Gå til innhold
Hundesonen.no

Noen som kan noe om vannhode?


Baby

Recommended Posts

Har ikke veldig mye erfaring, men den tredje valpen i kullet til Saeta ble jo plutselig syk da han var nesten 6 uker, og ble bl.a. røntget for å sjekke om han hadde vannhode. De fant ingenting, men det kan ha vært så lite at det ikke syntes på røntgen. Grunnen til at de sjekket det var at han hadde hjernehinnebetennelse (uhyre sjeldent på valper), som ikke var av smittsom type. Ergo må det ha blitt betennelse etter trykk el.l mor hjernen, derfor mistenkt vannhode.

Det er alt jeg vet, desverre...

Prøvde febrilsk å finne ut noe om hjernehinnebetennelse da Lille ble syk også, men fant bare 2 tilfeller i Norge nevnt på nettet (samme med eieren av faren). Jeg kjenner mange oppdrettere, og ingen av de har opplevd dette på opptil 20-30 år, så jeg hadde visst max uflaks med første kullet mitt ja :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan være medfødt ja, og var nok antagelig det i dette tilfellet. Han var hele tiden svakest og minst, og hadde vanskeligere for det enn de andre, på de fleste områder. Var tregere utvilket motorisk og la senere på seg. Var litt vinglete når han gikk, men full av livsglede helt til han ble syk...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

INFO :

(først & fremst mennesker, men samme teorien på hund å andre dyr også...)

Hjernevæske

Hulrommene i hjernen lager hele tiden hjernevæske. Hjernevæsken flyter rundt hjernen, og ned langs ryggmargen. Oppe på toppen av hjernen, blir hjernevæsken sugd opp av små blodårer. På den måten forsvinner hjernevæsken inn i blodet og blander seg med det. Noe av hjernevæsken forsvinner inn i blodårer langs ryggraden.

Hjernevæsken beskytter hjernen og ryggmargen mot slag og støt. Hjernen flyter i hjernevæsken og presses derfor ikke mot hjerneskallen av sin egen tyngde. Hver dag lages det rundt en halv liter med hjernevæske. Det er stor trafikk med hjernevæske som lages, væske som flyter rundt i systemet og væske som tas opp av blodårene.

Hva er vannhode?

Vannhode oppstår når hulrommene i hjernen fylles med for mye hjernevæske. Det skyldes enten at væsken ikke flyter fritt mellom hulrommene på grunn av en hindring, eller at den ikke suges opp som den skal.

Det kan skyldes hjernesvulst, arr etter blødning eller hjernhinnebetennelse, eller en medfødt feil. Dette kan oppstå både hos barn og voksne.

Når vi blir født, er ikke hodeskallen grodd sammen. Det tar omtrent halvannet år før den er helt sammengrodd. Hvis trykket i hodet stiger hos et barn der hodeskallen ikke er grodd helt sammen, vil hodet utvide seg. Med tiden kan det bli kjempestort. Hos voksne kan ikke hodet utvide seg, så hvis hjernevæsken ikke flyter fritt eller ikke tømmes i de små blodårene øverst, vil trykket i hulrommene presse på hjernen.

Hvis trykket øker raskt, vil man få vondt i hodet, bli kvalm og etter en stund blir man bevisstløs.

Hvis trykket øker langsomt, blir man glemsk og utenfor, slik som senile mennesker blir. Man kan også bli ustø og miste kontrollen over tissingen. Trykket i hjernen presser på kontrollsenteret for tissing.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg sier ikke at det gjelder denne situasjonen, men selv om det er viktig at eier også har et fint liv med hunden, så er det ikke alle som greier å skille mellom egen og hundens komfort.
    • Personlig er jeg veldig for kastrering dersom det gir hunden et bedre liv = Dyrevelferd  
    • Hva annet har dere gjort? Får han nok aktivisering? Hvor går grensen mellom at dette er et problem, og naturlig adferd? Det er normalt at en hannhund ikke går overens med andre hannhunder. Og at de kan stresse en del når det er løpetid i nærheten, og stikke på damejakt om de får muligheten. En del adferd blir fort forsterket om hunden ikke får nok eller riktig aktivisering. Og en del kan bli bedre med trening. Og så er det noen som har såppas sterk hormonell adferd at det er et problem som bare kan løses med å kastrere. Uten at jeg vet bakgrunnen din for hundetrening så ville jeg vurdert en time med en adferdsekspert for å vurdere hunden også, om han får riktig aktivitet, og om det er noe som evt. kan hjelpe.
    • Jeg har en hannhund på 3,5 år. Han var tidlig (1 år) veldig stresset,peip,sov ikke, dro seg ut av seler/åpnet dører for å stikke av, jokket på ting. Så han ble kjemisk kastrert da han var litt 14 måneder. Dette funket kjempe bra! Vi fikk en rolig hund, uten piping, stressing, sov om natten, stakk ikke av og sluttet å jokke. For 6 måneder siden valgte vi å ikke kjemisk kastrere han, for å sjekke hvordan han var i væremåte nå. Nå, 6 måneder etter er han superstresset, piper og ynker seg, og blitt yppete og hissig mot hannhunder, noe vi aldri har sett før! Han har også behybtå dominere leken. Han har pr nå ikke fått sjangs til å stikke av, men jeg stoler heller ikke på han. Væremåten er helt forandret.  Kommer dette av at vi sluttet med kjemisk tro? Burde vi bare bestille kastrering? Vet vi burde, og skal, snakke med veterinæren vår, men måtte bare lufte ting nå, høre om dere har hatt noen lignende tilfeller..?? Hilsen frustrert eier, og hund!
    • Går an å tørke av hunden, samt ha et teppe i sofaen feks. La hunden få velge selv om den vil ligge i sin egen seng, eller på sofaen med menneskene. Det er vel det minste man kan gjøre for denne skapningen som er i vårt fangenskap, totalt prisgitt oss.. så mye trist hundehold.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...