Gå til innhold
Hundesonen.no

Sette ett kull/sterilisere


*-Hege&Bella-*

Recommended Posts

Her en dag var det en diskusjon blant oss hundefolket her oppe i det kalde nord, at man kan sette ett kull på/sterilisere hunden sin, om den er agressiv mot andre hunder o.l

Er dette sant?

Er det noen som har meninger om dette, evt erfaringer?

De sa at hunden blir mye roligere da når den har fått ett valpekull, eller har blitt sterilisert, at den på en måte har kommet inn i det voksne liv, eller hva de nå kalte det.

Så jeg bare lurte jeg :devilbanana:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ingen fasit at hunder blir roligere når de blir sterilisert eller får et kull. Å sette kull på en tispe kun fordi man tror den vil bli roligere og mindre aggressiv mot andre hunder, det er noe jeg har sterkt i mot da jeg mener alle kull skal ha en heniskt og den skal være å bedre rasen man avler på. Man skal, etter min mening, ikke bare ha kull for å ha kull.

Jeg har opplevd mange tisper som ikke har endret adferd etter hverken kull eller sterilisering. Dette er gamle myter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tispa til venninna mi ble sterilisert for 3 år siden, men hun utagerte fortsatt like mye mot andre hunder etter det. Må bare si at det var ikke derfor hun ble sterilisert, det var pga sykdom, men hun endret altså ikke adferd mot andre hunder pga steriliseringa.

Tispa er mye bedre mot andre hunder nå, men det kommer av masse trening og hardt arbeid, ikke steriliseringen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er enig med alucinor her. Det er mer eller mindre samme myten som går om katter. En katt kan bli voksen uten å få kattunger liksom. Men nå er hunder (og katter) individer på samme måte som oss mennesker. Og noen av oss blir jo aldri voksen, ikke sant :devilbanana:

Jeg tror nok videre at disse mytene også kommer av at vi mennesker "unnskylder" med disse for å slippe evt. dårlig samvittighet ved sterilisering eller kullsetting.. Ikke fordi hunden har så himla godt av det eller ei!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De sa at hunden blir mye roligere da når den har fått ett valpekull, eller har blitt sterilisert, at den på en måte har kommet inn i det voksne liv, eller hva de nå kalte det.

Så jeg bare lurte jeg :devilbanana:

Aggresivitet mot andre hunder har vel sjeldent med voksenhet å gjøre?

Jo, det kan vel kanskje komme av hormoner i puberteten, men da er jo uansett hunden for ung til å settes kull på...

Hvis man har ei tispe på 3-4 år som er aggresiv, så kan man ikke legge skylden på at den ikke er "voksen".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes mange "morsomme" myter om avl. Jeg setter de i samme bås som at et menneske av hunkjønn ikke er virkelig kvinne før hun har født selv...

Ja, et valpekull kan gjøre noe med en tispe etterpå. For eksempel (med forbehold om at jeg husker feil) er det i ville ulveflokker forbeholdt ledertispen å få valper, og de andre tispene skal hjelpe til med oppdragelse, hente mat, osv. En tispe som får kull KAN dermed få forsterket sine dominansinstinkt, fordi hun har fått bekreftet sin status. Men det behøver ikke å skje noe.

Jeg har hatt et valpekull på ei tispe som ikke var flokkleder, og hun var i begynnelsen ikke villig til å ta seg av kullet sitt - det var ikke hennes rett. Hun var vel da nummer fire av fire tisper, men den som egnet seg best til å ha kull i forhold til mine kriterier (eksteriør, helse, alder, stamtavle, gemytt, osv). Jeg hadde aldri trodd hun kom til å reagere slikt, men hun ble ikke annerledes etter at kullet var levert - da gikk hun tilbake til sitt gamle, vante jeg. Vel, hun aktet ikke å følge opp valpene jeg beholdt, den var hun svært ferdig med. Men valpen gled inn i flokken for det, uten at det var noe problem.

Som jeg skriver i et innlegg under tråden om å være registrert på egen hund, så har jeg relativt ofte opplevd at tisper som får fjernet livmor går gjennom en personlighetsendring, og blir mer sure og gretne. (I tillegg til andre praktiske problemer som en enorm pels som alltid røyter uten å ta slutt, og som er henimot umulig å stelle). Nå har andre i tråden andre erfaringer, men det viser vel bare at en sterilisering ikke nødvendigvis er forutsigbart.

Konklusjonen må for meg helt uten tvil, og med store bokstaver, bli at man tar ikke et kull eller fjerner ei livmor i håp om at det skal bedre tispas gemytt. Et egnet gemytt skal være til stede før parring, og har man adferdsproblem er det dusinvis av andre måter å jobbe med det enn gjennom å risikere noe overfor de valpene man setter til verden, flokken hunden ellers lever i og andre som må forholde seg til tispa.

