Gå til innhold
Hundesonen.no

Mat fra andre land


dorab01

Recommended Posts

Hei alle sammen

Jeg er vel generelt mer opptatt av mat og matlagning en de fleste. Har 250 kokebøker og det kommer mange fler :icon_redface:

Jeg er spesiellt interesrt i ekte matlagning. Also ikke slike fancy fedon greier og blabla alt er usunt men ekte husmanskost for å si det sånn. Spesiellt interesert i gammel ungarsk matkultur, engelsk matkultur og gammel amerikansk matkultur.

Så nå kommer det store spørsmålet...

Hvilken mat fra andre land liker dere? HVilken rett? (pizza og kebab og slikt "tull" tells ikke)

Dere kan også gjerne komme med mat dere har smakt som dere ikke liker.

Også et annet spørsmål er dere villige til å prøve alt dere for smake fra utlandet?

Jeg personlig smaker på alt untatt hest og hund :P Og må si at det fleste er overaskende godt :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva går som husmannskost a?

(jeg liker pizza og kebab :icon_redface:)

Og indisk vetgetarmat er kjempegodt!

kebab er kjøtt vet du kristina... og du kaller deg veggis?

Chili con carne er digg, carne betyr vel kjøtt men jeg pleier å spise det med soyadeig :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

kebab er kjøtt vet du kristina... og du kaller deg veggis?

Chili con carne er digg, carne betyr vel kjøtt men jeg pleier å spise det med soyadeig :icon_redface:

kebab uten kjøtt da. pirkemonster

vil du vite om jeg har pepperoni eller ikke på pizzan i tillegg eller? (nei, har ikke det)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

nå var det som sagt ikke slik mat jeg siktet til men ekte mat. slik som feks. rostbiff med yorkshire pudding eller hush puppies og slikt ekte mat ikke som er blit komersiell og selges på vert gate hjørne men slikt man virkelig bare for spist i det landet man er i.. Noe ordentlig spesielt for norske vilkår..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

nå var det som sagt ikke slik mat jeg siktet til men ekte mat. slik som feks. rostbiff med yorkshire pudding eller hush puppies og slikt ekte mat ikke som er blit komersiell og selges på vert gate hjørne men slikt man virkelig bare for spist i det landet man er i.. Noe ordentlig spesielt for norske vilkår..

pft, man får da lapskaus i amerika liksom...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg prøver å komme på hva den retten vi fikk lagd til oss, på skolen, av noen fra etiopa. De stekte en meldeig av noe slag som de brettet rundt kjøtt, i trekanter og stekte i olje. Det ble servert med masse grønnsaker, og smakte utrolig godt. Men som sagt så kommer jeg ikke på navnet. Er lenge siden jeg spiste det...

Ellers er Quesadilla, Nachos, taco pai, og annen mexikansk mat ganske godt. Fylt paprika er også godt, men er litt usikker på hvilken nasjonalitet den har. Fajitas de pollo, Paella og ellers retter med kylling pleier å falle i smak hos meg..

Også et annet spørsmål er dere villige til å prøve alt dere for smake fra utlandet?

Nja ikke alt men ganske mye. Innholder det blekksprut så pleier jeg å takke nei, eller unngå blekkspruten. Jeg har blant annet smakt hvitløkssnegler men de falt ikke i smak. Jeg ser an ingrediensene og innholder det noe jeg vet jeg ikke tåler smaken av så lar jeg være, eller smaker på det andre.

Huff ble jo nesten sulten nå jo B)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg prøver å komme på hva den retten vi fikk lagd til oss, på skolen, av noen fra etiopa. De stekte en meldeig av noe slag som de brettet rundt kjøtt, i trekanter og stekte i olje. Det ble servert med masse grønnsaker, og smakte utrolig godt. Men som sagt så kommer jeg ikke på navnet. Er lenge siden jeg spiste det...

Er det Samosa du tenker på? Hørtes sånn ut, men jeg tror ikke det er fra etiopia.... :icon_redface: Men i hvert fall veldig godt!

