Gå til innhold
Hundesonen.no

Jack russell terrier


Guest Gråtass

Recommended Posts

Guest Gråtass

*Jeg legger innlegget her, vet ikke om dette blir riktig kategori, men mod får flytte det i såfall*

Jeg har fått veldig sansen for JRT etter å ha hatt flere på kurs og noen i bekjentskapskretsen. Så sambo og jeg vurderer å kjøpe en hannvalp. Har kikket litt rundt og oppdaget at det er en del "muffens" rundt salg av valper. Vi har bl.a fått beskjed om at valper selges med stamtavle, men når jeg spør direkte om registrering i NKK, så er det ikke tilfelle. Vi har drevet med hund i ganske mange tiår og det er uaktuellt for oss å kjøpe en uregistrert hund. Spørsmålet mitt blir: Hvorfor avles det så mye på ureg hunder (Ja, jeg er klar over tibud og etterspørsel) og hvorfor er ikke disse blitt registrert. Det jeg syns er så forunderlig er at prisforskjellen er på knappe 2000kr og under det i enkelte tilfeller. Hvordan stiller terrier klubben seg til alt dette?

Takknemlig for svar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du er jo inne på det da, med tilbud/etterspørsel. Det er nok dette som er hele årsaken da JRT har blitt ganske populære. Vil tro at f eks cairn terrier vil komme i samme situasjon om den ikke allerede er det.

Nå har jeg ikke terrier selv så kan ikke si konkret hvordan terrierklubben stiller seg til dette, men jeg vil anta at de ikke liker det spesielt godt <_<

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grunnen til at så mange jrt er uregistrert er ganske enkelt for at rasen bare nylig er godkjent. Jeg har en ureg jrt hanne som sannsynligvis er noe av det beste man kan få av jrt gemyttmessig..han bjeffer ikke, bråker ikke med andre hanner, tar enhver utfordring på strak arm og er i det hele tatt av et helt annet kaliber enn de du ser i dag. Han er 9 (snart 10! :icon_redface: ) år nå og ble kjøpt i en tid da det så ut til å være lite sannsynlig at FCI ville godkjenne rasen og i en tid hvor ingen hadde hørt om rasen..utrolig mye har skjedd på kort tid hos den rasen..på godt og vondt..Grunnen til at han fortsatt er uregistrert er ganske enkelt at oppdretteren hans har flyttet tilbake til utlandet så vi ikke fikk ikke surret oss til å få tak i papirene hans (vi rotet bort de forrige) så vi fikk stilt han ut innen fristen gikk ut og stamboken ble lukket. (det må forøvrig være tidenes korteste innskriving men greit nok).

Jonas er ikke brukt i avl fordi han ikke har papirer og ikke er stilt ut..men helt ærlig..jeg ville langt heller ha hatt et avkom etter han enn noen av de små gneldrete (unnskyld utrykket) drittbikkjene jeg ser går rundt og kaller seg jack russel terrier <_<

Skulle jeg hatt en ny JRT så ville jeg først og fremst ha møtt begge foreldredyrene og gjort meg godt kjent med de. Og registrert hadde vært en fordel ja :wub:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

Loke har allerede svart deg på mye. Rasen ble godkjent i FCI 2002. Frem til for et år siden (?) var det mulig å mønstre inn uregistrerte Jacker. Husk på at det rører seg forskjellig typer Jacker. De registrerte, og dermed iht rasestandard, skal være kortbeinte. I Sverige, og Norge, er det mange høybente Jack Russell terrier - til forveksling veldig lik Parson Russell terriere, men det er to forskjellige raser. Uregistrerte Jacker har ofte høye ben uten at de av den grunn kan kalle seg Parson.

Det er stor etterspørsel eller Jack Russell terrier. For mye, spør du meg - det begynner å sette sine negative spor i avlen både i Norge og Sverige. På standen til Norsk Terrierklubb på Hundelivsmessa gikk man tom for brosjyrer om Jack fordi det var maaange innom for å spørre om rasen.

