Gå til innhold
Hundesonen.no

Nye hunderaser


Ida85

Recommended Posts

Det blir i alle fall godkjent nye raser årlig av den internasjonale hundeorganisasjonen FCI. Men dette er jo gamle raser som har funnes i generasjoner uten å vært offisielt godkjent.

Det var vel ikke så mange år siden terrierrasene Parson Russel og Jack Russell kom inn i det "offisielle" hundeNorge. Og jeg husker også når miniatyrrasen Coton De Tulear kom til Norge - og de første årene fikk de ikke motta cert og cacib på utstillinger.. Men det er jo gamle "raser" fordet - de har bare ikke hatt offisiell status (og rasestandard).

Det å "lage" en ny rase ved å bruke allerede eksisterende raser er et klart mere omfattende prosjekt enn å få godkjent en allerede eksisterende hundetype. Det vil nok kreve mangen 10-år å få til.

Av "raser" jeg vet om som de prøver å få godkjent er bl.a. langhåret whippet og labradoodle (blanding av labrador og puddel). Men som jeg har forstått det så krever det masse generasjoner av planmessig avlsarbeid, og dokumentasjon. SÅ det er nok mulig at man kanskje kan få se slike i løpet av vår levetid, men slett ikke sikkert..

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk

Tsjekkoslovakisk ulvehund og saarloos ulvehund er vel relativt nye raser. tror Tsjekkoslovakisk ble avlet frem på 60-tallet hvis jeg ikke husker feil (er ikke helt sikker her). Og det er ikke gamle raser, men nye raser som ble avlet frem ved å frysse ulv og schäfer.

Det er jo stadig folk som prøver å avle frem nye raser som f.eks. labradoodel, men det skal mye til før man får godkjent en ny rase, og som susanne L sier så er mange av de nyregistrerte rasene egenglig gamle raser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk

Alaskan husky er vel også en nye rase, men som ikke er godkjent.

Det er heller ikke noe mål at alaskan husky skal bli en registrert rase. Det er bare en betegnelse på en type hunder som brukes som trekkhunder og avles for trekkhundegenskaper.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmm, jeg mener da virkelig at Sverige også holdt på å avle frem en blanding mellom labrador og schäfer. Husker ikke om det kaltes "schabrador" eller "schäfabrador". Men jeg kan iallefall gå god for et eksemplar av denne blandingen. Makan til nydelig og rolig hund skal en lete lenge etter :huh:

Hvis noen kjente til akkurat dette, så har jeg ingenting i mot å bli fortalt mer :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmm, jeg mener da virkelig at Sverige også holdt på å avle frem en blanding mellom labrador og schäfer. Husker ikke om det kaltes "schabrador" eller "schäfabrador". Men jeg kan iallefall gå god for et eksemplar av denne blandingen. Makan til nydelig og rolig hund skal en lete lenge etter :huh:

Hvis noen kjente til akkurat dette, så har jeg ingenting i mot å bli fortalt mer :)

Ja, man försökte blanda schäfer och labrador för att få bättre tjänstehundar, men det projektet har lagts ner, eftersom det inte blev bra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, man försökte blanda schäfer och labrador för att få bättre tjänstehundar, men det projektet har lagts ner, eftersom det inte blev bra.

Å så bra at det ikke er jeg som husker feil. Synd at det ikke ble noe av, for den jeg kjente var fantastisk-men så er det jo bare sånn det er, ikke sant :huh: (sikkert også derfor det finnes så mange som på død og liv skal ha etterkommere etter tispen sin også :) )

Men, tjenestehund-de ble kanskje for rolige kan jeg tenke meg? Uansett, supert å høre om.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I et eller annet land i europa (sveits eller østerrike?) lager de en ny rase. Der prøver de å få frem den gamle engeske bulldoggen slik den var en gang. Den skal etter planen bli en egen rase.

Kan det være Dorset Olde Tyme Bulldogge? Legger ved link til noen som avler på de:

http://www.old-bulldog.com/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror det heller er denne:

http://www.continental-bulldogs.com/past.htm

Det er et avlsprogram godkjent av den sveitsiske kennelklubben, satt igang av en tidligere bulldogoppdretter, og i 2004 ble rasen godkjent av kennelklubben under navnet Continental Bulldog.

Denne oppdretteren var ikke helt fornøyd med Olde English Bulldog-avlen som skjedde i USA (som var foregangsland for denne varianten), og gjorde sin egen innsats. Der helsen var bra på OEB, mente hun at de stod tilbake i temperament og utseende/type for det HUN ønsket seg for å "gjenskape" gamle dagers bulldog. Så hun krysset OEB, som har vært avlet på siden 1975 (og nå er godkjent av AKC og kan stilles der borte under "rare breeds"), med engelsk bulldog igjen.

