Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan rutiner har dere på valpen?


netteliten

Recommended Posts

Jeg kan jo fortelle litt, selv om Mike er snart voksennå, men husker tilbake til den tiden han var valp :o

Mike fikk mat 4 ganger om dagen. Kl 07:00, kl 11:00, kl 15:00, kl 19:00 . Han måtte ut på do ca 5 min etter at han hadde spist for bomelibom. Han sov veldig mye som valp, og da fikk han være i fred til han våknet, men husker jeg klødde i fingrene etter å kose med lille deigklumpen.Den deilige valpelukten. Vi gikk turer, uforsket mye, jeg tok med meg en sekk,teppe,saft, godbiter til Mike og satt meg i skogen hvor Mike kunne få utforske rundt. Han turte aldri å gå mer enn max 5 meter borfra meg, og med en gang jeg ropte på han kom han i full fart til meg, så fornøyd. Overstrømmet han med ros med en gang han kom. Han var heldigvis veldig grei om natta, første dagen vi hadde han, så sov han hele natten pga han var sliten av mye nye intrykk og nye opplevelser. Natten etter så måtte han på do, men bare en gang, samme natten etter. Men etter de 2 nettene, så har han sovet hele natten ved siden va meg i sengen!

Vil ikke si det var så mye forskjell på hverdager og helger, utenom at jeg hadde han med meg på jobb på hverdagen. Tror han hadde veldig godt av det pga mange forskjellige mennesker som ville hilse og han ble fort trygg på mennesker.

Dagen min var som en drøm med Mike, jeg hadde gledet meg i flere år til dette, så jeg syns alt var gøy... selv det å stå ute på natta i regnvær og vente på at valpen skal gjøre fra seg.. han tisset lydig, fikk godbit, kom inn og tisset en stor og fin dam inne også.

Døgnrytmen... tja.. det var jo mye ut å tisse og bomelibom hver gang han hadde lekt, spist, sovet... Vende han til alt mulig som bilkjøring, og sosialisering... Hadde også faste tider hvor han fikk maten sin.

Valpetiden var slitsom, men jeg savner den... Nyt den valpetiden, den er så fort forbi...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sokrates er nå 6måneder gammel, og føler rutinene er ganske innarbeidet. Han får mat på begynnelsen av dagen, og det står framme til ca to timer før vi legger oss. (han spiser veldig lite, så vi vil gi han sjansen til å spise når han ønsker). Bæsje må han 2-3 ganger for dag, morgen, ettermiddag og kveld. Ellers så går vi ut med han etter han har spist, leket (litt mer voldsom lek) og sovet, og når han skraper på døren. Når det kommer til tissinga, så syns han fortsatt det er kjekt å gjøre det inne, så det skjer en sjelden gang. V prøver å være ute og leke, trene, gå tur, ca to timer hver dag (går ikke en to timers tur), men noen dager blir det litt mindre

Vi legger oss rundt elleve, da har Sokrates som oftest sove en times tid, og stort sett sover han til morgenen etter rundt 7, med visse unntak.

I helgene går vi ut med han, og legger oss igjen, og han sovner nok fortere enn hva jeg gjør. i helgene har vi også bedre tid, og tilbringer mye tid ute, spesielt om været er fint. Da går vi også på Bråstein, for dere som ikke kjenner plassen, er det en flott sti hvor nesten alle går med hund, og som oftest er hunden løs. En ypperlig plass til sosialisering.

erfaringer jeg har gjort meg er at det er lurt å la valpen springe fritt uten band iblant. Hvis det er mulighet for det (vi gjorde det for sent). Da får han utforsket mer, og itillegg får du øvet på bla innkalling, kontakt og mye mer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Han får mat på begynnelsen av dagen, og det står framme til ca to timer før vi legger oss. (han spiser veldig lite, så vi vil gi han sjansen til å spise når han ønsker)

Jeg ville benyttet sjansen mens han var liten til å lage gode matvaner. Tre måltider om dagen som senere blir til to, det er nok av miniatyrhunder som har merkelige spisevaner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville benyttet sjansen mens han var liten til å lage gode matvaner. Tre måltider om dagen som senere blir til to, det er nok av miniatyrhunder som har merkelige spisevaner.

