Jump to content
Hundesonen.no

Forsterker på trening og i konkurranse


charlotte

Recommended Posts

Dere som trener med godbiter, hvordan gjør dere det når dere skal konkurrere? Trener dere med mindre og mindre godbiter før debuten? Tropper dere plutselig opp uten godbit når dere kommer på prøveplassen? Bygger dere opp en forsterker hvor klapp og muntlig ros er det beste i verden, fra begynnelsen av? Det samme spørsmålet gjelder egentlig de som har hjernevaska gjenstandsglade hunder.. Hvordan venner man de av med det de jobber for?

Og hvor fort lærer de seg at på en prøve så får de ikke godbit/leke, så da er det ikke så kult å følge med?

Link to comment
Share on other sites

Nå konkurrerer ikke jeg (enda i alle fall), men jeg og typen diskuterte dette i går, så det jeg skriver her er vel kanskje det jeg kommer til å gjøre når tiden kommer.

Man trapper jo ned belønningsfrekvensen, og hunden må jobbe lengre for mindre, ofte setter man da opp kvaliteten samtidig (logisk hvis du tenker etter). I tillegg kan man i fx lydighet gjøre en hel øvelse for en belønning, og man driver ikke på som i innlæringen at man gir godbit for både å komme i utgangsstilling og å sette seg der og å legge seg osv. Belønningen kommer når øvelsen er ferdig, gjerne baklengskjedet, fx innkalling som består av flere ting (fri ved fot, sitt og bli, kom, utgangsstilling). Man kan også legge det hele på doggie-zen, slik at hunden blir vant til å gjøre en hel øvelse, og da får fri for å gå ut av ringen for å hente belønningen sin (akkurat det er jo kjempepraktisk i konkurranser). Man kan også lære inn en annen sekundærforsterker enn bare klikk eller bra. Leste såvidt om det i Canis i går, og det kommer jeg til å prøve å finne ut mer av, sånn at man kan sekundærforsterke hunden i ringen, uten at det er ulovlig ros/belønning. Poenget var at man kunne lære inn en betinget sekundær forsterker, noe hunden i utgangspunktet likte, men så betinget man den. Etterhvert fikk hunden primærbelønning kun noen av gangene hvor denne ble brukt. Nokså komplisert, så jeg må definitivt lese litt mer før jeg kan bruke det. I lydighet kan man da fx bruke klapping og kløing eller ros (litt dumt siden man snakker så mye ellers).

Men hovedsaklig ville jeg lært hunden å jobbe lenge for en doggie-zen belønning. Om det er en fôrskål eller en kong har ikke så mye å si. Og vi har en lang vei å gå, hoho..

Link to comment
Share on other sites

For meg varierer det litt hvordan det blir før konkurranser. Jeg prøver alltid å kjøre korte økter med mye og ofte belønning når jeg trener, og dette gjør jeg helt fram til konkurranser. Men det kommer litt an på øvelsene. Fri ved fot og lineføring måtte hales ut for at hun skulle orke å gå så lenge i konkurranser. Men øver jeg ruta, ligger det så godt som ALLTID en ball og lurer.

Rett før jeg skal inn vanker det alltid belønning, så hun VET at jeg har noe...

Link to comment
Share on other sites

Så det er lov å gi hunden godbit rett før man skal inn?

Ja, det er bare i ringen det ikke er lov å bruke belønning i form av godbiter og ball. Husker vi hadde en diskusjon på det med godbiter i lomma og "belønning" i ringen, den ligger her.

Link to comment
Share on other sites

Jag trappar absolut ner på belöningar inför en tävling och ser till att hunden har erfarenhet av att jobba lika länge (eller helst längre) på träning som på tävling. För mig är det en självklarhet, jag vill inte ha en hund som blir besviken eller frustrerad på tävling. Tävling ska vara enkelt!

