Jump to content
Hundesonen.no

Irsk ulvehund


Recommended Posts

Irsk ulvehund ble opprinnelig brukt til å jakte på ulv i (utrolig nok) Irland. Den var kjent som en hund som trofast støttet sin herre og merket det på folk som ville både den og herren vondt. Det var vanlig at ulvehunden ble gitt som gaver til adelsmenn og mektige menn, og ikke mindre enn 7 hunder ble gitt bort på en gang! Tenk å få 7 ulvehunder i gave.. Hunden ble opprinnelig brukt til å jakte på ulv, og den er designet for å kunne drepe en ulv alene. Det er den eneste hunden i verden som kan (kunne) gjøre dette. Det sies også at tre ulvehunder kunne drepe en løve.

På attenhundretallet hadde rasen delt seg inn i tre grupper, og arbeid ble gjort for å gjenopprette den opprinnelige ulvehunden. De beste tispene ble plukket ut, og parret med Grand Danois, Borzoi og Greyhound. Arbeidet resulterte i dagens ulvehundstamme.

I våre dager brukes ikke rasen spesielt til jakt, mye av jaktinstinktet har falt bort (det er selvfølgelig en bit igjen).

Den er en mynde, men på grunn av innblanding av Grand Danois er rasen tyngre og mer massiv en mange av de andre myndene. Til tross for sin størrelse har den et uanstrengt bevegelsesmønster, og den er ikke klossete på noen som helst måte.

Minstemålet for tisper er 71cm, og hanner ligger noe rundt 80cm et sted.

En irsk ulvehund trenger ikke mye pelsstell da den ikke har pels, men noe mer lignende ragg. Stri pels.

Størrelsen til tross, dette er ikke den rasen som trenger mest mosjon, men som alle andre hunder trives den når den er i god form. Inne i huset tasser den rundt, før den legger seg ned og slapper av.

Som vakthund fungerer den dårlig, da den ønsker alle velkommen. Størrelsen kan jo alltids ha en avskrekkende effekt. I våre dager ses rasen på som en vennlig kjempe med et rolig gemytt.

Først noen bilder av store ulvehunder, deretter noen bilder av min Mona :)

Cormacs-Harvester-Odinweb.jpg

Lupomai2004.jpg

Thorsen1.jpg

staa20fint20i20have.jpg

ulvehundkys.jpg

serie1_b3g.jpg

Familie.jpg

Link to post
Share on other sites

Dagens bilder av Mona:

"Her er det så koselig å ligge" <--- IRONI

DSCN2399.jpg

Haha, sjekk beinet!

DSCN2401.jpg

Skulle hatt bedre kamera, så ville bildet vært skarpt :)

DSCN2403.jpg

DSCN2404.jpg

Sånn ligger hun ofte. Ser ut som om hun har dødd!

DSCN2408.jpg

Link to post
Share on other sites
 • 2 years later...
 • 5 months later...
 • 6 years later...

Ååå førr noen fantastiske flotte hunder hvordan er det med helsa på de? Og foring og div? Har så lyst på en sånn en stund frem i tid.

Det største problemet på dem er hjertet og beinkreft. Også er de ganske ømfintlige når det kommer til lungebetennelse på grunn av store lunger, stor brystkasse og lite fett og muskler rundt lungene. Dessverre blir de jo ikke så gamle, og oftest henger det sammen med en av de to førstnevnte årsakene.

Ang mat, så er de dyre i drift når de vokser! Etter ca halvannet år roet matbehovet på min seg noe, og han spiser vel omkring 700 gram tørrfôr om dagen nå. Det er overkommelig, selv om jeg noen ganger blir litt misunnelig på de som gir hundene sine en håndfull kuler om dagen, når jeg står og skoper oppi litersmål :P Han blir 3 år i mai.

Et stort minus, slik jeg har erfart, er at de sliter med varmen. Hele sommerhalvåret er problematisk fordi det blir for varmt, og jeg ser allerede nå når sola varmer og vi bikker ti varmegrader, er det på grensa for min når vi er ute på tur. Derimot er han veldig glad i vinter og snø, og har ingen problemer der så lenge han får fjernet isklumper under foten med jevne mellomrom.

For meg blir det nok ingen annen hund enn ulvehund - han har vært gull med eksisterende katter og barn, nytt barn og kattunger i hus, elsker alt og alle han møter, og kuler'n mest uten for mye mas. De kalles ikke the gentle giant for ingenting :)

Får stort sett én langtur pluss ut å tisse, og det rekker på en vanlig dag, men han elsker å få komme løs og løpe litt og å bruke seg i berget når det er gangbart der igjen. Akkurat nå har han litt møkk i øra og kan finne på å stikke etter rådyr eller om han ser folk (som sikkert er ute på tur for å kose på ham), så blir litt lite å få løpe på han nå, men å bli med på jogging eller med sykkel er et greit alternativ.

Link to post
Share on other sites

Åå ja de er virkelig flott, hvordan er sannsynligheten ang beinkreft o.l? Jeg tenker at de fleste hunder har jo en eller annen sykdom de plages med, spørsmålet er vel om det er noen man må regne med eller at det kan skje. ☺ ?

Jeg bor i nord norge så akkurat den delen med varme er vel ikke noe vi plages så mye med?

Må de nappes? Har bare møtt 1 ulvehund i mitt liv close up og da var jeg ganske ung, men så fantastiske flotte dyr.

Er det sånn at de må brukes dekken på om vinteren pga lungebettenelse eller er det noe de rammes av uansett?