Jeg har også en liten frøken som er veldig småspist. Burde vi likevel bare sette frem for i veldig kort tid? Og hva gjør vi når hun da ikke spiser noe? Foreløpig har hun fått forkuler også som belønning(ja, jeg er jammen kjip, men vi driver og utvider reportoaret!), så hun spiser jo litt da, men ikke mye av maten som er bløtet opp! Når bør jeg slutte å bløte maten?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Peico er småspist også.

Men når han er sulten nok så spiser han.

Eller jeg tar en liten ss tunfisk i bunnen av skåla, så heller jeg på forkulene og litt vann!

Da er det utrolig hvor sulten han plutselig var...

Jeg bruker også tørrfor som godbiter, for da er det noe sundt i alle fall. Og jeg vet han får i seg næringen han trenger.

Man mener man skal bløte foret hele livet.

Jeg spurte oppdretter om det, og hun liker best at man bløter opp maten alltid.

Men du må jo føle deg frem.

De småttisene er jo også i tyggealder, så om man bløter opp litt, men gir litt tørt gjør sikkert ikke det noe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei.

Jeg er nybegynner i dette forumet, men begynner å lære....;-)

Vil nevne at jeg har også en liten tasse som er svært småspist. Hun er svært ivrig når jeg lager maten og fram til jeg setter den ned, da er den ikke så spennende lenger.

Spiser litt, men gir seg fort!

Jeg har holdt meg hard og tatt bort maten når hun går fra den og venter litt med å sette den ned igjen. Dette funker faktisk til tider... i går kveld spiste hun opp ALL maten sin og jeg stod der med tårer i øynene.

Men gleden varte ikke lenge for hun var like sær igjen i morrest.

Sånn kan det gå... bare starte på nytt;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Valper er småspiste i perioder.. Jeg tror likevel (med de fleste raser) at så lenge det ikke er noe medisinsk galt med hunden skal man være streng, og kun ha maten fremme i ti minutter f.eks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å blande noe godt i maten etter den er satt ned, er ihvertfall ris til egen bak...

Da må man fortsette med det hele tiden. Jeg snakker av erfaring da jeg tidligere har hatt en bullmastiff som IKKE var glad i mat. Den feilen skal jeg aldri gjøre igjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En hund vil aldri sulte i hjel hvis den får tilgang på mat... Så stae er de ikke.

Du må utnytte byttedominansen til hunden. dvs: ulven fanger f.eks et rådyr, spiser den ikke opp bytte, så stikker byttet av eller noen andre tar det. Byttet ligger ikke der og venter på at det skal bli spist opp...

Ta fra hunden mat etter 10-15 min, sett frem igjen maten til neste måltid...

Ikke bland masse godsaker i maten, da får du en hund som blir meget vanskelig i matveiene senere, mye verre enn den er nå. Vet det er tøft, men gjør det for hunden din.. tross alt for dens eget beste!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når lufter og mater dere valpen?

Lufter når hun må på do og gir han masse små måltider spredd utover dagen. grunnen til dette er at storegutt er ekstremt småspist i perioder og erfaringen tilsier at han spiser langt mer hvis han får flere bitte små måltider fremfor 2 store. Lyra må og få for å lage litt konkuranse.

Hvordan er deres dag med valp?

Veldig variabel.. hun er alltid med på jobb og blir luftet med ujevne mellomrom.

Er det forskjell på ukedager og helger?

Jepp.. som det alltid har vært..i helgene er det ofte noe hundeting som skjer.

Hvordan er dørgnrytmen med valp i hus?

Som før.. jeg tilpasser meg ikke valpen;)

Vil dere dele gode/ dårlige erfaringer?

Hva som er lurt og ulurt er så forskjellig på hver hund. Ofte som gjør man nye feil når man prøver å unngå gamle.. synes det er vanskelig å gi råd e.l da det som var riktig for min forrige valp ville vært helt feil for min nye etc..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...