Det er fullt mulig å få tak i registrerte Jacker, men ventelisten er ofte lang. Uansett så ville jeg heller vente på den riktige valpen, avlet med riktige intensjoner, fremfor å kjøpe fra en useriøs oppdretter som surfer på populariteten. Og en uregistrert valp kan ha en like seriøs/useriøs oppdretter som en registrert en.

Og for orden skyld. Mange Jacker bjeffer, eller gneldrer slik Loke sier. Men det er ikke bare negativt. Jack er en rase som er skapt for jakt. Og avlet for å halse i jaktsituasjoner. Får man en hund som har gode jaktinstinkter, vil man naturligvis oppleve at hunden kan bjeffe i situasjoner som trigger jaktinstinktet - à la agility, lek med andre hunder, løp etter ball etc. Så lenge bjeffingen avgrenses til disse typer aktiviteter, syns ikke jeg at det gjør noe - det er snarere et bevis på at hunden fortsatt har de naturlige driftene en jakthund skal ha. Med litt erfaring klarer man å skille stress-/jaktbjeffing og bjeffing som følge av andre ting.

Jeg VIL at Jacken skal bevare jaktinstinktet selv om de færreste bruker den aktivt for oppgaven. Det er en jakthund, og jeg ville ikke kjøpt av noen som bevisst avler bort alt for å få en sofahund. Litt er greit for å kunne kombinere jakt og familiehund.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Gråtass

Jeg takker for svar!

Men jeg tror jeg formulerte meg litt dårlig, jeg kjenner rasen og rasens historie også ifht godkjenningen. Det jeg reagerer på er at en del av de aktørene som er i markedet også via jack russell klubben i Norge, viser seg å leve i en litt annen virkelighet enn andre.. Eks som annonseres med; selges med stamtavle. Så viser det seg at de er uregistrert,men prisen tilsier ikke det. Som oppdretteren så fint sa det: "De er jo renraset så det er ikke noen forskjell på reg og ureg valp."

Nå har jeg heldigvis vært i gamet en stund og kan sile ut en del, men hva med de som er ferske og uvitende. Jeg er enig at man bør skaffe seg informasjon selv også, men når oppdrettere selger hunder med "alle papirer"(bortsett fra NKK reg) til full pris, da begynner det å lukte svidd, spør du meg.

Loke: Så kult at du har en skikkelig JRT uten "gneldre-hund" syndrom. Mye underlig temperament og store variasjoner i rasen nå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å ta full pris hører ingen steds hjemme... Når jeg kjøpte Jonas var det laaaaang venteliste fordi det var så ekstremt få oppdrettere, men allikevel fikk vi han til "blandingshundpris" fordi han faktisk per definisjon var/er en blanding. Hjelper lite at de er renraset genetisk hvis de ikke er registrert! Jeg var faktisk ikke klar over at dette ble gjort og jeg håper ikke det er mange som går på limpinnen...

Joda, alle JRT kan bjeffe når de blir ophhisset. Jonasen kan tilmed komme med lyd når det kommer besøk hvis det er en annen hund som drar han i gang. Men det er stor forskjell på den type bjeffing og den maniske gneldringen 3/4 av alle jeg møter nå driver med. Et annet tankekors er at rasen skal være tøff og trygg mentalt, det ser jeg desverre altfor ofte at det skorter på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Før var det mer en "selvfølge" at man kjøpte registrert hund - nå er det jo bare å legge tykt nok på, så går valpekjøperne rett på limpinnen, enten det er "eksklusive designerblandingshunder" til 22.000 kroner, vaskekte chihuahuavalper (overlevert på en parkeringsplass, med beskjed om "stamtavle er vel ikke så farlig, dere skal jo ha den til kos", og så er alt bare lureri og nok en blanding), eller det er tilhengere av rasevarianter som ser sitt eget lys - og lager egne registere.

Jeg snakket nylig med en kar med jack, han sa det samme - joda, det er mye rart som selger OG det er mye rart som kjøper! Mange unge, urbane par eller unge alene som skal ha en "kul hund", og som ikke skjønner hva de skaffer seg i hus - og da går det lett galt...

