Gå til innhold
Hundesonen.no

Stor rengjøring


millis

Recommended Posts

Jeg er jo helt ny på dette enda å lurer nå på stor rengjøring ;)

Leste at det gjerne blir tatt 1-2ganger i året. Men hvordan er beste måte å gjøre det på?

Skal man bare tørke av akvariet med klut og varmt vann? Skylle steinene og plantene?

Eller er det noe rengjørings middel som brukes til dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ved god vannhygiene og gode, regelmessige rutiner for delvannsbytter, algefjerning, luking, slamsuging osv. er det ikke nødvendig med storrengjøring - men jeg vet ikke helt hva du tenker på med det... :unsure:

Hos meg lukes planter ved behov, grusen slamsuges ca. 1 gang i mnd., alger fjernes fra steiner, røtter, glass, planter osv. med jevne mellomrom, lysrørene tørkes av ved delvannsbytter og glasset utvendig tørkes for støv, fingermerker og snuteflekker 1 gang i uka og filteret skylles i ei bøtte med akvarievann 1 gang i mnd. - noe mer enn det er ikke nødvendig.

Blir akvariet for rent forstyrres den snille bakteriekulturen og du kan få problemer med å opprettholde balansen i karet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Storrengjøring og akvarium er to ting som ikke hører sammen. Som colliegirl skriver så skal ikke dette være nødvendig hvis du har regelmessige vannbytter etc. Noe annet er selvsagt hvis du får en stri sykdom i karet el.l, men det er vel det eneste jeg kan tenke meg som kvalifiserer til storrengjøring. Hyppige vannskift, slamsuging når det trengs og skylling av filtermassen når det trengs er mer enn bra nok. Hvis karet blir for rent så tar man som regel liv av de gode bakteriene som danner balansen i karet og da blir det ofte død og fordervelse ;) Får du mye alger på steiner eller pynt, så kan du jo ta opp disse og skrubbe dem litt. Bruk aldri rengjøringsmidler i akvariet eller ting du bruker til stell av akvariet, da dette er gift for fiskene dine.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aha ;)

Bare jeg som trodde at absolutt alt måtte ut å skrubbes (ikke skrubbe fisken da ;) )

Trodde jeg skulle stå der med litt og litt stein/grus i sil eller noe å vaske ;)

Tenkte mest på grusen og akvarieglasset innvendig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grusen må du aldri finne på å vaske! ;)

Det er der og i filteret den herlige og gode bakteriekulturen bor. Slamsuging er et must med jevne mellomrom for å ta bort grovdelen av møkka, men litt må faktisk være der.

Eneste gangene man kan vaske (skrubbe eller koke) grusen er dersom du har hatt en skikkelig stygg, stygg sykdom medisinering og vannbytter ikke tar knekken på - men dvs. at du må starte hele karet på nytt igjen.

Akvariegalsset innvendig får du rent ved å bruke en algeskrape og en klut eller svamp som du KUN bruker til akvariet og ikke noe annnet - ever!

Eneste tillatte rengjøringsmiddel i et akvarie er lunkent/ varmt vann. B)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

Jeg vet bare ossen man slamsuger med en slamsuger som du kjøper i butikken.

Det er som et rør med en slange festet på. Da holder du enden av slangen i en bøtte.

Så tar du røret i akvariet og begynner og (hmm hva skal jeg kalle det) ta den opp og ned under vann litt fort slik at du får vann i slanger og da begyner det å på en måte å suge for å si det sånn.

Da tar du bare slamsugeren der som du trenger.

Men jeg lurte på når du sier skylle filteret med akvarievann, ossen gjør du det?

Tar du bare f.eks det vannet som du har slamsuget opp og dyper filteret oppi der???

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men jeg lurte på når du sier skylle filteret med akvarievann, ossen gjør du det?

Tar du bare f.eks det vannet som du har slamsuget opp og dyper filteret oppi der???

Jepp! ;p Den filtermatten du ville skylt under springen renser du i en bøtte akvarievann i stedet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 months later...
Guest Annie

Slamsuget, byttet ca 40% av vannet og tørket av glasset innvendig for alger for noen dager siden. Men allerede nå er det grønt igjen.

