Gå til innhold
Hundesonen.no

Spor og fart


Synne N

Recommended Posts

Jeg har trent en del spor med Kali i det siste, og da har jeg henne i langline, men hun går så utrolig fort at jeg er nødt til å løpe for å holde følge. Skal jeg da holde i lina sånn at hun går saktere eller skal jeg bare slippe og la henne gå? :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har trent en del spor med Kali i det siste, og da har jeg henne i langline, men hun går så utrolig fort at jeg er nødt til å løpe for å holde følge. Skal jeg da holde i lina sånn at hun går saktere eller skal jeg bare slippe og la henne gå? :P

Samme problem her, og jeg forsøker å bremse han... Han var kjapp allerede de første gangene, men det har ikke minket med erfaring for å si det sånn... Foreløpig er han kjapp og nøye, og det er jo forsåvidt greit (selv om det er med livet som innsats for meg... :P ), men jeg er redd han blir unøyaktig i sporet hvis han får fare frem som han vil.

For ordens skyld, vi trener kun for moro :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva bruker dere som gjenstander i sporet? Pinner? Leker?

Ville nok prøvd å fått ned farta på hundene. Hverken nødvendig å løpe etter de, eller å stå på helene for å holde de igjen. :P

Mat i sporet bremser ofte ned farta, leker øker, så det å gått litt godbitspor, hadde kunne fått de til å gå saktere.

Nirm har en skrekkelig fart i sporet om han får bestemme, og ender med at han mister det. Med han så har jeg brukt matdepoter hvert 10ende skritt for å få ned fart og opp konsentrasjon og nøyaktighet. Fungerer veldig fint på han.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eller legg eldre spor, så hundene må jobbe litt mer. Det fungerte utrolig bra for eldstehunden her, som er en racer i sporet.

Skal du bruke mye gjenstander, eller mat med så korte mellomrom, må du være svært nøye med vindforholdene - så ikke hunden lærer seg til å "gå spor" der den egentlig bare plukker opp lukten fra gjenstandene. Var litt ute på ville veier med ene hunden her, som viste seg å ha en sterk hang til det - så da ble det pinlig nøyaktighet rundt vindforhold gitt.

Det kommer litt an på hundens preferanser.

Uansett så er det veldig bra at du får opp gjenstandsinteressen i sporet på samme nivå som interessen for selve sporet. De skal ligge ganske likt - ikke bikke over mot det ene eller det andre. Vær også obs på at når sporet blir vanskeligere (eldre, vanskeligere forhold etc), så vil hunder kunne nedprioritere gjenstandene - at de konsentrerer seg om sporet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar! :P

Til nå har jeg brukt en ullsokk i sporet :P Men gode råd det med å legge litt godbiter inn i sporet. Hun er ikke noe særlig opphengt i godbiter, jeg har prøvd å bare bruke det, men det vil nok roe henne litt.

Akela: Hvor lenge skal jeg la sporet ligge da, 1/2-1 time?

Og en ting til..

Hva skal jeg få henne til å spore etter når hun er klar for å ta skrittet videre, og hvordan skal hun bli gira på lete etter det (nå leker jeg med henne før jeg får henne til å spore etter sokken)?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så at ingen har svart deg her...

Jeg lar mine spor ligge 1 - 1.5 time for mine ferskinger. Vida har faktisk gått opp til 2 timer gammelt. (Kjedeligste med sportrening er ventinga...). Du får prøve deg litt fram på tid og slikt, men trur jeg ville latt det ligge en times tid.

Kjenner jo ikke din hund da, men trur jeg ikke ville ha lekt opp hunden før sporstart. Kan være en av grunnene til at hu har så høy fart. Leke gir ofte høyere fart enn mat.

Legg ut sporet, og så ta med deg hunden og sett henne på sporstart. Enten vent henne ut til hun tar sporet selv (de fleste har gjør det etter en liten stund), eller vis henne hvor starten er. Legger du godisspor, så er det litt naturlig å plassere de rett før første godis (for meg i hvert fall).

Om hu er veldig glad i leika si, så kan du jo legge slepespor, og se hvordan hu reagerer på det mhp fart og spornøyehet (er det et ord??). Veit noen hunder som går slepespor mye bedre enn godbitspor.

Ellers er jo spor vel litt hva man gjør det til etterhvert, og når man får gode hunder som går alt av underlag etc, så er det egentlig veldig festlig med spor. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den tiden som Nirm anbefaler, er nok veldig grei. Er det normalt underlag, litt skogsbunn og gress og sånn, blir spor som har ligget iallfall såpass ganske "konsentrerte" - lukten ligger I sporet, og ferten henger ikke "overalt" rundt det, som med ferskere spor.