Blir mange spørsmål, men vi har en gammel tispe på 10 år i år så vi må jo begynne tanken allerede nå om hvordan hund som blir ny i flokken ?

Link to post
Share on other sites

De *må* ikke nappes, men litt napping og hvertfall børsting bør du regne med, både for å holde pelsen fresh og for at de ellers røyter grisemye når de skifter pels. Sambo ville ikke nappe sin, og når død pels slapp så lå det digre hauger langs med veggen. Om man holder de lange eller korte på håret er jo ellers smak og behag. Vedlikeholdsnapping er ikke noe stress i det hele tatt, siden den lange, døde pelsen slipper veldig enkelt, så det er overraskende fort gjort å bare freshe opp litt :)

Ang lungebetennelse så er det mest at de ikke bør ligge for mye rett på kald eller rå bakke, slik at lungene blir direkte nedkjølt. Dekken er ikke noe egentlig behov, men jeg foretrekker å bruke tynt regndekken når det regner eller snør som verst, rett og slett for å spare meg litt for så bløt hund.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Så må jeg skyte inn at som nybakt mor, kan det være overveldende på mange måter. Så det kan være at ting kan gå seg til. Første gang vi fikk barn valgte vi å redusere antall hunder, og da vi fikk barn igjen var det en periode hvor jeg seriøst vurdere omplassering (hadde til og med annonse på finn), og jeg er glad for at jeg tok tida til hjelp og ikke omplasserte. Vanskelig situasjon. Ønsker deg lykke til!
  • Uff, her er det vanskelig å gi gode råd. Det er en vanskelig situasjon når hunden har hatt slike opplevelser og blitt aggressiv i etterkant. Jeg har selv hatt det, og det er mye jobb. Det vil også være vanskelig å få omplassert en slik hund. Er det et argument mot henne at hunden da kanskje må avlives? En annen ting er jo at dere har tatt på dere denne hunden og levd med den i fire år. Selv om dere har opplevd vanskelige situasjoner så har dere tatt på dere et ansvar for et dyreliv. Jeg vet ikke hvor sterkt/viktig dette er for deg, om du kan bruke argumentet at om du finner ut om noen år at du ikke vil være far, så blir det slik? (en vesensforskjell altså, og ikke et argument jeg ville brukt selv) Er det et alternativ å finne et avlastningshjem? Kanskje ikke noe enklere enn omplassering, men om dere kan finne noen som kan ha hunden i perioder, så kan dere også kjenne litt på hvordan livet uten hund/den hunden er? Er hun redd hunden skal skade barnet? Det er lite sannsynlig, og jeg kan ikke tenke meg noe bedre for barn enn å vokse opp sammen med en hund. Ingen gode råd dessverre, bare masse sympati herfra.
  • Hei. For 2 måneder siden ble jeg far for første gang. Jeg har vert så lykkelig, men i dag ble jeg skikkelig satt ut. Min samboer / kone i 10 år sa at hun ikke ville ha hund lenger. Hunden vår er 4 år gammel og det var en avgjørelse vi tok sammen å få hund, men jeg var mer gira en henne da jeg har vokst opp med hund mens hun ikke har hatt noe særlig forhold til dyr. Hun sier at hun mer og mer det siste året har følt et ubehag ved å ha hund heller en glede og trives ikke med det lenger. Jeg tror også hun er ganske lei av å være ekstra påpasselig hele tiden da vi har en ganske kraftig liten plugg. Vi har en engelsk Staff som inntil for 2 år siden var snill mot alt og alle, selv aggressive hunder. Men etter to episoder med løse hunder hvor han ble angrepet er han blitt skeptisk til noen hunder, særlig hvis de viser litt tegn til agresjon, spesielt hann hunder. Skal sies at jeg har trent på deeskalering så jeg klarer stort sett å plukke opp og avvepne situasjoner som kunne ført til knurring og bjeffing selv når den andre hunden bjeffer i vei. Men nylig så var det en episode hvor kona ammet den 2 måneder gamle sønnen vår og hadde bundet hunden vår til et tre (kort bånd), men så kom en løs hund og det ble et basketak. Det var over ganske raskt, men hun ble ganske satt ut. Jeg er nå ganske fortvilet for uansett hvor mye jeg sier at jeg skal redusere lasten på henne å ha hund (stell, turer, rengjøring hjemme) så har hun sagt at hun bare ikke vil ha hund i hjemmet lenger.    Det gjør meg ganske fortvilet da jeg er villig til å snu livet mitt opp ned for å beholde hunden som jeg ser på som et familiemedlem, noe hun desverre ikke gjør lenger.    Kunne trengt noen gode råd...
  • Er det ellers ro rundt valpekassa?  Så lenge hun gjør det hun skal så tror jeg at jeg kanskje ville sørget for ro rundt kassa, minst mulig påvirkning fra dere som kan stresse eller påvirke på noe sett. Og se om det går seg til? Er det riktig temperatur der osv?  Jeg er ikke så godt på avel, bare "tenker høyt" 😊
  • Fra 2016-2018 ble om lag halvparten av alle registrerte corgis i Finland røntget, og kun ca 10% av cardigan og ca 20% av pembroke var fri, resten har HD. Jeg kjenner jeg er skeptisk til påstanden om at de ikke plages av sin diagnose og at dvergveksten gjør det vanskelig å lese bildene, all den tid man hører om hunder av rasen som har blitt avlivet pga. nettopp HD. Jeg ville nok sett til Sverige eller Finland om jeg var deg, og jeg ville nok ikke kjøpt dersom jeg ikke fant et kull med godt kartlagte linjer som har en relativt pen HD-statistikk.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...