Gå til innhold
Hundesonen.no

fri ved fot


Christin

Recommended Posts

Når jeg går lineføring (kl 1) går hunden min kjempefint. Han går helt inntil foten min og følger kjapt med i alle vendinger og strekninger. Men når han går uten bånd så glir han ut, dvs går for langt unna foten og henger etter i vendinger og når vi går strekninger. Hvordan skal jeg trene for at han skal følge like fint med når vi går fri ved fot som lineføring?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg regner med du holder båndet helt slakt under lineføringa, slik at hunden går fint helt frivillig?

Hvordan trener du? Klikkertrener du, bruker du Nordenstam eller Järverud.....?

En måte kan være å gradvis kutte ut båndet. Holde båndet slakere og slakere, før du slipper det og etter noen repetisjoner tar det helt av.

Ellers så kan du fokusere på å få fri ved fot bedre. Belønn kun når han går bra og følger godt med. Etterhvert vil han bli bedre og bedre på det og du kan sette høyere og høyere krav til hvordan han må gå for å få belønning. En ting som er viktig er å ikke mase eller lokke på hunden når den ikke følger med. Ikke smatt, si navnet, klapp eller hva som helst. Om hunden ikke følger med så går du ifra den eller bryter øvelsen helt. Sett små kriterier i starten, og pass på at du belønner ofte nok og med god nok belønning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når jeg går lineføring (kl 1) går hunden min kjempefint. Han går helt inntil foten min og følger kjapt med i alle vendinger og strekninger. Men når han går uten bånd så glir han ut, dvs går for langt unna foten og henger etter i vendinger og når vi går strekninger. Hvordan skal jeg trene for at han skal følge like fint med når vi går fri ved fot som lineføring?

Dette tyder på at du etter min oppfattning har trent "lineføring" så det kan den. Men så har du glemt å trene fri ved fot. Lina er blitt et betinget signal om at nå skal det være slik og slik. Fjerner du signalet(lina) så vet ikke hunden hva den skal gjøre lengre.

Fra nå av konsentrerer du deg bare om fri ved fot. I og med han går fint med en betingelse tilstede kan du gradvis fjerne den. Du kobbler disktrèt av kroken men du klapper hunden så den ikke merker det, men lar lina henge der mellom deg og hunden. Nå jobber du i 5, 10, 15 og 20 økter. Dvs- du konsentrerer deg om å lykkes med en perfekt fri ved fot i kun 5 meter eller 5 sekunder--alt etter som du mestrer. Grunnet er at hunden, om du går for fort fram oppdager kvikt at den er løs . Når dere mestrer 5 meter eller 5 sekunder perfekt...gå 5 til..

Altså 10. Slik bygger du opp tid/avstand så dere mestrer en strekning på 20 meter/sekunder. Lengre en det er det ikke vanlig å gå i ringen. Så begynner du å dele opp de 20 igjen i nye femmere og legger inn hold/venstre/høyre/helt om.. Alt ettersom du ønsker. Pass på å ikke bli for ensidig så du blir alt for forutsigbar. Like gradvis med utviklingen fjerner du også lina.

Dette er bare et eksempel på hvordan man kan gå fram. Ellers kan du bruke "perfekt venstre" som en fin metode. Da blir ikke lina et betingen signal..men den perfekte posisjonen vil bli forsterket.

La hunden se du har en forsterker (ball, skikkelig snaddergodbit e.l.) og sørg for at kriteriet er rett. Dvs at miljøet rundt ikke må være for vanskelig eller krevende. Når hunden kommer opp til deg for å ta del i god-sakene, så snur du deg bort og later som du vil ha dem for deg selv. Gå vekk fra hunden og drei i retning så den havner på din venstre side. Når den er i absolutt rett posisjon (det er derfor det heter perfekt venstre) belønner du den skikkelig med hva den kom for å få. Prøv å få til en meter eller to med perfekt fri ved fot. Slik kan du gradvis bygge opp øvelsen til hunden gjør øvelsen med vendinger, sakte mars og spring.

Slik kan du altså direkte forsterker rett posisjon..eller du kan shape da heter det "Positiv venstre" og du bruker samme fremgangsmåte, mens du nå bare forsterker, i begynnelsen at hunden er et eller annet sted i nærheten av din venstre side. Sa kan du gradvis shape inn rett posisjon. Selv trener jeg aldri "lineføring" men kobbler bare hunden når jeg er nødt til å gå lineføring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for svar. Ingar tok meg på fersken der. :) Jeg har nok trent alt for mye lineføring i forhold til fri ved fot. Jeg har egentlig ikke tenkt på at lina kan være et signal til hunden. Heretter skal jeg bare trene fri ved fot og prøve ut forslagene til Ingar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...