karamelliseres. dessuten må du passe på hele tiden. en oppskrift kan også være dårlig,stol på innstinktet ditt, det MÅ ikke koke i 15 min...husk at kjelen fortsatt er veldig varm ETTER at du har tatt den av varmen, så ha innholdet over i noe annet.

Skal man sile vekk vannet eller noe da? Slik at man får en tykkere kraft?

nei, du koker kraften lenge, dvs du reduserer kraften, slik at vannet fordamper.

men ikke sløse bort tid på å koke kyllingkraft, det finnes utmerkede varianter i butikken..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Massiv milepæl nådd: Ede mestrer å gå av turbuss på egne bein 🥳 Det startet med at jeg holdt på å falle ned trappen med ham i armene. Løftet ham for tidlig. Bussen ble uventet stående i kø foran rundkjøring før holdeplassen. Det meste jeg hadde av krefter var allerede brukt på å løfte ham fra gulvet. 30 kg med lealaus teddybjørn i den fasongen der viste seg å være i overkant av min bæreevne over tid. Ikke bare armene, men alt av stabiliserende muskulatur fikk kjørt seg mens bussen stod, hakket og rykket, deretter ga full gass og svingte fort og brutalt gjennom den rundkjøringen, for så å svinge like brutalt inn i busslommen og nær bråstoppe. 30 kg ekstra på overkroppen er uvant å balansere på en buss i store bevegelser. Jeg forstår nå de som utfører brystreduksjon på en annen måte. Da det endelig ble tid for å gå av den ufrivillige karusellen der holdt jeg på å falle ned trappen og Ede fikk en overraskende bråslutt på mammadalttilværelsen på gullstol midt i den, uten noen annen mulighet enn å adlyde tyngdekraften og fartsretningen og fortsette ned trappen på egne bein — og det gikk FINT, til hans store overraskelse. Ny motivasjon til å lære Mr.T å gå ned den trappen der var født, og vi har nå, en uke senere lykkes med avstigning fra turbuss på egne ben 🥳 Det ble feiret med Vom og softis 🥰
    • Jeg forer på 4 ulike typer tørrfor, som jeg varierer utfra andel Vom fra dag til dag. På vom alene får han steinhard avføring han uttrykker ubehag med å klemme ut og han begynte beite gress som om han var en hest da jeg ga for stor andel Vom. Ser ut som et rent instinkt han har for å regulere fordøyelsen. På tørrforene til stor valp fra Dilaq, Farmina, Happy Dog og Alpha Spirit har han kjempefin avføring. Små mengder, fast og passe tørr, lett å trykke ut, lett å plukke opp. På Eukanuba (fikk en sekk, ikke kjøpt den selv), der kommer det mengder av en konsistens som griser til gresset. Ideelt her også er max 1/2 Vom og resten tørrfor. De er alle forskjellige da 🤷🏼‍♀️ Edit: Angående råfor som treningsgodis: Jeg kjøpte en sånn silikon godbitpung med magnetlukking i toppen. En standard teskje står godt oppreist oppi den, så en slipper masse gris på hendene. Klarer seg med en serviett i lomma til det lille en får på seg innimellom, om en er litt klønete, som meg. Lett å vrenge og vaske. Fant den på Amazon UK. 
