Jump to content
Hundesonen.no

Våteksem


sveintore

Recommended Posts

Tenkte jeg skulle lage en liten tråd her som man eventuelt kan sette som sticky. Søkte litt etter våteksem på forumet her, men fant ikke noe fornuftig, så da ordner jeg opp selv :huh:

Dette er kun en sammenfatning av min oppfatning av våteksem, basert på det jeg har vært borti det, og det jeg har funnet rundt om på nettet. Jeg er ingen dyrlege. Dette er kun en guide til hva du kan gjøre selv for å identifisere og evt. behandle våteksemet. Har du egne tips, så post i tråden, så kan jeg legge det til i denne posten :-)

Våteksem er en samlebetegnelse på sår/eksem som væsker. Det er mer vanlig på langhårede hunder enn på korthårede. Det virker som om det er en kombinasjon av årsaker som skal til for at det kommer. Et lite rift i huden, at pelsen er våt, at det er bakterier i pelsen (eller på halsbåndet), det ligger igjen shampo etter sist vask. I sommerhalvåret går ofte hundene mye våte når de får bade, pelsen under ørene tørker ikke så raskt.

Stedene det oppstår mest på er ved ørene, i "armhulene", på innsiden av lårene, og på hannhunder ved pungen. Jeg har også sett det på ryggen, så det kan oppstå de fleste steder.

Du merker det på hunden at det klør og den vil kanskje bite seg på stedet. Huden blir rød og infisert, og det vil væske. Etterhvert vil det også lukte.

Behandling

Først må området klippes rent for pels. Klipp pelsen nedtil så godt du greier (det er greiest med hjelp). Rens så såret med klorhexidin, pyrisept eller annen antiseptisk væske. Er det veldig lite og ikke væsker noe særlig, så kan dette være nok, men i mange tilfeller så er det ikke det. Derfor må du på med noe som tørker ut såret, jeg har meget god erfaring med bacimycinpulver som fåes på apoteket. Andre ting som virker er potetmel(!), optimaPH hudspray (felleskjøpet/dyrebutikker), bacimycin-salve.

Sørg for at hunden ikke kommer til for å klø/slikke/bite på såret, det vil gjøre vondt mye verre. Det er kjekt å ha en skjerm tilgjengelig da.

Det absolutt viktigste er å holde såret tørt, da er det verste over på en dag eller to.

Utvider det seg, stopper ikke å væske, eller er du usikker på noe, så ring dyrlegen din.

Gjør du ikke noe med det, så vil det spre seg. Det vokser skremmende raskt i størrelse.

Våteksem heter på svensk fukteksem, kan også kalles hotspots.

Link to post
Share on other sites

Våteksem kalles nettopp våteksem fordi det ser vått ut. Det kommer av en stafilikok-bakterie. Før det utvikler seg til eksem, vil det se ut som kviser med hvit-gule tupper.

Link to post
Share on other sites

Våteksem kan også behandles med grønnsåpe vann noe jeg har gjort på både simba og nana.

Først klipper du ned pelsen så godt du kan/klarer, vasker det med bomull og grønnsåpe vann. og holdt det tørt hele tiden. dette gikk bort etter tre dager på mine hunder.

Link to post
Share on other sites

Sinksalve! Et vidundermiddel når det kommer til våteksem. Vaske, klippe rundt, tørke og KLINE på sinksalve :huh:

Fordelen med salven er at den er så klissete at den sitter på lenge slik at man ikke trenger å legge på flere ganger om dagen. Den tørker også ut såret og den er virkelig effektiv!

Link to post
Share on other sites

Jeg behandler med Brulidine krem som man får kjøpt på apoteket, eller Aloe Vera krem.

Før jeg smører dette på er området klippet ned og vasket med Pyrisept eller Klorhexidin.

Min pleier å få det på mellom potene så da tar jeg på små barne sokker som jeg kjøper på H&M billig og taper med legetape (sånn hvit tape man får kjpt på apoteket.

Link to post
Share on other sites

Jeg behandler med Brulidine krem som man får kjøpt på apoteket, eller Aloe Vera krem.

Før jeg smører dette på er området klippet ned og vasket med Pyrisept eller Klorhexidin.

Min pleier å få det på mellom potene så da tar jeg på små barne sokker som jeg kjøper på H&M billig og taper med legetape (sånn hvit tape man får kjpt på apoteket.

Barnesokker. Genial ide. at jeg aldri har tenkt på det før. Jeg eier jo snart ikke tennissokker igjen og 2 av disse rådyre posesokkene har fosvunnet i skogen :)

Forrige retrieveren min var mye plaget med våteksem så kunne ikke bruke de streksete kremene i lengden. Det som fungerte best var å klippe bort pels (selvfølgelig) også kline på aloe vera rett fra aloe vera plante, ellers bruker jeg potetmel eller sånn pulver til såre barneromper rett og slett :)

Ikke rart bikkja er så fasinert av små unger i bleie,hehe

Link to post
Share on other sites

Hei :)

Jeg har opplevd mange forskjellige raser med våteksem. Felles for de alle er at de fleste reagerer veldig bra ved bruk av Aloe Vera ! :)

Ja, ser ikke vekk ifra at det høres ut som en reklame ;) , men jeg er ingen selger av produktet altså ;)

Våteksem,brannsår mm. Aloe Vera for hund, er veldig bra, etter min erfraring. For å få det best egnede for våteksem for hund, lønner det seg å kontakte spesialforhandlere av Aloe Vera. Jeg har intet navn å komme med her og nå, men det lar seg sikkert finne via søk på nettet.

To konkrete eksempler jeg selv har sett/opplevd, har vært så ille plaget av våteksem, at det iflg veterinær, har vært grunnlag for å vurdere avlivning. Èn annen hund(shæfer) hadde vært i en brannulykke, hvor eieren omkom,men hunden ble reddet i siste liten, men var meget stygt brannskadet. Veterinær ville avlive på stedet, men det var noen som ba om å få gi den en sjanse. To uker senere, var ikke hunden til å kjenne igjen. Brannsår,hud var raskt blitt betraktelig leget med bruk av Aloe Vera på sårene.

Min tidligere hund, en schæfer (Raya) var også plaget, middels, av våteksem. Aloe Vera fikset det :-)

Rottweiler som jeg tidvis har hos meg, det samme. Aloe Vera-planten i stua, knekkes det noen blader ifra,som så å smøres på eksemet,og vips..! :-)

Viktig som du skriver, fjern pelsen rundt eksemet først, smør deretter på !

Link to post
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.×
×
  • Create New...