Gå til innhold
Hundesonen.no

Merkelig møte med chihuahua valp!


camilla bye-pedersen

Recommended Posts

For et par dager siden traff vi på en liten chihuahua valp på 9 uker. Den var utrolig liten, mindre enn et marsvin! Gizmo syns selvfølgelig at den lille krabaten var kjempespennende og ville bort for å hilse. Dette var greit for chihuahuaens eier, en ung jente på ca. 18 år. Gizmo gikk med logrende hale rolig bort til den lille, før han kom helt bort begynte den lille å knurre. Gizmo stoppet da opp og bare så på den, deretter glefset chihuahuaen etter Gizmo flere ganger men den knurret og ulte...Gizmo tok heldigvis det hele med knusende ro (satte seg ned og brukte tydelig dempende signaler).Men den lille ga seg ikke og den fortsatte helt til vi gikk derfra. I følge eieren (som synes opptrinnet var komisk) hadde chihuahuaen aldri truffet andre hunder den uken de hadde hatt den. Jeg turde ikke å spørr hvor valpen kom fra.

1) Er det ikke veldig rart at en liten valp er så aggressiv mot en eldre/større ukjent hund?

Regner med at valpen var redd/usikker, men Gizmo var jo så rolig å dempende. Tenk om valpen hadde oppført seg slik mot en annen hund, det kunne jo gått riktig gale.

2) Noen andre som har opplevd dette med miniatyr hunder?

Gizmo har lekt med flere toy puddel valper og de har aldri reagert på den måten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Chihuahuavalper kan ofte være veldig tøffe i trynet og reagerer med å flekke tenner/knurre på større hunder ved første møte. De er som regel veldig sære på andre raser utenom sin egen. Dette er selvfølgelig forskjellig fra hund til hund, og avhenger mye av hvor mye den er sosialisert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

kunne ikke vært mer enig.. trodde det var chihuahua det var snakk om her? :huh:

ja, der må jeg si meg helt enig med Guro og Jeampi. Miniaturhund er mange forskjellige raser, så det blir en smule drøyt å dra alle over en kam. Det blir som å si: "Noen som har opplevd dette med store hunder?". Miniatyrhunder er da like individuelle som store hunder!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For det første er det liten vits i å kalle en liten valps fryktreaksjon for "aggresjon" eller "tøff i trynet". Jepp, vi har møtt redde chihuahuaer som bjeffer og brøler og kaster seg frem... og de er så usikre og redde, at det lyser av dem.

At en voksen hund skjønner dette er ikke "heldigvis", det burde være en selvfølge - og jeg synes din hund var flink, han gjorde ting korrekt, og det var neppe noen tilfeldighet :huh:

Da jeg traff en voksen og vilt utagerende, redd chihuahuatispe, som aldri klarte å stoppe, så la jeg den store hunden ned med ryggen til - strakk halen hennes litt ut, og så begynte den lille å forsiktig snuse seg bortover.... noe hun ikke turde for sitt bare liv så lenge den enden med TENNER var i hennes retning. Jeg fikk eier, som mente hun var "tøff i trynet" og faktisk kjeftet på hunden sin, til å sette seg ned og støtte henne og klappe min hund - og så gikk bjeffingen over. Men så kom det en ny hund... og da var hele greia i gang igjen.

Det kan være så mye, fra dårlig sosialisering, til reinspikket frykt for store hunder - noe som faktisk kan ligge naturlig i mindre hunder, og ikke være erfaringsavhengig. Jeg mener... hester kan reagere på voldsomme størrelsesforskjeller: Min gamle ponnybekjente (stor ponny) reagerte med frykt på to hester - en falabella, og en enorm shirehest. De var "unormale" i størrelsen. Og med hest kan ingen komme og si at det er eierens påvirkning som har gjort det...

Jeg tror dyr oppfatter størrelsesforskjeller. Min gamle tispe av stor rase var redd grand danoisvalper - for henne var en valp på den størrelsen, selv om hun også var stor, en slags naturens frikete greie, og de var helt sikkert skumle! Aldri en negativ erfaring, eller noe jeg gjorde, for bikkja var jo diger sjøl! Men valper "skulle være små", i hennes øyne.