Link to comment
Share on other sites

Guest Vicky

Det jeg gjør før en konkurranse er å forsikre meg om at hunden kan øvelsene, og trapper kanskje litt ned på belønningen. Men ikke bestandig. Hunden vet jo aldri når belønningen kommer uansett. Om det er etter en eller 7 øvelser vet den ikke noe om.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Det ER vanvittig slitsomt med valp. Fire år etter første hund var jeg fortsatt ikke klar for valp igjen, vi fikk det likevel, og nå blir det garantert omplassering om vi skal ha hund igjen. Du vil lære deg å se tegnene og tidene der hunden må gjøre fra seg. Pass på å gå ut ofte nok. Jeg pleier å gå ut minimum annenhver time med valp, kanskje oftere hvis de drikker mye rett etter å ha kommer inn osv. La ham undersøke i eget tempo ute, det er ikke viktig å gå tur i denne alderen. Lek og belønn med godbiter ute, all kontakt og interesse, for deg eller andre ting. Det er viktig å ikke gi hunden oppmerksomhet hele tiden også, så den greier å legge seg ned og slappe av. Han kan godt ligge sammen med deg på fanget, i sofaen, sengen eller hvor det nå er, men pass på at det ikke skjer noe hele tiden. Det blir bedre, og det blir verre. Han vil lære å gjøre fra seg ute, og trenger ikke å følges med hele tiden. Men med alderen kommer nye utfordringer, hormoner, bjeffing, passeringer, innlæring av hverdagslydighet, og alt de finner på. Det tar noen år før du har en formet voksen hund og kan lene deg tilbake. Og jeg kan garantere deg at du vil lære mye på veien. Anbefaler at dere kommer dere på valpekurs så snart som mulig, der kan du også stille spørsmål og få hjelp og støtte til det som er vanskeligst. Lykke til!
  • Hei alle hundefolk. Har fått i hus en liten Dvergpuddel gutt på 9 uker, vært her i 4 dager nå. Kjenner at dette er veldig utfordrende og noe jeg ikke vet om jeg får til/ er ett sånt liv jeg vil ha.    Har lest, snakket med andre hundeeiere og lest mere om valp og hund, og puddel ofc. Men har aldri fått ett inntrykk om at det var så slitsomt og så hardt og utfordrende som jeg syns det er. Han er ikke vandt med å være ute, gjemmer seg i huset når han vil bæsje og tisser på kladd. Helt greit, all hans våkentid er jeg med han, og jeg er blitt ufattelig glad i han. Er bare mitt ansvar, min hund og det er min tid som skal gå til dette. Får litt hjelp av mamma, at hun ser til han når jeg er feks på do, steller meg eller trenger å sove en times tid.  Men dette er gått sykt inn på meg, jeg vet ikke om jeg klarer og om jeg mestrer det. Å vet ikke om denne følelsen blir å gå bort, han er en valp, og jeg vet at man ikke skal forvente noe av han, han biter, sutrer og er rolig som alle andre valper. Men det er meg, ikke han- haha. Trenger bare noen hjelpende ord, eventuelt noen råd, eventuelt at noen sier rett ut «lever han tilbake, det blir være senere»  Åh, håper at noen forstå mvh. Førstegangshundeeier  
  • Planen var jo egentlig lage et nytt flokktilskudd selv nå rundt nyttår, men det ble jo ikke noe av mår vi plutselig mistet Fern. Det ble litt tomt uten en svenskjävel i hus, så si hei til Ild, Ferns tantebarn! Hun er nå 12 uker (bilder fra 9-10 uker) og lever opp til navnet sitt 🔥
  • Hentet Aiko i helga, og er blitt så glad i han. Er mange tanker og ting jeg tenker på nå. Førstegangs hundeeier og er veldig spent på denne valpetiden. Liten Dvergpuddel gutt på 9 uker💙
  • Vri opp en vaskefille eller tyggeknute i vann og legg den i fryseren. Kulden lindrer kløen i tennene.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...