Enten overdikker de, og får vemmelige små jacker som ikke har en grense i verden og heller ingen trygghet, eller de tror valpen er "kjempetøff". Har sett pittesmå jackvalper bli utsatt for altfor mye, de er helt tydelig redde - for deretter, typisk terrier, å tørre å prøve å svare mot trusselen heller enn å gi seg "og dø". Da ler eierne stolt over "tøffe hunden", og det er ikke noe trivelig å se - det er dårlig informasjon fra oppdretters side, og dårlig forberedelse fra valpekjøpernes side.

Så har du de som "registrerer" for eksempel i Jack Russell Terrier Club of Great Britain, som jo teknisk sett - ifølge de normale hunderegisterne - ikke gjelder. Men de hevder at DE har rett... og at DE er de eneste som arbeider for den ekte arbeidsterrieren. De tar da avstand fra de etablerte og offentlige godkjente hunderegistrene, som NKK, DKK, SKK som igjen samarbeider innunder FCI etc.

"Dansk Jack Russell Terrier Klub tager, sammen med en række ligesindede Jack Russell Terrier klubber verden over, afstand fra kennelklubbernes FCI- eller Kennelklub-standarder, som indenfor kennelklubberne har opdelt den oprindelige Jack Russell Terrier i to adskilte racer."

Er dette noe "bedre" enn å lage Norsk Labradoodle Klubb, lage et register og hevde at dette er renraset - det er alle andre som vet dårligere enn oss? Og så kreve full pris, av valpekjøpere som ikke har satt seg inn i forskjellen?

Interessant greie...

For hvor mange jacker brukes EGENTLIG til jakt, uansett hvem som eier dem? Har vel knapt vært noen, de kom hit som "hestebikkjer" i sin tid, så hvor vil man hen? I Storbritannia myldrer det jo av varianter av hvite terriere med ymse hårlag og beinlengder og størrelse.... så hva er "riktig"?

Og når det nå engang finnes Parsons? Hva da med den australske jacken, med sine korte bein, som jo er den malen som NKK godkjenner? Og jaktinstinkt der? Og gemyttet er jo en egen skål, der har det vel vært ganske så ymse - kanskje fordi man både godkjenner så mye og mangt, som også det at man kanskje lar jackene strekke det litt, "det er jo en terrier"? Eller?

