Gå til innhold
Hundesonen.no

når tispa føder


Tonje

Recommended Posts

Jeg lurer rett og slett på hvordan oppdrettere gjør det når tispa skal føde.Skal man være til stede og passe på,eller er det best å la tispa være i fred å la naturen gå sin gang?Hva er vanlig?

Her sitter vi standby i dagene både før og etter fødsel og bidrar også med støtte og oppmuntring, "unnarydding" av allerede fødte valper, etc etc etc under fødselen. Selvsagt!! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, minst to netter uten søvn i forbindelse med valping her også..

Passe på at alt går normalt, at ikke fødselen stopper opp, fjerne de morkakene man kan (tispen får ikke alle hvis det er mange), passe på at mor får vekk alt slim og "gørr" fra valpene så de raskt får puste, sørge for at mor blir servert vann hvis hun er tørst, noen godbiter (kylling, ofte) hvis hun er sugen på noe, fortelle hvor utrolig fliiiink hun er når det gjør som mest vondt..

Helt enkelt støtte henne når det står på, men la henne ha (tro hun har) kontroll..

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar! det var det jeg trodde ja,og har fått inntrykk av.Måtte spørre,etter å ha vært på en oppdretters hjemmeside,og ble litt betenkt.

Der hadde tispa begynt å føde nokså sent,og det varte noen timer før alle valpene var ute.Etter at den siste valpen hadde kommet(trodde oppdretter),gikk h*n å la seg(var jo bare 3timer til h*n skulle på jobb!). Så til oppdretters store forundring(som "kjente" det var tomt da h*n forlot tispa)var det kommet en til i løpet av natten. Er dette vanlig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar! det var det jeg trodde ja,og har fått inntrykk av.Måtte spørre,etter å ha vært på en oppdretters hjemmeside,og ble litt betenkt.

Der hadde tispa begynt å føde nokså sent,og det varte noen timer før alle valpene var ute.Etter at den siste valpen hadde kommet(trodde oppdretter),gikk h*n å la seg(var jo bare 3timer til h*n skulle på jobb!). Så til oppdretters store forundring(som "kjente" det var tomt da h*n forlot tispa)var det kommet en til i løpet av natten. Er dette vanlig?

Det er stor forskjell på oppdrettere - og det er ingen hemmelighet at ikke alle tar like godt vare på hundene sine hverken før, under eller etter en fødsel. Å forlate en nybakt mor med kull valper er uansvarlig mener jeg - selvsagt skal det være folk i nærheten både i dagene FØR fødsel og i dagene etterpå!

Jeg ligger på flatseng med et øye åpent de første nettene (sist var jeg der 1 uke - ved forrige kull holdt jeg stand i fjorten dager, da var tispa førstegangsmor...) og det blir veldig lite tid til annet enn valpepass. Når jeg så smått begynte på jobb igjen hadde vi selvsagt husmorvikar!

MVH/Lotta

Lenke til kommentar
Del på andre sider

et lite spørsmål fra meg...

er det helt fantastisk å ta mot valper? eller er det slitsomt?

Jeg kan selvsagt bare svare for meg selv :D , og vil nok si at det er like fantastisk i hvert kull. Det er ingen annen plass jeg finner en slik type ro, som i valperommet under fødselen. :D

Ellers vil jeg også si at jeg alltid tar fri slik at jeg kan være sammen med mor og valper den første leveuken, da den er det mest kritiske i valpestadiet. Passer alltid på at jeg tar temperaturen på tispa den siste uken før fødsel, slik at jeg kan være godt forberedt på fødsel.

Men lite søvn må man beregne seg før/under og etter fødsel :D Men tro meg, det er verdt det :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Er det ingen i nærheten som har en hund du kan låne? En oppdretter med flere hunder, eller noe? Nå var jo det for min og Odins del, men når jeg ikke orket å konkurrere med ham mer så gikk jo Lisa her på forumet konkurranser med ham. Men ja, livet som hundeeier er jo veldig i faser. Fra valpestadiet og få dem til velfungerende hunder i hverdagen, til å kunne ha dem med på aktiviteter og konkurranser, og så når de ikke er med på alt lengre igjen, og trenger mer oppfølging  helsemessig.
    • Akkurat nå har jeg lyst på en hund som kan henge med på lange fjellturer og som jeg kan konkurrere med, men som kan bo et annet sted så lenge senioren min fortsatt lever. Må jo bare innse at hun er en gammel hund som ikke lengre kan være med på alt jeg har lyst til, men vil jo også gi henne en god alderdom. Så ny hund i huset er uaktuelt så lenge hun er her. Hvorfor må det være så vanskelig...
    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...