Når det er sagt, så har jeg derimot større tiltro til at kastrering av hannhunder gjør noe med dem. Har flere eksempler på at det har fungert i forhold til å gjøre de mer "avbalansert" i forhold til sine adferdsproblem overfor andre hannhunder. Men det finnes sikkert også mange eksempler på hannhunder det ikke har hjulpet for, hvor deres adferd er så instinktivt sterk eller så pokkers innlært at hormonene ikke klarer å overstyre det. Likevel synes jeg kjemisk kastrering kan være verdt et forsøk, og innebærer langt færre risikoer og moralske skrupler enn å fjerne ei livmor eller sette til verden et valpekull. Kjemisk kastrering er jo heller ikke endelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bra Terrier - DER sa du det.

Tispe (eller hannhunder) med adferd som ikke er ønskelig - enten det er usikkerhet, agressivitet, stress, eller hunder som har reproduksjonsproblemer (livmorbetennelser etc) - skal selvsagt IKKE gå i avl, uansett.

Vil man egentlig oppdrette et helt kull med kanskje 8 tisper som får akkurat samme problem som mor?

For det er ingen tvil om at slike ting absolutt kan være arvelig. Ok, noe temperamentsproblem KAN være påført, men det er ikke så vanlig som man ofte vil ha det til...

Det finnes mer enn nok valper i landet, og hvis man med viten og vilje vil ha et valpekull må man skaffe seg en tispe som faktisk har noe å tilføre rasen sin av positive egenskaper.

Det finnes ingen grunn, eller unnskyldning, for å avle middelmådige hunder med helse/temperamentsproblem, synes jeg.

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg mener å ha hørt at folk som driver hundekjøring kan ha to valper fra samme kull. Men det er jo hunder som bor ute og har et helt annet liv enn «familiehunden». Naboen min, som har hatt flere hunder tidligere, valgte å kjøpe 2 hannhunder fra samme kull. Det ble 2 hunder som vi (eller andre) fikk lite kontakt med. De var mest opptatt av hverandre, og det var tydelig at de heller ikke ble så sterkt knyttet til eierene sine, som ene-hunder blir. Det gikk egentlig begge veier, og naboen var egentlig glad til da de var så gamle at de ble avlivet.  Mens da den siste «alene-hunden» deres døde så var det stor sorg i familien. De to små brødrene kunne også være litt hissig på hverandre, så i begynnelsen av turene holdt eieren dem godt fra hverandre (en arm strak ut på hver side av kroppen). Så roet de seg, og turen gikk greit.  Dette ble de siste hundene de hadde ; «aldri mer hund her i huset»
    • Jeg ville heller ikke solgt til deg. Har selv sittet med usolgte valper noen uker, i tillegg til 3-4 voksne. Aldri mer. Og vi var  to om å dele på jobben.  
    • Kloa til hunden min knakk/løsnet i dag. Han haltet ikke før i dag bare irriterte seg litt men i sta løp han og klarte og løsne den mere og nå er han halt😱 han har lagt seg og vasker ikke på det og oppfører seg normalt så venter til i morgen med dyrlegen men har så vondt i skjela over dette. Noen tips i hva jeg kan gjøre? Har just flyttet og ikke fått med meg noe rens enda 
    • Gode poeng, setter pris på innspill @simira :)!  Jeg forstår utgangspunktet ditt, og hvorfor du tenker det ja - og jeg er ikke uenig rent objektivt sett basert på det jeg har skrevet i innlegget. Jeg mener basert på samtalene jeg har hatt med de, og observasjon av valpen - at det virker som om de har gjort en grei jobb med valpen altså, men litt dessverre snevert i forhold til sosialisering i miljø utenom der valpen er vokset opp og særlig på det å være alene. Noe de selv åpent sier. De skulle absolutt ha trent med den alene ja. De hadde tiltenkt at den skulle bli værende på gården, også ble det ikke slik - dessverre. Den er vane med bilkjøring, kloklipp, børsting, dusj/vask, mennesker som kommer og går på gården etc. Verken valpen eller andre hundene markerte ikke noe på at jeg kom og de var egentlig bare mest gira på at det kom en ny person der. Ingen bjeffing i det hele. Mammahunden på gården var litt skeptisk en liten time før hun ble kompis. Svaret er nok et direkte nei. Derfor må jeg har hunden med på jobb, noe som heldigvis går greit i mitt tilfelle. Tenker en uke der det blir mest meg å hunden på hjemmekontor, dersom hun kommer seg til rette så går vi over i kontor-hund noen mnd der vi jobber sakte over tid med å bli mer selvstendig. Jeg er klar for at hunden blir litt jobb, men på sikt håper jeg at hun blir en grei selvstendig nok hund da jeg også driver litt reising i ny og ne. Har to turer der jeg blir borte totalt to uker resten av året, så håper at denne fasen skal gå greit for henne.  Det er snakk om en schæfer som har brukshund gener ja, men ikke ren bruksschæfer. Har ingen planer om bruk utenom å la henne drive søk for morro. Har hatt store hunder før slik som Bernersennen og labdrador men de har blitt adoptert i voksen alder, og ville derfor høre litt ang det å hente henne inn når jeg ser at hun har litt angst.  Slik det ser ut nå er nok ikke det en mulighet dessverre. Mulig at noe kan ordnes med søsterhunden, men det å ha ansvar for to brukschæfer-valper alene blir kanskje litt ekstremt.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...