Det er synd for enhver rase som blir motehund, det må jeg si.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Takk for tips!  Det hørtes ut som noen kloke råd. Jeg ser de potensielle ulempene med en stor og sterk hund og en flexline. Kontroll er definitivt øverst på prioriteringslista. Jeg skal definitiv sjekke ut den lina du har linket til👍
    • Flexiline er generelt en dårlig idé, og særlig for en stor og sterk hund. Hvis noen slipper sin hund bort til dere i bånd, kan det fort bli floke og konflikter. Du kan heller ikke slippe båndet hvis noe skjer (hunden setter seg fast, sykkel kommer på tvers mellom dere etc.). Og det er vanskelig å ta hunden inn hvis den er ytterst i båndet, med mindre du har en supersolid innkalling. Kjøp heller en halvlang-line på 5 meter som du kan slippe ut og hanke inn etter behov. Du blir fort vant til å håndtere en kort langline, og mye bedre kontroll på hunden. Du kan slippe den både for å la hunden løpe litt, eller gi den friere bevegelsesrom i møtesituasjoner som ikke kan unngås (både med folk, hunder, sykler...). Du kan også ta et grep midt på båndet uten å svi av deg håndflaten hvis hunden trekker eller bykser avgårde. Vi har hatt disse, og er noe av det vi har tatt vare på etter å mistet hundene, de er supergode: https://dyresjappa.no/Produkt/1/294247/Supergrip-Sporline-5m
    • Hei,  Kjøpte akkurat en flexi classic L. 5m. bånd. Den fungerer helt greit, men vurderer et annet alternativ neste gang jeg kjøper. Det jeg kunne tenke meg er låste posisjoner uten å holde inn knapp i tillegg til et enda mer robust tapebånd og et noe større håndtak. Noen anbefalinger? Jeg har en nokså sterk staff-presa blanding på. 35 kg., som tidvis kan dra noe. Ser nå at jeg skulle flyttet denne til utstyrstråden, men vet ikke om det er mulig.  På forhånd takk for svar😊
    • Ede har endelig lært å sette pris på vanntette potesokker, og vil nå heller gå med enn uten. Trenger ikke bestikke med godis for å få dem på lenger, han husker nå at det er langt mer komfortabelt å gå ut på iskaldt klissvått og ekle grussteiner med dem på enn å gå barbeint.  Han ga uttrykk for å ville ha dem av inne på kjøpesenteret, da han selv la merke til at bakken var tørr, varm og stenfri der inne, men klagde ikke, bare gjorde meg oppmerksom på at han kunne tenkt seg å få de av der inne.  Nytt for dagen var å reise på rullebånd. Det har vi ikke prøvd før. Kunne gått meget bedre. Min feil. Trodde han ville forstå greia og bli med av, men han ble usikker da vi nærmet oss toppen, satte seg tilbake istedenfor å bli med frem, så jeg måtte panikk løfte-dra-heise ham over kanten i en faderlig fart, noe som selvsagt stresset ham. Not a good introduction.  Vi tok samme greia ned også, hvor han var helt kewl med å stå på båndet i bevegelse etter å ha blitt løftet på Ante fare og ble nervøs da han så slutten nærme seg, men virket som han synes det var helt ok å bli hjulpet over kanten med et muntert: "Whoppsie!" og en stor bit Nom Noms trøkket i ansiktet på landing. Han spiste det ivrig, så håper den sammenhengen med rullebåndet ble en sterkere neural pathway.   Videre på miljøtreningslisten har vi rulletrapp.. 😰 Det må gjøres. Rakk ikke øve opp den vanlige trappen i dag, fordi vi hadde ærender, men i morgen har vi ingenting annet å gjøre, så muttern får kle på seg, ta med sitteunderlag, pledd, varm drikke, kanskje niste, just in case, for om det ikke løsner etter noen forsøk med bare de øverste trinnene og gradvis økning, så kan vi sitte i den trappen og henge og ha det dødsens kjedelig til han finner ut at det lønner seg å gå den opp og vi får full fest.  Flashy blinkende helikopter med lyd hadde Mr. T on staircases ingen issues med. Gikk rundt det på baksiden mot veggen og så inn i cockpit og synes ikke det var noe uvanlig med det der.  Har forøvrig passert masse små og større unger også, både inne og ute og han begynner bli kjempeflink til å se, men ikke røre nå, på tross av de mange flørtende blikkene som inviterer til kos og lek.  De minste barna har jeg vært litt nervøs for skal trigge jakt når de plutselig løper, så jeg har vært veldig på alerten, men det eneste som utløste jakt i ham og strammet båndet var en dinglende skulderstropp på en bag. Så ut som en biteleke. Bykset, men fikk ikke nå frem til den. Med unntak av den har han vært eksemplarisk og avbrutt intensjoner om å undersøke andre mennesker på kontaktlyd hver gang jeg så ham vurdere det og var nervøs for et byks mot noen. — Food before Feckers, any day. Noen ganger også mom over nom. Han bryr seg om og tar min veiledning selv når han er mett og ikke vil ha mer. Vi begynner få et bånd utover måltidene 🥳
    • Enig med det over. Lær inn eventuelt en «gå og legg deg» kommando, så du kan avlede med å be hunden å gå og legge seg.  Miljø trene og sosialisere masse så hunden blir godt vant med lyder og folk rundt seg. Men føler det har mye med mentaliteten på hunden og rasen og gjøre. Har du en usikker vokterhund så er det vanskelig å dempe varsling. Har du en trygg vokter så har den høyere terskel for å anse noe som nødvendig å varsle på. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...