Avhenger litt av underlag, vindforhold etc.

Jeg ville nok heller ikke lekt opp hunden før start. Det jeg gjør med mine, er at jeg legger sporlina - som de meget godt vet hva betyr - foran bilburet når jeg går og legger ut sporet. Eller, hvis sporet skal ligge en stund og jeg gjør noe annet med dem i mellomtiden, så legger jeg "sporhunden" i buret og legger linen foran en stund. Hele veien frem til sporstart går begge hundene mine og spaner på hvor det lukter noe hen, sjekker ut vinden, prøver å få ferten. Veldig fin oppbygging, synes jeg.

Men det gjelder å finne noe som virkelig motiverer hunden. Er den ikke så hissig på godbiter, får du bare finne de godeste godbitene. Jeg ville nok helst BYTTET det hunden fant med en slik godbit, fordi stekt kylling vil STINKE i sporet. Når jeg legger ut gjenstander nå, så er det nye trepinner eller flaskekorker eller (hvis jeg slipper opp for ting) pappbiter fra et eller annet jeg tilfeldigvis hadde i bilen, for hver gang - bruker aldri "gamle greier" fordi de er så "innluktet". Har jeg det litt i lomma og i hånden før jeg legger det ut, holder det lenge - er MIN erfaring.

For det gjelder å lære hunden til å skjønne at ting du har tatt på = godis fra deg når det finnes. Ikke nødvendigvis at gjenstanden i seg selv skal være det saliggjørende. Da kan jeg avslutte med lek med medbragt ball/pipedyr når JEG synes sporet fra gjenstand til gjenstand har gått bra - det blir ikke "om å gjøre" å ha kommet til sluttgjenstanden. Bruker ikke sluttgjenstand, fordi jeg merker at JEG blir litt vel "styrete" for å finne den igjen :)

Å prøve slepespor kan du også gjøre, gå tilbake til det et par ganger, se om det vekker hunden litt, og så kanskje legge neste spor - uten sleping - i samme området noen dager etter, for å se om assosiasjonen er på plass. Slike ting.

Har du noen god sporbok? Er mange ting å huske på, og vindforhold og terreng er det nyttig å lære om.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ang det med fart.. Jeg har en hund som har begynt å ruse avgårde i sporet, jo fortere jo bedre...Det ender med at han går av sporet i vinkler.. lite genialt. Så jeg fikk tips på et brukskurs i helgen om å lufte ham leeenge og godt før start (1-2timer med trening og lufting), ha godbiter i sporet og ha plukkepauser (trene på å plukke opp pinner/gjenstander) under veis. Ikke minst gå lange spor slik at han ikke får strikk-motor.

Dette har fungert veldig bra! Vi kommer nok ikke til å ha problemer med tida på konkurranser/godkjenninger, men jeg kan gå i passelig tempo bak (holder ham bittelitt igjen) og er ikke redd for livet mitt i skogen.. Hvis jeg glipper lina har jeg tid til å ta den opp også, det hadde jeg ikke før.. hehe;)

Det med å la sporet ligge litt lengre funker ofte også, eneste problemet jeg har erfart med det er at noen hunder begynner å stresse/løpe i ferskere spor alikavel.. og på et d-spor i bruks så er sporet 20min gammelt ca..

Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noe jeg har gjort hvis hunden ruser mye er å ligge flere korte spor med spissvinkel ganke tidlig div etter 10-20m fra spor påsett. Ruser hunden forbi, så får den ikke fullføre. Etter noen slike økter så pleier hunden å dempe farten.

Men det krever en hund som er sporsugen nok til å ikke få sluttløsning mange ganger...

ps: vindretning må mann også være ops på! Vinkelen skal alltid ligges i vindrettning slik at ikke hunden kan heve nesen og ta vinkelen på den måten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for masse gode råd! :)

Jeg skal ut senere i dag, og da skal jeg la sporet ligge en stund :(

I helgen trente jeg med spor som var 15 min gamle, og det går som det suser (jeg vil at hun skal kunne konsentrere seg skikkelig fordi om sporet ikke er så gammelt også) så i dag skal jeg prøve det med godbiter ca hvert 10 ende skritt for å se om hun roer seg da. :rolleyes:

Har noen en link til kriteriene for å konkurrere i d-spor?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har noen en link til kriteriene for å konkurrere i d-spor?

Se på NBF sine sider. D-sporet er 400m, Budføring og lydighetsdel. Hunden må også være mentaltestet med bestått om den er eldre enn 15mnd(mener å huske at det var 15mnd)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Se på NBF sine sider. D-sporet er 400m, Budføring og lydighetsdel. Hunden må også være mentaltestet med bestått om den er eldre enn 15mnd(mener å huske at det var 15mnd)

Bare en bitteliten justering :). Et D-spor er 300 m langt, gått av hundens fører, og har 3 pinner hvorav den ene ligger i slutten av sporet. Dersom hunden er over 18 mnd må den ha bestått K-test eller gjennomført MH, evt ferdselsprøve.