    • Var 50/50 som ikke fungerte så godt. Har nå gått over til kun tørrfor, ser ut som magen har stabilisert seg nå. Gir vom i blant. Fortsatt en del avføring, men det er vel naturlig med mer avføring av tørrfor enn vom?   Takk for innspill uansett!:)
    • Eddie har lagt inn søknad om å få de nusselige spanielørene erstattet med pønkråkk hanekam. I en alder av bare 6,5 mnd setter han seg heldigvis fortsatt ned som en jente når han tisser - og når han markerer, som han gjorde for første gang i dag. Det er stille før pubertetsstormen, men små vindkast kommer de mørke tordenskyene i forveien, og forsurer den prepubertale idyllen iblant.  I dag skulle jeg ha filma. Ikke første gangen en potensiell YouTube-million gikk i vasken. En av mitt livs store regrets er å ikke ha filma første gangen jeg ga chihuahuaen en hel roastbeefskive. Jeg kunne vært millionær, men har åpenbart ikke næringsvett. Glemte å filme i dag også. Ord er fattige, men kamera og power-PC til å redigere videoer på koster, så ord får klare seg. Unge Edeward har slitt en stund, med en indre kamp mellom nature og nurture. Fornuft og følelser. Det instinktive ressursforsvaret hans er så sterkt at han har store vansker med å få gjennomført sin egen vilje. På den ene siden vil han gjerne ha meg til å kaste lekene hans, fordi å jage etter dem er det aller, aller morsomste han vet, men han har ikke lyst til å gi dem fra seg. De er verdisaker for han. Han vet kognitivt at det er nødvendig å hande meg gjenstander for å få dem kastet, og han ELSKER å få dem kastet. Leker er ikke morsomme når de ligger i ro. Da er de bare potensiell moro. Litt som penger i banken. Det er selvsagt mer gøy å bruke penger enn å bare ha dem, men det føles godt å ha dem, og en er redd for å miste dem ved å bruke dem. På samme måte som jeg gjerne vil reise og shoppe og drikke frappuccino og spise ute, så vil han helst ha de lekene flyvende gjennom lufta og sprettende bortover bakken. Han ber meg kaste dem. Han maser om å få dem kastet. Lyser opp i euforisk livsglede når han ser at jeg er i ferd med å kaste. INGEN tvil om hva som er høydepunktene i livet hans, men han har en slags malplassert økonomisk sans, hvor han vokter lekene som om de kan forsvinne dersom han bruker dem. Ressursforsvaret hans er så sterkt at det er et handikap for ham. Den absurde kampen han kjemper hver gang han vil ha lekene kastet, men ikke har lyst til å gi dem fra seg. Kan ikke beskrives med ord. You had to be there, for jeg har ikke filma det.  Dette har ihvertfall pågått en stund nå. Den indre kampen mellom følelser og fornuft. Så, i dag.. Vi har fått nytt utstyr i posten. Grime og kortere bånd for å ferdes i folksomme miljøer. Grime fordi jeg liker være på den sikrere siden. Han begynner bli stor og tung og sterk. Den ene gangen han DRO i båndet for å hilse på storebror er ikke noe jeg ønsker reprise på. Han kan tydeligvis være virkelig sterk om han plutselig finner ut at han ikke vil høre på meg, så grime er en potensielt nødvendig sikkerhet. Det, og så har vi kjøpt kjettingbånd, fordi jeg liker tyngden. Hunden kjenner også at båndet er der. Det er bedre kontakt. Dessverre, som vanlig ved netthandel, har vi fått noe annet enn jeg trodde jeg bestilte. 50 cm var ikke lengden på kjettingen, men total lengde. Det der trenger tilvenning. Heldigvis har vi også fått oss et strikkbånd med såkalt trafikkhåndtak, som jeg tenkte det kunne være greit å koke frosken sakte med for å unngå at likheten med visse grupper i Pride-paraden blir for påfallende. Det holder liksom å kle seg i lakk og lær i offentligheten, vi trenger ikke lage et SM show også, mener jeg. Det er hva som trolig vil skje om vi legger ut på tur blant folk med det veldig, veldig korte kjettingbåndet der uten noen tilvenning, så her må trenes, det var planen for dagen.  For å senke potensielt stress før vi gikk avgårde i nabolaget, så skulle vi leke litt. Få på litt gode biokjemikalier. Erstatte kortisol med endorfiner. Når matmor er utstyrt med vom og tørrfisk på lomma er det nødvendig å leke før vi går avgårde, for å få ned forventningsstress. Biokjemien i dette ble forklart meg, men jeg er ikke stø nok på detaljene til å gjenfortelle korrekt. I grove trekk flommes han umiddelbart av dopamin fra forventning om belønning, så utløser det raskt en masse adrenalin og kortisol når forventningene ikke innfris fort nok (for ham). Han blir agitert og opplever en slags smerter, og mat som belønning får ikke dette stresset ned igjen. Lek derimot gjør. Fikk teorien forklart, sett det fungere i praksis. Å leke på tur fungerer fint på vanlig turbånd, men jeg vil ikke tilvenne ham at det går an å leke på så kort bånd. Ulike båndlengder har ulike regelverk for adferd. Derfor må vi leke før vi legger ut på en potensielt stressende treningstur med SM-lenke, mat i lommene og KRAV for å få den.  