Gå til innhold
Hundesonen.no

Sette ett kull/sterilisere


*-Hege&Bella-*

Recommended Posts

Her en dag var det en diskusjon blant oss hundefolket her oppe i det kalde nord, at man kan sette ett kull på/sterilisere hunden sin, om den er agressiv mot andre hunder o.l

Er dette sant?

Er det noen som har meninger om dette, evt erfaringer?

De sa at hunden blir mye roligere da når den har fått ett valpekull, eller har blitt sterilisert, at den på en måte har kommet inn i det voksne liv, eller hva de nå kalte det.

Så jeg bare lurte jeg :devilbanana:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ingen fasit at hunder blir roligere når de blir sterilisert eller får et kull. Å sette kull på en tispe kun fordi man tror den vil bli roligere og mindre aggressiv mot andre hunder, det er noe jeg har sterkt i mot da jeg mener alle kull skal ha en heniskt og den skal være å bedre rasen man avler på. Man skal, etter min mening, ikke bare ha kull for å ha kull.

Jeg har opplevd mange tisper som ikke har endret adferd etter hverken kull eller sterilisering. Dette er gamle myter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tispa til venninna mi ble sterilisert for 3 år siden, men hun utagerte fortsatt like mye mot andre hunder etter det. Må bare si at det var ikke derfor hun ble sterilisert, det var pga sykdom, men hun endret altså ikke adferd mot andre hunder pga steriliseringa.

Tispa er mye bedre mot andre hunder nå, men det kommer av masse trening og hardt arbeid, ikke steriliseringen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er enig med alucinor her. Det er mer eller mindre samme myten som går om katter. En katt kan bli voksen uten å få kattunger liksom. Men nå er hunder (og katter) individer på samme måte som oss mennesker. Og noen av oss blir jo aldri voksen, ikke sant :devilbanana:

Jeg tror nok videre at disse mytene også kommer av at vi mennesker "unnskylder" med disse for å slippe evt. dårlig samvittighet ved sterilisering eller kullsetting.. Ikke fordi hunden har så himla godt av det eller ei!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De sa at hunden blir mye roligere da når den har fått ett valpekull, eller har blitt sterilisert, at den på en måte har kommet inn i det voksne liv, eller hva de nå kalte det.

Så jeg bare lurte jeg :devilbanana:

Aggresivitet mot andre hunder har vel sjeldent med voksenhet å gjøre?

Jo, det kan vel kanskje komme av hormoner i puberteten, men da er jo uansett hunden for ung til å settes kull på...

Hvis man har ei tispe på 3-4 år som er aggresiv, så kan man ikke legge skylden på at den ikke er "voksen".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes mange "morsomme" myter om avl. Jeg setter de i samme bås som at et menneske av hunkjønn ikke er virkelig kvinne før hun har født selv...

Ja, et valpekull kan gjøre noe med en tispe etterpå. For eksempel (med forbehold om at jeg husker feil) er det i ville ulveflokker forbeholdt ledertispen å få valper, og de andre tispene skal hjelpe til med oppdragelse, hente mat, osv. En tispe som får kull KAN dermed få forsterket sine dominansinstinkt, fordi hun har fått bekreftet sin status. Men det behøver ikke å skje noe.

Jeg har hatt et valpekull på ei tispe som ikke var flokkleder, og hun var i begynnelsen ikke villig til å ta seg av kullet sitt - det var ikke hennes rett. Hun var vel da nummer fire av fire tisper, men den som egnet seg best til å ha kull i forhold til mine kriterier (eksteriør, helse, alder, stamtavle, gemytt, osv). Jeg hadde aldri trodd hun kom til å reagere slikt, men hun ble ikke annerledes etter at kullet var levert - da gikk hun tilbake til sitt gamle, vante jeg. Vel, hun aktet ikke å følge opp valpene jeg beholdt, den var hun svært ferdig med. Men valpen gled inn i flokken for det, uten at det var noe problem.

Som jeg skriver i et innlegg under tråden om å være registrert på egen hund, så har jeg relativt ofte opplevd at tisper som får fjernet livmor går gjennom en personlighetsendring, og blir mer sure og gretne. (I tillegg til andre praktiske problemer som en enorm pels som alltid røyter uten å ta slutt, og som er henimot umulig å stelle). Nå har andre i tråden andre erfaringer, men det viser vel bare at en sterilisering ikke nødvendigvis er forutsigbart.

Konklusjonen må for meg helt uten tvil, og med store bokstaver, bli at man tar ikke et kull eller fjerner ei livmor i håp om at det skal bedre tispas gemytt. Et egnet gemytt skal være til stede før parring, og har man adferdsproblem er det dusinvis av andre måter å jobbe med det enn gjennom å risikere noe overfor de valpene man setter til verden, flokken hunden ellers lever i og andre som må forholde seg til tispa.