Syns det blir utrolig fort alger i vannet. Er det noe spesiellt jeg bør ha oppi vannet? Hadde storrengjøring for litt over en mnd siden, men etter at jeg gjorde det, syns jeg det gror til forferdelig fort.

Håper noen har tips til meg. Kan legge til at det står i et vindu, men det er skjermet for direkte sol.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er 'storrengjøring'?

Hvor lenge har du lyset på i karet i døgnet?

Mye lys og/eller overskudd av næring i karet kan føre til algeeksplosjon. Overskuddet kan komme av for mye fór til fiskene, for mye fisk for karet, for dårlig filtrering osv osv. En løsning på det er å sette inn hurtigvoksende planter som tar opp mye næring og om mulig redusere det som fører til næringsoverskudd (redusere foring, bedre filtrering, se på besetningen av fisk).

Har du fisk som spiser alger? Evt snegler/reker?

Du kan lese mer om alger her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg så bare kjapt gjennom ingredienser på to random utvalgte varianter fra hver, og synes det var lite kjøtt i Markus Muhle.   Købers ser bra ut.   ..fra en kjapp, overfladisk titt på ingredienser. Så var det den mer kompliserte biten med næringsstoffer og biotilgjengelighet: Et for med lite kjøtt KAN være et godt for allikevel, og et for med mye kjøtt KAN være et dårlig for, det kommer veldig an på sammensetning og prosessering av innholdet, og selvsagt også den individuelle hunden. Jeg vil tro en finsk Lapphund er mer "urhund" i fordøyelse og metabolisme enn f.eks. chihuahua og fransk bulldog, som kan ha langt høyere toleranse for mindre prosesserte korn og grønnsaker, så om jeg hadde plass i fryseren ville jeg også forsøkt råfor uten kylling og svin (fra MUSH og V&H) til finsk lapphund, og legge en neve blåbær på det for antioksidanter.   
    • Hei alle hundefolk! 😀 Jeg er på jakt etter en ny turkompis og følgesvenn. Jeg har tenkt på rase lenge og ønsker også innspill fra dere, så håper dere kan hjelpe meg. Jeg er tidligere vant med Alaska Husky da jeg har hatt 2 av den rasen, jeg elsker polarhunder og liker veldig personligheten og ærligheten til huskyene, så jeg var i utgangspunktet bestemt på en ny Alaska, men har senere sett mye på Siberian (SH grunnet at jeg liker at de er kraftigere) men så er det som trekker ned at jeg gjerne ønsker en som kan være litt løs i rundt meg når jeg holder på ute uten og stikke av, har også sauer beitende rundt eiendommen så det er jaktinstinktet som er litt vanskelig. Jeg bor på et stort småbruk med masse plass, går mye turer både i skog og på fjellet. Har også sett litt på rasen Lapsk vallhund, da de er litt like i utseende men den er en gjeterhund og har lite jaktlyst, gjeterhunder har jeg lite erfaring med og er redd det kan bli slitsomt mye lyd (helt greit med lyd når de er i aktivitet og lek) men vil ikke ha en som står å bjeffer hele dagen. Er også redd for at den skal begynne å gjete på alt. Jeg har gått litt tom for alternativer på eventuelt flere raser, og der håper jeg dere kan hjelpe. Er også interessert i å høre erfaringer fra folk som har Siberian eller Lapsk.
    • Vesle Yoshi er blitt over 2 år nå. Vi driver stort sett med blåbær løp da han er en smule overivrig på stevner og vil hilse på alle, så vi er avhengig av gjerder. Han har dog startet noen offesielle stevner. Han ble 3. beste agility hund i japaner klubben. Han er fremdeles minstemann i flokken og er kjempeglad for at båndtvangen er over, han elsker å løpe.
    • Han er helt nydelig😍  Blir veldig nysgjerrig på en sånn en dag😅
    • Tusen takk for det. Da er oppdretteren useriøs men jeg visste ikke om det før jeg kjøpte valpen. Ikke alt man kan lese om på dogweb eller Facebook.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...