Forøvrig er det jo git masse gode råd her - men det beste kunne kanskje vært om du meldte deg på et sporkurs med hunden :(. Der får man sett hunden i aksjon og kan justere treningsopplegget ut fra det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare en bitteliten justering :(. Et D-spor er 300 m langt, gått av hundens fører, og har 3 pinner hvorav den ene ligger i slutten av sporet. Dersom hunden er over 18 mnd må den ha bestått K-test eller gjennomført MH, evt ferdselsprøve.

Forøvrig er det jo git masse gode råd her - men det beste kunne kanskje vært om du meldte deg på et sporkurs med hunden ;). Der får man sett hunden i aksjon og kan justere treningsopplegget ut fra det.

Det er da ikke så lenge siden jeg gikk D-spor :)

Det er vell noe med at en fjær ble til 10 høns. Sporet ble 100m lengre osv ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare en bitteliten justering :huh:. Et D-spor er 300 m langt, gått av hundens fører, og har 3 pinner hvorav den ene ligger i slutten av sporet. Dersom hunden er over 18 mnd må den ha bestått K-test eller gjennomført MH, evt ferdselsprøve.

Forøvrig er det jo git masse gode råd her - men det beste kunne kanskje vært om du meldte deg på et sporkurs med hunden :). Der får man sett hunden i aksjon og kan justere treningsopplegget ut fra det.

Takk for svar og linken :D

Jeg skal gå blodsporkurs nå, så vi får vente litt med sporkurset, men ha det som en hobby og hjernetrim foreløpig :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 months later...

Er det veldigveldig ulovlig å dra opp gamle tråder som dette? Jeg tenkte jeg skulle gjøre et kjapt søk her på forumet og se om noen har skrevet noe lurt om hunder som ruser avgårde i sporet, og la merke til JeanetteH sitt innlegg her! Kunne du forklart meg hva du mener med en spissvinkel? Jeg har jo ingen ambisjoner med blandingsfrøkna siden hun er nettopp det, en blandingsfrøken, -men det blir så ukoselig og jeg får INGEN motivasjon til å gå ut flere spor til henne når hun bare ruser avgårde... Jeg kan såvidt huske de supre sporene hun gikk i vår. Hver gang vi har prøvd de siste mnd så har det bare blitt kjipt.. Jeg kan jo utmerket holde henne igjen, men da bygger hun bare opp mer sprell og byks - og jobber ENDA hardere for å komme fremover. <_< Gjenstander har vi ikke i sporet men jeg har begynt å klikke inn plukking av pinner, men kan ikke akkurat si noe om hvordan det blir å gå helt enda... Har ikke kommet oss lengre enn å plukke pinner i hagen. Leker er ikke kult i skogen så det er ikke mulig... Godbiter, tja, det er vel det vi har brukt for det meste bortsett fra 3-4 "test"spor hvor jeg ikke la ut godbiter. Godbitene hjelper litt, men ikke nok... Jeg kunne nok trengt litt mer peiling på hvordan man styrer lina også..

Noen som har "nesearbeid for hund" og kan si hva de syns om boka? Den ramler ned i postkassa mi om ikke lenge.. :)

EDIT: De to beste sporene hun har gått var nokså forskjellige, så jeg skjønner ikke helt hvorfor hun gikk så bra da og går som en tulling nå.. Den ene gangen var i skogen, i en bakke. Sporet gikk oppover bakken, og var ca. 40m langt kanskje.. Jeg hadde vel kjøttdeig eller noe sånt i sporet, og hun gikk som en prest - rolig og konsentrert, og jeg var målløs over problemløsningen hennes. :) Jeg hadde kræsja i et tre mens jeg gikk ut sporet og måtte så gå rundt treet, og Emma løste oppgaven som ingenting selv om hun nesten ikke har snust på vinkler før.. Det andre sporet var på et beitejorde, før dyra kom ut da. Helt flat mark, og vinden i ryggen.. Emma gikk rolig og konsentrert, og brydde seg ikke om to rottiser som kom løpende med en mann på sykkel etter! *savne* Det var koslig det.. Og det er jo kjipt at jeg ikke gidder gå mer spor med henne, for hun liker det så godt..! Hun er SÅ sporsugen, og hun sporer videre etter sporslutt hun! Følger vanligvis sporet mitt helt til vi er ute av syne, da kommer hun pilende etter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...