Jump to content
Hundesonen.no

Ekstremt energisk valp på tur, normalt?

Recommended Posts

Vår engelsk setter på 6 mnd er ekstremt energisk og stresset på tur. Hun får skylapper og bare løper og trekker avgårde i alle retninger. Får nesten ikke kontakt med henne, selv ikke med super-godbiter. I kjente omgivelser og hjemme, er hun bedre på kontakt. Men på turer går hun nesten aldri å bare snuser og traver rundt. Hun løper til langlina tar slutt og får dermed ofte litt rykk i selen, som ikke er optimalt. Vi trener på å gå fint i bånd, og hun gjør det til en viss grad, men naturlig nok gitt alderen så klarer hun ikke å gå fint i kort bånd en hel tur. Vi skiller litt mellom «gå fint» og «fri». Tanken er at hun kan få litt mer frihet til å løpe med langline, men helst uten disse rykkene og at hun skal holde seg litt i nærheten. Det blir fort veldig stressende og masete turer både for henne og for oss. Er dette normalt? Vil det roe seg litt med alderen og når hun får opplevd mer av verden, slik at ikke alt er så fryktelig nytt og spennende? Er klar over at engelsk setter er en veldig energisk rase, men hadde vært fint å kunne gå noen turer som ikke bare består av utras og vill løping.

Har dere noen råd?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvor mye tur får hun per dag?

I stedet for langline ville jeg vurdert strikkbånd, så hun kan få trekke litt og få ut energi på den måten. Mindre slitsomt for alle parter. Gå/småjogge et stykke på starten av turen så hun får ut det verste, og så jobbe med å gå pent litt i korte økter. Klips gjerne mellom sele og halsbånd når dere trener på å gå pent, så skiller hun lettere.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takk for svar, Simira 😊

Strikkbånd har vi faktisk tenkt på. Og magebelte. Så det skal vi prøve på!

Har ikke brukt vanlig halsbånd på henne på tur for utenom korte tisseturer i nabolaget pga denne trekkingen/rykkingen, vil ikke at hun skal få noen nakkeproblemer. Pleier å be henne sitte og så bytte til et kortere bånd når hun skal gå fint og si kommandoen «gå fint» når vi beveger oss framover og hun går med slakt bånd ved siden av. Vet ikke om hun skjønner det, men..

Hun får flere korte tisseturer på ca 10-15 minutter og en hovedtur på ca 45-60 minutter per dag. I tillegg til litt lydighetstrening, søk, lek eller miljøtrening. Virker som hun er utømmelig for energi 😅

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Prøv å ta et par dager med litt mindre aktivitet? Et par dager i uken med kun morgen og kveldstur, og bare lett mental aktivitet inne? Jeg håper/antar dere ikke går til et nytt område for miljøtrening eller nye ting hver eneste dag, det hørtes ihvertfall for mye ut. Isåfall ville jeg trappet ned det, og dratt til nye steder maks et par ganger i uken. Det høres jo ut som han koker litt, jeg tror det beste du kan gjøre, utenom å ha ham i kort bånd, er å forutse når dette skjer. På meg virker det som det typisk skjer etter en stund med snusing og sosing. La ham snuse og sose en kort stund, kort nok til at du er sikker på at han ikke klikker, og så ta ham inn og jobb litt med ro og kontakt. Korte økter med det kan du uansett med fordel legge inn på tur, så han lærer at det går an å slappe av på tur også. Kanskje må du avslutte og gå videre med kort bånd etter den første økta i starten, så kan du gi ham flere snuseøkter etterhvrt.
  • Nå er jeg litt rådvill - han har blitt ti måneder, og jeg trodde det verste av hormoner hadde gitt seg. Vanligvis på morgenturen har vi ei fast rute hvor han surrer rundt i langline og søker litt etter godbiter eller bare snuser. Vi har storkost oss med dette, men de siste par dagene har han plutselig skutt fart, regelrett klikket og ender opp med å hoppe på meg og henger i armene og hendene mine. Jeg kan ikke snu meg bort og ignorere, for han biter virkelig. Jeg ender opp med å måtte få tak i selen og legge ham i bakken så jeg kan få kontroll på ham. Kommando nytter ikke i det hele tatt da han ikke hører på meg. Får jeg byttet over til vanlig kobbel, er han vanlig hund igjen og går for det meste fint. I går tenkte jeg å teste litt, for å se om det var stress og/eller mangel på tydelig forventing fra meg: Vi gikk tur i stromen som var her på østlandet. Han i kort kobbel og det gikk fint. Stresser litt i vinden, alle blader skal helst fanges, og sikkert litt stressende med alle luktene som vinden virvler opp. Etter om lag førti minutter kom vi til en inngjerdet plass og jeg slapp ham. Da snuste han litt og surret, men det sekundet jeg da gikk bort til ham og sparket forsiktig i bladene hoppet han på meg og begynte å bite. Jeg tolker det litt som at han ikke vet hvordan han skal håndtere stress, eller at han ikke vet hva han skal gjøre med all energien han holder igjen når han går i kort bånd. Det er ganske fortvilende siden vi har hatt det så fint med langline og innkalling har fungert så bra. Han skal til dyrlegen i dag fordi han haltet litt for et par dager siden, og det var etter dette at bitingen begynte, for å få sjekket om det er smerte som gjør dette, men hvis ikke det er det, så vet jeg ikke annet råd enn å ha han i kort bånd fremover og bare glemme å la han løpe løs og kose seg. Noen hintet litt til at jeg kanskje overstimulerer han, så legger ved dagsrytme: Morgentur 08.30: 40-50 min i park med langline hvor han snuser og går litt godbitsøk. Ikke noe kommandotrening eller noe, bare kos. Sover et par-tre timer før vi da tar "langturen" vår rundt 12.30, som gjerne har vært å gå til et nytt område for miljøtrening. En til tre timer (alt etter som hvor vi drar) Ettermiddagstur rundt 40 min mellom 18-20. Da holder vi oss i nærområdet og er som regel og surrer i langline.    
  • «Heldig» som møter flexifolk i det minste, møter sjelden folk med verken bånd eller kontroll på hundene sine... (En smule overdrevent, men ikke mye med en gang vi går litt unna trafikken.)
  • Passeringer med to hunder er mye mer utfordrende enn jeg klarte se for meg.. Milo knurrer (ikke noe mer lyd enn det) på andre hannhunder i bånd. Hvis jeg ser hunden langt nok ifra og vi får grei avstand så går det helt fint, men liker ikke andre hannhunder i bånd tett oppi seg. Dette har jo unghunden fått nyss i og svarer med samme mynt, bare han slenger på bjeffing også. Hos unghunden er det nok hovedsaklig at han koker i topplokket litt - men er så vanskelig om vi treffer noen tett på eller rundt svingen😱 Med avstand til møtende hund er dette ingen sak! Også kanskje hvis folk klarer å bruke øyne å se at vi trener - istedenfor å la flexilina suse...
 • Nylig opprettede emner

×