Jeg er veldig glad i mat, og elsker å prøve nye ting. MEN jeg er litt skeptisk til å spise ting jeg ikke vet hva er.... Har hatt noen måltider både i Thailand og i Tunisia som jeg ikke satte særlig pris på, og når jeg da i tillegg ikke aner hva jeg spiste, blir jeg litt småkvalm ved tanken... :P

I hellas spiser jeg ofte disse rullene av ris, innpakket i noen bladgreier (alger?) som jeg nå ikke husker navnet på. Namnam...

Jeg prøver alltid noe nytt, hvis jeg har muligheten. I vinter var jeg på en flott restaurant på Svalbard, hvor de serverte Sjøtunge. Dette hadde jeg aldri smakt, men glad som jeg er i sjømat regnet jeg med at dette var en "bankers". Fytti helv... Det er det verste jeg noen gang har spist. For en konsistens, og smaken var og ganske spesiell. Lite visste jeg om at det var ål jeg prøvde å true i meg.... :P

Men jeg fikk i hvert fall en dessert på huset fordi jeg ikke likte maten, som var helt nydelig :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det Samosa du tenker på? Hørtes sånn ut, men jeg tror ikke det er fra etiopia.... :icon_redface: Men i hvert fall veldig godt!

Jeg er veldig glad i mat, og elsker å prøve nye ting. MEN jeg er litt skeptisk til å spise ting jeg ikke vet hva er.... Har hatt noen måltider både i Thailand og i Tunisia som jeg ikke satte særlig pris på, og når jeg da i tillegg ikke aner hva jeg spiste, blir jeg litt småkvalm ved tanken... :P

I hellas spiser jeg ofte disse rullene av ris, innpakket i noen bladgreier (alger?) som jeg nå ikke husker navnet på. Namnam...

Jeg prøver alltid noe nytt, hvis jeg har muligheten. I vinter var jeg på en flott restaurant på Svalbard, hvor de serverte Sjøtunge. Dette hadde jeg aldri smakt, men glad som jeg er i sjømat regnet jeg med at dette var en "bankers". Fytti helv... Det er det verste jeg noen gang har spist. For en konsistens, og smaken var og ganske spesiell. Lite visste jeg om at det var ål jeg prøvde å true i meg.... :P

Men jeg fikk i hvert fall en dessert på huset fordi jeg ikke likte maten, som var helt nydelig :P

det er innpakket i drueblader/vinblader heter det vel på fagspråk. Og husker jeg ikke feil heter det dolmades.

Men er det ingen her som spiser noe ordenrlig spesielt? jeg har vel smakt på det meste haneballer kaninballer, hjerte, lunge, nyrer og vom. Og alt har smakt fantastisk det er vel måten det blir tilberedt på

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det er innpakket i drueblader/vinblader heter det vel på fagspråk. Og husker jeg ikke feil heter det dolmades.

Men er det ingen her som spiser noe ordenrlig spesielt? jeg har vel smakt på det meste haneballer kaninballer, hjerte, lunge, nyrer og vom. Og alt har smakt fantastisk det er vel måten det blir tilberedt på

Ja, stemmer det! Det het noe sånn, og jeg husker nå at det var "blader" og ikke alger... :icon_redface: Aleger er vel bare sånnt grønt belegg, så hvor jeg fikk det fra aner jeg ikke, tenkte vel helst på tang og tare... :P

Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri ønsker å smake på noe av det du her ramser opp. :P

Haneballer?? Mener du da baller av hanekjøtt, eller mener du .... ballene dens...? Det må i såfall gå med en del haner for å bli mett, det kan jo ikke være store greiene... :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det Samosa du tenker på? Hørtes sånn ut, men jeg tror ikke det er fra etiopia.... :icon_redface: Men i hvert fall veldig godt!

Ja det kan det være.. Navnet høres veldig kjent ut hvertfall. Og det er ikke sikkert det er en etiopisk rett, men de som var der å laget den var fra Etiopia og/eller Eritrea.

