Gå til innhold
Hundesonen.no

Fersksporprøver


Petra

Recommended Posts

Jeg satt og leste gjennom reglene for blodspor- og fersksporprøver uten å helt skjønne hva jeg leste. Blodspor er greit, da skal hunden gå et spor som er lagt ut av mennesker på forhånd. Men ferskspor? Det er "ordentlige" spor av levende vilt, ikke sant? Hvordan gjennomfører man en slik prøve i praksis? Drar ut i skauen og håper på at det skal rusle en elg forbi? Eller går man rundt på måfå og håper at bikkja skal ta opp et spor? Og hvordan vet man da at sporet er minst en time gammelt og etter vilt og ikke mennesker?

Må man ha fersksporprøve for å få viltsporchampionatet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En fersksporprøve består i at hunden skal følge etter et levende dyr sammenhengende i minst 30 min. Før prøven starter har dommer/arrangør vært ute og funnet ferske spor eller sett dyr slik at man vet at her har det vært dyr. Disse sporene skal være minst en time gamle før hunden settes på.

Når hunden starter så skal man sjekke hva slags dyr det dreier seg om, og underveis skal man forvisse seg om at det er det rette dyret man går etter. Det betyr at du som fører må følge godt med og vite hva du sporer på.

Etter 30 min kan prøven avsluttes uten at hunden har fått fram dyret.

Fersksporprøve er kun krav for å bli godkjent ettersøkhund (i tillegg til blodspor).

Skal hunden bli VCH må den ha 2 x 1.premie på bevegelig blodsporprøve og 1 x 1.premie på terminfestet blodsporprøve. I tillegg må den ha minst 2 x 2 premie på utstilling etter fylte 2 år. Det er kun renrasede hunder som kan oppnå viltsporchampionatet, mens enhver hund kan bli godkjent ettersøkshund.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for svaret, Jaktlykke! Da skjønner jeg litt mer.

Kan jeg spørre deg om en ting til også? Jeg er vant til å gå menneskespor på flere kilometer og med drøssevis av vinkler, så jeg synes liksom 600 meter blodspor med noen få vinkler høres så enkelt ut.... For de fleste hunder må vel greie å gå et såpass kort spor? Betyr det at dommerne er veldig pirkete når det gjelder hvordan hunden jobber slik at ikke alle ender opp med 1. premie? Hvordan skal den jobbe for å fortjene 1. premie med HP? Eller er sporet mye vanskeligere enn jeg tror?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dommeren har visse kriterier han dømmer etter.

Hundens:

-vilje og evne til å ta sporet og følge det

-tempo og arbeidsmåte på sporet

-vilje til å arbeide ved tap på sporet

-arbeidsmåte ved tap på sporet

-interesse for annet vilt og tamdyr

-helhetsinntrykk

Diskvalifiserende feil er:

-manglende vilje og evne til å følge sporet

-hissig og/eller vimsete arbeide

-halsing, høylydt piping, eller støyende framferd av hund og/eller fører

-manglende evne til å utrede tap

-uakseptabelt høyt tempo

-hund som fører ikke har kontroll over

-førerens manglende forståelse av hundens arbeid

-dommer konstaterer at hunde/fører ikke vet hvor sporet går

Prøven avbrytes straks diskvalifiserende feil er konstatert.

Disse kriteriene gjelder både for blod- og fersksporprøvene.

Premieringen er som følger:

Blodspor:

1 pr når hunden har utført et meget godt sporsarbeide med bare små feil

2 pr når hunden har utført et godt sporarbeide uten betydelige feil

3 pr når hunden har utført et brukbart sporarbedie uten betydelige feil

0 pr når hunden ikke har fylt foranstående krav

HP Hederspremie kan tildeles når hunden har utført utmerket sporarbeide, og den ellers er tildelt 1 pr.

Utmerket kan f.eks bety at hunden utsettes for utenforstående forstyrrelser som f.eks at det plutselig dukker opp en hjort i sporet eller en hoggorm ligger klar til angrep. Dette er kraftige forstyrrelser, og om hunden ikke lar seg affisere eller vippe av pinnen kan det kvalifisere til HP. Men en HP skal henge meget høyt - det er ikke automatisk slik at får man 1 pr og har gjort en prikkfri sporing så skal man få HP.

Ferskpor:

10-9 p særdeles godt arbeid

8 p meget godt arbeid

7 p godkjent arbeid

6-5 p bruktbart arbeid

4-3 p måtelig arbeid, ikke helt uten verdi

2-0 p dårlig arbeid, helt verdiløst

På begge disse prøvene ser ikke bare dommeren på hunden - en fører kan like gjerne ødelegge dersom han ikke vet å lese hunden eller tydelig viser at han ikke har kontrollen. Når dommeren vurderer skal han tenke - er dette en hund jeg kan slippe på et reelt ettersøk?

Sporet er kunstig og nokså kort, men man er ute etter en bedømming på om hunden klarer å a) følge spor b ) utrede tap c) jobbe i fornuftig tempo med tanke på at han skal ha en skytter med seg d) er trofast mot det sporet han settes på e) ikke gir opp f) at hund og fører samarbeider godt. Det er dette som er viktig i reell jobbsammenheng.

Mange konkurrerer i blodspor - og mange av disse har aldri tenkt å bruke hunden i reelle søk. Dermed har man en ulik forståelse for hva bikkja gjør. En hund som oppnår 1 pr skal jo kunne brukes til ettesøk, men har ikke føreren peiling på det, så er det ikke sikkert at det blir så vellykket likevel....

Gode ettersøkshunder klarer selvsagt å gå km-lange spor som er mer enn 24 t gamle, det trenes hele tiden på å gjøre ting mer og mer kompliserte for at de skal kunne yte en best mulig jobb.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...