Gå til innhold
Hundesonen.no

Grå schäfer


Rosin

Recommended Posts

Er dette en egen rase slik hvit schäfer er, eller er det bare en fargevariant av den vanlige? Er HD like utbredt på grå schäfer som på "normalfarget"?

Noen oppdrettere i Norge som avler grå ?

Ble litt nysgjerrig etter å ha sett et bilde.. synes de ser ut til å ha mer normal bakpart enn den bananformede, vanlige schäferen. |=

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er dette en egen rase slik hvit schäfer er, eller er det bare en fargevariant av den vanlige? Er HD like utbredt på grå schäfer som på "normalfarget"?

Noen oppdrettere i Norge som avler grå ?

Ble litt nysgjerrig etter å ha sett et bilde.. synes de ser ut til å ha mer normal bakpart enn den bananformede, vanlige schäferen. |=

Det er ikke egen rase, men mer en betegnelse. De fleste er vel grå, men snakker man om "grå schäfer", så mener man schäfere avlet fra brukslinjer. En annen betegnelse er bruksschäfer, og de kan ha alle de vanlige fargene, fra sort til "riktig" farge til grå.

Det er flere oppdrettere som avler på disse hundene. Blir flere og flere også, faktisk, noe som jeg personlig ikke i det hele tatt synes er noe positivt! Jeg mener det senker kvaliteten på avelen, og det ser ut som om flere har kastet seg på en popularitetsbølge, dessverre.

Jeg tror du kan få like mye HD på en bruksschäfer som på alle andre schäfere, men de regnes vel som litt bedre kvalitetstestet (frem til nå i alle fall) enn de vanlige schäferne siden de aller, aller fleste har vært brukt aktivt innen tjeneste og konkurranse.

Mange er også rettere i kroppen enn de tradisjonelle, men det er en del stygge der også, synes jeg. Ikke nødvendigvis i vinklene i beina, men enkelte ser jo ut som bjørner mer enn schäfere :) Er vel også på tide å få ned størrelsen på bruksschäferen også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare det at nye oppdrettere av bruksschäfere averterer og fronter med at de avler "grå schäfer" synes jeg personlig blir litt teit:

En god brukshund er en god brukshund uansett farge, og å begynne med fargeavl når det fra før av er en smule begrenset med "ting å ta av"... er kanskje ikke det JEG synes noe særlig om. Eller som resultatrike oppdrettere av bruks- og tjenestehunder har brydd seg om hittil - derfra kommer det "alt", og både kort- og iblant langhår, bare de kan jobbe.

De bryr seg som kjent, og som Yngvil er inne på, også fint lite om utseende - så de avler neppe BEVISST på "mindre skrånende bakparter" (noe som forøvrig ikke har noe med HD å gjøre... siden også spik-rette bruksschäfere kan ha HD), det er derimot utstillingsoppdretterne som har avlet mer ekstreme hunder av UTSEENDE.

Som sagt: Den viktigste forskjellen ligger ikke i om rumpa er høy eller lav, men det som befinner seg INNI knotten på dem :)

Det er jo samme avlsmateriale som ligger bak uansett, dette var jo samme stamme i sin tid. Siden det er "lettere" å fokusere på færre ting, så har kanskje bruksoppdretterne hatt en fordel? "Bare" to ting - helse og mentalitet... Siden disse hundene egner seg mest til aktivt bruk, så forventes det jo at hofter og helse holder på flere enn bare "stjernen" i kullet - og man har vel prioritert deretter.

De hvite schäferne, nå egen rase hvit gjeterhund, er mildere enn en vanlig schäfer generelt, ifølge raseklubben i Sverige blant annet - mens bruksschäferne er helt i den andre enden, meget seriøse arbeidshunder. Så har du meget gode kombinerthunder rundtomkring midten, som er fine hunder for vanlig bruk, og de utstillingsoppdrettede der mentalitet prioriteres lavere enn utseende.

Det kan bli litt "keiserens nye klær", hvis man bare tror fargen borger for noe :P

Les mer for eksempel her:

http://www.svenskbruksschafer.com/ (tror det er den adressen, var nede nå).

Det er som de hvite schäferne: Det er HD der også, siden de også stammer fra de samme linjene som antagelig bragte med seg HD fra starten av, helt tilbake i rasens opprinnelse. Siden man ikke hadde røntgen da, så ville det nok være lett å avle på hunder med iallfall lett, kanskje også middels grad (ut fra dagens definisjon), siden dette på godt trente hunder kan være ganske lite merkbart - før de blir eldre, og gamle dagers hunder ble kanskje ikke så gamle. Dermed kan man ha etablert ganske bredt dette med HD.