Men er det ingen her som spiser noe ordenrlig spesielt? jeg har vel smakt på det meste haneballer kaninballer, hjerte, lunge, nyrer og vom. Og alt har smakt fantastisk det er vel måten det blir tilberedt på

Jeg har spist rypehjerte og lammelever men jeg anser ikke det som spesielt eksotisk egentlig. Det er jo ganske vanlig i Norge og. Godt er det uansett :P

Ja, og så har jeg smakt haggis med whiskeysaus når jeg var på klassetur til Edinburgh ifjor, og det var nyyyyyydelig :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

lagde tyrkiske kjøttboller på skolen en gang, det var nam det :icon_redface:

og jeg kan smake på mye nytt så lenge det ikke er hest, katt eller hund. Men noe holder jeg meg selvsagt unna :P

Ellers er and, ryper, tiur og alt sånt superdigg :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, stemmer det! Det het noe sånn, og jeg husker nå at det var "blader" og ikke alger... :icon_redface: Aleger er vel bare sånnt grønt belegg, så hvor jeg fikk det fra aner jeg ikke, tenkte vel helst på tang og tare... :P

Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri ønsker å smake på noe av det du her ramser opp. :P

Haneballer?? Mener du da baller av hanekjøtt, eller mener du .... ballene dens...? Det må i såfall gå med en del haner for å bli mett, det kan jo ikke være store greiene... :P

jepp det er vanlig kost i ungarn. Du spiser omtrent alt på dyret slik at ingenting blir kastet bort. Og jepp det var ballene til hanen. smaker veldig godt og er nesten som smør i konsistensen :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jepp det er vanlig kost i ungarn. Du spiser omtrent alt på dyret slik at ingenting blir kastet bort. Og jepp det var ballene til hanen. smaker veldig godt og er nesten som smør i konsistensen :icon_redface:

det hørtes bare ekkelt ut da. Men så hater jeg sånn fettkonsistens. og smør går bare som et lag på brødskiva :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Indisk mat kommer klart på topp. Gi meg en skikkelig heit Vindaloo... ;)

Kinesisk, særlig de litt sterkere schezuan-variantene er godt - det samme er skikkelig italiensk mat (som kan være vassent og småkjedelig dersom det ikke lages med gode nok råvarer).

Det "rareste" jeg kunne tenke meg å prøve er vel smalahove (vi har da noen funky matretter her i landet også...) Bortsett fra snegler (som jeg likte godt) har jeg ikke prøvd så mange kinky ting.

Baller? Driter i hvor godt det er - DER går grensen. Kastraksjonsangsten slår inn, kniper sammen knærne og blir småsvett her jeg sitter bare ved tanken... ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når vi reiser til utlandet får jeg 50 kr av pappa får hver rett jeg spiser i løpet av ferien som jeg ikke har smakt før... Jeg liker ikke å smake nye ting, men oftest så går det greit.. Og når jeg kommer hjem har jeg et par hundre kr ekstra.

I egypt smakte jeg sånn fryterte blekkstrup armer.. Det var godt... Også hvithai... Det smakte bare fisk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er oppvokst på NORSK husmannskost, var veldig lite ferdig middager hjemme hos meg når jeg var liten.

Har bodd i generasjonsbolig sammen mormor (som er oppokst på gård) hele min barndom, hun har alltid lagd maten hjemme.

Elsker Kjøttkaker i brunsaus med poteter, ertestuing eller makaronistuing og kokte gulrøtter.

Ellers er jeg glad i lett saltet (eller sprengt om man vil) torsk, med smør, kokte poteter og raspet gulrøtter som har litt sitron i seg.

Det mest spesielle for noen av venninnene mine var vel å komme hjem til meg og spise lungemos, det er knall digg og de fleste spiste det faktisk og syntes det var godt.

Ellers er jeg veldig glad i meksikanske retter, spesiellt gryteretter, som er laget fra grunnen.

Har egen kokebok men meksikanske retter.

Jeg er ikke så glad i Indisk mat. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...