KRAV et noe Eddie har problemer med å forholde seg til. Han kunne vært kryssordløsningen på nøkkelordet assertive. Meningers mot og egen vilje. Tar det å bli stilt KRAV til som en trussel. Frosken må kokes sakte, ellers går den i maktkamp. Det fikk jeg bekreftet på den harde måten i dag ved å stille et urimelig krav for å starte leken: Jeg ba ham om utgangstilling.  Istedenfor fikk hele nabolaget konsert med Dickhead and The Pønk Råkk Assertiveness.  Til å begynne med ble jeg irritert. Han var så TEIT. Noe så ufattelig simpelt som å bare sette seg i utgangstilling for å få det han så inderlig intenst ville ha. Han hadde SÅ lyst på både leken og maten, men istedenfor å kjapt, enkelt og greit sette seg i utgangstilling som han VISSTE ville gi uttelling, så valgte han å kjefte meg huden full for å ha the audacity til å ikke bare gi ham hva han ville ha.  Jeg fikk omsider noe som liknet utgangstilling og han fikk umiddelbart leken sin kastet. Fløy avgårde som om han hadde sluppet fri fra Guantanamo. Gjorde meg klar til å belønne ham for levering, fordi middagen var en time på overtid. Favorittmaten. Han er vill etter Vom. Villig til å utstå både kloklipp og frisering i ansiktet så lenge det står Vom på hylla. Han har vanligvis INGEN selvrespekt når det lukter Vom i premie. Vanligvis.  Han slapp favorittleken et par meter fra levering. "Ta med!" responderte jeg, og så var ******* løs igjen. Ikke snakk om. Sikker på det tok mange minutter med utskjelling. Han synes jeg er en herskesyk HURPE med et sykt "behov" for å dominere. HVORFOR skulle han levere meg den leken for å få maten jeg hadde i hånden? "Herskesyke hurpe! Det der handler bare om å ydmyke meg! Ser jeg ut som undersåtten din? Den leken er MIN og den maten er også MIN! Vil du ha leken i hånden kan du plukke den opp selv!" Jeg endte med å plukke den opp selv. Han ble stille noen øyeblikk. Innså at han hadde tapt. Jeg hadde nå både leken og maten og han hadde bare stoltheten. Det gikk ikke mange sekunder før nederlaget ble erstattet med forventning om kast. - Link! Unge Eddies verden raste sammen igjen. Usikker på HVA som er problemet hans, for han går SÅ fint i utgangstilling for kjipe tørrforkuler, bare de er i hånden som lure. Han HAR gått FINT i utgangstilling med Vom på hylla og i vinduskarmen også. Hvorfor ikke nå? Hva er problemet? Svaret er et intenst autonomitetsbehov. Han ga så TEΙΤΕ liksom-nesten kreative alternativer til en faktisk utgangstilling, etter å ha gitt ham flere invitasjoner til å plassere seg riktig valgte jeg å gripe halsbåndet for å veilede ham ordentlig på plass - for å kunne rose og belønne. Verste overgrepet jeg kunne begått mot ham. Han strittet imot, og jeg ville ikke gi meg, så det utviklet seg til en brytekamp jeg til slutt vant ved hans surrender. Var han et menneske ville han HYLGRÅTT. Hikstet og hulket i bunnløs sorg over dette sjokkerende sviket. Var jeg ikke hans beste venn? Hva slags venn og partner GJØR noe sånt? Jeg kunne jo ikke gi meg, for jeg hadde faktisk lagt på et krav, og han trenger VITE at et krav er et KRAV og når det innfris, så blir det ALDRI problemer og ALLTID godt humør og belønning. Å la en nær pubertal riesenschnauzer få lov til å kjempe seg fri fra et (i utgangspunktet bare veiledende) grep i halsbåndet var 100% uaktuelt, samme hvor såret og sjokkert han var. Det ble til slutt en utgangstilling. Leken fikk jeg også levert i hånden, men ikke uten en psych kamp om hvem som bestemmer over ressursene. Ede er IKKE fornøyd med å måtte jobbe for mat og lek.  Tur ble det ikke, men en god latter ble det, fordi Ede er absurd sta. Håper jeg ser samme humoren i det når han begynner skape seg pga endret båndlengde. Fra 2-1 meter i første omgang, med bare korte partier på "trafikkhåndtak". Grime har vi prøvd på. Den sitter det litt lenger inne å gå hjemmefra med ennå. 
    • Hvis det funker med 50/50 kan du jo da bare fortsette med det. For helgeturer går det jo fint å ta med i kjølebag, det gjør ikke noe om det tiner så lenge det blir spist innen en dag eller to. Men ville prøvd forsiktig med et annet tørrfôr som er beregnet for valp.
×
×
  • Opprett ny...