Gå til innhold
Hundesonen.no

Noen som kan noe om vannhode?


Baby

Recommended Posts

Har ikke veldig mye erfaring, men den tredje valpen i kullet til Saeta ble jo plutselig syk da han var nesten 6 uker, og ble bl.a. røntget for å sjekke om han hadde vannhode. De fant ingenting, men det kan ha vært så lite at det ikke syntes på røntgen. Grunnen til at de sjekket det var at han hadde hjernehinnebetennelse (uhyre sjeldent på valper), som ikke var av smittsom type. Ergo må det ha blitt betennelse etter trykk el.l mor hjernen, derfor mistenkt vannhode.

Det er alt jeg vet, desverre...

Prøvde febrilsk å finne ut noe om hjernehinnebetennelse da Lille ble syk også, men fant bare 2 tilfeller i Norge nevnt på nettet (samme med eieren av faren). Jeg kjenner mange oppdrettere, og ingen av de har opplevd dette på opptil 20-30 år, så jeg hadde visst max uflaks med første kullet mitt ja :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan være medfødt ja, og var nok antagelig det i dette tilfellet. Han var hele tiden svakest og minst, og hadde vanskeligere for det enn de andre, på de fleste områder. Var tregere utvilket motorisk og la senere på seg. Var litt vinglete når han gikk, men full av livsglede helt til han ble syk...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

INFO :

(først & fremst mennesker, men samme teorien på hund å andre dyr også...)

Hjernevæske

Hulrommene i hjernen lager hele tiden hjernevæske. Hjernevæsken flyter rundt hjernen, og ned langs ryggmargen. Oppe på toppen av hjernen, blir hjernevæsken sugd opp av små blodårer. På den måten forsvinner hjernevæsken inn i blodet og blander seg med det. Noe av hjernevæsken forsvinner inn i blodårer langs ryggraden.

Hjernevæsken beskytter hjernen og ryggmargen mot slag og støt. Hjernen flyter i hjernevæsken og presses derfor ikke mot hjerneskallen av sin egen tyngde. Hver dag lages det rundt en halv liter med hjernevæske. Det er stor trafikk med hjernevæske som lages, væske som flyter rundt i systemet og væske som tas opp av blodårene.

Hva er vannhode?

Vannhode oppstår når hulrommene i hjernen fylles med for mye hjernevæske. Det skyldes enten at væsken ikke flyter fritt mellom hulrommene på grunn av en hindring, eller at den ikke suges opp som den skal.

Det kan skyldes hjernesvulst, arr etter blødning eller hjernhinnebetennelse, eller en medfødt feil. Dette kan oppstå både hos barn og voksne.

Når vi blir født, er ikke hodeskallen grodd sammen. Det tar omtrent halvannet år før den er helt sammengrodd. Hvis trykket i hodet stiger hos et barn der hodeskallen ikke er grodd helt sammen, vil hodet utvide seg. Med tiden kan det bli kjempestort. Hos voksne kan ikke hodet utvide seg, så hvis hjernevæsken ikke flyter fritt eller ikke tømmes i de små blodårene øverst, vil trykket i hulrommene presse på hjernen.

Hvis trykket øker raskt, vil man få vondt i hodet, bli kvalm og etter en stund blir man bevisstløs.

