Gå til innhold
Hundesonen.no

Sette ett kull/sterilisere


*-Hege&Bella-*

Recommended Posts

Her en dag var det en diskusjon blant oss hundefolket her oppe i det kalde nord, at man kan sette ett kull på/sterilisere hunden sin, om den er agressiv mot andre hunder o.l

Er dette sant?

Er det noen som har meninger om dette, evt erfaringer?

De sa at hunden blir mye roligere da når den har fått ett valpekull, eller har blitt sterilisert, at den på en måte har kommet inn i det voksne liv, eller hva de nå kalte det.

Så jeg bare lurte jeg :devilbanana:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ingen fasit at hunder blir roligere når de blir sterilisert eller får et kull. Å sette kull på en tispe kun fordi man tror den vil bli roligere og mindre aggressiv mot andre hunder, det er noe jeg har sterkt i mot da jeg mener alle kull skal ha en heniskt og den skal være å bedre rasen man avler på. Man skal, etter min mening, ikke bare ha kull for å ha kull.

Jeg har opplevd mange tisper som ikke har endret adferd etter hverken kull eller sterilisering. Dette er gamle myter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tispa til venninna mi ble sterilisert for 3 år siden, men hun utagerte fortsatt like mye mot andre hunder etter det. Må bare si at det var ikke derfor hun ble sterilisert, det var pga sykdom, men hun endret altså ikke adferd mot andre hunder pga steriliseringa.

Tispa er mye bedre mot andre hunder nå, men det kommer av masse trening og hardt arbeid, ikke steriliseringen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er enig med alucinor her. Det er mer eller mindre samme myten som går om katter. En katt kan bli voksen uten å få kattunger liksom. Men nå er hunder (og katter) individer på samme måte som oss mennesker. Og noen av oss blir jo aldri voksen, ikke sant :devilbanana:

Jeg tror nok videre at disse mytene også kommer av at vi mennesker "unnskylder" med disse for å slippe evt. dårlig samvittighet ved sterilisering eller kullsetting.. Ikke fordi hunden har så himla godt av det eller ei!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De sa at hunden blir mye roligere da når den har fått ett valpekull, eller har blitt sterilisert, at den på en måte har kommet inn i det voksne liv, eller hva de nå kalte det.

Så jeg bare lurte jeg :devilbanana:

Aggresivitet mot andre hunder har vel sjeldent med voksenhet å gjøre?

Jo, det kan vel kanskje komme av hormoner i puberteten, men da er jo uansett hunden for ung til å settes kull på...

Hvis man har ei tispe på 3-4 år som er aggresiv, så kan man ikke legge skylden på at den ikke er "voksen".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes mange "morsomme" myter om avl. Jeg setter de i samme bås som at et menneske av hunkjønn ikke er virkelig kvinne før hun har født selv...

Ja, et valpekull kan gjøre noe med en tispe etterpå. For eksempel (med forbehold om at jeg husker feil) er det i ville ulveflokker forbeholdt ledertispen å få valper, og de andre tispene skal hjelpe til med oppdragelse, hente mat, osv. En tispe som får kull KAN dermed få forsterket sine dominansinstinkt, fordi hun har fått bekreftet sin status. Men det behøver ikke å skje noe.

Jeg har hatt et valpekull på ei tispe som ikke var flokkleder, og hun var i begynnelsen ikke villig til å ta seg av kullet sitt - det var ikke hennes rett. Hun var vel da nummer fire av fire tisper, men den som egnet seg best til å ha kull i forhold til mine kriterier (eksteriør, helse, alder, stamtavle, gemytt, osv). Jeg hadde aldri trodd hun kom til å reagere slikt, men hun ble ikke annerledes etter at kullet var levert - da gikk hun tilbake til sitt gamle, vante jeg. Vel, hun aktet ikke å følge opp valpene jeg beholdt, den var hun svært ferdig med. Men valpen gled inn i flokken for det, uten at det var noe problem.

Som jeg skriver i et innlegg under tråden om å være registrert på egen hund, så har jeg relativt ofte opplevd at tisper som får fjernet livmor går gjennom en personlighetsendring, og blir mer sure og gretne. (I tillegg til andre praktiske problemer som en enorm pels som alltid røyter uten å ta slutt, og som er henimot umulig å stelle). Nå har andre i tråden andre erfaringer, men det viser vel bare at en sterilisering ikke nødvendigvis er forutsigbart.

Konklusjonen må for meg helt uten tvil, og med store bokstaver, bli at man tar ikke et kull eller fjerner ei livmor i håp om at det skal bedre tispas gemytt. Et egnet gemytt skal være til stede før parring, og har man adferdsproblem er det dusinvis av andre måter å jobbe med det enn gjennom å risikere noe overfor de valpene man setter til verden, flokken hunden ellers lever i og andre som må forholde seg til tispa.

Når det er sagt, så har jeg derimot større tiltro til at kastrering av hannhunder gjør noe med dem. Har flere eksempler på at det har fungert i forhold til å gjøre de mer "avbalansert" i forhold til sine adferdsproblem overfor andre hannhunder. Men det finnes sikkert også mange eksempler på hannhunder det ikke har hjulpet for, hvor deres adferd er så instinktivt sterk eller så pokkers innlært at hormonene ikke klarer å overstyre det. Likevel synes jeg kjemisk kastrering kan være verdt et forsøk, og innebærer langt færre risikoer og moralske skrupler enn å fjerne ei livmor eller sette til verden et valpekull. Kjemisk kastrering er jo heller ikke endelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bra Terrier - DER sa du det.

Tispe (eller hannhunder) med adferd som ikke er ønskelig - enten det er usikkerhet, agressivitet, stress, eller hunder som har reproduksjonsproblemer (livmorbetennelser etc) - skal selvsagt IKKE gå i avl, uansett.

Vil man egentlig oppdrette et helt kull med kanskje 8 tisper som får akkurat samme problem som mor?

For det er ingen tvil om at slike ting absolutt kan være arvelig. Ok, noe temperamentsproblem KAN være påført, men det er ikke så vanlig som man ofte vil ha det til...

Det finnes mer enn nok valper i landet, og hvis man med viten og vilje vil ha et valpekull må man skaffe seg en tispe som faktisk har noe å tilføre rasen sin av positive egenskaper.

Det finnes ingen grunn, eller unnskyldning, for å avle middelmådige hunder med helse/temperamentsproblem, synes jeg.

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...