Når det er sagt, så har jeg derimot større tiltro til at kastrering av hannhunder gjør noe med dem. Har flere eksempler på at det har fungert i forhold til å gjøre de mer "avbalansert" i forhold til sine adferdsproblem overfor andre hannhunder. Men det finnes sikkert også mange eksempler på hannhunder det ikke har hjulpet for, hvor deres adferd er så instinktivt sterk eller så pokkers innlært at hormonene ikke klarer å overstyre det. Likevel synes jeg kjemisk kastrering kan være verdt et forsøk, og innebærer langt færre risikoer og moralske skrupler enn å fjerne ei livmor eller sette til verden et valpekull. Kjemisk kastrering er jo heller ikke endelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bra Terrier - DER sa du det.

Tispe (eller hannhunder) med adferd som ikke er ønskelig - enten det er usikkerhet, agressivitet, stress, eller hunder som har reproduksjonsproblemer (livmorbetennelser etc) - skal selvsagt IKKE gå i avl, uansett.

Vil man egentlig oppdrette et helt kull med kanskje 8 tisper som får akkurat samme problem som mor?

For det er ingen tvil om at slike ting absolutt kan være arvelig. Ok, noe temperamentsproblem KAN være påført, men det er ikke så vanlig som man ofte vil ha det til...

Det finnes mer enn nok valper i landet, og hvis man med viten og vilje vil ha et valpekull må man skaffe seg en tispe som faktisk har noe å tilføre rasen sin av positive egenskaper.

Det finnes ingen grunn, eller unnskyldning, for å avle middelmådige hunder med helse/temperamentsproblem, synes jeg.

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kan henge meg på anbefalingen om Collie, men vær nøye på valg av oppdretter og linjer. Det er ikke å stikke under en stol at det finnes mentale brister innad i rasen. En god collie derimot er en enormt kjekk hund å ha! Så gå seriøst inn og møt hunder i flere settinger og se hvordan de tar ting, eventuelt om de har en MH så er jo den fin å få sett om de har filmet den f.eks. 
    • Tiden flyr og lille bebbisen blir snart året. 😱 Hun er fremdeles kanskje 6mnd i sitt eget hode da. 😂 Dagens agenda så slik ut 😴 etter å ha trent litt på fokus med bestekompis whippeten Leo som distraksjon, og så gått ett spor i nytt terreng etter en god times pause i bilen. 😁    Tidligere i mars når vi passet på ett lite småbruk. Fant en fin foss!   et par fra den lille uka vi hadde snø her sørvest. 😂
    • Life's a beach, og når det er kaldt og surt og blåser, så har vi den for oss selv, så det var ikke så ille, men det var ikke så vel heller, for Ede har ikke store radiusen (0-2m) eller masse interesse for å utforske omgivelsene selvstendig, så aktivitet begrenser seg mest til mutterns fremdriftstempo og kastearm. Det som er dårlig med det er det samme som er bra med det. Borrelås klengete er dog veldig å foretrekke over selvstendig på vift i sin egen verden. Bonus for egen helse å måtte løpe litt og være mer aktiv for å gi Ede mer av aktiviteten han trenger.  Virkelig ikke så mye å melde fra en stadig mer rutinepreget hverdag sammen. This is it nå, liksom.  Ede har begynt gå på turbusser helt selvstendig, flink opp trappen og går rett til plassen sin på midten. Trenger finne en smart måte å trene på å rygge i vinkel, for å komme inn mellom seter. Mestrer vi ikke det, så må vi stå over en buss om det er barnevogner og bagasje på den plassen der.  Å gå ned trappene på tur ut av bussen ligger lenger frem i tid. Han har gått ned bare sju trappetrinn i sitt liv så langt, og de var av normal bratthet. De tre veldig bratte trinnene på turbussen vil han fortsatt bæres ned. Nærmer seg antakelig 150 kg valpevekt nå, slik det føles i armene mine. Trenger derfor begynne lære gå de tre bratte trappetrinnene ned på egenhånd også, ellers vil han finne veien ned der på den harde måten, fordi jeg er evig optimist og vil at some point overvurdere min egen evne til å bære ham ned der. Seriøst, han begynner bli tung å bære i armene. Fordi jeg er idiot har vi KUN løftet med hodet til høyre side, hele livet, og dermed mesteparten av vekten hans på den svakeste armen min. Å snu for å bære motsatt vei er et alvorlig avvik i prosedyre som må rapporteres og meldes og klages på og ankes i flere runder før vi etter en lang godkjenningsprosess kan vurdere prøve på den måten.  Å bli bært på såkalt påssarygg (trønder, sjø) har vi begynt få litt dreisen på. Ede synes det var skummelt i starten, men har begynt like å leke ryggsekk nå. Aberet er at jeg har utnyttet jukkeangrep bakfra for å shape det inn. Usikker på om han tør gjøre det der foran et publikum på bussen. Han er jo i den alderen. Å vise affeksjon for foreldre er veldig pinlig. Mulig han heller vil reise med buss til evig tid enn å ta den flausen der for å komme seg ned trappen.  Vi får se. Det finnes antakelig en viss mengde NomNoms som i bunnen av den trappen der vil vekke den nødvendige motivasjonen til å klare komme seg ned de trappetrinnene selvstendig i en fei. 
    • Dette handler mer om uenighet. Jeg håper du sier nei til dette. Om du hadde visst at hunden skulle brukes til å produsere blandingskull hadde du ikke skrevet under. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...