En bekjent med store hunder som også har en minirase, ser hvordan hennes hunder fra de er valper venner seg til å tenke store hunder = snille, så de får mye gratis. Men det er jo hunder de kjenner og er trygge på, og så generaliserer de det. Når man ser hvor mange store/større hunder som sliter med "hundemøter", så er det ikke rart at minihunder som møter ENORME (for dem) valper og voksne hunder kan reagere - og kanskje reagere med å prøve å jage dem bort, siden de jo er i bånd, da har de jo ikke rare valget.

Mine to nåværende hunder viser begge utrolig liten interesse og påtrengenhet overfor unge valper, de overser dem, står og snuser på noe, og lar valpen SELV komme bort. Det gjør underverker på redde valper, som ikke blir mindre redde når de får voksne, intense hunder bort mot seg.

Det blir med en chivalp å gjøre som med alle andre valper: Sørge for trygge møter, med hensynsfulle hunder, og glem det å gjøre dem "tøffe" ved å la dem "klare seg selv" - slik noen fremdeles dessverre tror. Men ikke bør de bli dumdristige heller, det finnes endel ekle store hunder som utnytter at de treffer mindre hunder - og ikke er så trivelige som de burde.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

*sukk* hvorfor blir alltid miniatyrhunder dratt under én kam?! :huh:

Ta det helt med ro, det var ikke meningen å dra alle under en kam! Har jo faktisk en liten hund selv da :rolleyes: Men har opplevd noe av det samme hos andre "små" raser f.eks Mops og Griffon, de er livredd og reagerer med å bjeffe og glefse etter andre hunder om de kommer for nært. (dette var også valper)

Dette var etter min mening godt sosialiserte hunder (traff de på valpekurs), tenker derfor at det kan være litt rasetypisk...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ta det helt med ro, det var ikke meningen å dra alle under en kam! Har jo faktisk en liten hund selv da :rolleyes: Men har opplevd noe av det samme hos andre "små" raser f.eks Mops og Griffon, de er livredd og reagerer med å bjeffe og glefse etter andre hunder om de kommer for nært. (dette var også valper)

Dette var etter min mening godt sosialiserte hunder (traff de på valpekurs), tenker derfor at det kan være litt rasetypisk...

Rasetypisk? Såvidt jeg vet er chihuahua og griffon to helt forskjellige raser. Har du aldri møtt en stor hund som utreagerer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Åh si at det er rasetypisk hos Griffon og chihuahua å kaste seg etter voksne hunder syns jeg sier mer om holdningen din enn det som er typisk for rasen. Spesielt siden det er to HELT forskjellige raser både utseende og gemytt messig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synd at det alltid skal bli snakk om små hunder som bjeffer og er hissige på andre hunder... Har nå sett en del stor hunder også som er like tøffe i trynet. Kommer nok an på hvordan eiger oppdrar hunden osv...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Åh si at det er rasetypisk hos Griffon og chihuahua å kaste seg etter voksne hunder syns jeg sier mer om holdningen din enn det som er typisk for rasen. Spesielt siden det er to HELT forskjellige raser både utseende og gemytt messig.

Du er så flink til å henge deg opp i det vesentlige :rolleyes: Nå må du ikke glemme at jeg sa Mops og da :huh:

Jeg har også bare fortalt hva jeg har sett og opplevd, beklager at jeg i dine øyne har vært for snar med å trekke noen konklusjoner. Virker som du føler deg veldig truffet, hmm lurer på hvorfor du reagerer så voldsomt... :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
    • Bodde i blokk (med heis) med marka like utenfor døra og parker i nærheten og synes det fungerte helt fint med valp/hund. Selvsagt deilig med egen hage som vi har nå, men det er først og fremst en større fordel for oss tenker jeg (tror ikke hunden bryr seg nevneverdig om å være ute i egen hage eller sitte en rolig plass ute i nærheten, med mindre hunden liker å være mye ute i hagen også alene da, som ikke har gjeldt hundene jeg har hatt/den jeg har). 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...