Hvis trykket øker langsomt, blir man glemsk og utenfor, slik som senile mennesker blir. Man kan også bli ustø og miste kontrollen over tissingen. Trykket i hjernen presser på kontrollsenteret for tissing.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Da har vi entret en fryktperiode. Den som skulle starte ved 6 mnds alder startet plutselig i dag, 7 mnd og 8 dager gammel. Henger på greip med stor rase, tregere utvikling.  Han ville PLUTSELIG ikke entre bussen. Han som ELSKER buss! Bussjåførene elsker ham også, for han står som et skolelys og logrer ivrig og glad når de svinger inn på holdeplassen. Han bykser like glad og ivrig ombord. ..et. Bykset. Har bykset. Har elsket buss. Nå ville han IKKE gå ombord, helt plutselig. En hyggelig medpassasjerer tilbød seg å løfte ham ombord, noe Edeward satte STOR pris på, og takket mannen for i flere minutter etterpå. Ikke sett ham så takknemlig siden han oppdaget paraplyens funksjon.  Heldigvis er bygdebussen et samfunn, fullt av hundefolk, og alle de nærmeste trådte hjelpsomt til og var hyggelige og pratet og koste med ham, noe han ble kjempeglad for. Han elsker oppmerksomhet fra fremmede mennesker som elsker hund. It takes a village to raise a puppy. Ingen setback til fair of stairs da vi skulle av igjen, heldigvis. Spent på hva annet som plutselig blir skummelt fremover. Han får ikke relapse på trapper, og det neste skumle bør heller ikke bli heis. Han er for stor og tung til å bæres. I tillegg har han så ekstrem separasjonsangst, han kan ikke være hjemme alene unntatt når han er så utslitt at han MÅ sove.  Dette blir spennende fremover. Håper det går fort over igjen.  Utgangsstilling på tom hånd har forøvrig bedret seg litt. Den er langt fra bra, men det hender han gjør det for å være snill med meg, og legger ingenting imellom når han tydeliggjør at dette er en act of kindness fra ham til meg. Han har forstått at det gjør meg glad, så han belønner meg med utgangsstilling på tom hånd for å vise at han setter pris på adferden min innimellom. Kanskje blir det bronsemerket en dag. Kanskje. 
    • Ja her er det nok å jobbe med, det er helt sikkert 😅Hun er blanding mellom cavalier og puddel (det ligger noen bilder på instagram under lindaoglilje hvis noen vil se, har ikke lyst til å legge ut så mye her ettersom jeg bare har henne på prøve). Jeg kjører en Prius og buret står i baksetet, så tror ikke det er bilen som er problemet. Det er nok heller tidligere erfaring med bilkjøring som gjør dette et stressmoment for henne. Men hun er utrolig lydig da, så hun hopper inn i bilen når hun får beskjed om det. Hun er veldig søt når hun ikke er stressa, men det er jo sånn ca. én time i døgnet 😅 Men hun har bare vært hos meg en uke så hun trenger nok enda litt tid på å lande helt.
    • Morsomt med småplukk å jobben med😅Enig med @simira, ta det helt tilbake til start. Hvilken rase(r) er hun (noen er jo kjent for å ha et litt høyere stressnivå enn andre)? Og hvilken bil har du? Udyret mitt synes bilkjøring er helt ok i min kompakt suv (der tar hun hele bagasjerommet, så ikke plass til bur, men har lastegitter); men hun hater å kjøre bil om vi låner type stor kassebil der hun må være i varerommet. Stressnivået går til himmels. Gjør det hele lystbetont med bildøren åpen og motoren av i begynnelsen, om hun er mottakelig for sitt/bli kommando eller bare be henne hoppe opp i bilen (om hun ikke er så liten at hun må løftes inn da). Babysteps og alt det der, masse lykke til!
    • Oof, det gjorde vondt å lese! Og jeg tror slett ikke hun nødvendigvis er trygg selv om hun er rolig da. Jeg ville faktisk vurdert å prøve å starte på scratch med burleker og positiv assosiasjon til buret som IKKE medfører timesvis med passivisering. Og ut fra det lille jeg vet så langt så er jeg helt sikker på at du klarer å få til dette når hun etterhvert får oppleve mer frihet, aktisering og meningsfylte oppgaver!
    • Hun har sittet 10 timer i bur daglig der hun kom fra, så hun er forsåvidt trygg og rolig i bur, men det er vel mest fordi hun har lært seg å være passiv der. Hun har også ressursforsvar på liggeplass, og tror helst bare hun vil være i fred når hun går inn i buret (ikke at jeg har bur innendørs uansett, men fikk det inntrykket der jeg hentet henne). Hun har litt problemer den frøkna her 🙈 Men hun er bare 3 år og synes det er veldig gøy å trene, så tror absolutt det er håp for henne.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...