Les mer her.

http://www.pickwick-bulldogs.ch/new_program.htm

http://www.pickwick-bulldogs.ch/experiences.htm

Og dette er da resultatet av mange års arbeid, med mange, mange kull - og lite tilfeldigheter, tror jeg :huh:

Interessant lesning, og damen mener da det er plass til begge typer, både vanlig showbulldog og hennes nye type, så hun går ikke bare løs på "det gamle" - hun prøver vel da å ivareta det beste og beholde det, forsøksvis.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg ville heller ikke solgt til deg. Har selv sittet med usolgte valper noen uker, i tillegg til 3-4 voksne. Aldri mer. Og vi var  to om å dele på jobben.  
    • Kloa til hunden min knakk/løsnet i dag. Han haltet ikke før i dag bare irriterte seg litt men i sta løp han og klarte og løsne den mere og nå er han halt😱 han har lagt seg og vasker ikke på det og oppfører seg normalt så venter til i morgen med dyrlegen men har så vondt i skjela over dette. Noen tips i hva jeg kan gjøre? Har just flyttet og ikke fått med meg noe rens enda 
    • Gode poeng, setter pris på innspill @simira :)!  Jeg forstår utgangspunktet ditt, og hvorfor du tenker det ja - og jeg er ikke uenig rent objektivt sett basert på det jeg har skrevet i innlegget. Jeg mener basert på samtalene jeg har hatt med de, og observasjon av valpen - at det virker som om de har gjort en grei jobb med valpen altså, men litt dessverre snevert i forhold til sosialisering i miljø utenom der valpen er vokset opp og særlig på det å være alene. Noe de selv åpent sier. De skulle absolutt ha trent med den alene ja. De hadde tiltenkt at den skulle bli værende på gården, også ble det ikke slik - dessverre. Den er vane med bilkjøring, kloklipp, børsting, dusj/vask, mennesker som kommer og går på gården etc. Verken valpen eller andre hundene markerte ikke noe på at jeg kom og de var egentlig bare mest gira på at det kom en ny person der. Ingen bjeffing i det hele. Mammahunden på gården var litt skeptisk en liten time før hun ble kompis. Svaret er nok et direkte nei. Derfor må jeg har hunden med på jobb, noe som heldigvis går greit i mitt tilfelle. Tenker en uke der det blir mest meg å hunden på hjemmekontor, dersom hun kommer seg til rette så går vi over i kontor-hund noen mnd der vi jobber sakte over tid med å bli mer selvstendig. Jeg er klar for at hunden blir litt jobb, men på sikt håper jeg at hun blir en grei selvstendig nok hund da jeg også driver litt reising i ny og ne. Har to turer der jeg blir borte totalt to uker resten av året, så håper at denne fasen skal gå greit for henne.  Det er snakk om en schæfer som har brukshund gener ja, men ikke ren bruksschæfer. Har ingen planer om bruk utenom å la henne drive søk for morro. Har hatt store hunder før slik som Bernersennen og labdrador men de har blitt adoptert i voksen alder, og ville derfor høre litt ang det å hente henne inn når jeg ser at hun har litt angst.  Slik det ser ut nå er nok ikke det en mulighet dessverre. Mulig at noe kan ordnes med søsterhunden, men det å ha ansvar for to brukschæfer-valper alene blir kanskje litt ekstremt.
    • Jeg ville droppet det. Ikke på grunn av separasjonsangsten og at det kan bli en utfordring å overkomme, men fordi situasjonen tyder på at eier ikke har lagt nevneverdig grunnarbeid i valpen. Uavhengig av om det var planen å beholde valpen eller ikke hadde den hatt fordel av alenetid og alenetrening. Hva annet av grunnleggende trening mangler, tenker jeg. Har hunden kjørt bil noe særlig? Opplevd ulike miljøer, underlag, møtt ulike mennesker, hunder og dyr utenfor husholdningen, osv.? Er hun trent på å være alene i det hele tatt, om enn sammen med de andre hundene? Du må ihvertfall være klar over at her tar du potensielt på deg et prosjekt med en valp som ikke nødvendigvis har fått grunntrening som det er en fordel å få inn de første månedene. Hvis du først skal gå for det, og har tid til prosjektet, så ville jeg hentet henne så raskt som mulig. Om du vil gjøre overgangen lettere ville jeg heller lånt med mor eller søster i starten, og jobbet MYE med valpen alene for å knytte bånd til deg. Uansett vil hunden være disponert for separasjonsangst og alenetrening vil ta mye tid, samt alt av annet som potensielt ikke er jobbet med fra starten. Særlig hvis det er snakk om en bruksschæfer, som er rasen i profilen din, og du har planer for bruk, så ville jeg nok gått for en hund med litt tryggere bakgrunn enn dette.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...