Jump to content
Hundesonen.no

Tisper som ligger ihjel valpene sine


ELH

Recommended Posts

Jeg ble litt inspirert av en annen tråd her på dette forumet som omhandler hvilke grunner er gode nok til å sette valper på tispen sin.

Hva mener dere er årsaken til at tisper ligger ihjel valper? Nå forutsetter jeg at tispa ikke ligger ihjel alle valpene, men kanskje en eller to.

Hvor vanlig er det?

Er det uhell, eller kan det være bevisst fra tispa sin side?

Er det at tispa ligger ihjel valper en grunn for å tenke seg om en gang til før man evt. setter på et kull til, forutsatt at det ikke finnes andre årsaker til å droppe kull nr.2?

Link to comment
Share on other sites

Jeg mener at tispa kan være uheldig å ligge ihjel 1-2 valper. Særlig når det gjelder store valpekull og førstegangsfødende. Tispa lærer seg vel dette etterhvert også? Det er vel en grunn til at man har den rullestokken i hjørnene i valpekassa, slik at ingen valper blir klemt i hjel? Det er vel i tidlig alder du skriver om, når de blir eldre vil de nok gi mye lyd fra seg om tispen skulle lagt seg på dem.

Det er det jeg tenker ihvertfall..

Link to comment
Share on other sites

Kan prøve å vise deg noe som kan være grunnen til at tispen ligger ihel valpene. Her er to bilder, den eine viser tispen i kassa då vi trudde at valpebingen var ferdig laget.... Sendte bildet til oppdretteren for godkjennelse, og alt var ok utenom en meget viktig ting fikk eg beskjed om. Det må være en "innerdel" i valpekassa slik at valpene kan ligge der og dermed er tryggere for at sånt ikkje skal skje.

Bilde nr 1 viser kassa då vi trudde den var ferdig..

Lexi.jpg

Bilde nr 2 er sånn den skal vere.

DSC00003-1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Det er vel i tidlig alder du skriver om, når de blir eldre vil de nok gi mye lyd fra seg om tispen skulle lagt seg på dem.

Valper lager MYE lyd ved påført smerte alt fra fødselen av, men er ute av stand til å fjerne seg fra smertekilden den første tiden.

Link to comment
Share on other sites

Det er vel i tidlig alder du skriver om, når de blir eldre vil de nok gi mye lyd fra seg om tispen skulle lagt seg på dem.

Det skjer somregel de første dagene. Unge valper kan lage mye lyd, men det forutsetter at de har luft i lungene........

Jeg er enig med pernille, en førstegangs fødende med et stort kull, det kan være lett da å ligge ihjel 1-2 valper, særlig hvis tispe ikke er en veldig flink mor.

Tispa kan være en meget god mor ellers. Kan det være snakk om "kveledne omsorg"? Med det mener jeg at tispa har vært litt for ivrig og forsøkt å legge seg så nærme valpene som mulig og lagt seg oppå valpen.

Kan det være en bevisst handling fra tispa sin side?

Link to comment
Share on other sites

Valper lager MYE lyd ved påført smerte alt fra fødselen av, men er ute av stand til å fjerne seg fra smertekilden den første tiden.

Ja det er sant, MEN når det ligger en mor oppå den samtidig som 10 andre valper lager lyder samtidig, er det ikke alltid like enkelt å høre den valper som ligger i "nød".

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Hei, jeg skal lage hundegård til en kommende huskyvalp som skal bo i Hagen. Vurderer betongheller eller skifteplanen etc langs gjerdet sånn at den inn graver seg ut. Hvor store trenger disse å være? Holder det med 30x30 cm eller blir dette for smått?
  • Min samboer og jeg overtok for noen uker (3 uker) ei nydelig samojed tispe på 3 år, fra hans foreldre. Hun bodde før i Trøndelag, mens vi bor på Sørlandet, så det har vært en klimaendring for henne. Vi har passet henne en del før, så vi er ikke ukjente for Mira.  Siden vi er friluftsmennesker så har vi gledet oss masse til å få hund, og vi dedikerer mye tid til tur, ski og trening - noe hun selvfølgelig elsker! Vi har også brukt en del tid på å trene grunnleggende lydighet, da hun er sta og helst vil gjøre det hun selv ønsker, som en ekte samojed (; her har vi likevel sett stor fremgang på tur. I tillegg er hun veldig sjelden alene, vi er stort sett alltid med henne, tross at hun er vandt til å være en del hjemme alene. Jeg vil derfor tro at endringen i adferd ikke skyldes at hun er understimulert. Det er også viktig å nevne at den endrede adferden hovedsaklig gjelder når vi er hjemme og ikke ute på tur. Mira er generelt sett en veldig rolig og avbalansert hund, som tross rasen sjelden bjeffer eller synger. Hjemme har hun alltid pleid å være veldig rolig, og hun er en svært høflig hund som er veldig «enkel» å ha med å gjøre.  Så til problemet - hun har begynt å bjeffe og ule mye mer enn hva som er vanlig for henne, selv på natten. Hun virker rastløs og piper også mer enn vanlig. Hun sliter med å komme til ro, og mest bekymringsverdig av alt så spiser hun nesten ikke. Vi har ikke skiftet fôr, så her er alt likt (ønsker heller ikke å skifte da hun har en sensitiv mage). Hun har løpetid, så noe av problemene kan nok skyldes dette. Da jeg snakket med svigers nevnte de at det var vanlig at hun blir rastløs og oppmerksomhetssøkende eller pipete, men ikke at hun slutter å spise og begynner å bjeffe/ule. Legg merke til at vi har hatt henne i 3 uker, og at adferden begynte å endre seg for 1 uke siden, så trolig er ikke problemet at hun har flyttet? Vi ønsker likevel å gjøre denne overgangen så enkel og bra som mulig for henne, og viktigst av alt; at hun skal spise som vanlig. Har noen her tips til hva dette kan skyldes, eller hva vi bør gjøre? Evt om vi bør oppsøke veterinær? 
  • Altså, den totale motsetningen av en sånn hvit 😆 Er det en groenendael? Ekstremt søt, om jeg får si det! 
  • Har ikke kjøkkenvekt så hadde håpet på at noen kanskje hadde samme för og kunne måle opp for meg
  • Veie opp med et dl mål på en bakevekt? Hvis du ikke har fått med fôrkopp med mål fra forhandler. Det kan du spørre om å få, de har det ofte til utdeling.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...