Så det er ikke nødvendigvis "dagens dårlige avl" som har skylden, men faktisk det at det er ganske krevende å jobbe med å redusere noe som er blitt vanlig innen en rase - og at det ikke er SÅ lett å legge føringer på oppdrettere flest. Man sier jo nettopp dette at det er verre å avle på den ene frie fra et kull med endel HD, enn det er å avle på en med C fra gode, frie linjer ellers.... så jeg er glad det ikke er meg! Man prøver jo å finne frem til nye måter, med HD-indeks etc, så man får se.

På australske og tildels franske gjeterhundraser ER det jo fremdeles skralt med HD-røntging, ikke sant - så det ligger mange skjulte bomber og venter når vi tar dem inn her og begynner med våre krav.

Derimot er det andre ting enn HD som er viktig: Som dette med dårlig immunforsvar og andre ikke så målbare ting. Derfor er det ok med oppdrettere som kan vise til kullister hvor det står hva hundene deres bedriver innen bruks/tjeneste, hvor gamle de ble, etc - det er en god pekepinn på at de ikke er for syke til å jobbe for eksempel.

Dette ble stor avsporing!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg personlig ville ikke kastet pinne/leker da det er en aktivitet som får opp stressnivået veldig og er en mindre smart måte å slite ut valpen på. Prøv å heller å gjemme en leke som hun må søke etter.  Pinner kan dessuten være skadelig.  Får hun mental trening i tillegg til fysisk mosjon?  Edit: får hun dekket behovet for tygging? 
    • Du sier ingenting om hvor mye aktivitet hun faktisk får. 12 uker gamle begynner de jo å bli ganske aktive. Har dere begynt på valpekurs? Jokkingen og gravingen sier for meg at det er for lite aktivitet, selv om det kan være reaksjon på for mye også. Uansett ville jeg avbrutt adferden og gjort noen øvelser eller avledet på annen måte. Det samme med biting. Ha tilgjengelig ting det er lov å bite i, og avled med dette. Kjefting, straff eller å holde over snuten vil ikke hjelpe. Hvis hun klør i tennene kan det hjelpe å vri opp en tauknute eller tøyfille i vann og legge i fryseren, og så gi den for å tygge på ,det lindrer kløe i tennene. Det viktigste er nok aktivisering, men at det er gode pauser mellom. Allerede tenker jeg at hun bør ha en ok tur i løpet av dagen, få oppdage verden litt, og litt hodearbeid i form av triks eller hverdagslydighet, både underveis på turen, og innimellom hjemme. Korte økter. Selv om det er "valpeoppførsel" betyr ikke det at vi skal godta det og ikke gjøre noe med det. Bruk avledning, leker, lær inn alternative kommandoer, og avbryt eller forebygge adferd du ikke vil ha. Har dere akkurat kommet inn fra en lang tur og du vet hun er sliten og hun begynner å styre, gjør noen rolige øvelser, og øv på å legge seg å slappe av.
    • Jeg har en golden retriever valp som er 12 uker gammel. Hun gjør meg litt bekymret. Jeg er redd for at ho er veldig over eller understimulert men jeg klarer ikke å finne ut om det er for mye eller for lite aktiviserende av ho. Den siste uka har ho begynt å bli mye mer urolig, hun klarer ikke å finne roen lenger og er derfor mye våken og får ikke den søvnen en valp skal ha. Ho har også begynt å Jokke veldig mye, noe vi prøver å ignore til hun er ferdig. Energien er også veldig høy og ho er veldig gira stort sett hele tiden. Ho har også begynt å bjeffe veldig mye og bjeffer egentlig på alt og ingenting. Sammen med dette er det jo også biting, men jeg syntes ikke det virker som vanlig valpebiting. Ho angriper oss nesten, og klarer ikke å stoppe om vi sier nei, om vi går eller om vi holder ho over munnen. Jeg har også lest noe om graving og det har det blitt litt mindre av hos ho men ho har ikke stoppet med det enda. I stad var vi ute for å prøve å få energien over på noe annet ved å kaste pinne, noe ho liker å gjøre. Jeg hadde også med godbiter men det eneste hun ville var å bite meg i beina. Grunnen til at jeg er usikker er fordi mye av dette er valpeoppførsel og jeg syntes det er vanskelig å skille hundeoppførsel og valpeoppførsel. Er det noen som vet om dette er normalt og som kan gi oss noen råd om hvordan vi skal håndtere det på best mulig måte? 
    • Takk for svar.
    • Tusen takk for veldige hjelpsomme og nyttige tilbakemeldinger  - Skal sjekke med advokat. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...